Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Термопастата ми нее сменяна от както съм си взел кампютърат...

Featured Replies

Здравейте колеги термопастата на компютърат ми не е сменяна от както съм го взел.

До преди полвин година си носих компа в сервиз за почистване.

Но мисля че там също не са сменяли термопаста .

Вече аз си го чистя та главният ми въпрос е хубаво ли е да е смяна при следващо чистене .

Защото компютърат ми работи по цял ден само през нощстта и когато съм на почвка не работи.

Та възможно ли е поради тази пречина да ми прегрее компа ?

Защото до колкото знам термопастата спомага за охлаждането.

Нужно ли е да давам информация за компонентите на компютърат ?

Редактирано от KOKII (преглед на промените)

Ако компютърът си работи без проблеми няма смисъл да пипаш нищо !

Можеш да погледнеш температурите информативно и ако има високи температури тогава да тръгнеш да сменяш я вентилатор, я охладител, я паста, я нещо друго.

• Автор
Ако компютърът си работи без проблеми няма смисъл да пипаш нищо !

Можеш да погледнеш температурите информативно и ако има високи температури тогава да тръгнеш да сменяш я вентилатор, я охладител, я паста, я нещо друго.

Добре мерси !

Искам и аз да попитам, моя комп си почива на месец 2-3 пъти. Иначе постоянно си работи, никога не го изключвам. И не съм сменял никога термопастата си (ползвам компа от 4 години)

Показва ми Температура на двата харда 48 и 52

Температурата на процесора е 70 и стига до 80

Температурата на дънната платка е 34

При напрежение ядро на процесора 1.7 (~1.8)

Това нормални стойности ли са, има ли причини за некви тревоги ?

Редактирано от KALEVRA (преглед на промените)

• Автор
Искам и аз да попитам, моя комп си почива на месец 2-3 пъти. Иначе постоянно си работи, никога не го изключвам. И не съм сменял никога термопастата си (ползвам компа от 4 години)

При напрежение ядро на процесора 1.7

Мен лично би ме притеснила температурата на Процесора иначе другите стойности са си нормални но се пак трябва да виши каква му е работната температура моят при натоварване стига до 65-70 градуса иначе стой между 50-60 .

А иначе ти кога за последно си почствал компа си от прах ?

При напрежение ядро на процесора 1.7

Не са много нормални тия температури ! Доста ще съкратиш живота на харддисковете при тия температури. Почисти компютъра основно, сменяй пастата на охладителя на процесора ( ако трябва и вентилатора) и постави вентове пред дисковете да ги охлаждат, като и отзад на кутията да вади топлия въздух.

Ок мерси, иначе ..

Единия хард е на 9 години, а другия на 4 .

Ами тъкмо днеска му пуснах една прахосмукачка, но утре мисля и с четка да зачистя перките на вентилаторите и платките.

За хардовете имам внетилатори само отзад, сега като си сложа ръката даже духа хладно

Тия дни ще купя Т-паста и щом казваш, че са високи тези стойности ще сложа още един вентилатор пред дисковете

хаха ... Ужас .

Ами не всъщност я пускам да смуче, даже и я завирам в перките така хубаво да се завъртят - Груба грешка явно а ?

Винаги така съм почивтвал компа си от прах ... е за тва щото не съм посещавал такива форуми тц тц

Колко съм прост напрао неам думи !!!

на процесора ти е висока, иначе на дисковете са нормални, особено при 30 градуса на въздуха... колкото до духането вместо смученето - ако откъртиш някой елемент къде по лесно ще го намериш за да го запоиш :) шегичка - духане прави се със сгъстен въздух, прахосмукачката може да изтряска (колкото и да е фин филтъра може да се види с фенерче колко прах излиза, а праха там е минал през двигателя и тръбите и се е наелектризирал, те по принцип и тръбите се наелектризирват - ако са пластмасови ама като добавиш и праха... пък и ако прахосмукачката е с воден филтър :speak: ) електрониката със статично електричество при духане, за това при нея по добре да се смуче... аз само с четка чистя и духам с уста (знам как звучи от страни :nono: ) - имам една със 6-7см мек косъм - стига навсякъде, а после чистя мястото за чистене с прахосмукачката...

Не са много нормални тия температури ! Доста ще съкратиш живота на харддисковете при тия температури. Почисти компютъра основно, сменяй пастата на охладителя на процесора ( ако трябва и вентилатора) и постави вентове пред дисковете да ги охлаждат, като и отзад на кутията да вади топлия въздух.

нормални са тия температури... сийгейт дават на повечето си настолни дискове Ambient temperature 0° to 60°C (operating)... Barracuda 7200.12.pdf

Редактирано от the professor (преглед на промените)

нормални са тия температури... сийгейт дават на повечето си настолни дискове Ambient temperature 0° to 60°C (operating)...

Някой не си е сложил очилата май laugh.gif 2.8.1 Ambient temperature - това от старобългарски се превежда като околна температура, на обкръжаващата среда... :wors: Поразгледай 5-6-7 страница от това документче - общо взето максимален живот на дисковете се постига при температура между 25-35 градуса. Но над 50 градуса става лошо... :)

Между другото днеска видях че вента на охлаждането на дънто изобщо не се движи... леко го барнах с една отверка и видях само как направи некви жалки опити да се задвижи... откачих вентилатора и с една отверка го почистих по улеите на външното тяло .. направо изкарах 2 кила прах под формата на буци. Сега си охлажда без грежка и веднага отчете двойно по-ниска температура.

Ама видях че на Дисковете няма никви вентове ?

Пък и как да им сложа ? ... изобщо да им слагам ли при Температура 40-55 градуса ?

Най-вероятно си с малка кутия с лош въздушен поток. Сложи един вентилатор отзад да изкарва топля въздух навън и ще ти спаднат температурите с поне 5 градуса.

Да, сега видях че вента, който изкарва топлия въдух от кутията на вънка иобщо не е работил до сега.

едвам го откачих и полсе въобще не знаех дали да откъсна перката напъвах леко но не излизаше... добре че видях една лепенка от другата страна под която имаше една малка гумена тапа. като я махнах успях да видя че като дърпам перката има един малък ход .. капнах там масло за смазване и сега перката работи - и температурата спадна 2 пъти повече от 70-80, сега ми показва 40-43.

Сега остана само вента на захранването . Но не мога да стигна до перката - по принцип се върти, има въздушна струя като сложа ръката отзад ама ми иглежда много заклеасала и мръсна .

Този вентилатор на захранването почиства ли се ? Защото трябва да откача цялото захранване за да стигна до вента и перката

А иначе като цяло въздушния поток в кутията е добре. Вента на дъното го охлажда и изкарва топлия въдух в кутията, а вента на кутията го засмуква и го изкарва извън кутията. Тия дни ще помисля за един вент да сложа и на дисковете, видях къде мога да го закача ....

Редактирано от KALEVRA (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
Да, сега видях че вента, който изкарва топлия въдух от кутията на вънка иобщо не е работил до сега.

едвам го откачих и полсе въобще не знаех дали да откъсна перката напъвах леко но не излизаше... добре че видях една лепенка от другата страна под която имаше една малка гумена тапа. като я махнах успях да видя че като дърпам перката има един малък ход .. капнах там масло за смазване и сега перката работи - и температурата спадна 2 пъти повече от 70-80, сега ми показва 40-43.

Сега остана само вента на захранването . Но не мога да стигна до перката - по принцип се върти, има въздушна струя като сложа ръката отзад ама ми иглежда много заклеасала и мръсна .

Този вентилатор на захранването почиства ли се ? Защото трябва да откача цялото захранване за да стигна до вента и перката

А иначе като цяло въздушния поток в кутията е добре. Вента на дъното го охлажда и изкарва топлия въдух в кутията, а вента на кутията го засмуква и го изкарва извън кутията. Тия дни ще помисля за един вент да сложа и на дисковете, видях къде мога да го закача ....

До вентилаторът на захранването може да се стигне като се свали захранването от кутията и се отвори захранването.

ако можеш да махнеш федер шайбата която е на остта по лепинтака в загната част на вентилатора е махни иваи перката почисти го с четка и шошуар и сложи грес след това го затваряш по обратният ред слагаш си федер шайбата лепенки сичко и си готов но не прекалявай с греста вътре и внимавай да не прекъснеш жичките кито се свързват със ротора защото те немога да се запоят а имаче ако откъснеш случйно кабела от платката на дъното не е проблем да си ги запоиш

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.