Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на чипсет за Intel 8400 процесор

Featured Replies

Добре, нека да обобщя изводите до момента.

CPU: Intel E8400

Chipset: Intel P45

RAM: DDR2 800 MHz dual channel

Дойде редът на избера конкретна дънна платка отговаряща на горните условия. Нека максималната цена да е 300 лв. Нека да припомня, че ще ползвам отделна видео карта. Дъното може да има LAN и звукова карта. Сега ползвам SBLive 5.1 и realtek 8139.

Каква е разликата между различните серии дъна GB EP45?

Братле,правиш го много сложно.Разликите на чипсет Р45 при гигабайт,после разликите в асус,DFI и така нататък.Ти не правиш разлика между шина,честота на процесора и тази на паметта,а искаш анализи на дъна от един и същ производител и чипсет.Че няма и да клокваш.Какво очакваш,линкове за сравнения м/уEP45 UD3L-UD3R-UD3P и лични препоръки?Какво имаш против гугъл?Което и да е дъно с този чипсет,на който и да е производител,може да развърти процесора ти достатъчно добре.Тук всеки заделя доброволно от личното си време,за да помогне на някого безплатно.Казвай какво искаш да може да прави бъдещият ти компютър и като ти кажат каква конфигурация-тичай в магазина или не-личен избор.Или най-добре в метро/техно/полис/маркет.Може и в плесио(нарочно с малка буква).Ще те оправят за по-малко от 800 дни... cool.gif...8 минути..абе проблемите ще ти изчезнат за 60 секунди...

Редактирано от мики маус (преглед на промените)

• Отговори 53
  • Прегледи 5,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

За тебе supervas е най добре да идеш в некоя бакалия и да искаш от там „хубав компютър„ за не по малко от 800лв те ше та изцакат най добре.

Ае са ако искаш помощ кажи колко пари имаш за конфигурация и чичковците coolmen, mrik, piro2004, kmvasilev, zebo_dino, , go6o_kara (и мн други разбирачи) да ти помогне.Та да улесним обстановката.Личи си че си немаш ни най малка представа за чипсети рамове процесори и т.н.! biggrin.gif

Под честотата на процесора имам предвид FSB. Трябваше да го спомена!

Да приемем, че избера P45 чипсет и някое дъно което поддържа 1333/1066/800 MHz за честота на шината. Процесора поддържа тези честоти без да се клоква. Въпроса ми е има ли смъсъл да слагам памет поддържаща 1333 или 1066 MHz? Ще работили реално на тази честота или не? И ако има каква може да е тя? DDR2 може ли да е или е по-добре да е DDR3?

Изяснявам си теоретично още положението затова не споменавам никакъв бюджет.

:) Има смисъл, ама трябва да вдигнеш и напрежението на процесора, да се изравни със това на паметта 2.3 волта, тогава ще имаш най-добра произвадителност, направо ще кърти. :baby:

Немаожах да се сдържа.

На него едвали му трябва да си играе с напражения. Пита за неща, които изобщо не му са нужни.

:angry: Има смисъл, ама трябва да вдигнеш и напрежението на процесора, да се изравни със това на паметта 2.3 волта, тогава ще имаш най-добра произвадителност, направо ще кърти. :)

Немаожах да се сдържа.

;) Ха-ха! Да речем, че пробва ... BIOS-а няма да му позволи да вдигне над 1,6-1,7 (в зависимост от BIOS-a /дъното/ и процесора). Недей да даваш такива идеи, че на някой може да му прищрака и да пробва. biggrin.gif

Редактирано от xactoR (преглед на промените)

• Автор

Съгласих се, че ако имате бюджет ще е по-лесно да ми предложите конкретна конфигурация. Идеята ми в началото беше да се усведомя малко за сегашните особености на компютрите (ползвам такива отдавна и все пак разбирам нещо). Понеже това което бях решил със сигурност беше процесора, реших да разбера кой е най-добрия чипсет за него, а от там да избера дънна платка и памет към нея.

Понеже в момента паметта и FSB на процесора работят на 133 MHz което е и максималната поддържана честота (както казах компютъра е стар), реших че и сега като избера Е8400 мога да сложа и памет работеща, ако не на 1333 то поне на 1066 MHz, т.е. да използвам максимално това което получавам като честота.

Надявам се че сега ме разбирате малко по-добре {:->)

Та да си дойдем на темата. Мога да отделя до 1000 лв за новата конфигурация. Ако се получи добра конфигурация за по-малко ще е по-добре.

Това което ми трябва е следното:

1. CPU - избран е Intel E8400

2. Chipset - да кажем Intel P45

3. RAM - явно ще е DDR2 можеби на 800 MHz

4. MB - тук очаквам най-голяма помощ. То трябва да има двуканален режим за паметта

5. охлаждане за процесора, който няма да се клоква

6. видео карта - няма да играя игри, но държа да е NVidia

7. HDD - SATA интерфейс до 400 GB

Дънo:GIGABYTE EP35C-DS3R, P35, DDR II/DDR III, SATA II, RAID, GLAN, LGA775

Процесори INTEL INTEL PIV CORE 2 DUO 3.00GHz CONROE E8400, 6M, 1333, BOX, Dual Core

RAM:2*(ADATA 2GB DDR II 800 )

Hard:HITACHI 500GB 7K500 16MB SATA II

Видео:ASUS 512M EAH4670 /DI DDR III PCI-E

884.99

Съгласих се, че ако имате бюджет ще е по-лесно да ми предложите конкретна конфигурация. Идеята ми в началото беше да се усведомя малко за сегашните особености на компютрите (ползвам такива отдавна и все пак разбирам нещо). Понеже това което бях решил със сигурност беше процесора, реших да разбера кой е най-добрия чипсет за него, а от там да избера дънна платка и памет към нея.

Понеже в момента паметта и FSB на процесора работят на 133 MHz което е и максималната поддържана честота (както казах компютъра е стар), реших че и сега като избера Е8400 мога да сложа и памет работеща, ако не на 1333 то поне на 1066 MHz, т.е. да използвам максимално това което получавам като честота.

Надявам се че сега ме разбирате малко по-добре {:->)

Та да си дойдем на темата. Мога да отделя до 1000 лв за новата конфигурация. Ако се получи добра конфигурация за по-малко ще е по-добре.

Това което ми трябва е следното:

1. CPU - избран е Intel E8400

2. Chipset - да кажем Intel P45

3. RAM - явно ще е DDR2 можеби на 800 MHz

4. MB - тук очаквам най-голяма помощ. То трябва да има двуканален режим за паметта

5. охлаждане за процесора, който няма да се клоква

6. видео карта - няма да играя игри, но държа да е NVidia

7. HDD - SATA интерфейс до 400 GB

Дъно-GIGABYTE EP45-DS3-207.95 лв.,(това по точка 2),причина за избора-евтино и не лошо.Което и да избереш обаче с този чипсет,все ще поддържа двуканален режим на паметта...

RAM-ADATA 2 x 2GB DDR II 800+ 97.09 лв.Причина за избора-достатъчно за всичко като обем и евтина.Може да се замени с 2Х2 на 1066,но е по-скъпа.И двете подлежат на умерен клок(при мен A-DATA на 800,върви на 1120 на 2,1V).

Процесора го вземи бокс,в комплекта влиза охлаждане,напълно достатъчно за безпроблемната ти работа.324.57 лв.

Видео-GIGABYTE 512M GF9600GT NX96T512H DDR III PCI-E,цена 200.14 лв.Причина за избора- не лошо "заводско"охлаждане,влиза в общата цена и позволява да се играят игри,ако получиш внезапен импулс... cool.gif

HDD-WD 500GB 7200 32MB SATA II Black Edition-цена 128.90 лв.Причина за избора-бърз,хладен,от реномирана марка,голям обем и кеш.Ако ти е скъп-взимаш грийн едишън с по-малкото кеш.

А ако си запазиш захранването от предишната конфигурация,както явно си решил-приготви се за следващата си тема за нова конфигурация. :rolleyes:

Успех...

П.П.Изпревариха ме...Цените са от Скай с ДДС.

И не гледай чипсета на дъното. При положение, че няма да клокваш е абсолютно все тая кой чипсет ще избереш измежду P965 (дъната поддържащи 45nm процесори не са много, но ги има), P31/35/43/45, G31/35/41/43/45, Q35, x38/48 ... процесора и паметта ще си работят еднакво. Евентуално разликата ще е в максимално поддържания обем памет и максималната честота. Както горе се изписа, цестотата на РАМ-а и FSB-то на процесора са свързани с един обикновен множител и няма абсолютно никакво значение за сработването какъв ще е тоя множител и дали двете честоти ще са еднакви или различни. Двуканален режим имат всички дъна от 3-4 години насам, така че и това не трябва да те притеснява. Само не мога да разбера защо държиш на nVidia видео карта. Това си е твой избор, щом такава искаш, такава ще ти предложа ... но едно от предимствата на ATI картите е HD декодера, който е по-добър от този на nVidia. Ако искаш да гледаш HD, АТI би била по-подходяща. Ето ти едно предложение и от мен ... накрая избора си остава твой cool.gif

MB: GB EP45-DS3 /P45/LGA775 - 223 лева. Не ти трябва такова дъно, но да си имаш база за ъпгрейд.

CPU: C2D E8400 BOX - 338 лева

RAM: KIT 2X2GB DDR2 1066+ A-DATA - 133 лева. Прекалено излишен обем и честота, но пък няма да я бараш докато не вземеш нова машина след 4-5 години.

VGA: GALAXY 9500GT 256M DDR3 PCIE ... 123 лева. Ако размислиш по въпроса с ATI картите - SAPPHIRE HD4650 512M GDR3 BULK за 139 лева - тази е по-добра, включително за игри и видео обработка.

HDD: 500GB HITACHI DESKSTAR T7K500 - 110 лева

PSU: PSU FORTRON ATX-400PNF /400W - 75 лева

---------------------------

1002 лева по ценова листа на Мост (с АTI картата е 1018 лева). Другото (CD/DVD/кутия) явно си го имаш и затова не искаш съвети. Но е добре да вземеш едно ново марково захранване като посоченото за да си спокоен за новата машина. Ако пък си имаш нещо читаво ... още по-добре за теб. Като цяло всеки един компонент е повече от излишен за сърфиране в нета и гледане на филми ... но само ти си знаеш какво е "домашна употреба". Хард диск 400GB не взимай, остаряха сериите. 250/320/500/640 се правят най-много в момента (и са около 400). Относно производителя ... Samsung имат някаква невероятна нова серия, но аз лично им нямам доверие все още (и ме плюят затова). Western Digital са доказана марка и с такъв хард можеш да си спокоен. Seagate отново имат проблеми като при серията отпреди 2 години. Този път проблемите са най-вече с 500GB-овите дискове. А относно Hitachi ... имам 3 компютъра в нас и общо 5 харда на този производител ... мисля, че е ясно защо ги препоръчвам.

Това е в общи линии. Ако беше казал още в началото за какво точно става въпрос щеше да ни спестиш доста караници, излишни постове с твърдения и доказателства и т.н. Надявам се вече да са ти се изяснили нещата и да си наясно, като идеш да купуваш, какво точно искаш, и да си спокоен след това.

Успех и да не забравиш после да се похвалиш в съответната тема! cool.gif

RAM-ADATA 2 x 2GB DDR II 800+ 97.09 лв.Причина за избора-достатъчно за всичко като обем и евтина.Може да се замени с 2Х2 на 1066,но е по-скъпа.И двете подлежат на умерен клок(при мен A-DATA на 800,върви на 1120 на 2,1V).

Явно си оцелил много добър KIT, защото mrik не може да вдигне неговата 800+ над 1000 с напрежение под 2,3 biggrin.gif

Редактирано от xactoR (преглед на промените)

:yanim: Не е кит и не са уцелени,а търсени и намерени... biggrin.gif А-DATA 50-та седмица на 2007г.А за самсунга-как ще те плюят,всеки има право на лични предпочитания.И при дисковете и навсякъде другаде.
  • Автор

Да, забравих кутията и захранването.

Ето на какво се спрях за сега:

Дънни платки за INTEL GIGABYTE EP45-DS3R, P45, DDR2 1333+/1066/800(up to 16GB), SATA 3Gb/s

Процесори INTEL INTEL PIV CORE 2 DUO 3.00GHz CONROE E8400, 6M, 1333, BOX, Dual Core

Памети RAM ADATA 2 x 2GB DDR II 800+

Твърди дискове WD 500GB 7200 32MB SATA II Black Edition

Видео карти GIGABYTE 512M GF9500GT N95TOC-512H DDR II PCI-E

Кутии и Захранвания FOXCONN TSAA-038, 420W PFC

Общо: 986 лв.

Има един въпрос!

Според сайта на SKY.BG, процесора Е8400 е фамилия Conroe, а на сайта на Intel пише че е Wolfdale. Каква е истината?

Видеото го смени задължително това е ддр2 памет, дори и да не играеш игри не е нужно да се набутваш със стари технологии.Кутията също я смени с някоя от 400W им понеже тея от 420 са по-шумнички(ако не те дразни шума не е нужно).А и за филми и графики и работи като цяло ати са много по-добрия избор, нвидиа(лично мнение)само за игри когато искаш висок фпс(не, че ати не са конкурентни и в този случай).

Кутия със захранване-FOXCONN ZL-699/400W DELTA-114.76 лв.

Видеокарта-PALIT 256M GF9500GT DDR III PCI-E-116.62 лв.

Пак от скай със ддс.

Да, забравих кутията и захранването.

Ето на какво се спрях за сега:

Дънни платки за INTEL GIGABYTE EP45-DS3R, P45, DDR2 1333+/1066/800(up to 16GB), SATA 3Gb/s

Памети RAM ADATA 2 x 2GB DDR II 800+

Твърди дискове WD 500GB 7200 32MB SATA II Black Edition

Видео карти GIGABYTE 512M GF9500GT N95TOC-512H DDR II PCI-E

Кутии и Захранвания FOXCONN TSAA-038, 420W PFC

Общо: 986 лв.

Има един въпрос!

Според сайта на SKY.BG, процесора Е8400 е фамилия Conroe, а на сайта на Intel пише че е Wolfdale. Каква е истината?

100% Wolfdale,скай пишат и че са пентиум четири... biggrin.gif INTEL PIV CORE 2 DUO 3.00GHz CONROE E8400

Дънни платки за INTEL GIGABYTE EP45-DS3R, P45, DDR2 1333+/1066/800(up to 16GB), SATA 3Gb/s-Това дъно ще ти е необходимо само ако ще слагаш втори хард(да използваш два или повече в RAID масив)...R обозначава тази му възможност.

Иначе това без R-то си китка-GIGABYTE EP45-DS3

Редактирано от crussader (преглед на промените)

Дънни платки за INTEL GIGABYTE EP45-DS3R, P45, DDR2 1333+/1066/800(up to 16GB), SATA 3Gb/s-Това дъно ще ти е необходимо само ако ще слагаш втори хард(да използваш два или повече в RAID масив)...R обозначава тази му възможност.

Иначе това без R-то си китка-GIGABYTE EP45-DS3

Нищо общо с истината дори мисля, че въпросното дъно няма възможност за райд масиви.

• Автор

По въпроса за RAID масива ето какво пише на сайта на Gigabyte:

http://www.gigabyte.com.tw/Products/Mother...=2843,2842,2841

За сега конфигурацията е тази:

MB: GIGABYTE EP45-DS3 111.80 $

CPU: INTEL CORE 2 DUO E8400 174.50 $

RAM: ADATA 2 x 2GB DDR II 800+ 52.20 $

FDD: SONY 1.44 MB 7.30 $

HDD: WD 500GB 32MB SATA2 BE 69.30 $

VIDEO: PALIT 256M GF9500GT PCI-E 62.70 $

CASE: FOXCONN 3GTS088, FSP 400W PFC 59.00 $

Общо 980 лв с ДДС.

Дано следващия месец долара да падне малко.

Така е добре.Кутията,избрана от теб,е със захранване фортрон(в краен случай ISO),а тази която аз ти посочих-с делта.Двете захранвания са равни,но делтата е малко по-равна... cool.gif

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Здравейте отново!

Днес се върнах отново към конфигурацията и като се замислих осъзнах, че искам да увелича скоростта на паметта на 1066 Mhz, без клоквам разбира се. Това изисква по-скъпа памет и за това реших да намаля диска от 500 на 320 GB както и видео картата.

Та затова ми препоръчайте диск SATA 2 с капацитет 320 GB и кеш 16 или повече MB, ако може с 1 плоча, който да е по-евтин от сегашния (70 $).

За видео картата ще се задоволя и с нещо от 8 серия на NVidia с не повече от 256 MB и PCI-E слот и да е по-евтина от 63 $

Редактирано от supervas (преглед на промените)

Ето ти диск http://sky.bg/Details.aspx?ID=8982 за рам http://plesio.bg/ram-c-69977727/4gb-ddr2-1...5-p-235272.html мисля, че не е нужно да режеш от видеото за да влезеш в бюджета.

Здравейте отново!

Днес се върнах отново към конфигурацията и като се замислих осъзнах, че искам да увелича скоростта на паметта на 1066 Mhz, без клоквам разбира се

И защо? Щом няма да клокваш е абсолютно безсмислено да купуваш каквато и да е клокерска памет и всяка DDR2 800 ще ти свърши идеална работа. Та за 1000лв. не-геймърски компютър:

Gigabyte EP45-UD3R - 236лв.

Е8400BOX - 330лв.

2x2GB A-DATA 800(без плюс) - 81лв.

HITACHI 500GB 7K500 16MB SATA II - 105лв.

SAPPHIRE HD4650 512МВ DDR III - 132лв.

FOXCONN 3GTS002 - това идва с 400W Fortron - 112лв.

Грубо ще излезе точно към 1000лв.

Видях, че не си сложил DVDRW в твоята конфигурация - предполагам, че имаш такова?

• Автор

Продължавам да си мисля по конфигурацията и ми дойде още една идея.

Като чета по-форума, често попадам на мнения, че голяма полза от 4 GB RAM вместо 2 няма. Освен това и Windows-a не виждал/използвал 4 а около 3-3.5. Замислям се дали да не сложа 2 x 1 GB но 1333 MHz. Разбира се условието за липса на клокване си остава. Питам, има ли памет работеща по подразбиране на 1333 без да е нужно аз да променям напрежения и честоти и да се опасявам за охлаждането и? Т.е. слагам двете плочки памет в слотовете и те заработват на 1333 MHz при стандартни настройки на BIOS-а?

В новата конфигурация ще ползвам сегашните си DVD и FDD.

Като поразгледах няколко сайта се оказа, че няма памет DDR2 на 1333 MHz. Явно за сега оставам на 2 x 2 GB DDR2 на 1066 MHz. Пък то не се знае след 4-5 години какви програми ще ползвам. А и Linux-а използва цялата памет.

Друго което забелязах е че DDR3 паметта е по-евтина от DDR2 в някой случай!

Редактирано от supervas (преглед на промените)

Продължавам да си мисля по конфигурацията и ми дойде още една идея.

Като чета по-форума, често попадам на мнения, че голяма полза от 4 GB RAM вместо 2 няма. Освен това и Windows-a не виждал/използвал 4 а около 3-3.5. Замислям се дали да не сложа 2 x 1 GB но 1333 MHz. Разбира се условието за липса на клокване си остава. Питам, има ли памет работеща по подразбиране на 1333 без да е нужно аз да променям напрежения и честоти и да се опасявам за охлаждането и? Т.е. слагам двете плочки памет в слотовете и те заработват на 1333 MHz при стандартни настройки на BIOS-а?

В новата конфигурация ще ползвам сегашните си DVD и FDD.

Като поразгледах няколко сайта се оказа, че няма памет DDR2 на 1333 MHz. Явно за сега оставам на 2 x 2 GB DDR2 на 1066 MHz. Пък то не се знае след 4-5 години какви програми ще ползвам. А и Linux-а използва цялата памет.

Друго което забелязах е че DDR3 паметта е по-евтина от DDR2 в някой случай!

Ако няма да клокваш много 2х2 800 АДАТА и си готов т.е няма нужда да се ръсиш за 1066 .

ПП:Къде видя ДДР3 да е о евтина от ДДР2?

Редактирано от coolmeen (преглед на промените)

Като се замислих за твоята конфигурация и ми дойде и на мен една идея.На теб не ти трябва компютър,просто ти е скучно и си търсиш събеседници.То бива спам,бива,ама ти изби рибата.Че и още ти се връзват... biggrin.gif Ще следя с интерес темата,когато се прехвърлиш на феном 2 на АМ3 и нехалем с памет DDR1.И ще може ли честотата на паметта,ЕГН-то на дилъра и честотата на чипа на звуковата карта да са еднакви числа. ;)

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

Най-после дойде и този момент!

Вее ползвам нов компютър, няколко пъти по-бърз от стария.

Ето я конфигурацията:

MB: GIGABYTE EP45-DS3

CPU: INTEL CORE 2 DUO E8400

RAM: Corsair 2 x 2GB DDR II 1066 MHz

HDD: WD 320GB 16MB SATA2

VIDEO: Galaxy 512MB GF9500GT PCI-E DDR3

CASE: ASUS TA-210

PSU: Fortron ATX 400 W, PNF

Както се вижда не е много различна спрямо началото. Смених кутията и видеото, понеже нямаха в наличност от избраните. Излезе малко под 1000 лв.

До колкото знам, форумите са за дискотиране на различни неща, търсене и оказване на помощ, така че няма нищо лошо човек да пита за различни неща и варианти, да прецени точно какво му трябва или би му свършило работа от многото идеи и предложения, които получава.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.