Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Използване на UPS за захранване на водна помпа за камина

Featured Replies

Здравейте,

на вилата съм с печка с водна риза и помпа, но токът е отвратителен - нестабилен и често спира. И съответно в такъв момент скачаш и почваш да гасиш огъня, за да не гръмне инсталацията.

Възможно ли е да сложа, някой евтин UPS да захранва помпата когато спре тока?

На помпата на стикера пишеше много стоиности, които се разминават, но все пак ето какво пишеше: 1-2А ; VA 25/130 ; 55W 0.26A (това последното, беше в една табличка с 3 режима на работа (предполагам според оборотите) и това беше най-натоварващия).

Въпросът ми е дали един UPS ще издържи на тока (ако е 1-2А) и ако да, горе-долу колко време ще работи помпата с евтин 800VA UPS (намерил съм един MUSTEK за 130лв.)?

Благодаря предварително.

Редактирано от pit
Грешен раздел! (преглед на промените)

Здравей поради чести спирания на тока лятото си купих възможно наи евтиния Юпиес 60-70лв модел е PROFLEX PRB_S650.Аз го взех за компютъра но един приятел с камина с водна риза ме помоли да го изпробва.Помпата на камината работи около 30-40 минути.Съответно и тои си купи но му замени оригиналната батерията с акумулатор от кола сега държи 2-3 часа.Досадното е че юпиеса има зумер и пищи през цялото време докато няма ток.Тук можеш да го видиш.

Редактирано от petiostoianov (преглед на промените)

Той зумера се спира....особено ако ще го отваряш да му сменяш батерията с акомулатор. Естествено след тези промени гаранцията отива на кино.

Мда.

С UPS ще ти изкара половин час. Може и по-малко.

Съветът ми е : купи си инвертор :

powerverter3.jpg

Моят е такъв, но ти можеш да си вземеш съвсем приличен 220 /12 V , 6 А oт Кaufland (45 лв) , METRO - 50 лв., или от който и да искаш магазин за електро техника - Technomarket, Technopolis и т.н.

Навсякъде ги има.

След това ти трябва един стар акумулатор и си готов.

Ако искаш да не ти се вижда акумулатора и инвертора - слагаш ги извън стаята с камината, и до помпата прекарваш само кабела :)

Изкарвал съм с него 3 часа непрекъсната работа на помпата, а може и повече - просто не ми се е налагало.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Здравейте,

на вилата съм с печка с водна риза и помпа, но токът е отвратителен - нестабилен и често спира. И съответно в такъв момент скачаш и почваш да гасиш огъня, за да не гръмне инсталацията.

Възможно ли е да сложа, някой евтин UPS да захранва помпата когато спре тока?

На помпата на стикера пишеше много стоиности, които се разминават, но все пак ето какво пишеше: 1-2А ; VA 25/130 ; 55W 0.26A (това последното, беше в една табличка с 3 режима на работа (предполагам според оборотите) и това беше най-натоварващия).

Въпросът ми е дали един UPS ще издържи на тока (ако е 1-2А) и ако да, горе-долу колко време ще работи помпата с евтин 800VA UPS (намерил съм един MUSTEK за 130лв.)?

Благодаря предварително.

Най-добре си купи специализиран за тази цел. Един човек някъде по южното черноморие ги прави и работят с какъвто искаш акумулатор. Идеални са за целта, за разлика от повечето ЮПиЕси които са твърде умни за да работят с помпа.

проблема на инверторите и на UPS е че бичат правоъгълни импулси (modified sinewave) и през голяма част от времето през помпата тече прав ток... та като си купиш упс или инвертор по някое време ще ти требе и нова помпа като и изгорят статорните намотки, освен това UPS-ите праввят по ниско напрежение точно заради правоъгълнуте импулси - за да буде средната стойност на напрежението приравнена към таз на синусоидалното така хем прав ток, хем помпата върти по бавно и консумирания ток много по голям... варианта е скъп упс дето вади пълна синусоида... но такива за под 1000 лв не съм виждал...

Професоре, в комекса ти бяха сложили епитет пред името заради подобни изказвания.

Няма начин да тече прав (постоянен ток) през помпата и през трансформатора. Ако беше така щеше да се стопят на момента. Но си прав за "почти" синусоидалните импулси. Като ги разложиш в ред на фурие излизат доста хармоници, които именно предизвикват загряване и изгаряне на двигателя.

Аз лично не съм видял нещо евтино със синусоидален изход. Вкл. и разните уж "специализирани' устройста, предлагани "специално" за помпи. В общия случай са евтини UPS за 60лв, вади им се акумулатора (-20 лв) и се продава на цена *3,14 +ДДС за 150 - 160. Добра печалба за 2 проводника към автомобилен акумулатор и едно допълнително реле. На доста такива съм им закачал осцилоскопа и всички басни, разказвани от търговците веднага лъсват.

• Автор

Много мерси за отговорите, успяхте доста бързо да ме ориентирате.

Спрях се на 2-3 варианта и се колебая между тях.

Бюджетът е около 100лв без ДДС (т.е. ~120 лв крайна цена):

1. UPS Mustek 800VA ~ 130 лв. с ДДС

2. I_GUARD 800AP/AVR 95.50

3. I_GUARD GSB1000AP/1200VA SBY 124.00

4. I_GUARD GSB1500AP/1500VA SBY 144.00

5. Mustek Power Must 1000VA Off-line ~ 125.80

2-4 са от мост, не намерих по-детайлно за тях,

Общо взето търся такъв ЮПС , който да държи възможно най-дълго - примерно поне 1 час?

P.S. Сетих се да питам още нещо - за това за което ще го използвам има ли някакво особенно значение дали ще е Off-Line/Standby или Line-Interactive?

Редактирано от Shogi (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Тъкмо и аз съм на тази вълна - UPS за печка на пелети и помпата за водната риза.

Общата им консумация е 120W, а производителите препоръчаха UPS около 250W.

От Макс 4ЕМ намерих за 300лв. UPS 300W с вграден 18Ah акумулатор и изходи за външен (ако се купи).

От Синкеар намерих за 225 лв. UPS 300W без акумулатор (купува се отделно). Обаче сега го няма в наличност, чак след месец-два щели да го получат и май няма да го чакам.

Гледах за специални UPS-и, защото ми казаха, че помпата (понеже е индуктивен товар) ще е проблем за обикновен евтин UPS, специалните били и с правилна синусоидална форма (за разлика от евтините компютърни такива).

Обаче като ви чета мненията как специалните били всъщност изкормени обикновени модели се чудя дали не се изхвърлям с тези 300 лв... Айде да не е под 100, има хубави компютърни UPSи гледам за около 200 лв.

Камина: 60W

Помпа: 60W; 2µF

Според вас какво е удачно да направя?

Преди 10 дни си купих инвертор 12В/220В - 300W за 55лв. от Технополис с 3 години гаранция. Слойих му стар акумулатор и пробвах колко време мога да разчитам на това захранване. Спрях го след 6 часа. Работеше без проблеми. Единствения недостатък е че помпата работи по шумно /от правоъгалното напрежение на инвертора/. Вероятността помпата да изгори не е 100%, а и цената и е около 150-200 лв. Така че това решение ме устройва напълно /финансово/.А и електрозахранването при мен спира 2-3 пъти през зимата за около час-два.

Редактирано от rosen__hristov (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.