Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво да очаквам от моя компютър

Featured Replies

Искам да знам какво мога да очаквам от сравнително слабата ми машина с основни параметри:

Процесор 1.8 Gh едноядрен

РАМ 512 MB

Видео карта geforce fx5500 128 mb

Хард диска е 80 GB

това са най-основните параметри с които разполагам.

Искам да знам какви възможности мода очаквам от него и как да го персонализирам да има повече производилност от сега.

Мога ли да сложа по-нова ОС и мога ли да играя по-новите игри?

Мога ли да изключа част от системните приложения на windows xp sp3, за да спестя рам,че сега разполагам само с 250 mb средно след стартиране на ОС под зоркото око на nod32.

Колко мога да го натоваря че да не бави след игри?

И могат ли да се слагат програми на поразия без да бави нищо?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Искам да знам какво мога да очаквам от сравнително слабата ми машина с основни параметри:

РАМ 512 MB

Хард диска е 80 GB

Искам да знам какви възможности мода очаквам от него и как да го персонализирам да има повече производилност от сега.

Мога ли да изключа част от системните приложения на windows xp sp3, за да спестя рам,че сега разполагам дамо с 250 mb средно след стартиране на ОС под зоркото око на nod32.

това нищо не значи...свали еверест и дай инфоза харуера...под персонализирам да разбирам ли ъпгрейдвам ?По нова ОС от XP на този етап НЕ!Всичко може но зависи кой го прави... :rolleyes: ''Колко мога да го натоваря че да не бави след игри?''-това не го разбрах

Нещо не разбирам смисъла на темата... ohmy.gif тоя компютър на старо ли си го купил или какво?На него по-новите игри ще вървят на low/medium или изобщо няма да вървят (зависи от играта), а програмите...пак зависи. По - новата ОС няма да ти помогне..даже може да се получи обратното, защото Виста има по-големи системни изисквания по принцип

ПП.Докато напиша поста и вече преместихте ттемата...много сте бързи модераторите biggrin.gif

това е първата снимка от подробната характеристика на everest

Ами не виждам нищо друго да може да се направи освен още една плочка 512 рам и клок...

РАМ 512 MB

Хард диска е 80 GB

Мога ли да изключа част от системните приложения на windows xp sp3, за да спестя рам,че сега разполагам дамо с 250 mb средно след стартиране на ОС под зоркото око на nod32.

Разкарай го и си сглоби нов! Този комп става само за интернет, гледане на DivX филми, чат и игра на CS!

П.П. Просто не го мъчи, защото няма смисъл! Никакви чудеса йерусалимски не очаквай от него!

Редактирано от agentpat (преглед на промените)

Вид на компютъра ACPI Uniprocessor PC

Операционна система Microsoft Windows XP Professional

Пакет на обновление на ОС Service Pack 3

Internet Explorer 6.0.2900.5512

DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

Компютър HOME-7CC1A4DC9E

Име на потребителя ****

Домейн *************

Дата / Време 2009-01-03 / 15:22

Дънна платка

Тип централен процесор AMD Athlon 64, 1800 MHz (9 x 200) 2800+

Дънна платка Asus K8N (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)

Чипсет на дънната платка nVIDIA nForce3 250Gb/Ultra, AMD Hammer

Системна памет 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)

DIMM1 512 MB PC3200 DDR SDRAM (2.5-3-3-8 @ 200 MHz)

Тип BIOS AMI (05/04/05)

Комуникационен порт Communications Port (COM1)

Комуникационен порт Bluetooth Serial Port (COM10)

Комуникационен порт Bluetooth Serial Port (COM11)

Комуникационен порт Bluetooth Serial Port (COM3)

Комуникационен порт Bluetooth Serial Port (COM4)

Комуникационен порт Bluetooth Serial Port (COM5)

Комуникационен порт Bluetooth Serial Port (COM6)

Комуникационен порт Bluetooth Serial Port (COM7)

Комуникационен порт Bluetooth Serial Port (COM8)

Комуникационен порт Bluetooth Serial Port (COM9)

Комуникационен порт ECP Printer Port (LPT1)

Дисплей

Видеокарта NVIDIA GeForce FX 5500 (128 MB)

Видеокарта NVIDIA GeForce FX 5500 (128 MB)

3D-ускорител nVIDIA GeForce FX 5500

Монитор Samsung SyncMaster 795DF/795MB/MagicSyncMaster CD175GP [17" CRT] (HSAY700404)

Мултимедия

Звуков адаптер Realtek ALC850 @ nVIDIA nForce3 250 (CK8S) - Audio Codec Interface

Съхранение на данни

IDE контролер NVIDIA nForce3 250 Parallel ATA Controller (v2.6)

IDE контролер NVIDIA nForce3 250 Serial ATA Controller (v2.6)

Контролер за памет SCSI/RAID Host Controller

Флопи-дисково устройство Floppy disk drive

Дисково устройство Maxtor 6Y080L0 (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)

Оптично устройство _NEC DVD_RW ND-3540A (DVD+R9:8x, DVD-R9:4x, DVD+RW:16x/8x, DVD-RW:16x/6x, DVD-ROM:16x, CD:48x/32x/48x DVD+RW/DVD-RW)

Оптично устройство RM1664H XOU581X SCSI CdRom Device

Състояние на SMART OK

Информацията за хард диска не иска да се копира

Вход

Клавиатура Standard 101/102-Key or Microsoft Natural PS/2 Keyboard

Мишка Microsoft PS/2 Mouse

Мрежа

Основен IP адрес ************

Основен MAC адрес *************

Мрежова карта Bluetooth PAN Network Adapter - Packet Scheduler Miniport

Мрежова карта NVIDIA nForce Networking Controller - Packet Scheduler Miniport (192.168.0.166)

Мрежова карта WAN (PPP/SLIP) Interface (*************)

Модем Bluetooth DUN Modem

Модем Bluetooth Fax Modem

Периферни устройства

Принтер Microsoft Office Document Image Writer

USB1 контролер nVIDIA nForce3 250 (CK8S) - OHCI USB 1.1 Controller

USB1 контролер nVIDIA nForce3 250 (CK8S) - OHCI USB 1.1 Controller

USB2 контролер nVIDIA nForce3 250 (CK8S) - EHCI USB 2.0 Controller

DMI

Производител на DMI BIOS American Megatrends Inc.

Версия на DMI BIOS 1006.001

Производител на DMI системата ASUSTek Computer Inc.

DMI система K8N

Версия на DMI системата To Be Filled By O.E.M.

Сериен номер на DMI системата To Be Filled By O.E.M.

UUID на DMI системата 60359D82-8DFED511-94740013-D43E6C8B

Производител на DMI дънната платка ASUSTeK Computer INC.

DMI дънна платка 'K8N'

Версия на DMI дънната платка Rev 1.xx

Сериен номер на DMI дънната платка MB-1234567890

Производител на DMI кутията Chassis Manufacture

Версия на DMI кутията Chassis Version

Сериен номер на DMI кутията Chassis Serial Number

Запазена марка на DMI кутията Asset-1234567890

Тип на DMI кутията Desktop Case

DMI общо / свободни слотове памет 3 / 2

Нещо не разбирам смисъла на темата... ohmy.gif тоя компютър на старо ли си го купил или какво?На него по-новите игри ще вървят на low/medium или изобщо няма да вървят (зависи от играта), а програмите...пак зависи. По - новата ОС няма да ти помогне..даже може да се получи обратното, защото Виста има по-големи системни изисквания по принцип

ПП.Докато напиша поста и вече преместихте ттемата...много сте бързи модераторите biggrin.gif

Не е на старо.Купен е нов преди около 4 години и все още работи задоволително добре.Просто забелязах че е малко по-бавен от преди 2 години.Отварян е само за да бъде почистен от прах.Нещо рама опъва и не искам да ми бави или да го претоваря от глупост.

някой беше написал нещо за още една плочка рам и клок.

Какво значи клокване на дъното?

Не е на старо.Купен е нов преди около 4 години и все още работи задоволително добре.Просто забелязах че е малко по-бавен от преди 2 години.Отварян е само за да бъде почистен от прах.Нещо рама опъва и не искам да ми бави или да го претоваря от глупост.

някой беше написал нещо за още една плочка рам и клок.

Какво значи клокване на дъното?

Забавянето което се е получило ,най -вероятно е от Windows OS ,преинсталирай и всичко ще е както преди.Аз съм с подобна конфигурация и нямам задръжки от към ресурси.Единствено харда ми е два пъти по голям.

512 RAM под Windows XP ,нямаш грижи, за някои по стари игри,като Контра,например върви идеално и с 128 MB видео карта.

Клокване означава ако колата ти може да се движи със 150 км. в час, ти да я накараш да се движи с 200-твърде е възможно, ама не съвсем. Дъното не е много читаво, рама ти е малк, видеото слабо и остаряло- до колкото видях е на AGP слот, харда ти е АТА, въобще машинката става само за чатене и да си видиш пощата, за сериозни игри не. И тоя SP3 не е най доброто решение.

Инвестирай в нова съвременна машина, която да ъпгрейдваш след 5 години, защото ако се захванеш да стягаш тази, ще ти излезе по скъпо като време, перспектива и пари, от колкото да си купиш нова.

Ето ти един начин да освежиш машината:

Първо намираш читав реализ на XP (ДА НЕ Е самоделка тип радка-пиратка)(ако имаш проблем с наирането ми драсни едно ЛС) и както каза михнев преинстлираш на чисто...после очваш по хардуера :

вимаш си още една плочка рам-примерно такава,после се заемаш с клока-а как става той четем тук.

да го претоваря от глупост

Не съм чувал такова нещо като претоварване на PC...по-скоро гледай като клокваш да не го прегрееш...

Другото което е вярно е ,че е по-добре съвременна машина ,но ще му трябват поне 400лв... човвека може да не разполага с бюдже а вие веднага да хвърля щайгата cool.gif

Ето ти един начин да освежиш машината:

Първо намираш читав реализ на XP (ДА НЕ Е самоделка тип радка-пиратка)(ако имаш проблем с наирането ми драсни едно ЛС) и както каза михнев преинстлираш на чисто...после очваш по хардуера :

вимаш си още една плочка рам-примерно такава,после се заемаш с клока-а как става той четем тук.

Не съм чувал такова нещо като претоварване на PC...по-скоро гледай като клокваш да не го прегрееш...

Другото което е вярно е ,че е по-добре съвременна машина ,но ще му трябват поне 400лв... човвека може да не разполага с бюдже а вие веднага да хвърля щайгата cool.gif

Значи момчето не знае какво означава клок и има ли почва у нас,а ти му казваш клокни си го и гледай да не го опържиш ;) Ееееееееееее. И до колко смяташ че ще го клокне, ако предположим че успее?

Значи момчето не знае какво означава клок и има ли почва у нас,а ти му казваш клокни си го и гледай да не го опържиш :beat: Ееееееееееее. И до колко смяташ че ще го клокне, ако предположим че успее?

А ти не видя ли че съм му дал линк да чете...пък и ако малко беше прочела за клока и хардуера,щеше да знаеш че в клока няма точно определни стойности и въпроси ''до колко ще стигне с бокс са неуместни'' :)

Клока е работа на тестове,опити,познания и известна доза късмет :speak:

Редактирано от coolmeen (преглед на промените)

А ти не видя ли че съм му дал линк да чете...пък и ако малко беше прочела за клока и хардуера,щеше да знаеш че в клока няма точно определни стойности и въпроси ''до колко ще стигне с бокс са неуместни'' ;)

Клока е работа на тестове,опити,познания и известна доза късмет :rolleyes:

Дал си му линк да чете!!!!!Предварително се извинявам ама не ми говори глупости моля те :), отново се извинявам!. Дал бил линк! Браво на теб,направо си му дал хляба, познанието и мъдростта в ръцете. Аз съм с повече от средна компютърна грамотност и няма да се хвана да клоквам комп по през линк, а да даваш съвети за клокване на човек който не знае какво означава самата дума е малко неразумно, не мислиш ли?

Клока е работа на тестове,опити,познания и известна доза късмет

опити - момчето не знае що е клок (пък май в случая понятието трябва да е ОВЪРклок), за опит ? :rolleyes:

познания - като изходим от горното заключение - едва ли (поне не в тази област)

доза късмет - ще му е нужна конска такава ако по този начин трябва да компенсира останалото

От опит знам. че абстрактни неща не се усвояват така лесно без солидна основа.

Редактирано от instrument (преглед на промените)

опити - момчето не знае що е клок (пък май в случая понятието трябва да е ОВЪРклок), за опит ? :rolleyes:

доза късмет - ще му е нужна конска такава ако по този начин трябва да компенсира останалото

От опит знам. че абстрактни неща не се усвояват така лесно без солидна основа.

Малко се обърках от словореда ти, но от това, което що годе разбрах ти май настояваш за клок? Нали разбра че това не му е бутафорен компютър, а единствения възможен и момчето може би няма възможност да си вземе друг като изпържи този? :)

Дал си му линк да чете!!!!!Предварително се извинявам ама не ми говори глупости моля те :rolleyes:, отново се извинявам!. Дал бил линк! Браво на теб,направо си му дал хляба, познанието и мъдростта в ръцете. Аз съм с повече от средна компютърна грамотност и няма да се хвана да клоквам комп по през линк, а да даваш съвети за клокване на човек който не знае какво означава самата дума е малко неразумно, не мислиш ли?

В сами тема iovi е казал и това:

Клокването на компютъра се състои в покачването честотите на различните компоненти - процесор, рам, графична карта. Целта е постигането на по-висока продуктивност.

Не всеки се е родил научен и стига сте го плашили...няма нищо сташно в овърклока

Само за сведение съм си клокнал машина с помоща на упътването на kokomil и смея да твърдя ,че след доста опити и тестове съм постигнал ''нещо''

Нямам компютърна грамотност,защото нямам и годините,но това не пречи да се интересувам,да чета и да пробвам :)

Малко се обърках от словореда ти, но от това, което що годе разбрах ти май настояваш за клок? Нали разбра че това не му е бутафорен компютър, а единствения възможен и момчето може би няма възможност да си вземе друг като изпържи този

Хаха аз да не би да иммам десетки компютъра? Имам един за който събирам пари ъпгрейдвам го и го поддържам...и един който е ,като служебен на майка ми,но на него не се намесвам

Повече няма да пиша в темата относно клока защото и тя ще тръгне към коша.

Лека вечер !

Редактирано от coolmeen (преглед на промените)

Каквото и да променяш по него , и да клокваш , от P4 не може да стане C2D .

Няма как с компютър от преди няколко години да играеш новите игри с приемливо качество.

Та на въпроса , такъв комп в момента струва 160-180лв , става , както ти писаха по-горе за интернет , музика , филми(без hd) и стари игри .

Не очаквай чудеса от стар комп cool.gif

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

Не пиши, ще страдам, но ще го преживея cool.gif. Драсканици е да съветваш някой да си клокне компа ако не знае какво значи думата (извинявам се ако го обиждам) Никой не се е родил научен, но за препоръчване е да започне да се учи с нещо по елементарно.

Към автора: Компютъра ти хич не е зле. За игри, излезли до 2004та можеш да си джиткаш съвсем спокойно. Като е възможно да подкарваш и такива от 2006та. Ако ти се играят игри е по-добре да смениш видеото с някое от 6та серия (някое втора употреба). Сложи си още 512МВ RAM и ще видиш какво означава комфортна работа под ХР.

Ако пък не си привърженик на игрите - слагай едно Убунту, ще можеш да му се радваш и на Compiz-a (всички 3d екстри ефекти и дефекти), ще ти предложи актуален софтуер, безплатен при това, комфортна работа...накратко ще си обикнеш компютъра отново.

С клок на 4 годишна машина...не се захващай - няма какво толкова да изтискаш от нея...а и да увеличиш тактовата честота на процесора с някой MHz едва ли ще ти помогне много... най-много да се поиздуе някой кондензатор на дъното, да се стопи процесора, да ти прегрее видеото (5-та серия на nvidia има проблеми с охлаждането и по-специално 5200, за 5500 не съм много наясно), а и вентилаторчетата сигурно вече бръмчат доволно амортизирани :eek:

Изхода за тебе е следния:

1. Минаваш на някоя юзър френдли линукс дистрибуция и си пееш.

2. Лек ъпгрейд и си оставаш с ХР с очаквания да изкараш още година-две без проблем.

И аз това разправям :eek:, въпреки че не е много удачно да инвестира още пари в този комп, но той си знае.

Със здраве :)

Малко се обърках от словореда ти, но от това, което що годе разбрах ти май настояваш за клок? Нали разбра че това не му е бутафорен компютър, а единствения възможен и момчето може би няма възможност да си вземе друг като изпържи този?

Драга ми Мерлин, май наистина си се объркала, незнам дали от словореда ми cool.gif , но аз имах предвид точно обратното - най-малкото този емотикон ( :rolleyes: ) мисля, че достатъчно ясно илюстрира какво трябва (или по-точно какво не трябва) да се прави. Освен това, мисля че словореда ми както и да го погледнеш, означава все същото:

опити - момчето не знае що е клок (пък май в случая понятието трябва да е ОВЪРклок), за опит ? nono.gif

демек, той не знае какво означава понятието овърклокинг, камо ли да е правил опити или пък да ми има опит т.е. рутина (както искаш така го разбирай.

демек, при липса на опит какви познания очакваш да има?

демек, това май е единственото, което може да му помогне (и то ако всички светии си стиснат палците едновременно), в количеството, което съм посочил, респективно конска доза, че даже и тя може да не му стигне.

Като цяло, а и другите потребители са го посочили вече в предишните постове, евентуалният ефект от едно сполучливо овърклокване на подобен процесор със сигурност далеч няма да е този, който авторът на темата може да очаква. А дали да се захваща изобщо с това, то си е негова лична работа - все пак машината си е негова, парите, които (може би) е дал за нея предполагам също. cool.gif Поздрави на всички! :lol6:

Редактирано от instrument (преглед на промените)

Драга ми Мерлин, май наистина си се объркала, незнам дали от словореда ми cool.gif , но аз имах предвид точно обратното - най-малкото този емотикон ( :rolleyes: ) мисля, че достатъчно ясно илюстрира какво трябва (или по-точно какво не трябва) да се прави. Освен това, мисля че словореда ми както и да го погледнеш, означава все същото:

демек, той не знае какво означава понятието овърклокинг, камо ли да е правил опити или пък да ми има опит т.е. рутина (както искаш така го разбирай.

демек, при липса на опит какви познания очакваш да има?

демек, това май е единственото, което може да му помогне (и то ако всички светии си стиснат палците едновременно), в количеството, което съм посочил, респективно конска доза, че даже и тя може да не му стигне.

Като цяло, а и другите потребители са го посочили вече в предишните постове, евентуалният ефект от едно сполучливо овърклокване на подобен процесор със сигурност далеч няма да е този, който авторът на темата може да очаква. А дали да се захваща изобщо с това, то си е негова лична работа - все пак машината си е негова, парите, които (може би) е дал за нея предполагам също. cool.gif Поздрави на всички! :lol6:

[/quo

Със здраве

Много ви благодаря на всички за че отделихте време да ми помогнете,но аз не разбирам нищо от клокване на каквото и да е и не искам да базикам там дето и идея си нямам какво има и как работи.

Познахте че вентилаторите малко шумят но се свиква.Познахте че това ми е есинствения компютър и не искам да стане нещо с него.

Питането ми беше за нещо от сорта на олекотяване на ОС или премахване на части от нея които няма да използвам.

Наистина много се радвам че има хора които помогнаха с идеи,бях се отчаял,че някой ще помогне с нещо след първите писания в темата от сорта на НЕ ВИЖДАМ СМИСЪЛ В ТЕМАТА и такива подобни.

Е как да го олекотя софтуерно?

Защото отдавна съм разбрал че да се дават пари на е най-доброто решение за тази машина.

Никакви програми за диагностика или персонализиране не помагат.

Може би едно почистване ще свърши работа?

Много ви благодаря на всички за че отделихте време да ми помогнете,но аз не разбирам нищо от клокване на каквото и да е и не искам да базикам там дето и идея си нямам какво има и как работи.

Познахте че вентилаторите малко шумят но се свиква.Познахте че това ми е есинствения компютър и не искам да стане нещо с него.

Питането ми беше за нещо от сорта на олекотяване на ОС или премахване на части от нея които няма да използвам.

Наистина много се радвам че има хора които помогнаха с идеи,бях се отчаял,че някой ще помогне с нещо след първите писания в темата от сорта на НЕ ВИЖДАМ СМИСЪЛ В ТЕМАТА и такива подобни.

Е как да го олекотя софтуерно?

Защото отдавна съм разбрал че да се дават пари на е най-доброто решение за тази машина.

Никакви програми за диагностика или персонализиране не помагат.

Може би едно почистване ще свърши работа?

Както сам си осетил ,че ОС е станла тромава и ти казаха по-гореда преинсталираш...намираш читав рилииз(може и SP2 и да ъпдейтнеш до SP3) и форматираш.след което изпълваш може да оптимизираш с начините посочени в следните две теми http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=41922 и http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=22755...и другото ,което те съветвам да добавиш още 512мб рам ADATA DDR400...а клока е твой избор както казах няма да споря :idea:

Към автора безполезна темичка...Моят комп е с подобна конфигурация...Нямал съм никакви проблеми с игри на които не покривам изискванията..

video:ASUS EXTREME AX300

procesor:Intel Celeron 2.4 ghz

RAM:512 MB SDRAM при което са 2 платки по 256 МБ ...

Нито една игра не ме еспирала до сега....Колкото и големи изисквания да има все пак намаляйки настройките помага доста...Пимерно на повечето игри би трябвало да има View Distance това е доста добра опция като я намалиш и на по-виочки резолюцийки вървят игрите....Един преинстал с формат на хардa/хардовете нататък само трябва да го чистиш :приказвам за регистри временна памет и т.н.Другото може да използваш ATItool за да си вдигнеш честотите на видеото и РАМта ,помага но малко особенно ако не покриваш изискванията......Така че по-спокойо добър ти е компа :P

И не става както някои хора казаха само за преглед на поща ...И не стават само за ЦС ако се поддържа компа и се чисти редовно можеби и ако се пипне някоя настроийка става перфектен....

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.