Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Лекарка отказва шанс за лечение на умиращо дете

Featured Replies

Лекарка отказва шанс за лечение на умиращо дете

6_ccbb4.jpg

28 юни 2009 / News.dir.bg

13-годишният Мехмед от Варна вече две години се бори с рака. Детето страда от Сарком на Юинг. Изтърпява операция по отстраняване на 3 ребра, а след това и 13 химиотерапии и 2 лъчетерапии.

Преди близо 3 месеца той е изписан от МБАЛ „Св. Марина", като на майка му е обяснено, че лечението се прекратява, тъй като не дава резултат - разсейките в белите дробове се увеличават, съобщи Дарик радио. Оттогава до днес, с изключение на едно постъпване в болница за няколко дни, Мехмед си е вкъщи. В село без лекар. Дълго време детето е оставено без обезболяващи лекарства, защото в момента на изписването нямало Трамадол в болничната аптека.

От 29 май Мехмед вече е и парализиран - нова разсейка на гръбначния стълб обезчувстви крачетата му. Освен да го гледа как страда и да се разкъсва от безсилие, майка му не може да направи нищо. Той е отписан, лекарите отказват да се занимават с него.

Въпреки че във всяка епикриза стриктно е записано кога трябва да се яви на контролен преглед в болницата, в личен разговор лекуващият лекар на Мехмед - д-р Христозова, казва на майката, че това е „само формалност" и не е необходимо да води детето. Тя обаче не може да се примири с безразличието на медиците и прави запитвания в Германия и САЩ.

Световноизвестна американска клиника откликва веднага. За да започне терапия, специалистите от болницата по правило очакват лекуващият лекар на детето да се свърже с тях, такава е практиката във водещите лечебни заведения по цял свят.

Д-р Христозова отказва да го направи с аргумента, че няма смисъл. Така тя лишава Мехмед от уникален шанс да се бори за живота си. Немски специалисти също правят опити да се свържат с нея, пак без успех. Д-р Христозова се обажда на майката на Мехмед и прави всичко възможно да я разубеди, защото предлаганата от Мюнстер терапия била токсична за сърцето и родителите сами трябвало да поемат риска. Майката обаче приема.

Дарик-Варна потърси д-р Христозова и след дълъг разговор тя обеща да се свърже с чуждестранните си колеги, въпреки че според нея няма смисъл. Българският лекар смята, че Мехмед трябва да продължи с палиативно лечение - поддържаща терапия, до края на дните.

Аз не знам какво да кажа, но ако родителите на детето накълцат тази лична докторка парче по парче, аз май няма да ги съдя...

повечето от лекарите в днешно време се отнасят с пациентите си като с животни, бива ли такива работи ....... докато детето е живо винаги има надежда. То ся като попаднеш на такъв лекар да те лекува та направо ще те прати след автогара варна(гробищата) :rolleyes:

Ако всичко това е истина... не разбирам какво и коства на тази "лекарка" да се свърже с тях?! Изорд! Ей заради такива всеки ден умират хора! Тази трябва незабавно да бъде уволнена! А да не говорим още какво заслужава....

повечето от лекарите в днешно време се отнасят с пациентите си като с животни

Така е, но и повечето пациенти се отнасят с лекарите по този начин...

Що за звяр трябва да е за да откаже шанс за Живот на дете!?! Дори контролен преглед на детето не иска да направи..било формалност! Как е възможно такова безхаберие и безчувственост!?!

Имам да изкажа две мнения.

1.: Смърт на малкия Мехмедчо! Защото утре след като са се пръснали една камара пари за лечението му ще отиде да убие някой пазач на черешова градина, за да краде.

2.: Вие четохте ли епикризата и резултатите? Това дете/циганче даже и да оживее няма да има никаква полза от него, ще е инвалид до края на живота си. Даже няма да може да върви да проси, защото предполагам, че ще е парализирано(разсейките към гръбначния стълб).

И ако някой посмее да ми едитне/изтрие мнението то по-добре да си скъса личната карта и акта за раждане и да напуска България. Защото заради такива хора сме под управлението на Доган!

Извинявай "Господи" мой . Не видях че си слязъл на земята. Всеки лекар е положил Хипократова КЛЕТВА. Както би трябвало да знаеш клетвата означава че ще я спазваш до живот а хипократовата е една от най-обвързващите. Лекарката е длъжна да помогне и да направи всичко възможно за да спаси човешкия живот. Поне толкова колкото и позволяват нашите закони и правила. Сигурен съм че не само на това дете, а и на много други деца в българия без значение от етноса им са се отнасяли със същото отношение от лекарите. Ще ме извиняваш, но преди всичко сме хора и след това трябва да се разделяме по религии цвят на кожата и така нататъка, и точно заради такива хора като теб Доган дойде на власт. Със здраве и дано детето да получи шанс за живот.

Е какъв контролен преглед да прави на дете, което неможе да бъде спасено? Според вас с толкова разсейки дали ще оживее и ако вземе, че оживее след няколкостотин хиляди лева за процедури, дали ще може да направи и пет крачки от леглото сам след като гръбначния мозък е засегнат?

Може да ви звучат и двата ми поста варварски, но са логични!

Е какъв контролен преглед да прави на дете, което неможе да бъде спасено? Според вас с толкова разсейки дали ще оживее и ако вземе, че оживее след няколкостотин хиляди лева за процедури, дали ще може да направи и пет крачки от леглото сам след като гръбначния мозък е засегнат?

Може да ви звучат и двата ми поста варварски, но са логични!

Ами давай тогава всички болни от рак в една газова камера и да не се дават много пари.

Тук въпросът не е дали е циганин, турчин или българин.

Въпросът е, че конкретният случай е по всяка вероятност БЕЗНАДЕЖДЕН. Лекарите са направили всичко, което зависи от тях и са преценили, че всеки опит за лечение е обречен на неуспех. Дори неспециалист може да разбере колко сериозна е диагнозата, а шансовете за оздравяване са практически нулеви. Това, което може да се постигне в най-добрия случай е удължаване на живота с няколко години, но предвид сериозното развитие на болестта, качеството на живот през тези години вероятно ще бъде незадоволително. Морфин се предписва най-често на хора без никакъв шанс за оздравяване.

Не мога да остана безразличен към злобата, която се излива навсякъде по форумите. По-добре е човек да умре достойно и навреме, вместо с години да страда без никаква надежда.

Лекарката е права. Разсейките са прекалено много за каквато и да е било терапия. Извън темата ...майката на детето е от малцинствата до колкото разбирам. Как въпросната е получила достъп до такава кампания?

Съжалявам, но от един дивак не може да се направи учен. Следователно изолацията нямаше да ги има... Явно не сте се зблъсквали с дествителноста. Изгубил съм мн приятели от тази болест и ще отбележа че материално бяха независими и достап до по качествено лечение не им беше отпуснато, като един от тях беше баща ми.

Редактирано от Andrian Ivanov (преглед на промените)

Ама всички много ви бива да обобщавате. В конкретния случай смятам лекарката за невинна. Етносът няма никакво значение, няма значение и къде щеше да се случи тази история - дали в Германия, САЩ или Сомалия - при тази диагноза лекарите не могат да помогнат.

Факти и данни

• В Ирландия броят на отпуснатите разрешения за работа от 6 000 през 1998 г. достигна до над 47 000 през 2003 г.

• В Германия 25 % от всички служители, работещи в сферата на хотелиерството и общественото хранене, както и в сферата на чистотата и събирането на отпадъци, са чуждестранни граждани.

• Доста мащабно изследване беше проведено през септември 2004 г. от водещия всекидневник на Швеция, "Dagens Nyhete": данните показаха, че дискриминацията беше най-силно изразена в сферата на ресторантьорството – 22 % и най-малка в образователната сфера – 2 %.

Източник: Расизъм и ксенофобия в държавите-членки на ЕС - тенденции, развитие и добри практики

за цял Европа "расизъм" е мръсна дума, само ние се бием като маймуни в гърдите колко сме крайни и какви сме "националисти". големи сте мъже..., ама пикате клекнали.

няма значение и къде щеше да се случи тази история - дали в Германия, САЩ или Сомалия - при тази диагноза лекарите не могат да помогнат.

Тогава защо е предложена помощ от друга държава?

Редактирано от productxaxa (преглед на промените)

В Етичния кодекс на българските медии пише: “няма да посочваме расовата, религиозната, етническата принадлежност, сексуалната ориентация, умственото или физическото състояние, ако тези факти нямат съществено значение за смисъла на информацията“. Дали детето е циганче, българче или китайче, очевидно няма “съществено значение за смисъла на информацията“. Предлагам модераторите да трият всеки пост, в който се набляга на раса, религия или националност, както и постове встрани от темата.

Тогава защо е предложена помощ от друга държава?

Защо не? Нека някой лекар се намеси в спора и каже дали според него има шанс за излекуване или най-доброто на което може да се надяват лекарите е 1-2 години вегетация?

за цял Европа "расизъм" е мръсна дума, само ние се бием като маймуни в гърдите колко сме крайни и какви сме "националисти". големи сте мъже..., ама пикате клекнали.

С оглед на линка, пуснат преди няколко поста, смело мога да заявя, че в България прояви на расизъм има само от страна на циганското малцинство. Вгледай се внимателно и ще разбереш, че българите като цяло извършват малко повече престъпления от турците, като това може да бъде прието за статистическа грешка, което определено не може да се твърди за престъпленията, извършвани от цигани, чийто брой на глава от населението е много по-голям. Ще се въздържа от по-подробен коментар, предвид темата, която няма нищо общо с насоката, в която я подкарахте. Доколкото знам последните жертви на расизма са българи, пребити поради наглостта си да си пазят черешите.

А, личи много добре, че живеем в България. Та нали това е тя. Може би е единствената откроена от държавите в ЕС. А и не ме учудва заглавието на темата. Да тръгнем да говорим първо за лекари, които аз лично наричам "бирници" е може би еквивалентно на това да почнем да говорим първо за политиката, която водят наще политици, от която се заражда и тази на "лекарите" ни.

От всичката помия и расизъм , които сте изсипали по темата един единствен пост се откроява с трезвеността си :

Ама всички много ви бива да обобщавате. В конкретния случай смятам лекарката за невинна. Етносът няма никакво значение, няма значение и къде щеше да се случи тази история - дали в Германия, САЩ или Сомалия - при тази диагноза лекарите не могат да помогнат.

Съветвам ви да прочетете за Саркома на Юинг - има достатъчно информация в интернет по темата.

В първия пост се казва :

Изтърпява операция по отстраняване на 3 ребра, а след това и 13 химиотерапии и 2 лъчетерапии.

Преди близо 3 месеца той е изписан от МБАЛ „Св. Марина", като на майка му е обяснено, че лечението се прекратява, тъй като не дава резултат - разсейките в белите дробове се увеличават, съобщи Дарик радио.

Тоест - досега е провеждано лечението, което е било необходимо.

Колкото до постовете с расизъм и обиди - ще бъдат взети мерки в срок до 1 час.

ЦИТАТ(invio @ 28.06.2009г. в 15:38ч.)

Имам да изкажа две мнения.

1.: Смърт на малкия Мехмедчо! Защото утре след като са се пръснали една камара пари за лечението му ще отиде да убие някой пазач на черешова градина, за да краде.

2.: Вие четохте ли епикризата и резултатите? Това дете/циганче даже и да оживее няма да има никаква полза от него, ще е инвалид до края на живота си. Даже няма да може да върви да проси, защото предполагам, че ще е парализирано(разсейките към гръбначния стълб).

И ако някой посмее да ми едитне/изтрие мнението то по-добре да си скъса личната карта и акта за раждане и да напуска България. Защото заради такива хора сме под управлението на Доган!

Абе ти нормален ли си изобщо да мислиш такива неща, че и да ги пишеш?! Ами ако това е твое дете, с какво някое човешко същество е заслужило присъдата ти да умре, защото, видиш ли ТИ ВСЕМОГЪЩИ И ВСЕЗНАЕЩИ си позволяваш да си играеш на БОГ със съдбата му. Каква полза искаш да има от детето, а? Ти плантатор ли си, искаш да ти копае на нивата ли...А каква полза има от хилядите здрави българи,м? Кой си ти, че да казваш кой да живее и кой да умре, кой какъв ще стане или няма да стане в бъдеще...кой си ти да преценяваш пропуснати евентуални бъдещи ползи...

Ти, който ревеше в една тема, че ти се гласува..ама видиш ли, не ти се ходи до поща, не ти се търси принтер, не ти е удобно да подаваш заявление..ако може посолството на крака да ти дойде да си пуснеш гласчето мизерно..

Знаеш ли..не дай си боже да ти се случи това, което пожелаваш на другите...не дай си боже да гледаш как детето ти умира, агонизирайки и ти кажат..ми нека..и без тва от него няма да стане човек...

Ако имах властта не само щях да ти едитна и изтрия мнението, ами директно щях да те банна. Ако желаеш, заповядай да видим как ще ми скъсаш акта за раждане и личната карта.

Казваш, че си в Париж, а?

В Етичния кодекс на българските медии пише: “няма да посочваме расовата, религиозната, етническата принадлежност, сексуалната ориентация, умственото или физическото състояние, ако тези факти нямат съществено значение за смисъла на информацията“. Дали детето е циганче, българче или китайче, очевидно няма “съществено значение за смисъла на информацията“. Предлагам модераторите да трият всеки пост, в който се набляга на раса, религия или националност, както и постове встрани от темата.

:)

Редактирано от Madonna (преглед на промените)

Не мога да повярвам, че някой би изказал такова мнение...

В крайна сметка не мога да разбера и на лекарката какво ще й коства да вдигне телефона :) Тя нали пари няма да дава? Знаем, че повечето мислят за пари. Не иска да го лекува, не иска и други да го лекуват???? Не мога да разбера. Защо някому да се откаже шанс за оцеляване? Защо? Няма право да живее ли? Или евентуално ще "загрозява" нечия гледка? Баси...

Чак ме е яд, че прочетох това и че за пореден път се убеждавам в това какво сме "хората"...

На мене ми е все тая какво "сте". Въпросът е, че случаят е безнадежден. Тук не става въпрос за никакви шансове. Човек с подписана смъртна присъда има по-голям шанс да оцелее, отколкото това дете. Смятам, че лекарката е постъпила правилно. Според мен и евтаназията трябва да се разреши, сигурен съм че поне половината българи също смятат така.

За тези, които не са разбрали - шансовете на детето да оцелее са нищожни, а да води нормален живот - нулеви. Не разбирам какво искате от горката лекарка.

Така,айде и аз да се включа в темата.Да видим,до колкото разбирам, спорът е дали да се даде шанс на детето да се лекува в Германия,дали лекарката постъпва правилно като отказва да даде съгласието си ,детето да се лекува от международни специалисти.А също така и забелязах, че се разгоря и проблема-малцинството заслужава ли да живее?

Чували ли сте за чумата,шарката,туберколозата,грипа-отнели са живота на милиони хора. Чували ли сте за спина за вродените генетични аномалии-нима трябва да спрем да се борим и с тях?Представете си че някои от онези блестящи учени открили лек срещу тези болести си беше казал, абе защо да се мъча да помагам на тези безнадежно болни хора, по лесно е да ги оставя да умрат.Да, съгласен съм, че детето сигурно е безнадежно болно, но нима това трябва да означава да го отпишем от живите?Нима всеки път когато една задача е безнадежна трябва да я подминаваме все едно е табу.

Ще ви кажа нещо истинският лекар,трябва да е готов да се бори до край за живота на пациента си,трябва да е готов, в ада дори да отиде ако там има лекарство което може да спаси пациента му.Ако аз бях лекар на това дете,щях света да обърна,щях на крака при най големия специалист да отида,но не бих се отказал за нищо на света.

Но както и да е ,за съжаление такива лекари са голяма рядкост-преди време гледах едно филмче на National.Geographic, за един очен специалист,който рискувайки живота си изпроси от правителството на северна корея, мисля че бяха 48часа,за което време трябваше да направи очни операции на стотици хора,напълно безплатно и накрая лекарят съжаляваше само за едно, че не е имал време да помогне на повече хора.

Мисля че последното написано от мен одговаря и на последния въпрос за расизма,та нима има по мразена страна от северна корея?И въпреки това той не позволява омразата да му попречи да помогне на десетки хора от противниковия лагер.

П.П Разберете едно нещо всички сме хора,имаме една глава,два крака,две ръце и само едно сърце.Вие решавате дали да стайте в него злоба и ненавист или........да дадете шанс на самите себе си,за един малко по добър свят.

Редактирано от hvanati v izmama bg (преглед на промените)

Колко пари ти лично от джоба си си склонен да отделиш за една загубена кауза? Убеден съм, че тези пари биха се отплатили многократно, ако ги вложиш за лечения на лечими заболявания или в нещо, от което има полза. Според мен по-добре е да се даде шанс на способните и перспективните, вместо парите да отидат при умствено недоразвити, безнадеждно болни и изобщо при хора, които няма да бъдат полезни за обществото.

Гледал съм филма за Северна Корея, видях и излекуваните:

"-Благодаря ти велики вожде, че ми даде очи. Сега вече с очите, които ти ми даде мога да взема пушка и да убивам американците."

Не знам за теб, ама аз лично не бих помогнал на хора, чиято първа работа ще е да ме убият.

Смяташ ли, че харченето на огромни суми (стотици хиляди) е оправдано, след като медицината е направила всичко възможно? При положение, че химиотерапията и лъчетерапията не помагат, възможностите за оперативно лечение са изчерпани, а състоянието се влошава - какво повече може да се направи? Случаят е безнадежден както тук, така и навсякъде другаде по света. Ако всичко се лекуваше с достатъчно пари - и Павароти щеше да е жив досега.

Безкрайно съм учуден от думите ти.Ако правилно съм те разбрал,най добре би било всички нелечимо болни да ги хвърлим в газовите камери.Ами ако ти се разболееш?Ами що ли питам ,най вероятно ще се самоубиеш,нали си вече безполезен.Явно не си следил мисълта ми,няма нелечими болести,както казах всяка една болест е била нелечима докато не се е намерило лекарство за нея.Как да излекуваме рака ако всеки разболял се от него го закопаваме веднага в земята?Не забравяй че във филма бедните кореиски хорица бяха длъжни така да говорят, иначе......познай,КИМИРСЕН не прощава никому.

Абсолютно съм за харченето на стотици хиляди левове, за излекуването на един човек.Ще попиташ защо?Ами защото, можеби този човек,един ден ще направи нещо велико,като да подаде ръка на някой нуждаещ се или ще спаси някое дете-защо не твоето.Кой знае,можеби е възможно в ГЕРМАНИЯ да попадне на някой амбициозен лекар,решил да пробва ново лекарство и ,о чудо,то да излекува рака му.

Никога не бива да се отказваме, колкото и невъзможна да изглежда целта ни.

Искаш да дадем шанс на способните и перспективните?Ами добре,но какво да правим с останалите?А, сетих се, ще ги направим наши роби, да ни слугуват,те за друго и без туй не стават,а ако ни омръзнат, в газовата камера-чиста работа.Ами как ще определим кой е способен и перспективен?Да помисля,хххм,абе Пешо ,съседа, нещо много ми лази по нервите, според мен тои не е от перспективните,а и Киро от съседния блок не го обичам и тои е неперспективен.Ами като се замисля, то май само аз съм си перспективен,значи всички останали-неперспективни.Еи,че то живота изглежда по хубав така,друго си е като гледаш в перспектива.

Ето ти пример за хора гледащи в перспектива-ХИТЛЕР,МУСОЛИНИ,СТАЛИН,ФИДЕЛ КАСТРО,КИ МИР СЕН...........и още знайни и незнайни ГЕРОЙ на перспективата.

Полезен за обществото!Какво значи да си полезен за обществото?Ти с какво си бил полезен за обществото?Защото аз познавам УМСТВЕНО ИЗОСТАНАЛИ както ти ги наричаш хора,който могат да се похвалят че са направили за обществото повече от теб.Или си мислиш че само КРАСИВИТЕ,ЗДРАВИТЕ,СЪВЪРШЕННИТЕ хора са способни да са полезни?

Е, добре че беше ти, да ми отвориш очите.От две години жена ми е болна от диабет,много е безполезна ,мисля си тази нощ да и тегля ножа,няма никакъв принос към обществото,не заслужава да живее,пък и няма да се мъчи.Абе то и детето ми нещо не е добре с очите,май ще го спра от училище няма смисъл да ходи,няма да излезе пълноценнен човек от него,защо да харча за образованието му,ай и на него ще му тегля ножа,то без образование ще е напълно безполезно за обществото,защо да се мъчи.Оффф,то май и аз се разболявам,гастрита нещо ми е много зле,да взема и аз да се гръмна, а?Май е най добре.Жив и здрав да си човече,че ми отвори очите. biggrin.gif

П.П А, ето ти пример за човек-СТИВЪН ХОКИНГ,нейзлечимо болен-амиотрофична латерална склероза,но успял да преодолее този факт и превърнал се в блестящ учен.Този безполезен според теб човек, е дал на човечеството повече от колкото ти би дал за 10 живота,приятелю.

Ето ти още един пример-ДЖОН НАШ,нейзлечимо болен-шизофрения,но въпреки това става нобелов лауреат,изключителен математик.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%...%B8%D0%BD%D0%B3

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%...%9D%D0%B0%D1%88

Редактирано от hvanati v izmama bg (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.