Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

?Шарване на интернет от хп в убунту

Featured Replies

така значи инсталнах си убунту 9.04(отделно от хп-то) на лаптоп след инсталацията опитах да се конектна към интернет и да си свалям драйварите,но не се получи ..понеже ползвам настолен комп който е с хп с 2 лан карти и го върввам към лаптопа,шарвам си лана и си работя с нет от лаптопа(2-та компа са под хп)...опитах така и при убунтото обаче нещо немога да направя нещата както трябва имам скайп активен пиша си всичко ок,а немога да отварям интернет страници някой ако знае в какво се състой проблема и как да го разреша моля да пише..

така значи инсталнах си убунту 9.04(отделно от хп-то) на лаптоп след инсталацията опитах да се конектна към интернет и да си свалям драйварите,но не се получи ..понеже ползвам настолен комп който е с хп с 2 лан карти и го върввам към лаптопа,шарвам си лана и си работя с нет от лаптопа(2-та компа са под хп)...опитах така и при убунтото обаче нещо немога да направя нещата както трябва имам скайп активен пиша си всичко ок,а немога да отварям интернет страници някой ако знае в какво се състой проблема и как да го разреша моля да пише..

има иконка на лан картата, влизаш в менюто и настройваш. за Убунту не ти тр. драйвери

• Автор
има иконка на лан картата, влизаш в менюто и настройваш. за Убунту не ти тр. драйвери

драйвари имах предвид за самото убунто (видео,звук,камера и т.н.) не за лана а иначе точно това ,че незнам как да я настроя...

Редактирано от blembo (преглед на промените)

Драйверите не се свалят като отделни файлове, както е при Windows. В Linux е по-различно.

Не разбирам много от мрежи, но това, че със Skype имаш връзка, а не можеш да отваряш интернет страници, не означава ли липса на настройка на DNS servers? Т.е. няма кой да ти преведе това: www.kaldata.com -> 87.120.41.152 .

Това: Windows XP Internet Connection Sharing with Linux, и това: картинките за Edit Connections…, може да са от полза.

До колкото схващам, в Linux трябва да се направят подобни настройки:

IP Address: 192.168.0.2

Subnet Mask: 255.255.255.0

Gateway: 192.168.0.1

И да се добавят Primary и Secondary DNS във файл /etc/resolv.conf (което май липсва в момента). Не разбрах само дали трябва да е "nameserver 192.168.0.1" или да се добавят същите DNS сървъри като в Windows?

Настройките можеш да направиш с показаните команди или през иконата на Network Manager.

Може и да има проблеми с някои Firewalls под Windows и да се наложи дефиниране на нова trusted zone.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

• Автор

благодаря много за обърнатото внимание.но още тази сутрин ако ви кажа как го направих ще паднете от смях

още преди да пишете се мъчих мъчих и най-накрая като се ядосах хванах и изтрих всички настройки които правих за лана след което убунту автоматично създаде нова мрежа сам самичак eth0 и нета тръгна взлезнах да разгледам настройките на eth0 и видях ,че сам си е сложил мак адрес и на автоматично свързване бяха другите настройки пак важното е ,че текна нет най накрая обаче ако трябва да бъда честен малко съм разочарован от самия линокс защото доста програми и игри не вървят от хп и ми се струва ,че товари повече от хп незнам нямам много опит в тези неща ама може и да греша защото съм свикнал на хп незнам ;)

ако трябва да бъда честен малко съм разочарован от самия линокс защото доста програми и игри не вървят от хп и ми се струва ,че товари повече от хп

Нещата са 50на 50 . Относно игрите - няма начн да сравниш ХП с линукс , защото все пак ХП е ОС създадена на шега за игра и става само за игрички cool.gif - естествено е , като е така специализирана да е по-добра от линукс , създаден за работа .... biggrin.gif тук си прав ....

Иначе ..дали товари повече - тук не си прав, защото 1 во убунту е създаден за гъзария и изначало пълен с такива - естествено че ще товари повече от нормалното ако не изрежеш излишното и 2 ро - ако успееш да накараш и 2 те ос да са с еднакви свойства ( гъзарии ) ще видиш че в този случай линукса яде и пие по малко laugh.gif

• Автор
Нещата са 50на 50 . Относно игрите - няма начн да сравниш ХП с линукс , защото все пак ХП е ОС създадена на шега за игра и става само за игрички cool.gif - естествено е , като е така специализирана да е по-добра от линукс , създаден за работа .... biggrin.gif тук си прав ....

Иначе ..дали товари повече - тук не си прав, защото 1 во убунту е създаден за гъзария и изначало пълен с такива - естествено че ще товари повече от нормалното ако не изрежеш излишното и 2 ро - ако успееш да накараш и 2 те ос да са с еднакви свойства ( гъзарии ) ще видиш че в този случай линукса яде и пие по малко laugh.gif

да така е прав си всичко води до ефектите на ехстра ефект линукса съвсем леко забавя прозорците като илзлизат както каза все пак има много неща по него който може би като ги науча ще махна а хп-то без никакви ефекти малко по бързо отваря значи ако хп има ефекти ще куца 2-ти повече от линукс

и ако не е проблем искам само да попитам понеже видях в youtube ,че има начин с програма и инсталираш хп в самото убунту и въпроса ми е следния дали не е по добре за мене да изтрия сега хп-то защото ми е отделно и да го кача в убунту и само като искам игри или определени програми да си го стартирам от едната страна на куба и иначе да съм си с линоксчето или е по добре да си стои отделно хп-то ohmy.gif

да така е прав си всичко води до ефектите на ехстра ефект линукса съвсем леко забавя прозорците като илзлизат както каза все пак има много неща по него който може би като ги науча ще махна а хп-то без никакви ефекти малко по бързо отваря значи ако хп има ефекти ще куца 2-ти повече от линукс

и ако не е проблем искам само да попитам понеже видях в youtube ,че има начин с програма и инсталираш хп в самото убунту и въпроса ми е следния дали не е по добре за мене да изтрия сега хп-то защото ми е отделно и да го кача в убунту и само като искам игри или определени програми да си го стартирам от едната страна на куба и иначе да съм си с линоксчето или е по добре да си стои отделно хп-то ohmy.gif

Това, което си видял, е било виртуална машина. За да е максимално просто, имаш ОС 1 и ОС 2. Вместо и двете да са инсталирани на харда, ОС 1 има съответния софтуер, в който инсталираш ОС 2, само че това не е "истинска" инсталация на харддиска, а "виртуална". (Старая се да не те засипвам с термини) Резултата е, че можеш да имаш една инсталирана и хиляда - ако хардуера позволява - "витруални". Има предимства и недостатъци, в зависимост от самите методи и конкретния софтуер, но за товоя случай - не затривай нищо. Игрите си ги играй под другата ОС, Ubuntu не може да ти предложи толкова и такива игри - макар, че има доста добри.

• Автор
Това, което си видял, е било виртуална машина. За да е максимално просто, имаш ОС 1 и ОС 2. Вместо и двете да са инсталирани на харда, ОС 1 има съответния софтуер, в който инсталираш ОС 2, само че това не е "истинска" инсталация на харддиска, а "виртуална". (Старая се да не те засипвам с термини) Резултата е, че можеш да имаш една инсталирана и хиляда - ако хардуера позволява - "витруални". Има предимства и недостатъци, в зависимост от самите методи и конкретния софтуер, но за товоя случай - не затривай нищо. Игрите си ги играй под другата ОС, Ubuntu не може да ти предложи толкова и такива игри - макар, че има доста добри.

супер ми го обясни...а иначе убунту много ми е сложно някво да го ползвам имам предвид немога да си изкарам икони които постоянно да стоят на десктопа както и уж правих куба пък имам само 2 екрана и ги сменем като лист от 2-те страни ако има някой наръчник с снимки най добре за бавно згряващи ,че ми е неодобно постоянно да питам за всичко :help wanted3: а и може би нещо като списък с програми и за какво служат също няма да ми дойде зле ,че стоя пред убунтуто и се чудя кво да правя ;)

а и извинявайте за глупавите въпроси но съм си доста босичак

blembo, няколко неща за начало.

Пиши по-разбрано, като отделяш изреченията. Не сме длъжни да си докарваме главоболие в опити да разчетем постовете ти. Въпросите ти вече не са свързани с тази тема (за шерване на връзката). По-подходящо е да ги задаваш в някоя друга, например в темата "Всичко за Ubuntu..." . Във форума има доста информация (и линкове към допълнителни източници) и е добре да я потърсиш.

Ако сравняваме графичните интерфейси (това, което виждаш да екрана - прозорци, менюта...), то Windows има предимство в честотата на пречертаване на екрана и може би в скоростта. При него GUI-то е част от операционната система (според мен е най-важната част, на която залага Microsoft). Windows пречертава екрана "като бесен" в сравнение с X графичната среда, но това пък натоварва повече машината. Ако сравняваме използваните ресурси, Linux има предимство. Колко памет ще заема, зависи с какво си го накичил и коя графична среда използваш.

Exe-тата (игри, програми...) са само за Win платформа и не могат да се стартират (без помощта на допълнителни програми) нито в Linux, нито в MacOS или друга ОС (изключение може би е ReactOS). Това обикновенно е ясно на хората още преди да решат да инсталират Ubuntu. В инсталиран под виртуална машина Windows не могат да се играят 3D игри. Единственият вариант за подкарване на windows-ки игри остава Wine (има тема и за игрите). Или да си купиш CrossOver от CodeWeavers.

Ubuntu идва с документация. Има си Help, в който може да се намерят отговори на доста въпроси. В интернет, с помощта на Google, също може да се намери много информация. Може да погледнеш написаното във Владимир Колев Wiki, или статиите в Линукс за човешки същества, или да изтеглиш ръководството от Учи Свободен с Убунту, или да прегледаш броевете на Home Linux.

За хората, използващи Ubuntu, може би ще е интересно да погледнат животните от кодовите имена на версиите - цък.

Надявам се админа да премести постовете в подходяща тема, защото обясненията за начинаещи не са за тема, свързана с шерване на връзката.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

• Автор
blembo, няколко неща за начало.

Пиши по-разбрано, като отделяш изреченията. Не сме длъжни да си докарваме главоболие в опити да разчетем постовете ти. Въпросите ти вече не са свързани с тази тема (за шерване на връзката). По-подходящо е да ги задаваш в някоя друга, например в темата "Всичко за Ubuntu..." . Във форума има доста информация (и линкове към допълнителни източници) и е добре да я потърсиш.

Ако сравняваме графичните интерфейси (това, което виждаш да екрана - прозорци, менюта...), то Windows има предимство в честотата на пречертаване на екрана и може би в скоростта. При него GUI-то е част от операционната система (според мен е най-важната част, на която залага Microsoft). Windows пречертава екрана "като бесен" в сравнение с X графичната среда, но това пък това натоварва повече машината. Ако сравняваме използваните ресурси, Linux има предимство. Колко памет ще заема, зависи с какво си го накичил и коя графична среда използваш.

Exe-тата (игри, програми...) са само за Win платформа и не могат да се стартират (без помощта на допълнителни програми) нито в Linux, нито в MacOS или друга ОС (изключение може би е ReactOS). Това обикновенно е ясно на хората още преди да решат да инсталират Ubuntu. В инсталиран под виртуална машина Windows не могат да се играят 3D игри. Единственият вариант за подкарване на windows-ки игри остава Wine (има тема и за игрите). Или да си купиш CrossOver от CodeWeavers.

Ubuntu идва с документация. Има си Help, в който може да се намерят отговори на доста въпроси. В интернет, с помощта на Google, също може да се намери много информация. Може да погледнеш написаното във Владимир Колев Wiki, или статиите в Линукс за човешки същества, или да изтеглиш ръководството от Учи Свободен с Убунту, или да прегледаш броевете на Home Linux.

За хората, използващи Ubuntu, може би ще е интересно да погледнат животните от кодовите имена на версиите - цък.

Надявам се админа да премести постовете в подходяща тема, защото обясненията за начинаещи не са за тема, свързана с шерване на връзката.

благодаря за инфото и се извинявам за лошия правопис понеже бързам и така правя грешки...

п.с. може да се заключи или изтрие темата и да се преместят мненията още веднъж благодаря за всичкото инфо доста помогнахте.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.