Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с Dolphin в KDE средата!

Featured Replies

Става въпрос, че в KDE среда Dolphin не иска да отваря файлове, когато е активиран като root или в sudolphin режим. Когато е в usr режим, си отваря файлове, но не могат да бъдат редактирани.

Тук намерих някакъв скрипт, който може би оправя проблема, но не знам нито къде да го напиша, нито като какъв файл да го запазя, нито и къде да го поставя?! Вижте го и дайте съвет относно въпросите ми.

1. I made a small script witch starts when kde starts:

#!/bin/bash

xhost +local:0

2. I copied the dolphin entree in the kde-menueditor and made the copy start: kdesu dolphin %i -caption "%c" %u

That's it. I can now start dolphin as root.

Като какъв файл според вас го е запазил и къде този скрипт, че да се стартира заедно със стартирането на KDE?

Какво entree казва че е копирал в kde-menueditor и къде е този kde-menueditor? И какво значи това, че е накарал това копие да стартира чрез или от: kdesu dolphin %i -caption "%c" %u

Благодаря преджарително. Макар че става дума за UNIX дистрибуцията: PC-BSD, предполагам не е много различно от някоя Linux дистрибуция също с KDE графична среда...

Благодаря предварително на всички! :)

Второто са просто опции, които се предават на програмата, когато се стартира. Предполагам че ги е записал в препратката в старт менюто. Примерно в Windows, ако шорткъта в старт менюто ти представлява команда "c:\ windows\notepad.exe" или само "notepad", ти може да го промениш на "c:\ windows\notepad.exe c:\belegnik.txt" и тогава ще ти отваря belegnik, когато го стартираш от там. Същото може да направиш и в KDE-то, като му добавиш този параметър %i -caption "%c" %u .

Що се отнася до първото, записваш го в произволен файл на произволно място. После му оказваш от свойства на падащото меню, че това е изпълним файл. Т.е. вдигаш му executable бита. Накрая го добавяш в едно от многото места за стартиране на програми заедно със средата. По принцип има няколко начина в различните платформи, но не мога да бъда конкретен, както и за КДЕ-то. Лесно ще се ориентираш как е при теб.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Става въпрос, че в KDE среда Dolphin не иска да отваря файлове, когато е активиран като root или в sudolphin режим. Когато е в usr режим, си отваря файлове, но не могат да бъдат редактирани.

Тук намерих някакъв скрипт, който може би оправя проблема, но не знам нито къде да го напиша, нито като какъв файл да го запазя, нито и къде да го поставя?! Вижте го и дайте съвет относно въпросите ми.

Като какъв файл според вас го е запазил и къде този скрипт, че да се стартира заедно със стартирането на KDE?

Какво entree казва че е копирал в kde-menueditor и къде е този kde-menueditor? И какво значи това, че е накарал това копие да стартира чрез или от: kdesu dolphin %i -caption "%c" %u

Благодаря преджарително. Макар че става дума за UNIX дистрибуцията: PC-BSD, предполагам не е много различно от някоя Linux дистрибуция също с KDE графична среда...

Благодаря предварително на всички! ;)

ти пък какви файлове отваряш с dolphin???

втората ми забележка е, че правиш изключителна глупост, като пренебрегваш системите за сигурност като отваряш файлов мениджър с права на супер потребител. утре да не пропищиш, че еди си кое ти се е омазало.

опита ми показва, че най - сигурният начин за редактиране на файлове, които са root req. е през ТЕРМИНАЛ. а не да кликаш и шариш из системата.

променете си малко навиците ве хора!!!

за добро Ви ги говорим тия неща.

• Автор

Еми писна ми да влизам всеки път в терминал и да пиша su това, su онова, su дишай, su издишай.

като ми се омаже - преинстал, и без това само за нет го ползвам и теглене на филми и така. :lol6:

Благодаря много на Melmak ®

Ще опитам така: правя го скрипта с kwrite тесктовия редактор и го запзвам (де да знам и аз като какво). След това му давам десен бутон - Свойства и там вече му оказвам... но май трябва преди това да съм root. Оф, пак тая щуротия.

Значи какво да направя?! Как да направя всичко през терминала, айде kwrite ще го отворя през терминал с админ права. Но полсе за тия свойства пак ли през трерминала или може и през Dolphin експлоръра?!

Ще пробвам...

Къде са тия места за стартиране на програми заедно със средата?!?

adXok, не уточняваш никъде, че става въпрос за PC-BSD (ако проблемът е същия като в другата ти тема).

Ако тези неща ти трябват само за да пуснеш Kwrite с root права, тогава защо е нужно да е толкова сложно? Ето го същият проблем и най-лесното, според мен решение - цък. Така може да пуснеш и Dolphin или друго графично приложение.

Не знам дали ще стане. Вероятно да, защото причината май е в някаква security-cookie (на Xorg или KDE, не знам точно). Но все пак едното е Linux, другото е FreeBSD.

Ако си решил да го правиш по своя си начин, тогава се порови в документацията на PC-BSD. Може да си мислиш, че е еднакво с Linux, но под повърхността нещата (май) са много различни.

Има лесен начин за работа като root - влизаш в root конзола и не пишеш постоянно "su ..." или "sudo ...". Относно необходимостта за пречупване на мисленето и навиците, толкова е говорено, че... Не искам отново да засягам темата.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Еми писна ми да влизам всеки път в терминал и да пиша su това, su онова, su дишай, su издишай.

като ми се омаже - преинстал, и без това само за нет го ползвам и теглене на филми и така. :)

Благодаря много на Melmak ®

Ще опитам така: правя го скрипта с kwrite тесктовия редактор и го запзвам (де да знам и аз като какво). След това му давам десен бутон - Свойства и там вече му оказвам... но май трябва преди това да съм root. Оф, пак тая щуротия.

Значи какво да направя?! Как да направя всичко през терминала, айде kwrite ще го отворя през терминал с админ права. Но полсе за тия свойства пак ли през трерминала или може и през Dolphin експлоръра?!

Ще пробвам...

Къде са тия места за стартиране на програми заедно със средата?!?

явно си объркал средата, тук не е windows и нещата не се правят като при windows.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.