Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

проблем с дъно на Гигабайт

Featured Replies

Проблем с дъно Gigabyte GA-8ST667/R533P/

На дъното с фабричен надпис пише GA-8SR533P , а една лепенка с надпис T667, която ми се вижда също оригинална е залепена върху надписа R533P. Трябваше да я отлепя, за да видя какво пише под лепенката.

Въпросното дъно при включване започва от зумера да пиука /чува се постоянно пиукане на много кратки интервали/. След вкл. на комп. в началото не се чува нищо и след около 5-6 сек. започва въпросното пиукане. На монитора не излиза нищо, като извадя кабела от видеокартата на монитора поне излиза картинката, когато няма сигнал, а като подключа кабела пак към видеокартата монитора става напълно тъмен.

На машината са проверени и работят-рам, видеокарта, захранване-проверени са на друг комп.. Не знам дали Рам паметта, която слагам е съвместима с дъното. Процесора също мисля, че е изправен, но само така мисля.

Може ли да се направи нещо с въпросното дъно

Ами тия пиукания имат ли някаква последователност? Къси ? Дълги?

Тия бипкания могат да насочат къде е проблема, ако напишеш колко и какви са!

Процесорът правилно ли е наместен? Видеокартата дали е съвместима с дъното? Дъното поддържа до AGP 4x. Паметта която слагаш трябва да е DDR. Разгледай ръководството на тази платка за да видиш каква памет и компоненти поддържа!

Редактирано от DoGa (преглед на промените)

• Автор

Пиуканията са къси, постоянни и бързи , с много кратки интервали и равномерни, процесора е сложен правилно, видеото е FX5200 128MB, RAM-a e DDR333.

Дъното не е било при мен и не знам от какво е предизвикан проблема. Възможно ли е от опити за клокване на честотата да се предизвика подобно нещо или от много високо/ниско захранващо напрежение.

Ще пробвам отделно процесора и ще пиша.

Я го пусни без рам и кажи дали пищи по същия начин. После му направи един ресет на биоса.

Проблем със захранванията- нещо товари. Може и дъното да е прецакано, но затова си намери подходящи компоненти за тестване и много верен приятел, за да се накефи на електронния фоервек който ще се получи ;-)

Майтапа настрана- при тази процедура може и да се скапе нещо, така че препоръката е за някакви възможно по-мижави компоненти, може и с дребни дефекти, но все пак да тръгват.

Е хайде запиши си някъде броя и интервалите на бипканията и виж кодовата таблица на производителя на BIOS- са какво казва.

Е хайде запиши си някъде броя и интервалите на бипканията и виж кодовата таблица на производителя на BIOS- са какво казва.

Два пъти го е писал : "Пиуканията са къси, постоянни и бързи , с много кратки интервали и равномерни" :blink:

• Автор

Без РАМ ефекта с пиуканията е същия, пробвах CPU-то на друго дъно, работи, захранването не е от марковите, но ми изглежда сносно, поне не е много леко.

Имам проблем и с друго дъно, GA-M51GM-S2G, при натоварване повече на дъното и се рестартира машината, като му пусна 3Dmark05 и след малко рестарт, с РАМ DDR II 512 e, и чипсета много грее, направо си пари, не знам има ли връзка с рестартирането, ако се обнови БИОСА дали ще се оправи, WIN XP е преинсталиран с нов.

Нали ти казах- някое напрежение пада много, но имай предвид може да е някое генерирано от дъното. Първо си намери сигурно захранване за тест, махни всичко от дъното освен проца и ако пак е така- дъно. Ако се оправи- добавяш: памет, видео и т.н. докато се скапе или пък не- повредено ти е захранването. Това, че е тежко не значи , че не е повредено !

За втория проблем: не мисля да е нормално чипсета да пари (все пак това усещане е субективно), но по описанието смятам, че вероятноста от рес заради прегряване е 99%. Отново най-вероятно захранването е виновника. Трябва да се тества до доказване на проблемно дъно и едва тогава да флашваш. Не мисля да е подходящо флашване на дъно което може да се ресне по време на този процес !!!

• Автор

За първия проблем: открих, че има нагорял един транзистор FDD6530А, мисля че има връзка със захранване на РАМ, намира се до РАМ слотовете.

За втория проблем:Сложих вентилаторче на чипсета, който пари, пуснах 3D mark05 програмата и след малко пак се рестартира, ако не се натоварва машината, не се рестартира. Температурата на дъното според Еверест е около 30 градуса, но въпреки това чипсета много грее. В такъв случай ако се флашне биоса, дали ще има резултат, тогава товари ли се машината/при флашване/? Преди машината е ползвала интернет през ЛАН, която е вградена в дъното, ако се е получил някаква гръмотевица, може ли това да е причинило проблема с рестарта?

Не съм сменял РАМ с друга, за да пробвам.

Температура на дъното няма нищо общо с температурите на чипсета. Това са две много отделни неща.

Два пъти го е писал : "Пиуканията са къси, постоянни и бързи , с много кратки интервали и равномерни" :rolleyes:

Не знам защо ме цитираш. Нали се сещате за Power-on self-test, Error reporting и Beep codes на BIOS. Та кво чудно има незнам. Примерно!!!

POST AMI BIOS beep codes

* 1 - Memory refresh timer error

* 2 - Parity error in base memory (first 64 KiB block)

* 3 - Base memory read/write test error

* 4 - Mother board timer not operational

* 5 - Processor error

* 6 - 8042 Gate A20 test error (cannot switch to protected mode)

* 7 - General exception error (processor exception interrupt error)

* 8 - Display memory error (system video adapter)

* 9 - AMI BIOS ROM checksum error

* 10 - CMOS shutdown register read/write error

* 11 - Cache memory test failed

Да кажем за Phoenix BIOS beep codes

URL2

Редактирано от peterstamov (преглед на промените)

За първия проблем: открих, че има нагорял един транзистор FDD6530А, мисля че има връзка със захранване на РАМ, намира се до РАМ слотовете.

За втория проблем:Сложих вентилаторче на чипсета, който пари, пуснах 3D mark05 програмата и след малко пак се рестартира, ако не се натоварва машината, не се рестартира. Температурата на дъното според Еверест е около 30 градуса, но въпреки това чипсета много грее. В такъв случай ако се флашне биоса, дали ще има резултат, тогава товари ли се машината/при флашване/? Преди машината е ползвала интернет през ЛАН, която е вградена в дъното, ако се е получил някаква гръмотевица, може ли това да е причинило проблема с рестарта?

Не съм сменял РАМ с друга, за да пробвам.

Щом си намерил нагорял транзистор го смени :wors: или чакаш да ти изгори напълно дъното, че да повлече и паметта, а може и още нещо. Защото нведоми са пътищата на тока :wors: , а то може и греенето да се махне, че ако влизат пикове от захранването на паметта, то е нормално чипсета да се товари и да грее :wors:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.