Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Slackware 10.2 Microsoft Wireless USB Mouse

Featured Replies

Реших да си инсталирам Slackware. След цял ден проби и грешки запецнах на мишката.Тя е Microsoft Wireless USB Mouse.Проблемът е че маркера се движи хаотично и само по вертикала ,независимо накъде движа самата мишката.Конфигурирал съм я като USB mouse.Изпробвал съм и PS/2 но тогава не помръдва въобще.Пробвах мишката с Knoppix - разпозна се безпроблемно,при това на версия отпреди година или две.

Има ли някой идея как да я подкарам?

Само не ме съветваите да пробвам с друго дистро - Slackware като че ли ми харесва най-много , а доста съм пробвал вече.

Виж дали батерията на мишката се е изтощила и/или преинсталирай драйвъра и сканирай регистрите за грешки.

• Автор

И аз така си мисля че няма регистри в Линух.

А и батериите са OK - в момента я ползвам под windows.

Оп, тук се бях поувлякал и извинявай, че те излъгах за регистрите. :)

Ето малко по сериозни решения:

1. От GSM - малко вероятно,

2. по вероятно е ако има наблизо някой радиолюбител с КВ радиостанция (личи си по антените между блоковете) и като почне да работи шашка техниката.

3.Според е вьзможно просто проблема да ти е в самата мишка.

Това се случва често при по износени мишки и по конкретно сьм забелязал че се получава при износване на гнездата,кадето са хванати двете перки който пресичат датчиците(извинявам се,че се изразявам така не знам как се наричат точно),а сьщо така се получава и при натрупани боклуци,особено при мишките с колело.

Просто пробвай да включиш друга мишка и виж как е.

Редактирано от Митака (преглед на промените)

• Автор

Благодаря за съвета Митак но съм абсолютно сигурен че проблема е чисто софтуерен.Мишката е чисто нова и с нея си работя цял ден (под windows-a).

• Автор

Реших проблема радикално - смених мишката с Logitech.

Разчитам с новите 2.6.x ядра да няма такива проблемии!

нещо много важно...

Не забравяй да инсталираш kernel modules за 2.6 кърнъла (ако ще използваш него) намират се във втория диск, в отделна директория (/slackware/2.6.нещо си/... не спомня как се казва)

Ако не ги инсталираш, няма да можеш да си използваш мишката... независимо как я настройваш.

• Автор

Да ! Усетих се и ентусиазмът ми спадна.Преинсталирах с 2.4 ядрото , въпреки че е осезаемо много по-бавно (поне на зареждане).

Просто незнам как да ги инсталирам тези модули и АЛСА драйвърите.

Отделно незнам кои модули трябва да заредя и къде да ги опиша...

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Така, ето как да имаш работеща система с ядро 2.6.13:

1. Взимаш първия диск и започваш нова инсталация (съветвам те да го направиш точно така, защото другите варианти предполагат малко повече майсторлък)

2. Когато те попита как да форматира дяловете, избери ext2 файлова система.

Съветвам те да го направиш, защото в слака има поддръжка само за такава файлова система по дифолт. Аз използвам и други файлови системи, но трябваше да направя доста допълнителни настройки.

*Избери "стъпка" от 1024 байта за руут партишъна. Така форматирането ще отнеме значително време, но в последствие системата ще заема значително по-малко място на диска.

След това си инсталирай нормално системата

3. Когато започне конфигурацията избери да инсталираш кърнъл от СиДи-то. Ще ти изкара един дълъг списък с кърнъли. Трябва да избереш кърнъла с име "test26_нещо_си". След това довършваш конфигурацията и си избираш правилния тип мишка.

4. след като свърши инсталацията, рибуутваш системата, така, че да си стартира от харда.

5. Слагаш втория диск, маунтваш го:

mount /mnt/cdrom

6.влизаш в директорията с пакетите за кърнъл 2.6:

cd /mnt/cdrom/linux-2.6.13/

7. инсталираш всички пакети от тази директория:

installpkg ./*

8. рибуутваш и след това би трябвало мишката да ти работи.

Ако не работи, значи или нямаш модул за тази мишка, или той не се стартира при стартиране.

Пробвай и ако не стане, ще се чудим тогава....

• Автор

Ще направя както си ме посъветвал.

Предпоследният път бях стигнал до точка 6.

Не може ли да използвам ext3 ?

В моя квартал доста често спират тока а и в Slackware 10.2 RELEASE NOTES пише :

This kernel has

compiled-in support for essentially all of the hard drive

controllers and filesystems that are supported by the 2.6.13

kernel.

Ами пробвай. Но ако не успееш да си нагласиш нещата след това, да не кажеш че не съм те предупредил :ph34r:

Редактирано от loxs (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

Инсталирах Ubuntu 5.10 просто от любопитство.

Толкова ми хареса че не искам да го махам.

Програмите се инсталират като на магия.

Просто ми допада.

loxs извинявай че не пробвах 2.6.13 .

Не искам да развалям инсталацията на Ubuntu.

Относно мишката - сега съм с тази на брат ми - Logitech Optical.

Ако донеса някой път тази на Microsoft ще я пробвам отново.

не искам да се заяждам, ама ти просто си бил предопределен за убунту.. ;) то си е много приятелски настроено и "видоузподобно" ( прди някои да се е възмутил - не съм казал че е виндовс ;) ) По този повод много ме кефи мисълта на някои умен човек която в твоя случаи бих перефразирал:

Който знае Убунту- знае Убунту, които знае slackware - знае linux ! "

успех :)

• Администратор

Не е точно така..и това беше за RedHat ;) .

Ubuntu е базирано на Debian, която пък е на равни начала със Slackware по неприятно конфигуриране. Просто човека все още не се е задълбал достатъчно, за да разбере колко малко неща помагащи в конфигурацията има в Ubuntu.

Melmak ®...браво...за кратко време си минал през най-добрите и стабилни дистрибуции...Slackware и Ubutnu. На която и да останеш ще забравиш, онази другата операционна система, на която не искам да споменавам името.

Между другото..разгледай /etc/X11/xorg.conf на Ubuntu, секция Mouse и виж с какъв драйвер ще ти подкара безжичната. Същият ще ти работи и под Slack.

Не е точно така..и това беше за RedHat smile.gif .
хехе признавам че е точно така ..за red hat ставаше дума cool.gif и не случайно съм казал:
която в твоя случаи бих перефразирал:

cool.gif ( случайно съм бил прецизен в изказванията си този път ) :)

• Автор

Здравейте,

Между другото..разгледай /etc/X11/xorg.conf на Ubuntu, секция Mouse и виж с какъв драйвер ще ти подкара безжичната. Същият ще ти работи и под Slack.
Знам за xorg.conf ->пробвах там да сменя всички опции/протоколи, резултата беше или зле или още по-зле. Затова съм сигурен че нямаше да тръгне.

Сега току-що пробвах MS мишката на Ubuntu - тръгна още щом я мушнах в USB-то.

Сравних xorg.conf -няма разлика между MS и Logitech-a.

Въпроса е как едната работеше със Slack-a а другата - не.

Section "InputDevice"

Identifier "Configured Mouse"

Driver "mouse"

Option "CorePointer"

Option "Device" "/dev/input/mice"

Option "Protocol" "ImPS/2"

# Option "Emulate3Buttons" "true"

Option "ZAxisMapping" "4 5"

EndSection

Melmak ®...браво...за кратко време си минал през най-добрите и стабилни дистрибуции...Slackware и Ubutnu. На която и да останеш ще забравиш, онази другата операционна система, на която не искам да споменавам името.

Вече наистина предпочитам да стоя под Linux.

Времето докато ги открия никак не беше малко - всъшност може би година и половина ми взе.

Останалите или не ми харесваха или имаше фатален хардуерен проблем.

Например точно преди Slack инсталирах Debian 3.

Най-голям проблем по време на инсталациата беше номера на PCI на видеокартата - само заради това преинсталирах 2 пъти.

Фаталния проблем обаче беше че саундбластера отказа да проработи, каквото и да правех.Чета по форумите "проблема бил елементарен" но техните решения не помогнаха изобщо.

Искам да добавя че Ubuntu наистина няма кой знае какви подобрения в конфигурирането - просто не прави тъпи проблеми, които много често са нерешими за начинаещи потребители.

не искам да се заяждам, ама ти просто си бил предопределен за убунту.. smile.gif то си е много приятелски настроено и "видоузподобно" ( прди някои да се е възмутил - не съм казал че е виндовс wink.gif ) По този повод много ме кефи мисълта на някои умен човек която в твоя случаи бих перефразирал:

Който знае Убунту- знае Убунту, които знае slackware - знае linux ! "

успех smile.gif

Виж най-важното, според мен, е да се "чувстваш като у дома си" независимо с кое дистро си. Освен това първото условие изобщо да научиш нещо е да го инсталираш.

За мен Ubuntu е това, което е Knoppix за Life CD-тата.

Ето какво друго ми хареса :

1. дистрото не е комерсиализирано /като Red Hat , Suse/

2. кратка и ясна документация.

3. ясна система за даунлоуд и инсталиране на програми.

(много по-добра,лесна и сигурна от тази на вин бих казал)

4. кирилицата е ок.Налице е възможност интерфейсът да се превключва.

Не понасям интерфейс на български (особено този на работната среда).

5. няма проблем с видео драйверите (на NVidia се инсталират като софтуерен пакет ).

6. инсталационият диск е 1x700Mb !

7. ядрото 2.6 е осезаемо по-бързо от 2.4

8. работната среда е Gnome. За моя изненада менютата се оказаха много по-изчистени отколкото в KDE. Графиката е някак си изгладена.

9. дистрото е базирано на Debian - използва неговите пакети/пакетна ситема

което доста ми хареса.

Две неща не ми харесаха:

1. по време на инсталацията ми каза че не всички езикови файлове са налични

и свали 6 файла от нета - малко кофти ако нямаш интернет в момента.

2. Имаше диалог за резолюцията но не и за честотата на опресняване.

Не знам какво толкова ги е страх да го направят.

Да работи на 60Hz монитора и да ти разваля очите е точно токова тъпо,колкото и да го развали ако сбъркаш.Което напрактика вече е много слабо вероятно.

• Администратор
9. дистрото е базирано на Debian - използва неговите пакети/пакетна ситема

което доста ми хареса

Не се подлъгвай да слагаш дебиански пакети. След подобна тактическа грешка се наложи да преинсталирам, което не би трябвало да се случва с Линукс.

Това с мишката е странно и вероятно се дължи на незареден модул в ядрото. Защото xorg е абсолютно еднакъв както за Slack, така и за Ubuntu.

2. Имаше диалог за резолюцията но не и за честотата на опресняване.

Не знам какво толкова ги е страх да го направят.

Да работи на 60Hz монитора и да ти разваля очите е точно токова тъпо,колкото и да го развали ако сбъркаш.Което напрактика вече е много слабо вероятно.

Гледай сега, това дето си го написал е в общи линии вярно, обаче точно за такъв случай направих моето приятелско подмятане за това кои какво знае :) защото умението да бърникаш по конфигурационните файлове се придобива с ровенето по такива ( ех , да можех и аз да го правя като хората ...) Майсторите с три букви спестяват 10 минути цъкане ( дане говоря, че често трябва да се "откометира" просто готов ред от файла) а и колкото е по просто направена една система, толкова вероятноста за проблем е по малка... Важното е да ти харесва :) Решил си убунту - нека да бъде :)

един малък съвет ако позволиш: по добре изритай тези "мастодонти" kde i gnome и си сложи нещо изпилено като icevm или xfce ( то те не са точно работна среда в пълния смисъл, ама с тях системята се зарежда така, че ти се струва че под kde ПЦ то е забило ;) ) Да не говорим , че новото kde поне при мен докато го тествах се беше объркало с win и диска ми постоянно въртеше през 5 секунди ( а swap -a си седеше празен)

а за мишката - хм понякога наистина slack се държи малко старнно , но моите проблеми винаги са били от естеството че системата прави каквото е указано в някои conf дайл и не зачита какво си добавил в графичната среда ( хахах като си спомня момента с превключването на bg/en в kde - :P )

• Администратор

Диска ти не върти през 5 мин. kded се обръща към IDE-то, за да разбере дали случайно нямаш нещо вкарано в CD-то (ще го намериш като KDED CD Polling, но го няма като опция за спиране). При мен го прави по същият начин и може да се спре ако спреш KDED Media Watcher или нещо такова. Спирането му обаче спира и протокола media:/, който пък си е полезен.

честно казано не го знех това ;) просто като започна да го прави, реших, че тази среда започва да става твърде алчна, щом диска ми се върти както при вин... а аз от там идвам.... затова за по сигурно я разкарах и мигрирах към xfce ( не че не се опитах да карам с icewm ама се оказах малко неподготвен ) :eek:

хм това почва да става доста оффтопик cool.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.