Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Електротехника

Featured Replies

Здравейте, тази година завърших, и съм се насочил към ТУ, да обаче се чудя между Електроника и Електротехника, по принцип между двете има голяма разлика, но само те ми харесват. Първите 2 години се учи почти едно и също, но след това е друго. Въпроса ми е коя специалност според вас е по-добра, дават по-голямо приложение след това на Електрониката, обаче пък аз исках да се пробвам като проектант, обаче при второто има доста променливи. Много ще съм Ви благодарен ако някой който в момента учи едното или другото или пък е завършил и двете ми помогне. Изобщо каквито и да е напътсвия могат да ми помогнат. Благодаря

Електротехнката е по-трудна от електрониката (малко, ако трябва да сравняваме).На практика един електро инжинер в последствие по-лесно може да се преквалифицира в областта на електрониката отколкото обратното.За проектант ще ти трябват и наколко години работа по специялността + магистърска степен (ако не се лъжа), така че много вода ще изтече до тогава.

• Автор

аз прегледах пак какво казват в справочника, въпреки всичко ми се струва че ЕТ отговаря повече на това което бих искал да правя. Въпроса е доколко написаното е вярно

• 4 месеца по-късно...

Здравеите уча в гимназия по електротехника и бих ви помолил да ми дадете някакви линкчета за електротехниката. Просто искам да науча нещо полезно

Редактирано от qwert123 (преглед на промените)

Какво конкретно те интересува ? Какво учите малко повече информация ?

Какво конкретно те интересува ? Какво учите малко повече информация ?

По-конкретно искам информация за тец,вец,аец,каквото и да е даите нещо да чета

Ами ако те интересува имам един учебник в него доста неща са събрани.Не е много скъп може да ти дам автори и т.н. ако се интересуваш.В учебника има подробна информация за: -Електростатика -Постоянен електрически ток -Електрически ток в различни среди -Електромагнетизъм -Електромагнитна индукция -Еднофазен променлив ток -Трифазен променлив ток -Електричиски вериги

Редактирано от gtx (преглед на промените)

Здравейте. След една седмица имам изпит по Теоретична електротехника 2 част и трябва да представим една задача решена преди да отидем на изпит. Ето и самата задача:

Схема:

Публикувано изображение

Условие:

В момета t=0 прекъсвача се затваря. Да се определи преходният ток i1(t) след комутацията (затварянето на ключа), ако е дадено:

E=100V

R1=30 om

R2=20 om

L=0,2 H

C=25 mF

В момета на комутацията напрежението на кондензатора е Uc(0)=20V и има означения поляритет.

Задачата да се реши по класическият и по операторният метод.

Аз си я направих по класическият, но операторният метод ми е мъгла, а задължително трябва и по двата метод.

Надявам се някои да помогне, че ще има доста време да влачим изпита!

Мерси предварително.

• 4 месеца по-късно...

Двукамерен домашен компресорен хладилник-Моля ви помогнете ми за тази тема,трябват ми материали за това.Трябва да включва : предназначение,техническа характеристика на хладилника и материали за изработването им.Хладилен агрегат,елементи,предназначение на елементите,конструктивни особености и материали:принцип на действие,термодинамични процеси,характеристика на хладилен агент R 134а.Електрообзавеждане:елементи на електрическата схема.Монтаж:технологичен ред за - монтаж на шкафа,монтаж на хладилния агрегат,вакуумиране,зареждане и пускане в действие.Инсталиране.Пускане в действие.Основни изисквания за безопасна работа при монтаж и ремонт.Работна заплата. Моля ви трябва ми за Петък ;(;(;( пишете ми.Помогнете ми :white flag::laughing5: :laughing5: :ass::ph34r::yanim::super::clap:

Редактирано от potrebitel (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Моля ви се, ако може някой да ми реши следната задача: Генератор за трифазен ток е свързан в схема звезда Фазовото напрежение Uф=1000V , активното съпротивление R=50Ω и индуктивното съпротивление XL=25Ω. Да се намерят Iф=?A(фазовия ток), Iл=?A(линейния ток) и Uл=?V(линейното съпротивление)! Трябва ми за утре! Благодаря предварително!

• 4 месеца по-късно...

Ето ги и въпросите:

1.Кои са основните елементи на токоизправителните и опорни диоди?

2.Във какви устройства се използват токоизправителните и опорните диоди?

3.Какви са основните режими на работа на биполярен транзистор?

4.Какво е съпротивлението на всеки от пасивните градивни елементи-резистор, бобина и кондензатор включени в постоянно-токова и променливо-токова електрическа верига?

Въпросите са 10, но само на тези не можах да отговоря, а ще ги има на входното ниво по аналогова схемотехника! Някой ако зане отговорите ще съм много благодарен да ги сподели!

Ще се опитам да отговоря на въпросите, но не знам до каква степен. Все пак и други хора да споделят. 1. Изводи - анод(+) и катод(-). И PN-преход, който представлява силициев кристал. Най-честата форма на кристала е тънка кръгла плочка. 2. Приложението е доста разпространено. Електронни платки, силови токоизправителни блокове (транспортни средства, като ел. локомотиви, трамвайни мотриси, тролейбуси и др.). 3. Тук вече съм позабравил материала.... 4. Резистор - активно съпротивление; Бобина - индуктивно съпротивление; Кондензатор - капацитивно съпротивление. Дано не съм послъгал неволно в някой от отговорите.

Редактирано от troi4o (преглед на промените)

1: Ми предполагам P-N Прехода, катод, анод. то друго не остана :cool:

2: На практика във всички устрйства. Където трябва да се пропусне единият полупериод и да се задържи другият.

3: Режим клас А, Режим клас B, Режим клас АВ, Режим клас С, Режим клас Д. Обяснението на всеки един калс поотделно ще отнеме много време, а аз нямам в момента. Най-общо разликата е в тока на покой или по-просто казано колко е поотпушен транзистора. От тук се определя и входното съпротивление, коефицента на нелинейни изкривявания, както и каква част от кой полупериод на входният сигнал ще бъде усилена.

4: постоянно токова верига в идеалният случай и след затихване на преходният процес: резистор-константа, бобина-нула, кондензатор-безкрайност

променливотокова верига в идеалният случай: резистор-константа, бобина-безкрайност, кондензатор-нула

за променливотоковата верига това е само в идеалният случай, иначе всичко зависи от честотата на приложеното ЕДН, капацитета на кондензатора както и индуктивността на бобината, като сметките са доста сложни. Предполагам,че от тебе се е искало да отговориш за идеалният случай.

Дано да съм ти бил полезен и гледай да не те хванат ;)

Бобина - реактивно съпротивление;

:nono: Реактивното съпротивление е сума от капацитивното и индуктивното ;)

Редактирано от driver_sl (преглед на промените)

Ми аз съм изпростял значи, вместо индуктивно, съм писал реактивно... Ужас! :cool: Благодаря за поправката!

Редактирано от troi4o (преглед на промените)

опорните диоди са като нормалните изправителни, с тази разлика, че се свързват на обратно и се използва пробивното им напрежение за стабилизация (а пробива при тях е възобновим за разлика от изправителните диоди при които PN прехода се разрушава)... на резистора съпротивлението е постоянно при прав и поменлив ток, на кондензатора при прав е безкрайност, при променлив намалява с нарарастване на честотата, бобината е обратно на кондензатора - с нарастване не честотата съпротивлението нараства, а при постоянен ток - много малко (в идеалния случай 0) основните режими на транзисторите са 2 - ключов - отпушен/запушен (логическа 1/0) и другия режим на регулиране на отпушването (как точно се казваше не ми идва на акъла)(униполярните транзистори - мосфети работят само в ключов режим)... тва за класовете са за работа в усилвател и всеки може да работи във всички класове, друг е въпроса какъв ще е крайния резултат...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

основните режими на транзисторите са 2 - ключов - отпушен/запушен (логическа 1/0) и другия режим на регулиране на отпушването (как точно се казваше не ми идва на акъла)

:nono: Не съм съгласен с теб. Режимите на работа на биполярния транзистор се калсифицират точно по начина по който съм го направил аз. За да работи в ключов режим, транзистора трябва да е настроен за работа в режим клас D :wors: Тук не говорим за импулсно-цифрова схемотехника, а говорим за общото приложение на транзисторите. Другият режим за който не се сещаш е усилвателен. Транзистора може да работи едновременно и като ключ и като усилвател, всичко зависи какво усилва(например цифров сигнал) :cool: Но няма как да работи едновременно в клас А и клас С например нали. Ако все още не си съгласен с мен, отвори някой учебник по "полупроводникови елементи" там пише всичко. Включително е обяснено и всеки клас на работа с какво се характеризира. Определено мисля че ще ти е полезно. Айде поздрави!
  • 2 години по-късно...

Здравеите можели да ми помогнете по електротехника.Верига състояща се от пет сапротивленя R1,R2,R3,R4,иR5,е вкл4ена към напрежение Uab.Общото съпротивление на веригата е Re.Напрежението между то4ки C и D е Ucd а обшто съпротивление на у4астака между т. C и D e R 2-5.Токовете през съпротивленията са съответно L1,L2,L3,L4 и L5.

Можем! Ако обаче не ти замине поста, че като гледам - мале, мале!!! Даже и въпрос няма :shock11:

Бате като може пишеш каквото знаеш и това и какаф вапрос искаш като аз сам написал задачата

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.