Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

LCD - TFT монитор до 700 лв - препоръки ?

Featured Replies

LCD - TFT монитор до 700 лв - препоръки ?

Ами стчитайте, че нищо не разбирам от монитори sad.gif

Всяко мнение по темата би ми помогнало много.

едни ми говорят за Philips, то тази марка има сумати модели които се побират в тази цена.

Иска ми се да е или 17" или 19", не е от голямо значение.

Здравей.

Преди всички да почнат да те заливат с множество техническа информация искам да ти дам един съвет - върви в някой голям магазин (Техномаркет, Технополис и т.н.) виж мониторите, които са наредени там и които са пуснати, и направи едно сравнение на неразбиращ човек. Защото в кайна сметка ти ще го използваш този монитор, няма да му гледаш характеристиките и параметрите, а само картината, която ти дава.

Сега ще се опитам да ти обясня и някои от параметрите, които са присъщи на мониторите и които може да са ти интересни ако решиш все пак да се задълбочиш.

Яркост - обикновено числото е между 450 до 700. Колкото е по-голямо, толкова по-добре

Ъгъл на виждане - това е максималният (оптимален ъгъл) от който можеш да наблюдаваш монитора отгоре и отдолу (вертикално) или отляво и отдясно (хоризонтално) без картината да изглежда като негатив. Затова имаш и два ъгъла. Отново, колкото е по-голям ъгъла, толкова по-добре.

Бързина на реакция - измерва се в милисекунди. Повечето монитори са с 12 милисекунди, отскоро се появиха такива с 8, а най-новият хит са тези с 4 милисекунди. Това представлява реакцията на монитора на движещи се образи (най-достъпно казано) и колкото е по-малко това число, толкова по-добре.

TCO стандард - това е нещо като ISO при мониторите, като този стандард включва множество параметри (става въпрос за качество на картината). Вече почти всеки монитор е с TCO'03, така че само гледай да не ти пробутат TCO'99.

Хем казах, че ти трябват тези технически истории, хем изръсих една камара глупости. В крайна сметка можеш сам да прецениш какво си заслужава за теб, доколко искаш да се запознаеш, но пак искам да те посъветвам нещо - в крайна сметка виж сам различните монитори, т.е. върви лично да погледнеш за какво става на въпрос, а не само да четеш параметри, модели, които са любими на някой и т.н.

Ако пък не ти се занимава изобщо, просто кажи и аз и потребителите ще ти напишем точно конкретни марки, от които ти можеш да си избереш.

мда Tragedy е прав за това което ти е написал по добре да ги видиш със окото и да си избереш някой като му направиш да речем и някакви малки тестове от колкото да се хвърлиш в нещо напълно непознато и си биеш главата след време

Успех

След прекрасния коментар от страна на Традж, мога само да предложа няколко модела.

В Мост

LG 17" TFT, 1750SQ, 8ms 500:1 250cd/m2 TCO03 - 269.0 279.0 289.0$

В Лидер

Sony HS75DB/S, 17” TFT, 8ms, 500:1, 250 cd/m2, 160°:160°, DVI, Black/Silver $322.00

В Джар

Philips 190S6FS, 19" TFT, 8ms 500:1 250cd/m2 TCO03 Silver - 340$

Ценитe ca без ддс

Купи си NEC нямат равни :angry:

Philips 190S6FS, 19" TFT, 8ms 500:1 250cd/m2 TCO03 Silver - 340$

<{POST_SNAPBACK}>

Ето например тълкуваниието на това, което е пуснал Slammer:

8ms е прословутото време за реакция

500:1 е контраста

250cd е яркостта

TCO03 е стандартът

Окуражен от добрите думи на Slammer реших да дам и един по-подробен пример за комбиниран с предложение за монитор, който на мен ми харесва:

picture0956fl.jpg

вземи iiyama или EIZO - това в момента е най-доброто, което може да се купи в бг. в къщи съм с iiyama от близо 2 години и съм страшно доволен.

сега съм си харесал този - http://www.iiyama-bg.com/product.php?lang=bul&id=X436S-S0S

едит: т.е. ако трябваше да се огранича до 700 лв., а иначе бих взел 19" - http://www.iiyama-bg.com/product.php?lang=bul&id=E481S-B3S

Редактирано от djagi (преглед на промените)

te_24207.jpg

Хвърлете му едно око (картинката е линк). Това ми е личният монитор, макар че дадох +200 лв. когато го взимах на 8 Март тая година от RTS computers.

Редактирано от Vegetto (преглед на промените)

• Автор

Благодаря на всички ви за мненията, най-вече на Tragedy.

А иначе за това с ходенето до големите маркети ... ами те там са настроили мониторите с различен контраст, яркост и т.н. и сякаш скъпите модели само вадят добра картинка. Пък като почна да настройвам някой монитор за да видя каква картинка може да изкара, тоест дали ще изкара по-добра картина от тази която се вижда без пипане, идва някакъв тип и ми вика да не пипам техниката. Питам го аз за 2-3 модела от мониторите и той ме гледа като първобитен човек - компютър.

Да се върна на темата :) ... има и един параметър големина на пикселите. Та той оказва ли голямо значение ? Аз лично не забелязвам разлика между два модела примерно на Philips в които разликата между характеристиките е единствено тази големина на пикселите, пък парите скачат със 80 лв sad.gif странно.

Между другото тази големина на пикселите, мислех че означава разстояние между пикселите. Но добре че Tragedy изясни тези неща :)

Редактирано от VencedOr (преглед на промените)

Дано да съм те разбрал правилно, но най-общо казано големината на пикселите определя това колко точки ще ти се хващат на екрана. Например 800х600 пиксела означава, че монитора ти ще чертае 800 точки по хоризонтала и 600 точки по вертикала. По друг начин казано - иконите ти, текстовете и т.н. ще са по-големи, но ще виждаш по-малко неща на монитора си. Колкото повече увеличаваш разделителната способност (пикселите), толкова по-малки ще стават иконите, текстовете, прозорците и повече неща ще виждаш на екрана (само погледни по филмите хакерите колко милиона неща имат на мониторите си, а на всичкото отгоре виждат от 10 метра всичко ohmy.gif ).

По-научно казано, разделителната способност определя броят на точките (пикселите), които ще бъдат изобразени върху целият монитор. Оттук се определя и друга стойност, а именно dpi (dots per square inch - точки на квадратен инч). Например 15 инчов монитор с разделителна способност 640х480 показва 50 точки на квадратен инч.

В случая ако си работил вече с монитор, би трябвало да си намерил оптималната за теб разделителна способност, която можеш да нагласиш и на новият си монитор. Не си мисли, че ще работиш на максималната разделителна способност, защото това си е чиста лудост - иконите ти ще са като ей тази точица . и няма да виждаш почти нищо. Ако вече си виждал и работил на обикновен монитор (CRT или с електронно лъчева тръба), може да имаш в предвид и следното грубо сравнение - 19 инчов CRT монитор е с големина на екрана като 17 инчов TFT монитор.

Тук се сещам и за нещо друго - ако под големина на пикселите разбираш големината на точката, то колкото самата точка е по-малка, толкова по-ярка и качествена ще бъде картината, защото даден образ ще бъде начертаван с повече точки.

Относно пробването на мониторите - ако даденият служител в магазина откаже да ти съдейства, просто помоли да говориш с неговият началник и същевременно поискай името на служителня (или видимо си го запиши). Ще видиш, че в повечето случаи ще има резултат. Ако пък ли не - има други магазини, където можеш да похарчиш парите си и ако тези, които ти се правят на интересни не го знаят, любезно им го напомни ;)

Само да добавя две неща:

Големината на иконите може да се регулира.

По-важният проблем е че по голямата разделителна способност може сериозно да натовари видео картата ти - не че нещо ще и стане , но ако играеш динамични игри може да насича.

Другото важно - разделителната способност при LCD не се регулира толкова лесно както при старите монитори (картината става по-малка ако я намалиш) така че един вид си длъжен да караш само на тази за която е правен монитора.

В сравнение с лъчевите тръби картината направо гали окото - може да стоиш с дни и очите ти няма да се уморят.

Само ще добавя, гледай LCD-то да е с чифров изход (DVI).

<{POST_SNAPBACK}>

А видеокартата дали има DVI изход cool.gif

Другото важно - разделителната способност при LCD не се регулира толкова лесно както при  старите монитори (картината става по-малка ако я намалиш) така че един вид си длъжен да караш само на тази за която е правен монитора.

<{POST_SNAPBACK}>

Това нещо не го разбрах. Искаш да кажеш, че разделителната способност не може да се променя или нещо друго.

Това ме навежда на мисълта да спомена, че при TFT мониторите не може да се променя опреснителната честота и тя винаги е 60Hz, докато при тези с електронно лъчева тръба (CRT) опреснителната честота може да приема различни стойности.

@lordjohn, или трябва да е много стара, или трябва да е някакъв супер орязан Low-Еnd модел за да няма DVI.

@Tragedy, има предвид, че на една 17"-ка, която е с "native" резолюция 1280x1024, пуснеш някоя тежка игрица, с която, видео картата ти не се справя добре (1280x1024), съответно свалиш, резолюцията на по-ниска 1024x768; 800x600; 640x480, за да можеш да играеш нормално, картината изглежда доста кофти sad.gif .

Дори и в 2D, ако на TFT LCD се пусне различна резолюция от 1280x1024 за 17", 19"-ки и 1024x768 за 15"ки, нещата хич не изглеждат добре.

Честотата на опресняване не играе някаква видима роля при TFT LCD-тата. Няма го това трептене, което се забелязва при CRT, поради съвсем различната технология на двато типа монитори. На една 17"-ка на 1280x1024, спокойно межете да си изберете от 60-70-75mhz, аз невиждам разлика :yanim: .

Мисля, че тази честота на опресняване се отразява главно, когато се играе игра. Примерно, TFT LCD монитора е пуснат на 60mhz, а картата рендира с над 60кадъра и се получава така нареченото замацване (ghosting).

Редактирано от morfei1 (преглед на промените)

Това нещо не го разбрах. Искаш да кажеш, че разделителната способност не може да се променя или нещо друго.

Това ме навежда на мисълта да спомена, че при TFT мониторите не може да се променя опреснителната честота и тя винаги е 60Hz, докато при тези с електронно лъчева тръба (CRT) опреснителната честота може да приема различни стойности.

<{POST_SNAPBACK}>

Melmak е прав. За да преминете на 1024х768 картината се преозрамерява по цифров път.Това едва ли ще ви прави впечатление. LCD, а в последствие TFT мониторите работят по подразбиране на 1280х1024.Това идва от принципа на работа на матрицата.Тя светва по цялото поле наведнъж.Докато монитор с катодно лъчева тръба изписва ред по ред и след всяко изписване следва гасене с обратния ход на лъча.1280х1024 са броя пиксели по хоризонтала и вертикала.Всеки пиксел е длъжен да произведе светлина в трите основни цвята.Син, зелен, червен.Това че един TFT монитор ще работи на 60Hz или 75Hz за очния нерв не е от значение и той не бива дразнен.

Проблема на всички TFT монитор, че те не могат да произведат белия цвят вярно.Той се явява градация/нюанс на сивия.Често се спекулира с "бързина на реакция - измерва се в милисекунди. Повечето монитори са с 12 милисекунди, отскоро се появиха такива с 8, а най-новият хит са тези с 4 милисекунди. Това представлява реакцията на монитора на движещи се образи (най-достъпно казано) и колкото е по-малко това число, толкова по-добре."

Конкуренция между производители все още не е успяла да уеднакви това понятие и то често е резултат на фирмена методика съобразно пазара.Казано просто-китайско радио с 1000Wt тонколони.

Подобно на Vegetto, аз имам същия монитор Philips 19S5 и го предпочетох заради златната среда.

Когато решите да пробвате модел, то пуснете текст и се вгледайте в буквите.При мен те изглеждат като бити от градушка.На тази етап на развитие може да се каже , че като гама цветове и като реалистичност TFT монитор e далеч от CRT монитор.

Тегло даваща мобилност, размери, енергоконсумация и облекчаване човешкото зрение са неговите предимства.

Лидер за момента е EIZO.A най-проспериращ прозиводител е смесен завод в Taiwan между Sony и Samsung.

Лично мнение.Ако се занимавате с графичен дизайн, предпечат, цифрова фотография, то не бутайте стария верен CRT.

Ето една статия LCD Resolution: When Bigger Is Actually Smaller ,която всеки, който иска да научи основните разлики между LCD и CRT, техните плюсове и недостатъци, е добре да прочете.

@Profruit, съгласен съм с теб. Не искам да влизаме в някакъв безмислен спор, кой крив - кой прав, но несъм съглесен, че текста изглежда като бит от градушка, поне не при всички LCD-та е така.

При мен текста изглежда кристално ясно, цветовете също (вярно че TFT-тата са 16bit цветове, докато CRT- 32bit, но това незначи, че има коренна разлика в цветове).

Досега несъм виждал 17"ка CRT на 1024x768 да изкара по-ясен текст-картина от което и да е TFT, което съм виждал (можеби се дължи на това, че ползвам DVI изхода, но съм виждал и 17-ки TFT-та без цифров изход, които изобразяват картината-текста много добре, почти като DVI, или можеби просто несъм виждал качествени CRT-та ;) ).

Единственото дразнещо нещо (поне в началото, когато взех моето TFT, бешe "скролирането" на страница с черен текст на бял фон. Получава се лек "ghosting". След определен период от време, просто спира да се забелязва.

Също несъм съгласен, че TFT неможе да изобрази белия цвят. Него си го изобразява безпроблемно, проблеми му прави черния цвят. Просто при TFT няма 100% 'черно.

Преди да си взема TFT-то имах добър CRT. След като го замених с TFT не направих никава разлика в цветовете спрямо CRT, дори картината, която виждах на TFT-то повече ми хареса. Доста време небях сядал да работя на CRT, но един ден ми се наложи... усещането беше все едно да се опитате да обуете два пъти по-малки обувки... или да се опитате да обуете панталони, два пъти по-малки от размера който носите :eek:

Такива бях моите първи впечатления... cool.gif

Редактирано от morfei1 (преглед на промените)

Откакто съм с iiyama ProLite E431S все едно си взех нов, два пъти по-мощен компютър. Определението на morfei1 за обувките е много точно!

Един съвет към бъдещите купувачи - когато отидете да купувате, поискайте пред вас да го проверят за мъртви пиксели. Аз поне така направих. Допустимо е да има до 3 мъртви пиксела, но не ви съветвам да взимате такъв монитор! Качествените монитори нямат! Другото най-важно нещо, е да обърнете внимание на контраста и яркостта - качеството се определя не толкова от времето за реакция, а именно от горните две! Разбира се, задължително е да има и DVI. Поради всичкото по-горе изброено, бих препоръчал отново две марки - iiyama или EIZO (но EIZO са доста скъпи). От NEC също имам добри впечатления.

• 1 месец по-късно...

Може би не е тук мястото за този пост но понеже виждам ,че се дават много съдържателни мнения искам да попитам какво мислите за този монитор - струва ли си вниманието ,става ли за динамични игри и изобщо достоен ли е за вниманието на един бъдещ купувач? cool.gif

Може би не е тук мястото за този пост но понеже виждам ,че се дават много съдържателни мнения искам да попитам какво мислите за този монитор - струва ли си вниманието ,става ли за динамични игри и изобщо достоен ли е за вниманието на един бъдещ купувач? cool.gif

<{POST_SNAPBACK}>

Монитора е добър, но ми се струва че е малко скъп. С малко доплащане можеш да си вземиш 19 " .

Аз лично препоръчвам марките Philips , Benq (от по-евтините) и Iiama, HP (от по-скъпите) . От 4 месеца съм с Philips 19" 190S6 , никакви проблеми, качеството на картината е страхотно, времето за отговор е 8 милисекунди, при което нямам проблеми и с игрите (аз и толкова играя де, но .. съм пробвал някои игри). Не знам дали си струва да има цифров изход монитора, според мен няма особено значение.

Аз съм с ASUS PM17TS и съм много доволен от него!!!

Монитора е добър, но ми се струва че е малко скъп. С малко доплащане можеш да си вземиш 19 " .

<{POST_SNAPBACK}>

А болка за умиране ли е че е TCO 99 или може да се преглътне заради другите си много добри характеристики

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.