Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спиране на виртуална памет

Featured Replies

Само малко уточнение, при налични 4ГБ РАМ на практика виртуалната памет става непотребна. Приемам, че 1Гб РАМ се гълта от ОС, още 500МБ от други програми и примерно си пускаш игра която ползва 1ГБ. Какво излиза? Неможе да си запълниш физическия РАМ, а ненужно използваш ХДД.

Та да си кажа направо, виртуалната памет си е отживелица за по-актуалните конфигурации!

Системата е достатъчно интелигентна да не използва page-файла, ако има достатъчно свободна RAM памет.

Но след като според вас е по-добре да е изключен - моля, работете така.

не е препоръчително при 4 Гб да се спира виртуалната памет. От 6 нагоре може...

Съгласен, на мен понякога не ми стигат 4 ... :) Чрез простото спиране на суапа не се променя почти по никакъв начин производителността на машината. Трябва да се направят някои тънки промени в самия регистър за Уин-а за да се почуства по-осезаема разлика. Но всеки са кара магарето както си иска, нали laugh.gif

...

Та да си кажа направо, виртуалната памет си е отживелица за по-актуалните конфигурации!

Това от никъде не е вярно, хора, не мислите само от вашата силно ограничена гледна точка на десктоп машина!!!

От горната дискусия останах с впечатление че само един човек има представа какво всъщност е виртуална памет

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Системата е достатъчно интелигентна да не използва page-файла, ако има достатъчно свободна RAM памет.

...

Така м/би е при Виста и 7. При XP се съмнявам да е точно така. Въпреки че се говореше, ама явно още не е направено, да има оптимизация за SSD дисковете.

Това от никъде не е вярно, хора, не мислите само от вашата силно ограничена гледна точка на десктоп машина!!!

...

До този момент става дума за десктоп машина, на която се използва Photoshop i CorelDraw. При въпросната конфигурация, за която знаем, че е с 4 Гб. РАМ, използва се XP, спокойно може да се изключи виртуалната памет. Сега, как се изключва, дали се изключва, когато се изключва и т.н. ... Аз мисля, че при мен е изключена, включително и с регистри и т.н. Ако трябва, ще пратя шотове от където искате. Не обсъждаме друг вид ползване.

Аз поддържам мненията на Ken. Според мен са в темата са объркани или смесени доста понятия.

За 32 битови системи Windows (пример с 4 GB) разпределя адресирането към RАМ - максимум 2 GB за потребителски режим (приложения) и максимум 2 GB за системата (режим кернел). Но ако се използва /3GB (4 GT RAM Tuning) и /userva за XP/2003 може да има малко по-различно разпределение - само 1 GB за кернел и 3 GB за приложения (максимум 4 GB).

По подразбиране Windows автоматично определя размера на paging file. Например за Windows XP/ Server 2003 се създава единичен paging file, който има размер минимум 1.5 X RAM, ако RAM e по-малък от 1GB. Ако RAM е по-голям от 1GB -> максималната стойност на paging file е три пъти размера на RAM.

За Vista/ Server 2008 е доста по-различно. Там минимумът се определя така, че да е достатъчен за нуждите на kernel-memory crash dump и когато RAM по-малка от 1 GB -> paging file е колкото RAM или 300 MB (което е по-голямо), като в този случай максимумът на paging file е три пъти RAM или 4 GB (което е по-голямо). Над 4 GB формулата 3 X RAM остава по подразбиране. Например при 4 GB RAM paging file би трябвало да бъде максимално 12 GB.

За всички версии Windows поддържат максимум до 16 paging files, като всеки трябва да е на отделен дял. За 32 битовите версии - максимум до 16 ТВ или 4 GB (non - PAE режим). А за 64 битови - максимум 16TB (32TB за IA64).

Нали стана ясно, че това е настолна машина с ОС ХР и 4ГБ РАМ. Няма нищо общо със Сървър който е примерно с 10 ХДД примерно.

Редактирано от piro2004 (преглед на промените)

Нали стана ясно, че това е настолна машина с ОС ХР и 4ГБ РАМ. Няма нищо общо със Сървър който е примерно с 10 ХДД примерно.

Разбира се, че не говоря само за сървъри, ако не ти е ясно.

Тук пишеш неща, които просто не са съвсем точни и не са съвсем верни:

Само малко уточнение, при налични 4ГБ РАМ на практика виртуалната памет става непотребна. Приемам, че 1Гб РАМ се гълта от ОС, още 500МБ от други програми и примерно си пускаш игра която ползва 1ГБ. Какво излиза? Неможе да си запълниш физическия РАМ, а ненужно използваш ХДД.

Добре де, обоснови се! С какво му помага виртуалната памет?

Добре де, обоснови се! С какво му помага виртуалната памет?

Аз съм дал мнение по-горе, ако не забелязваш.

Какво мислиш зa тези от Microsoft? Те идиоти ли са, за да включат в операционната система възможността за виртуална памет за системи с 4GB RАМ и нагоре и да има опция default или по подразбиране? Не видя ли разпределението 2/2 GB при 4 GB RAM? Когато се стартира някакво потребителско приложение с ресурс над 2 GB какво правим, ако теоретично виртуалната памет бъде изключена? Давам пример с Virtual PC с настройка на 2 GB RAM за guest при общо 4 GB RAM на системата. Операционната система е без значение, стига да е Windows.

Откъде знаеш кое приложение колко RAM харчи и отделно системата колко ще вземе от RAM всеки път? Или ще мериш с рулетката. Май ще има краш на поразия при нисък ресурс за paging...

Кои са тези "модерни конфигурации" с 4 GB RAM, на които не им трябва paging? Mай говориш напосоки. Например Windows 7 също има настройка за виртуалната памет и аз препоръчвам използването и по подразбиране за всички Windows, освен ако няма нужда от по-голям ресурс. Не виждам никакъв смисъл от тунинг към намаляване на виртуалната памет с цел ускоряване на бързодействието на системата.

Ами спирайте или ограничавайте всичко (или поне се опитайте): System Restore, Virtual Memory, услуги и прочее с наивната идея да забързате системата...

Ето един свободно мислещ човек, евала! А и какво намесваш System Restore? Аз и него съм го спрял, защото е не е ефективен. Има много по-добър софтуер!

Ето един свободно мислещ човек, евала! А и какво намесваш System Restore? Аз и него съм го спрял, защото е не е ефективен. Има много по-добър софтуер!

Съжалявам, но по-горното мнение и твоето ги приемам като половинчато аргументирани и абсолютно непрепоръчителни. Ако в случая става дума за липса на ефективност (?) за виртуалната памет или за System Restore на Windows от Vista нагоре това просто не е вярно. Разбира се, всеки има право на мнение, колкото и да е далеч от истината...

Larry Miller

March 27th, 2009 04:01

There is considerable confusion in the article and comments concerning both the pagefile and virtual memory. Virtual memory is NOT the pagefile, disabling the pagefile will not disable virtual memory and it will not prevent paging. Virtual memory is a system in which the pagefile is a component. Applications use virtual memory exclusively – no exceptions.

The pagefile is used to store rarely used modified data, thus leaving more RAM for more important uses. It is not used for executable files, DLL’s etc., as they can be restored from the original files. The pagefile was designed to improve performance, not merely to make up for a shortage in RAM. It is not an extension to physical memory.

Virtual memory is a mature technology, having been in regular use in large systems for almost 40 years. It was not invented by Microsoft as some people seem to think.

Best advice concerning the pagefile: leave it alone unless there is a specific need to change it. Windows designers know more about memory management than you do.

Larry Miller

Microsoft MCSA

Който желае да си прави изводи.

P.S. и още малко полезна информация : http://aumha.org/win5/a/xpvm.htm

Независимо от многото аргументи от много уважавани хора и т.н., аз на черното бяло няма да кажа. В моя подкрепа само един факт е достатъчен - уважаемия Larry Miller и Microsoft като цяло няма как да знаят аз точно как си ползвам машината и какви са моите специфични нужди, нито как съм си настроил операционната с-ма и на какъв хардуер я ползвам.

Редактирано от djagi (преглед на промените)

Вместо да се се правят опити за спиране (?) или ограничаване на виртуалната памет с цел тунинг на Windows, според мен може да прилагат напълно разумни варианти за увеличаване на бързодействието и стабилността на системата. Пример за едно изключително просто, елегантно и безплатно решение, но само за 32 битови Windows ОС: дефрагментиране на pagefile.sys (включително и на други системни файлове) -> PageDefrag на Mark Russinovich.

Системни изисквания:

* Клиент: Windows XP (32-bit) и по-нови (32-bit)

* Сървър: Windows Server 2003 (32-bit) и по-нови (32-bit)

Ето как изглежда PageDefrag:

jadrv9.jpg

Няма абсолютно никакъв проблем от време на време да се пуска PageDefrag с опция -> Degragment at next boot (дефрагментиране при следващо зареждане на ОС).

А това е от извора:

In modern operating systems, including Windows, application programs and many system processes always reference memory using virtual memory addresses which are automatically translated to real (RAM) addresses by the hardware. Only core parts of the operating system kernel bypass this address translation and use real memory addresses directly.

Virtual Memory is always in use, even when the memory required by all running processes does not exceed the amount of RAM installed on the system.

Връзка - цък

Преди да се предприемат мерки по управление на виртуалната памет е добре да се анализира текущото положение. След евентуалните промени - също :yanim: Това е постоянен процес на наблюдение за маняците на максималната производителност и разбира се, за системните администратори :) Кратко описание за едно тулсче на М$ - цък И една картинка от моята щайга:

5ff7f5e0716bccf5.JPG

djagi, windows 7 не е по-тежък от XP. Vista - да.Аз съм със 7 много добре си върви. И макар, че съм с 2 гб РАМ съм с 64бит. И имам свободни около 800-900мб.

лъжеш май нещо - 7 и виста са си къде къде по тежки :down:

лъжеш май нещо - 7 и виста са си къде къде по тежки :)

Явно не си пробвал 7-цата :) На amd athlon 1.5 и 1гб рам върви без никакви проблеми cool.gif

Явно не си пробвал 7-цата :) На amd athlon 1.5 и 1гб рам върви без никакви проблеми cool.gif

С изключен pagefile и какви стартирани процеси ?

• 2 месеца по-късно...

Здравейте.Аз съм на windows 7 и имам 2гб рам как да настроя виртуалната памет за най-добра производителност(Първоначален размер;Максимален размер)?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.