Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

По-евтини лекарства от 1 юни

Featured Replies

5a57fbcff2.jpg

Цените на лекарствата ще се понижат след 1 юни, когато новият позитивен списък ще влезе в сила и за здравната каса. Това увери здравният министър д-р Евгений Желев и коментира, че да се защити интересът и на пациентите, и на фармацевтичните компании, било "трудно упражнение", пише "24 часа".

Според д-р Желев вече се търси "среден вариант", при който да не се допусне много лекарства да излязат от списъка, но и цените да паднат. Министърът коментира, че във фармацевтичния бранш няма загуби, а въпросът е колко са печалбите.

Никой не бяга от гарантиран пазар за 1 млрд. лв., добави д-р Желев. Той обаче не се ангажира категорично, че бюджетът на касата ще стигне за лекарствата по новия ред.

Асоциацията на чуждите фармацевтични производители предупреди, че заради последните промени в механизма за определяне на цените, здравната каса ще се раздели с над половината лекарства от досегашния си списък. Това значи, че хиляди пациенти трябва принудително да сменят терапията си.

Източник: actualno

Познавам министъра лично, преподавал ми е по ортопедия преди време и зная, че каквото каже, ще се случи.

Има толкова надути от вносителите цени на вносни лекарства, натоварващи бюджета на касата, за които съществуват добри по-евтини аналози, така че излишните разходи не са оправдани и са изгодни само за печалбата на фирмите вносители. Министърът знае какво прави и го знае много добре.

Те сега фармацевтичните фирми ще изреват на умряло :gift: Аптеките -също .

Ще видите, че сигурно и протести ще спретнат и "дефицит" на лекарства ще има -само и само да отменят наредбата за ценообразуването и да могат да си се гушат както и досега.

Познавам министъра лично, преподавал ми е по ортопедия преди време и зная, че каквото каже, ще се случи.

Има толкова надути от вносителите цени на вносни лекарства, натоварващи бюджета на касата, за които съществуват добри по-евтини аналози, така че излишните разходи не са оправдани и са изгодни само за печалбата на фирмите вносители. Министърът знае какво прави и го знае много добре.

И ние го познаваме, още от времето, когато искаше пари на ръка за операции....

За другото съм съгласен напълно, особено като знам какви са работните условия на трудещите се във въпросните фирми производители. Лошото е, че тези фирми си имат контингент, който сериозно се грижи за внедряването на продуктите им при лекарите (по различни начини...) и от това страдат пациентите. А това, че имало по-добри и по-евтини заместители, на никой не му пука.

Аз пък не виждам защо винаги се обръща внимание само на новини със знак минус. Цените вече са понамалени, а за от 01.06 не знам дали ще се случи евтинията.

Ползвам редовно 5 различни лекарства, които от около 2 месеца са с по около 20-30% по-евтини. Ей така тихомълком си понижиха цените, а познатата ми аптекарка в тази връзка ми каза преди седмица, че Пфайзер доста сериозно са намалили цените от около месец и половина.

Специално за Норваск-а и сам виждам, че поевтиня.

За фармацефтите.. става все по зле и по зле..имам 1 братовчед който учи Фармация.. е той от сега започна да се отчайва..

Редактирано от LIS (преглед на промените)

Аз разправях ли ви, че ще има протести и заплахи за здравето на пациентите ?

Ето една прясна-прясна "новина" :

tn_news_photo_131679_2.jpg

Пациенти пият студена вода пред здравното министерство

21.05.2009 / 19:27 / btv.bg

Те ще изразят своя протест по повод проблемите с новия лекарствен списък

Гледай видео материал затвори

Пациенти пият студена вода пред здравното министерство

Пациенти ще пият по чаша студена вода утре пред здравното министерство. Така те ще изразят своя протест по повод проблемите с новия лекарствен списък. Сдруженията на пациентите днес призоваха министерството, касата и фармацевтичните фирми да помислят за болните и всеки да отстъпи по-малко в преговорите за снабдяването с инсулин.

Страстта на 8-годишната Марги е играта на шах. Момичето е с диабет, но това не й пречи да спечели шесто място в национален детски шампионат. От два месеца семейството на момичето и още 3 хиляди деца с диабет са чувстват като в ситуация на "шах". Причината е, че здравното министерство залага по-ниската цена за инсулина в новия лекарствен списък и една от фирмите-производители отказва да подпише договор с касата.

Ако преговарящите страни не се споразумеят, 50 хиляди диабетици ще трябва да преминат на друг инсулин. Според лекарите това не е толкова просто и безопасно за здравето. Ще има и технически трудности.

"Ако трябва да се сменят протоколите и се извият едни огромни опашки пред касата за заверка на протоколи, едни огромни опашки пред семейните лекари за писане на рецепти, знаете ли какво ще настъпи?", попита д-р Радка Савова.

"Това значи, че пак трябва да влезем в болница и пак да си нагласяме дозите. При всяка смяна ние стоим поне по една седмица в болница, за да се уточни дозата. Пак малък кошмар", каза Яна Христова, майка на Марги.

От Асоциацията на децата с диабет предупредиха, че ако отговорните институции не се договорят, ще бъде нарушена терапията на 3 хиляди малки пациенти.

На 1 юни влиза в сила новият лекарствен списък. 1 юни е и ден на детето. Марги и още 3 хиляди хлапета с диабет се надяват това наистина на бъде празник за тях.

.......

Само се чудя - до къде ли ще стигнат този път в извиването на ръце производителите и фармацевтите , след като започват кампанията си с използването на дечицата ?

В действителност пациентите с диабет са правя за инсулините, защото за да им бъде променена терапията е нужно да влизат в болница , където да се правят няколко профила и нагодяване на новия инсулин към организма.....

Но пък от друга страна - нали фирмата - производител "Ново -Нордиск" се бие навсякъде в гърдите, че се грижи за здравето на пациентите и "спасява животи на хиляди хора по света " ? Защо тогава не иска да намали цената на продуктите си ?

На това аз му викам -рекет : държавата ни иска да купува по-евтино, фирмата обаче си иска печалбите.

Ако не ми дадеш парите, които си искам - всички тия хора да си мрат.

До това изречение май се свежда целият случай....

Дано тия алчни същества си получат заслуженото. Ще използват децата, гледай ги ти...........Направо да ги обвинят тия в рекет, така не може! Тва тяхното е подигравка с хората! ;)

Разбраха се за инсулина

26.05.2009, 10:40 news.bg

logo1(1).jpg

От 1 юни инсулините на компанията „Ново Нордиск" ще продължават да се отпускат по установения ред. Това съобщиха от Министерство на здравеопазването.От там уточниха, че след разговори между фирмата производител и здравното ведомство е намерено решение в рамките на съществуващото законодателство.

В резултат на това няма да се налага смяна на досега провежданата инсулинова терапия и пациентите ще продължат да ги получават в аптечната мрежа, както и досега.

Лекуващите лекари ще имат възможност за избор на най-подходящото за пациентите лечение измежду всички инсулинови препарати, предлагани на българския пазар, които са с еднакво качество и ефикасност.

Постигнатото решение няма да доведе до увеличаванена разходите на НЗОК.

Припомняме, преди дни директорът на Здравната каса Румяна Тодорова предупреди, че 150-те милиона лева за лекарства, с които разполага НЗОК ще стигнат само за плащането на 731 медикамента, присъствали в стария списък.

Два от видовете инсулин, на които разчитат 50 хиляди пациента, няма да са в новия списък и това ще създаде напрежение, прогнозира още тя.

Трай коньо за зелена трава или като ми пее Пенка предизборно, кой ли ми ти слуша...

:huh::wub:angry.gif:wub::):ill:

5a57fbcff2.jpg

Цените на лекарствата ще се понижат след 1 юни, когато новият позитивен списък ще влезе в сила и за здравната каса. Това увери здравният министър д-р Евгений Желев и коментира, че да се защити интересът и на пациентите, и на фармацевтичните компании, било "трудно упражнение", пише "24 часа".

Според д-р Желев вече се търси "среден вариант", при който да не се допусне много лекарства да излязат от списъка, но и цените да паднат. Министърът коментира, че във фармацевтичния бранш няма загуби, а въпросът е колко са печалбите.

Никой не бяга от гарантиран пазар за 1 млрд. лв., добави д-р Желев. Той обаче не се ангажира категорично, че бюджетът на касата ще стигне за лекарствата по новия ред.

Асоциацията на чуждите фармацевтични производители предупреди, че заради последните промени в механизма за определяне на цените, здравната каса ще се раздели с над половината лекарства от досегашния си списък. Това значи, че хиляди пациенти трябва принудително да сменят терапията си.

Източник: actualno

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.