Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как мога да включа com-овете, на ubuntu 9.04

Featured Replies

Здравейте, интересува ме как мога да включа com-овете, на ubuntu 9.04?

Благодаря предварително и се извинявам, ако въпроса ми ви се струва тъп, но мисля че тука има хора, които могат да помогнат :P

Редактирано от homeoflove (преглед на промените)

• Автор
Това ще помогне ли?

Мерси за линка, но с командите получавам информация на колко работи com-а и че ттус1 е всъщност com1. Но в програмата все още немога да видя самия сом.

Май забравих да спомена, че ползвам windowska програма изискваща наличието на com, т.е. tty нама да свърши работа.

Редактирано от homeoflove (преглед на промените)

Мерси за линка, но с командите получавам информация на колко работи com-а и че ттус1 е всъщност com1. Но в програмата все още немога да видя самия сом.

Май забравих да спомена, че ползвам windowska програма изискваща наличието на com, т.е. tty нама да свърши работа.

Ако я ползваш през wine по-добре забрави за серийните портове. Няма ли линукска програма?

• Автор
Ако я ползваш през wine по-добре забрави за серийните портове. Няма ли линукска програма?

Все още не засъжаление, но нищо поне сега имам цел :)

Все още не засъжаление, но нищо поне сега имам цел :)

Има начин с vmware server са мапнеш сериен порт и да си инсталираш windows guest и да си го ползваш. Помисли над този вариант

• Автор
Има начин с vmware server са мапнеш сериен порт и да си инсталираш windows guest и да си го ползваш. Помисли над този вариант

Може ли малко повече разяснение за това, доколкото разбирам от виртуална машина си мапвам сом портовете (мапвам ги на убунтуто нали, а не на виндолса). Но има малко проблемче, идеята за мина към линух е,че не ми се плаща за лицензиран виндолс, но инсталирания такъв на виртуална машина не се ли води и той, нелегален в ози случай? А и при това решение трябва vm servera да работи постоянно такали, не е най-удачния вариян от към процесора?

Благодаря пак за отговорите, предварително.

а бе с виртуалната машина портовете се появяват , ама под бозата ... иначе ако сме точни , доколкото знам само да пипнеш диска на Дебили Гей и вече трябва да се съгласяваш с лиценза , демек все едно е на каква машина си слагаш боза - виртуална или не трябва да си платиш на Били cool.gif

аз имах подобен проблем като твоя. трябваше ми да мога да бърникам в един специализиран контролер на който ( забележете ) работеше линукс с кабел за нул- модем ....през виндолс .... то бяха мъки и чудо и все пак накрая все не щеше да тръгне като хората... добре че новата версия на гадината вече се оказа с възможност да се включи директно към lan и от там вече се оказа лесно ..... въобще за специализирани неща , където са пипали само бозаджии е трудно да се издокарат нещата като хората :clap:

Редактирано от juve (преглед на промените)

homeoflove, може да опиташ показаното тук.

В поддиректория ~/.wine/dosdevices се прави линк с име com1, който да сочи към файла, представящ устройсвото в Linux. Това се прави с подобна команда:

ln -s /dev/ttyS0 ~/.wine/dosdevices/com1
Може да има проблеми в работата на някоя програма заради правата за достъп до това устройство. Ето какви са те при мен:
trosho@ubuntu:~$ ls -al /dev/ttyS*

crw-rw---- 1 root dialout 4, 64 2009-07-14 21:07 /dev/ttyS0

crw-rw---- 1 root dialout 4, 65 2009-07-14 21:07 /dev/ttyS1

crw-rw---- 1 root dialout 4, 66 2009-07-14 21:07 /dev/ttyS2

crw-rw---- 1 root dialout 4, 67 2009-07-14 21:07 /dev/ttyS3

Като решение на такъв проблем, на някои места видях да предлагат промяна на "собственик:група" на тази файлове, но не знам дали е добра идея (а и мисля, че тези файлове се генерират от udev автоматично при всеки старт на системата, така че ще е необходимо тази промяна да се прави всеки път преди стартиране на програмата с wine). Струва ми се, че е по-добре първо да се пробва с добавяне на user-а в група dialout.

Преди да се откажеш от Wine, като вариант за ползване на тази програма, може да пробваш дали ще стане по този начин.

ПП. Може да промениш заглавието на темата така, че да става ясно с какво е свързан проблемът (Windows-ка програма, използваща COM порт под WINE).

Редактирано от trosho (преглед на промените)

• Автор
homeoflove, може да опиташ показаното тук.

В поддиректория ~/.wine/dosdevices се прави линк с име com1, който да сочи към файла, представящ устройсвото в Linux. Това се прави с подобна команда:

ln -s /dev/ttyS0 ~/.wine/dosdevices/com1
Може да има проблеми в работата на някоя програма заради правата за достъп до това устройство. Ето какви са те при мен:
trosho@ubuntu:~$ ls -al /dev/ttyS*

crw-rw---- 1 root dialout 4, 64 2009-07-14 21:07 /dev/ttyS0

crw-rw---- 1 root dialout 4, 65 2009-07-14 21:07 /dev/ttyS1

crw-rw---- 1 root dialout 4, 66 2009-07-14 21:07 /dev/ttyS2

crw-rw---- 1 root dialout 4, 67 2009-07-14 21:07 /dev/ttyS3

Като решение на такъв проблем, на някои места видях да предлагат промяна на "собственик:група" на тази файлове, но не знам дали е добра идея (а и мисля, че тези файлове се генерират от udev автоматично при всеки старт на системата, така че ще е необходимо тази промяна да се прави всеки път преди стартиране на програмата с wine). Струва ми се, че е по-добре първо да се пробва с добавяне на user-а в група dialout.

Преди да се откажеш от Wine, като вариант за ползване на тази програма, може да пробваш дали ще стане по този начин.

ПП. Може да промениш заглавието на темата така, че да става ясно с какво е свързан проблемът (Windows-ка програма, използваща COM порт под WINE).

За момента го пробвам от виртуална машина и ми излиза съобщение, че друга програма ползва com-а, все пак е напредък. Утре ще инсталирам чист linux и пак ще пробвам.

Много благодаря на Trosho

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.