Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Необходими мерки за удължаване живота на HDD

Featured Replies

Здравейте,

Единият от харддисковете ми Maxtor DiamondMax Plus 9 200 GB, от известно време страшно се бави и почти спира компютъра. От десетина дни започна да почуква доста отчетливо и дори изчезва от експлорера. Започнах да го преточвам поетапно /разделен е на дялове/ и днес успях да си сваля цялата информация. Форматирах диска, пуснах му HDD регенератор и няма лоши сектори. Сега си работи добре и не чука.

Въпросът ми е какво още е необходимо да направя, за да удължа живота му, защото си мисля, че само с формата едва ли са се стабилизирали нещата.

Редактирано от pataran (преглед на промените)

По мое мнение 2 неща:

1. държиш го хладен... моя съм го сложил във въздушния поток на вкарващия въздух вентилатор отпред на кутията.

2. Дефрагментации. Вече е започнал да прай проблеми, но може да си работи нормално ако не се претоварва. За това го дефрагментираш от време на време (когато стане много голям % фрагментация) и така ще работи по-спокойно.

• Автор

По мое мнение 2 неща:

1. държиш го хладен... моя съм го сложил във въздушния поток на вкарващия въздух вентилатор отпред на кутията.

2. Дефрагментации. Вече е започнал да прай проблеми, но може да си работи нормално ако не се претоварва. За това го дефрагментираш от време на време (когато стане много голям % фрагментация) и така ще работи по-спокойно.

За хладен съм го "въоръжил" със собствен вентилатор и държи около 34-39 градуса. От останалото разбирам, че трябва да служи само за архив. А някакви програмки има ли за по обстоен анализ и съответно за профилактика?

Преди малко му пуснах SeaTools, от страницата на Seagate, но не издържа теста и пак изчезна. Явно е за боклука. Един приятел ми каза, че имало програми за "възкресяване" на HDD, но не можа да ми каже име. Ако някой знае нещо по този въпрос нека напише...

Редактирано от pataran (преглед на промените)

Няма спасение. Щом е спъвал компютъра - я му пусни един бенчмарк с hdtune - да не е зациклил на 2-3 мб/с?

"Възкресението" на диска ти се приключва с форматче и дефрагментации. Другото е майтап. Не говорим за хамави методи за подкарване на неработещи дискове. А и те са с цел колкото да си изкопираш инфото.

Като застраховка можеш да си премериш напреженията на корсара. Няма да е лошо да ги постнеш тук.

Вероятно електрониката му вече си отива. Ако намериш още един такъв вземи му платката и се надявай и тя да не се е развалила.

• Автор

Като застраховка можеш да си премериш напреженията на корсара. Няма да е лошо да ги постнеш тук.

Ако става дума за мерене с уред - нямам, ако е с Евереста - отговарят.

Вероятно електрониката му вече си отива. Ако намериш още един такъв вземи му платката и се надявай и тя да не се е развалила.

Едва ли има такъв вече, този е от 2005 г., а и сега имам 2 по-големи. Шанс, че скоро купих втория Seagate, иначе нямаше къде да преточа Maxtor-а. Последните ми наблюдения са, че въпреки вентилатора, когато точно този диск "работи", т.е. по някакъв начин се обръщам към него, загрява и след малко изчезва от експлорера. Като поизстине - може пак да се ползва, ама не си е работа. Ако предложите вариант за по-добро охлаждане /моя вент е Титан/ или просто друг начин, ще го пробвам. То това му остана на харда.

Напрежения винаги се мерят с мултицет. За еверест не ми се говори, но дори биосите ги показват грешно.

Контра атака - не мисля, че е електрониката. HDD, PSU, DVD-RW - това са нещата с механични елементи. Човека си е казал, че харда е избръмчал, тъй че ще съм по-съгласен механиката да си пътува. Доколкото разбирам обаче, проблемите са само при големи натоварвания, като теста, дето си му пуснал и е сдал багажа... Най-добрия вариант е да се отървеш от него. Веднъж дал проблеми ще има много проблеми от тук натам. Още повече, че един добър хард 640GB е на цена от 120лв.

Ако решиш да си го ползваш - редовни дефрагментации, аз ползвам Ultimate Defrag, заради едната красива опция да подредя файловете както аз реша - игрите, уина и програмите на най-бързите сектори, архивите, музиката и филмите на по-бавните. Според мен обаче, най-добре се откажи от харда преди да е изгорял и да е повлякъл още нещо с него...

• Автор

Според мен обаче, най-добре се откажи от харда преди да е изгорял и да е повлякъл още нещо с него...

Съгласен съм, най-вероятно ще го ползвам като хард на чекмедже. Т.е. ще пазя там някои не толкова нужни неща и ще го включвам, само когато ми е нужно да метна или дръпна нещо от него. За смяна съм си харесал един 500 Gb Seagate.12 и мога да си го взема за 61.2$ или 82 лв. към днешна дата.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.