Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем при Клок

Featured Replies

Здравейте колеги ! Имам следните дъна процесори .. Дънна платка Тип централен процесор AMD Sempron, 1600 MHz (8 x 200) 2800+ Дънна платка ASRock K8Upgrade-NF3 (4 PCI, 1 AGP, 1 Future CPU Port, 2 DDR DIMM, Audio, LAN) Чипсет на дънната платка nVIDIA nForce3 250, AMD Hammer Системна памет 1024 MB (PC3200 DDR SDRAM) DIMM1: 512 MB PC3200 DDR SDRAM (2.5-4-4-8 @ 200 MHz) DIMM2: Power Quotient 512 MB PC3200 DDR SDRAM (3.0-4-4-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz) (2.0-3-3-6 @ 133 MHz) И имам следният проблем. При Клокване от биос вдигам MHz на процесор рам и видео карта след запзване на наствоиките и рестартиране компютърът ми стига до моментът в който ми пише с кои бутон се влиза във биос и boot менюто и ми дава да натисна F2 за да въсстановя наствоиките и да тръхне компютърът след като натисна F2 наствойките наистина се рестартират стоиностите на процесор рам и видео отиват на тези които са си по начало какъв е проблемът и от какво може да става това дали е някаква грешка от моя страни при клока ил не ?

просто дъното ти не може да сработи и влиза в защитният режим.

ок мерси

С колко променяш референтния такт? И това ли е единственото, което променяш? Прочете ли темата от подписа ми?
  • Автор

С колко променяш референтния такт? И това ли е единственото, което променяш? Прочете ли темата от подписа ми?

Не несъм е чел сега ще е прочета.

Прогвах с най-различни стойности последно пробвах да ги вдигна само с по един MHz и пак същата ситуация.

Виж си версията на BIOS-a да не е 1.4, че с нея има проблем с овърклока. Сложи последната 2.40, прочети темата за овърклок и действай. Късмет!

• Автор

Виж си версията на BIOS-a да не е 1.4, че с нея има проблем с овърклока. Сложи последната 2.40, прочети темата за овърклок и действай. Късмет!

Добре прочетох го.

Искам да попитам има ли теза за update на Bios пробвах с търсачката но нищо не излезе.

Едит:ето версиятя ми на биос

Версия на DMI BIOS P1.60

Редактирано от diko009 (преглед на промените)

Тук. А самият BIOS е тук.

Обърни внимание на точка 6 и 7 от инструкциите. После можеш пак да влезеш в BIOS-a и да пробваш да клокнеш.

При Клокване от биос вдигам MHz на процесор рам и видео карта след запзване на наствоиките и рестартиране компютърът ми стига до моментът в който ми пише с кои бутон се влиза във биос и boot менюто

и ми дава да натисна F2 за да въсстановя наствоиките

Аз си знам че не разбирам много от overclock но не трябва ли FSB-то и AGP слота да НЕ се синхронизират ( с покачване на честотата на FSB да не се променя честотата на AGP ) поне доколкото разбрах от прочетеното в този форум.

Охлаждането , а захранването?????????Заключваш AGP на 66Мхз PCI на 33Мхз.Намаляш и задаваш честотата на рам паметта на 133мхз , за да не ти прави проблеми тя.HT Link го задаваш ръчно на 600Мхз.Вдигаш FSB на процесора със стъпки от по 10мхз и тестваш за стабилност с ортос примерно.С този процесор и подобно дъно съм стигал безпроблемни 50% клок , но както знаем всеки процесор е сам за себе си и само ти чрез тестове можеш да ни кажеш до каква честота можеш да достигнеш с това което имаш!

• Автор

Добре ще пробвам всичко но утре на свежа глава че сече става късно и ще се издъни нещо ЕДИТ: Реших тази вечер да направя Биос update защото при нас много обичат в почивни дни да ни спират тока та да не спре точно отре и от Ъпдйт на Биос да стене до сервиз

Редактирано от diko009 (преглед на промените)

Охлаждането , а захранването?????????Заключваш AGP на 66Мхз PCI на 33Мхз.Намаляш и задаваш честотата на рам паметта на 133мхз , за да не ти прави проблеми тя.HT Link го задаваш ръчно на 600Мхз.Вдигаш FSB на процесора със стъпки от по 10мхз и тестваш за стабилност с ортос примерно.С този процесор и подобно дъно съм стигал безпроблемни 50% клок , но както знаем всеки процесор е сам за себе си и само ти чрез тестове можеш да ни кажеш до каква честота можеш да достигнеш с това което имаш!

Мда ето за това ставаше въпрос ;) Обаче РАМ-а може да си работи на 200Mhz така че не е няма смисъл да го правиш на 133Mhz.

Ако в един момент PC-то стане нестабилно може да спреш докъдето си стигнал с клок-а или да вдигнеш МАЛКО волтажа и да продължиш :)

Редактирано от _Dreamer_ (преглед на промените)

• Автор

Мда ето за това ставаше въпрос :rolleyes: Обаче РАМ-а може да си работи на 200Mhz така че не е няма смисъл да го правиш на 133Mhz.

Ако в един момент PC-то стане нестабилно може да спреш докъдето си стигнал с клок-а или да вдигнеш МАЛКО волтажа и да продължиш :blink:

Добре .

Прочето всички теми които ми препоръчаха в тази тема но така и неми става ясно ак от биос да вдигна волтажът да намаля волтажът ?

Обнових и версията на биос както ми препоръчаха по немога да разбера от каде се прави това вдигане и намаляне на волтажа на процесора

Влизаш в BIOS-а отиваш на Advanced и правиш следните промени :

Overclock Mode - [CPU, AGP, Async.]

CPU Frequency (MHz) - от 140 до 300Mhz

AGP Frequency (MHz) - оставяш го на 66Mhz

Multiplier/Voltage Change - Manual ( това ти дава възможност да променяш волтажа )

Пак те предупреждавам че промяната на волтажа е рискова операция !!!

Ето ти инструкциите за цялото дъно Цък !!! прочети ги внимателно :)

Multiplier/Voltage Change - Manual ( това ти дава възможност да променяш волтажа )

Само че не и на този процесор. Може да се сменя напрежението(такава дума волтаж няма) само на процесори които поддържат Cool &Quiet, a това са Athlon64 и Sempron 3100+. Ама тия процесори стигаха над 2GHz без проблем, дори специално това дъно леко овърволтва, та може и да го закараш на 300х8. Сега не ми се рови за manual-a на дъното на имаш няколко основни настройки:

AGP Freqency - слагаш го на 67MHz за да се заключи.

RAM - DDR400 е с честота 200MHz. Намаляваш честотата на 166 или дори на 133MHz за да си сигурен, че няма да ти спъва овърклока.

HT Link - FSBxHTLink не трябва да е над 1000. При AsRock 800=4, 600=3, 400=2. Aко сложиш FSB на 250х4(800HTLink)=1000, но при FSB над 250 го гласиш на 600(3х).

FSB - 200MHz е стандартното за тоя процесор. За начало пробвай 250 и почваш да увеличаваш с по 20-тина MHz докато стигнеш максималната честота на която е стабилен процесора. Ако си уцелил добра бройка може и 2400MHz да удариш. Овърклока се прави с търпение, много опити с различни настройки и немалка доза ентусиазъм. Ако чакаш някой да ти поднесе всичко на тепсия никога няма да се научиш.

• Автор

добре благодаря сега ще се захващам и като свърша ще кажа какво съм постигнал

Надявам се имаш адекватни охалждане на процесора,северен мост и добро захранване за тази гимнастика ?

Само че не и на този процесор. Може да се сменя напрежението(такава дума волтаж няма) само на процесори които поддържат Cool &Quiet, a това са Athlon64 и Sempron 3100+. Ама тия процесори стигаха над 2GHz без проблем, дори специално това дъно леко овърволтва, та може и да го закараш на 300х8. Сега не ми се рови за manual-a на дъното на имаш няколко основни настройки:

AGP Freqency - слагаш го на 67MHz за да се заключи.

RAM - DDR400 е с честота 200MHz. Намаляваш честотата на 166 или дори на 133MHz за да си сигурен, че няма да ти спъва овърклока.

HT Link - FSBxHTLink не трябва да е над 1000. При AsRock 800=4, 600=3, 400=2. Aко сложиш FSB на 250х4(800HTLink)=1000, но при FSB над 250 го гласиш на 600(3х).

FSB - 200MHz е стандартното за тоя процесор. За начало пробвай 250 и почваш да увеличаваш с по 20-тина MHz докато стигнеш максималната честота на която е стабилен процесора. Ако си уцелил добра бройка може и 2400MHz да удариш. Овърклока се прави с търпение, много опити с различни настройки и немалка доза ентусиазъм. Ако чакаш някой да ти поднесе всичко на тепсия никога няма да се научиш.

Мда така е ....

Нямам претенции че съм от най-грамотните Публикувано изображение Моята барака е със Sempron 2800+ Manila докарах го до 2.389Ghz на стандартното охлаждане стабилен 45-56 градуса но съм със сокет АМ2+ и DDR2 чипсет Nforce 630a ;)

За напред ако сменя рам-а и захранването може да го напъна още макар че "мики маус" си го беше казал някъде че "и турбо и 6 степенна скоростна кутия да му сложиш пак ще си е бракма" TRUE TRUE :)

Едва ли тея работи интересуват някой ама аз съм на няколко бирички и ми е айляк :)

• 2 години по-късно...

Здравейте.Аз съм дъно ASRock K8Upgrade-NF3 и процесор AMD Sempron, 1600 MHz (8 x 200) 2800+ както при колегата diko009. Доста инфо съм прочел. В саита на Asrock пишат за тази дънна платка че поддържа промяна на Vcore напрежението.Но при мене ги няма тези неща.Дори не мога да променя HT-то.Успявам да клокна само до 2GHz, а съм чувал, че този процесор стига до 2.4GHz и работи доста стабилно на тази честота. Моля кажете как да се справя с този проблем за да мога да го изстоскам още малко.Относно BIOS с версия 2.40 съм. Последната. На ръководството за дъното забелязах че са с първата версия на BIOS 1.00. Дали може да е от версията на BIOS? Блягодаря предварително.Замалко да забравя.Процесора поддържа cool'n'quiet.

Редактирано от Ivan_v7 (преглед на промените)

Процесора не поддържа C&Q и за това не може да се променя напрежението - писал съм по-горе в темата, както съм дал и основни настройки за овърклок:

AGP Freqency - слагаш го на 67MHz

Ако пробваш FSB до 250, го слагаш на 800, а ако е над 250 го слагаш на 600

Това е. Пробвай първо на 250FSB, HTLink 800 и DDR на 166, заключи AGP, изключи всички Spread spectrum настройки които видиш и пробвай. Ако е стабилно после покачваш на 275FSB, HTLink 600, DDR 133 и пак тестваш и т.н. докато стигнеш максимума на FSB, което е 300 при това дъно.

Процесора не поддържа C&Q и за това не може да се променя напрежението - писал съм по-горе в темата, както съм дал и основни настройки за овърклок:

AGP Freqency - слагаш го на 67MHz

Ако пробваш FSB до 250, го слагаш на 800, а ако е над 250 го слагаш на 600

Това е. Пробвай първо на 250FSB, HTLink 800 и DDR на 166, заключи AGP, изключи всички Spread spectrum настройки които видиш и пробвай. Ако е стабилно после покачваш на 275FSB, HTLink 600, DDR 133 и пак тестваш и т.н. докато стигнеш максимума на FSB, което е 300 при това дъно.

Мисля, че бъркаш.В биоса имам тази настройка C&Q. В момента съм я сложил на disable за да не ми намаля честотата, но все пак ако процесора не поддържа тази технология в BIOS трябва ли да я има като опция?

Мисля, че бъркаш.В биоса имам тази настройка C&Q. В момента съм я сложил на disable за да не ми намаля честотата, но все пак ако процесора не поддържа тази технология в BIOS трябва ли да я има като опция?

like.no.other извинявай, прав си. Процесорът не поддържа тази опция.Поддържат я процесорите 3000+ и нагоре.И все пак има ли накакъв начин да вдигна напрежението малко?

Редактирано от Ivan_v7 (преглед на промените)

Няма, но както ти писах в другия форум тия дъна овърволтват и реално пускат 1,46V на процесора. Пусни CPU-Z и виж коя ревизия е. Най-клокърски са E6 - Venice и почти всички правят 2400MHz, a по-старите ревизии се клокват по-малко.

Няма, но както ти писах в другия форум тия дъна овърволтват и реално пускат 1,46V на процесора. Пусни CPU-Z и виж коя ревизия е. Най-клокърски са E6 - Venice и почти всички правят 2400MHz, a по-старите ревизии се клокват по-малко.

Ревизията е DH-E6.В момента върви на 2Ghz и max напрежението е 1,47V.Дали мога още малко да вдигна скоростта?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.