Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Здравейте ! Имам един въпрос, а именно: нужно ли е да се инсталират излизащите нови версии на Линукс ядрото и каква по-точно е ползата от това ?

Не. Дистрибуцията, която ползваш ще обнови ядрото, ако е необходимо.

Ползата може да бъде нова функционалност, отстранена уязвимост или повишено бързодействие. Но с тези неща се занимават разработчиците и дистрибуторите.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

• Автор
Не. Дистрибуцията, която ползваш ще обнови ядрото, ако е необходимо.

Ползата може да бъде нова функционалност, отстранена уязвимост или повишено бързодействие. Но с тези неща се занимават разработчиците и дистрибуторите.

O.K. разбрах, не е за обикновени юзери.

Здравейте ! Имам един въпрос, а именно: нужно ли е да се инсталират излизащите нови версии на Линукс ядрото и каква по-точно е ползата от това ?

Ако знеш как да го компилираш и инсталираш, както и как да го конфигурираш... и в зависимост от това дали има кръпки за твоето желязо или пък кръпки които теб те интересуват, отговора е твърдо да.

Иначе седиш и чакаш.

всъщност , аз бих структурирал нещата по следният начин за новото ядро :

1 - имаш желязо което вече се поддържа

2 - научил си , че проблема които имаш е решен в новото ядро

3 - ти си бивш Виндовс гъзар и искаш да си линукс такъв - трябва ти , не трябва - задължително е да си с НАЙ - новото .... cool.gif

п.с сега се сетих , че някой тук беше написал за ползващите линукс и конзола , че са си турбогъзари и за ползата да си носиш на ръката" двоичен" часовник :P

имаш нещо против двоичният ми часовник ли??

а аз вече не намирам смисъл да си компилирам custom ядро, намерих алтернатива на IMQ..

а аз вече не намирам смисъл да си компилирам custom ядро, намерих алтернатива на IMQ..

Аз отдавна се отказах от подобни идеи, за подобни цели си има поддръжката на RH :P

Хахахахха cool.gif ..офтопик : не бе нали един се заяде с мен в темата за проблемните нови дистра и даде точно пример за турбогъзар човек с двоичен часовни + линукс ...него визирам .... cool.gif Ама сега като се замисля - явно човека е имал някакво право , не си го е изсмукал от пръстите cool.gifcool.gifcool.gifcool.gif

п.с А бе не знам какво правите вие с ненужните устройства ....аз например няма да си сложа принтер с паралелен порт - защо ми е да го намира ядрото ....или пък RAID контролера .... айде вън ..... такива работи , иначе едва ли ще открия АЗ топлата вода по добре от тези , които движат нещата .... обаче това е начина , по които аз доказвам правото на избор - изконното право на всеки линуксар ...( еХ , почти всеки ..... cool.gif )

Хахахахха cool.gif ..офтопик : не бе нали един се заяде с мен в темата за проблемните нови дистра и даде точно пример за турбогъзар човек с двоичен часовни + линукс ...него визирам .... cool.gif Ама сега като се замисля - явно човека е имал някакво право , не си го е изсмукал от пръстите cool.gifcool.gifcool.gifcool.gif

п.с А бе не знам какво правите вие с ненужните устройства ....аз например няма да си сложа принтер с паралелен порт - защо ми е да го намира ядрото ....или пък RAID контролера .... айде вън ..... такива работи , иначе едва ли ще открия АЗ топлата вода по добре от тези , които движат нещата .... обаче това е начина , по които аз доказвам правото на избор - изконното право на всеки линуксар ...( еХ , почти всеки ..... cool.gif )

Прав си, но това важи (според мен) само за да разбереш по-добре същността на нещата (ядрото в този случай). Но в момента в който се налоги да поддържаш в голяма фирма Линукс машини ще се убедиш че теи къстом решения просто нямат място. Да не говорим че ако аз направя това от RH ще ми откажат поддръжката за проблеми с ядрото. А целта е тези машини да работят 24/7, не аз да си играя с тях

Прав си, но това важи (според мен) само за да разбереш по-добре същността на нещата (ядрото в този случай). Но в момента в който се налоги да поддържаш в голяма фирма Линукс машини ще се убедиш че теи къстом решения просто нямат място. Да не говорим че ако аз направя това от RH ще ми откажат поддръжката за проблеми с ядрото. А целта е тези машини да работят 24/7, не аз да си играя с тях

Както винаги съм смятал , нещата , които са на професионална основа са напълно различни от тези , които са за "лично ползване " Не случайно и аз , когато става дума за лично ползване говоря едно , а когато е за служебно - друго .... :) Затова , бих казал , че тези неща трябва силно да се разграничават ..казвам силно ..... точно , както има машини ...например бормашини , за да ме разберат всички , от Бош които външно се различават само по цвят и цена , но като вземеш да работиш ...скоро става ясно за какво иде реч.... И в тази връзка според мен и в линукс нещата ТРЯБВА да се делят на професионални ( слак , дебиан ) които са надеждни, стабилни и сигурни и такива като негърското дистро да кажем лъскаво и " наметано со лопатата квот мое ..." :)

хм ...чета и гледам , че пак се измятам angry.gif идеята беше да не се смесва служебното с личното .....

Както винаги съм смятал , нещата , които са на професионална основа са напълно различни от тези , които са за "лично ползване " Не случайно и аз , когато става дума за лично ползване говоря едно , а когато е за служебно - друго .... :P Затова , бих казал , че тези неща трябва силно да се разграничават ..казвам силно ..... точно , както има машини ...например бормашини , за да ме разберат всички , от Бош които външно се различават само по цвят и цена , но като вземеш да работиш ...скоро става ясно за какво иде реч.... И в тази връзка според мен и в линукс нещата ТРЯБВА да се делят на професионални ( слак , дебиан ) които са надеждни, стабилни и сигурни и такива като негърското дистро да кажем лъскаво и " наметано со лопатата квот мое ..." :P

хм ...чета и гледам , че пак се измятам angry.gif идеята беше да не се смесва служебното с личното .....

Съгласен, но с една малка забележка. Слак, Дебиан не са за професионални цели. Слак е one man show, няма НИКАКВА професионална поддръжка, при Дебиан положението е доста по-различно, но няма фирма, която да стои зад тях, както е при Убунту. Но поне можеш да си купиш сериозна професионална поддръжка. Това, което се ползва (по мое, лично наблюдение) е СуСЕ, РедХат, Убунту, в Азия са разпространени АзияЛинукс и РедФлаг

...Това, което се ползва (по мое, лично наблюдение) е СуСЕ, РедХат, Убунту, в Азия са разпространени АзияЛинукс и РедФлаг

<offtopic>

В Азия не беше ли японската Turbo Linux най-популярна?

</offtopic>

<offtopic>

В Азия не беше ли японската Turbo Linux най-популярна?

</offtopic>

Това е което знам :P Възможно е, но имай предвид че говоря за корпорации, а не за домашна употреба

Няма спор . При всички случи бих се доверил на мнението какво се ползва , защото аз няма някакви наблюдения по въпроса - не съм в този бизнес... моите изявления се базират на идеята , че мястото на слак е във системата " настрой сървъра и забрави " т.е той е чисто "сървърна " ОС , която е оцеляла само заради това ....да пуснеш грубо казано един слак , един пощенски , web или какъвто там ти падне сървър и толкова ... за краен потребител с гаранция е неудобен..... а за някаква итегрирана корпоративна среда БЕЗ съпорт с гаранция е неприемливо ......биха могли да си го позволят вероятно крайни ентусиасти - фанатици и то в нещо не особено голямо и важно .......мое мнение ... cool.gif

Няма спор . При всички случи бих се доверил на мнението какво се ползва , защото аз няма някакви наблюдения по въпроса - не съм в този бизнес... моите изявления се базират на идеята , че мястото на слак е във системата " настрой сървъра и забрави " т.е той е чисто "сървърна " ОС , която е оцеляла само заради това ....да пуснеш грубо казано един слак , един пощенски , web или какъвто там ти падне сървър и толкова ... за краен потребител с гаранция е неудобен..... а за някаква итегрирана корпоративна среда БЕЗ съпорт с гаранция е неприемливо ......биха могли да си го позволят вероятно крайни ентусиасти - фанатици и то в нещо не особено голямо и важно .......мое мнение ... cool.gif

Е, чак фанатици - не, но има някои особености на Слака, които го правят наистина непригоден. В нормална корпоративна среда даже и за най-дребното нещо се ползва една и съща дистрибуция, това е другия (вероятно странен за мнозина) елемент. Никой няма да си разреши да си зархвърля силите на две и повече дистрибуции. Аз в момента едвам се боря да една основна и втора, инсталирана заради много специфичен детайл. Но поне втората има само една функция и е по-просто. В предишна работа се е стигало до ситуация да се пише на инженерите от поддръжката заради един модул, който не е наличен стандартно :) Нито аз, нито колегите ми имахме право да компилираме каквото и да е, камо ли елемент от ядрото или самото ядро

повечето неща са изнесени на модули.. когато не ползвам паралелен порт (защото нямам).. модула не се зарежда, макар 4е не съм сигурен много в това.. awe нз, при вас (с ръчните инсталации) е по - лесно да работите с custom ядра, тъйкато можете да ползвате една и съща конфигурация м/у версиите.. при мен за да си компилирам ядрото, 1во трябва да сваля сорса, да пачна ако имам да пачвам, след това сменям версията в changelog, след това update-вам конфига и накрая самият билд.. не че не е автоматизирано със дебиан скриптове, но във BSD ми се вижда по - бързо.. както и да е.. мисля, че преди да се прави custom ядро, трябва внимателно да се обмислят + и - както за момента така и за вбъдеще.. дори да ми се стартира 10сек по - бързо, ако по време на работа си работи по същия начин, нама да ги усетя като голям +..

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.