Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Уиндоус - рестарт от копче :)

Featured Replies

Здравейте! :) Искам само да попитам за мнения.......................... Чувал съм, че не е хубаво Windows да се рестартира от копчето........ но защо :nono: какъв е проблемът ако това се прави....... някакви идеи? Благодаря предварително :sobbing:

Кое копче? Дето се рестартира ли? Ако може да рестартираш от Start менюто, рестартирвай отам, ако забие компа, чок тогава от копчето.

Каква е разликата дали ще те спънат или сам ще спреш, ако бягаш? biggrin.gif

Не, сериозно, при Windows е нещо подобно - той си работи, а ти му прекъсваш работата, а по "културния" начин той запомня нужната информация и спира всички процеси, след което подава нужната команда на хардуера. Това е в общи линии, простичко обяснено.

Няма никакъв проблем,като ти забие и спече яко много бързо ще разбереш че копчето е спасението,който ти е казал това е имал впредвид че ако работиш с някоя по-сложна програма и го рестартираш така директно може да се получи някаква загуба на информация или грешка,но при яко спичане това е единственото решение колкото и грубо да е.

Значи най-просто. Има едно нещо -

computer-hard-drive.jpg

Означено е с Actual Arm, което, как да го кажа, при рестарт или спиране от копчето или спиране на тока "пада", което накратко не е хубаво, защото колкото повече се прави - толкова по-кофти :).

Нямам време сега да се сещам как беше точно, но някой друг ще ти го обясни с удовоствие. :white flag:

• Автор

Добре тогава......... това може ли да прецака Windowsa? Примерно......."чупят" ли се разни файлове.......препоръчително ли е ако се е случвало често, да се преинсталира Уина :)

Ами на уиндолса няма какво да ти се прецака, поради простото определение за харда - електронезависим. Той винаги може да се развали разбира се - което води до формат, което пък автоматично води до край с уин-а и всички файлове в него. Не знам колко пъти трябва да го помпиш това копче за такъв ефект, така че не се притеснявай, но просто не се оливай. Всичко си има граници. А уин-а е редно през някой друга (поне) година да го подменяш. Добре ще ти се отразява на нервите :).

Значи най-просто. Има едно нещо -

computer-hard-drive.jpg

Означено е с Actual Arm, което, как да го кажа, при рестарт или спиране от копчето или спиране на тока "пада", което накратко не е хубаво, защото колкото повече се прави - толкова по-кофти :P.

Нямам време сега да се сещам как беше точно, но някой друг ще ти го обясни с удовоствие. :P

Я разкажи малко по-подробно.

От личен опит съм забелязал че главите имат ход само на страни. Евентуално самите четци на върха ако се мърдат вертикално, то става отделно, но ти гарантирам че в неутрална позиция, когато няма ток не докосват плочата.

И другото което четох наскоро е че при спиране на захранването главите се паркират автоматично извън плочата.

Я разкажи малко по-подробно.

От личен опит съм забелязал че главите имат ход само на страни. Евентуално самите четци на върха ако се мърдат вертикално, то става отделно, но ти гарантирам че в неутрална позиция, когато няма ток не докосват плочата.

И другото което четох наскоро е че при спиране на захранването главите се паркират автоматично извън плочата.

Именно. Аз знам, че по ппринцип, за да си завърши хода на долу трябва да се спре през ОС, а не от копчетп, защото не прави плавно движение а пада. Много ми е мътно точно как беше, но нещо такова :P. Ако имаш време го обясни по-подробно да си пропомня и аз как беше biggrin.gif.

Именно. Аз знам, че по ппринцип, за да си завърши хода на долу трябва да се спре през ОС, а не от копчетп, защото не прави плавно движение а пада. Много ми е мътно точно как беше, но нещо такова :P. Ако имаш време го обясни по-подробно да си пропомня и аз как беше biggrin.gif.

Мисля ,че грешиш.Знаеш ли какво мазло ще става ако главата падне върху плотата?Търсих метериала ,но не го открих в който пишеше,че при внезапно спиране на захранването глвата се прибира в паркинг зоната от специлни пружини :P

Редактирано от coolmeen (преглед на промените)

Мисля ,че грешиш.Знаеш ли какво мазло ще става ако главата падне върху плотата?Търсих метериала ,но не го открих в който пишеше,че при внезапно спиране на захранването глвата се прибира в паркинг зоната от специлни пружини :P

Ами според мен всичко е относително, но това е както аз съм го чувал. И не точно че пада, ами.. не мога да го обясня точно, но не може да си изпълни хода на долу, за да спре в "изключено" състояние, и така. Абе в заключение важното е да не се рестартира прекомерно от копчето :P.

Има нещо гнило тука. А замисляте ли се за преносимите дискове? Дърпаш му кабела и спира. Та явно не му пука особено дали ОС ще му спре тока или задклавиатурното у-во.

Има нещо гнило тука. А замисляте ли се за преносимите дискове? Дърпаш му кабела и спира. Та явно не му пука особено дали ОС ще му спре тока или задклавиатурното у-во.

Аз сега като се замисля диска въобще спира ли при рестарт?

Аз сега като се замисля диска въобще спира ли при рестарт?

Дефакто да, практически, зависи от шпиндела. Т.е. спира токоподаването, но плочата прави още обороти докато спре, а през това време захранвнето тръгва отново.

Предното ще да е вярно, освен ако няма някаква процедура за забавяне на плочите, но не вярвам да има.

Рестарта е пълно изключване на компютъра с веднага следващо включване.

Има разлика м/у рестарт (софтуерно) и ресет (хардуерно - копчето) .

Reset-а е хубаво да се използва само при крайни положения (син екран, невъзможност за работа с ОС и забиване на системата на ниво kernel), за всички останали случаи (смяна на драйвъри, инсталация на програми и т.н) ползвайте restart.

Дисковете от ново поколение са защитени от внезапно прекъсване на токоподаването (като изключим кеширането, което се активира под ОС и понякога води до загуба на данни), така че няма страшно.

Да си кажа и аз моето мнение по засегнатите въпроси, като уточня, че не съм специалист в тази област.

Няма разлика в изпълнението на командата „Изключване“ и „Рестартиране“ независимо от къде и по кой начин се изпълнява. Не бъркайте принудителния рестарт (студено рестартиране) с нормалното такова. Софтуерно от ОС се настройва какво да прави копчето на захранването - нищо, рестартиране или изключване. Независимо от къде (копчето на захранването, копчето от клавиатурата или през менюто на ОС) изключването или рестартирането на компютъра става по един и същ начин.

Другото копче, което е на кутията с което се предизвиква „студения“ рестарт не трябва да се ползва никога, освен когато друг изход от ситуацията няма. Използването му може да доведе най-вече до загуба на данни както на твърдия диск, така и преносимите такива. Това до някъде може да се предотврати и от използваната файлова система на диска.

При по-старите твърди дискове внезапното спирането на захранването довежда до „падането“ на четящата глава на плочите и от там до появата на хардуерен лош сектор на плочата. А ако се повреди и главата тогава не може да се ползва диска вече без неговия ремонт който не е лесна работа. По-новите дискове имат някаква система (пружини) които връщат главата в така нареченото „паркинг място“. Разбира се остава си проблеми с незатворените файлове с които ОС е работела до момента и които има голяма вероятност да се повредят.

При нормално рестартиране на ОС мисля, че не се спира захранването на твърдите дискове, но не съм сигурен в това. Забелязал съм че някои изтеглени обновления искат да се инсталират само след опцията „Изключване“. При рестартиране те не искат да се инсталират. Не знам защо се получава това. Значи има и други различия между изключване и рестартиране освен това, че след това се запуска отново компютъра.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.