Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да инсталирам Windows ХР чрез network boot PXE.

Featured Replies

Здравейте,

имам следният проблем с който не се бях сблъквал, но ето и това стана . Работата е найтина много заплетена , поне за мен.

Проблема е следният имам лаптоп дел от тези малките, без цд и флопи. Опитах да бут-на операционна през усб, но уви не стана. Единствена алтернатива ми остана чрез network boot PXE. Инсталирах на компа сървър програми разни и успях да бут-на дос, но до тук. КАК да го оправя?

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

Каква марка е лаптопчето?

марката няма значение, значеиние има диска - ако е флашдиск не слагай уиндоус, сложи slax (linux) ще се учучдиш колко е добър.

все пак щом си докарал до дос (варианта е диска да е на фат32) и да инсталираш уина по мрежата:

pxe не ти трябва - трябва ти hiren's на флашка, има опция да зареди драйвери за мрежа (и да ти мапне папка) а може и после да я мапнеш с шернат уиндоус:

net use z: \\server\share (тука пътя до шернатата папка)

после

z:

cd winxp\i386

winnt

и инсталацията тръгва

ама трябва да си на фат32 за да се види дяла под дос... и за да стане със сигурност ти предлагам да направиш 2 дяла фат32 на дискчето и на втория да копираш инсталационния диск на уиндоус щото след рестарта по време на инсталацията (може да стигнеш до задънена улица) няма да има мапнато устройство и от там да пуснеш инсталацията ...

още една препоръка зареди smardrv преди да пуснеш winnt (той хиренс зарежда) иначе ще се инталира 2 дена (уина си зарежда след първия рестарт ама ако не си заредил в дос-а лошо)

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

Първия път нямах много време и набързо написах темата, но сега ще опиша

нещата точно какво стана. Значи лаптоп-а е ДЕЛ , модела не го знам. Имаше испанско XP и реших да го преинстална, стартирах инсталацията направо от флаш памет, всичко вървеше нормално форматнах диска и започна копирането на нужните файлове, но стигна някви проценти и лаптопа огасна за ток, когато го включих нямаше помен нито от старият нито от новия XP. Влезнах в бут меню пробвах през флаш, но не реагира изобщо не иска да чете от там.

Затова реших, че ще е през локална мрежа. Вързах лаптопа за рутера, инсталирах на компа който е сървър , програма сървър и като вкл. лаптопа за преинстал свързва се, но бутва някакъв имидж файл който бутва дос и симулира флопи. и имам само А: и C: . C: го форматнах с фдиск. И всичко се закучи до тук. Няма как да кача сетъп-на на каквото и да било XP , linux.

Към лаптоп-а имам диск с драйвъри и UBUNTU.

• Автор

Хора, никой ли неможе да ми помогне?

Поне мнения.. вече сигорно опитах всичко.

Пич, потърси отнякъде външно CD/DVD и инсталирай. А колко е голям харда (ако е харддиск, а не флаш)? Друг вариант е вадене на харда и с преходник да се закачи на друг комп, след което се копира инсталацията на XP-то и инсталираш.

A флашката, с която се опитваш да инсталираш Уиндоус правиш ли я буутваща?

• Автор

Ами .. доста интересно.. би трябвало безпроблем да бут-ва от плашката, но уви. Не съм я правил бутваща,но като разархивирам исо-то на сетъп на ОС. Тя си има бутващи файлове,но и не само това изтеглих от бутдиск.ком бутващи файлове на дос и ги копирах директно на нея,но пак нищо. По принцип тоя дето е качил като статийка за бутване през мрежата е направил комплект програма с бутваща .IMZ и бутваше и стига до место постате флаш памет и дайте ентер натискам го и тук зацикля. Та прехосдник или да питам някой познат за такова външно цд.

Мислих няма ли някаква примитивна ос ... дали линук или нещо колкото да го подкарам и да направя шар на харда и да прехвърля сетъп-а на XP.

Тъй като този .imz файл който се бутва автоматично през мрежа може да е до 1-2 мб май нещо такова беше.

http://www.slax.org/ -дърпаш iso версията - 200мб (да не се чудиш как се разархивира), разархивираш на флашка, влизаш в папка boot и стартираш bootinst.bat

стартираш го на флашката, ще я направи системна, копираш и инсталационното xp на нея.

стартираш Дела от флашката, зарежда линукс и горе в дясно цъкаш на иконката с къщичка там ще видиш и флашката и диска си, копираш xp-то на втория дял (paste url here) и после отиваш на процедурата с дос и winnt дето съм описал по горе. от флашка не зарежда щото трябва тя да стане системна (обяснил съм как става на слакс щото е сигурно че ще зареди, разни windows глупости/hiren's не работят добре на флашки и са силно биос зависими, докато syslinux е друга работа и работи в 99% от случаите...)

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

Благодаря Ви ! Изключително съм ви признателен за помоща !

• Автор

За съжеление темата все още не е приключена, но има значителен напредък.

Та това да направя системна флашката мина номера, но с този софтуер слаж неможе да се копира, незнайно защо разчите,че диск Ц: е пълен като вземе да копва , в същото време го дава като празен. Та затова пробвах с програмта winsetupfromusb , но с нея нещата пак не са цветущи , още в началото като започва да прави системна и да качва сетъп-а ми излиза грешка brub ... неможе да инсталира MBR . но все пак процеса си продължава. Като тръгна после да го бутвам на лаптопа се бутва всичко зарежда ок до момента в който натискам ентер и не излиза екрана където се приема нещо с F8. пише ,че не е намерен EULA файла, проверих и на плашката го има , но защо инсталацията не го намира.

• Автор

Добре, нова информация.

Значи проблема на слакс, че не е качил сетъпа си е напълно основателен. Това диск Ц: съм го създал под дос и е 8 мб. С ф диск виждам хард диска който е 8 гб , но няма буква, пред него и немога да го отворя с команда инче под слакс качих сетъпа и е на хард-а .

С F-disk  или друг мениджър на дискове изтрий всички дялове на харда и създай нов/и с размерите, които желаеш. Буквите ти ги показва операционната система след инсталацията. 

• Автор

Какъв може да му е проблема че да не открива това тапо.. EULA

с някаква програма renis240 , която бутвам под дос. , изтрих партияъните, но като направя нов партитион в фат32 защото няма НТФС и после като се стартира дос командера и как да го отворя, като пиша всички букви нищо , когато направя нов партишън някакъв формат beos . тогава под дос го вижда като ц: обаче пък при slax нищо не излиза и няма как да кача сетъпа.

Не съм се занимавал със Слакс и не мога да помогна.

Аз инсталирах на подобен нетбук от флашка по следния начин. На друг ПК стартирах програмата USB MultiBoot v.10 има май и по-нови и внимателно му четох инструкциите. Използвах инсталационния диск на Windows XP , от който програмата си копира всичко нужно за инсталацията на Windows. След като създадоха така бутваща флашка, просто я закачих на лаптопа, бутнак от нея, избрах опцията за инсталиране на Windows и инсталацията тръгна. От самия инсталатор изтрих всички дялове на харда и създадох нови и всичко стана за по-малко от час.

Редактирано от tyrmyk (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.