Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Къде е IT новината тук?"

Featured Replies

Понеже ми писна от мърморенето в коментарите под новините, реших да пусна тази тема. Тук ще напиша моето разбиране за IT новина, тъй като съм новинар в тази секция.

IT го разбирам като информационни технологии. Там влизат новините за интернет, софтуера, хардуера, компютрите, науката като цяло и други неща, които имат пряка връзка с гореизброените аспекти. Тъй като компютрите са навлезли в повечето аспекти от живота, тематиката на IT новините е много широка. Снощи пуснах новина за Elf Yourself, в която става въпрос за тяхната нова кампания. Веднага се цвъкна нападателен коментар отдолу. Къде била IT новината тук? Преди това, в новината за контрола на климата в Китай, пак нападения, че новината била отпреди два дни и в Пекин вече било слънчево. Работата е там, че новината не е за текущото време в Пекин, а за това, че китайците сами са си докарали бурята. Много ясно, че не съм бил в Китай, а съм взел информацията от международния информационен обмен и съм я подготвил за Kaldata. Капацитетите веднага се изказаха, че пиша глупости, да не говорим за обсъждането относно името на Пекин (Бейджинг). По-правилната транскрипция е Бейджинг, общоприетото име е Пекин, но в крайна сметка и двете се приемат за верни. Ако се търси повод за заяждане, такъв винаги ще се намери!

Какво е вашето мнение за IT новините?

По принцип съм съгласен с теб, но за (Бейджинг не зная защо в България му викат Пекин) времето май много не се вписва - за IT възприемам всичко свързано с електроника (фирми, софтуер, хардуер, научни открития и други новини свързани с предходните), но случая май отива повечко към химия или друга тематика. Това е моето мнение - смятам, че ако след мене се пуснат още 10 коментара всеки ще е с нещо по-различен от предходния. Понятието е размито и се възприема по различен начин - продължавай да пишеш, но да знаеш, че пак ще има хора на които няма да им хареса. На мене новината ми допада.

тоя с "Пекин" ще ти даде още 1 пример: коментаторите на Диема за последното футболно първенство: непрекъснато се споменаваше как на шведски Fredrik Ljungberg се четяло Люнгбери - шведите да си го четат както искат, даже и от зад напред

дай сега след около хммм...10-ина столетия изведнж да казваме "Бабилон" след като така се транслитерира на изходната азбука послужила за създаването на "Кирилицата"

дай да не се правим на по-католици от папата

не ти харесват подобни коментари - не публикуваш новини, толкова е просто

Oтклонявам се от темата но ми интересно - Пекин, той така си е известен в България, но ако говориш с някой чужденец може да се учудиш, а то е едно и също. Лично аз се почуствах като идиот затова и до включих в темата :rolleyes: и спирам вече да пиша глупости.

Не на мързела!

Редактирано от NEOhidra (преглед на промените)

• Автор

не ти харесват подобни коментари - не публикуваш новини, толкова е просто

Ооо, заради коментарите да спра да публикувам новини? Това няма да стане никога :rolleyes: . Има и по-прости неща. Едно от тях е да се слага главна буква в началото на изреченията и точка в края, но явно това представлява значителна трудност. По-просто е да побеждава мързела, нали?

@NEOhidra

Не знам, според мен може да има новини от сферата на науката от време на време. Поне аз така ги разбирам нещата. Относно изговора на имена в чужбина, имам интересна история по въпроса. Като отидох за пръв път в щатите не знаех английски много добре. В разговор с шефа стана дума за Детройт и каква работа ще имаме там и аз му казвам Детройт както е на български, естествено с американски акцент. Той ме гледа като гръмнат и вика "Къде?". "В Детройт бе шефе." отговарям. И тъй 5-6 пъти, накрая ме разбра човека и ми обясни, че в Америка на този град му викали [Дитройт], да знам занапред :bday11: .

Винаги е полезно да се знае как са истинските имена на известните географски обекти, макар че случаят с Бейджинг е различен и там грешка няма.

Редактирано от secondshoe (преглед на промените)

Определено - малко повече информация няма да навреди, а в случаите с разлика в наименованията аз бих харесал споменаването и на предполагаемото правилно произношение (име), нека си говорим както ни е удобно, но без да оставаме невежи и така да избегнем ако е възможно подобни ситуации попадайки в друга среда. (макар след това да се сещаме с усмивка, предпочитам да ми е тъпо в това отношение - и край :huh:

Поне като взимаш новината на готово от чуждестранни сайтове, давай директен линк.

• Автор

Новината не я взимам наготово от чуждестранни сайтове. Преглеждам един набор от водещи новинарски сайтове на английски. Избирам си каквото ми се стори интересно. Прочитам целия материал и пиша новината на български като вкарвам това, което преценя, казано с мои думи. В повечето случаи това дори не може да се нарече превод, тъй като от оригинала вземам само фактите, а останалото си е от мен. В такива случаи не се изисква позоваване с хиперлинк. Изисква се само след копи-пейст на новина от друг български сайт.

Абе хора, вие ме изумявате как хвърляте квалификации. Егати разбирането за "взимане наготово".

Информационни технологии! Кратко и ясно, а това, че някой новинар разбира погрешно темата, в съответната секция на раздел "Новини", си е негов проблем, който не желаем да споделяме!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

• Автор

Кои сте вие или обичаш да говориш за себе си в множествено число? Кое точно било погрешно?

Тук е описано по-добре какво е IT. Общо взето понятието е мъгляво и подлежи на много интерпретации.

Edit: Така и така никой не е писал скоро, да добавя още нещо по въпроса за IT :) . Разгледайте съдържанието на IT сайтовете, които са на английски. Има колкото искаш новини за високите технологии и науката. Ей ги на. Иначе нещата ще са толкова сухарски, че никой няма да ги чете.

Кои сте вие или обичаш да говориш за себе си в множествено число? Кое точно било погрешно?

Тук е описано по-добре какво е IT. Общо взето понятието е мъгляво и подлежи на много интерпретации.

Edit: Така и така никой не е писал скоро, да добавя още нещо по въпроса за IT :rolleyes: . Разгледайте съдържанието на IT сайтовете, които са на английски. Има колкото искаш новини за високите технологии и науката. Ей ги на. Иначе нещата ще са толкова сухарски, че никой няма да ги чете.

Няма никакъв проблем да пишете само в английски сайтове и Калдейта има англоезичен вариант! Доказано е че в последните десетилетия се върви към опростяване на населението в капиталистическите страни в това число България(сещате се какво е качеството на съвременното масово образование), целта е ясна - един прост и наивен народ по-лесно се манипулира! Ами това действа, факт е че нивото на познание сред учениците вече е далеч не само като качество, но и като количество, съизмерено с времената преди 10.11.1989г. Положението с учениците в елитни училища и паралелки е изключение, което само потвърждава правилото! Но демокрацията(?) в България, за краткия период от установяването и у нас, не е могла да нанесе щети сравними с тези в "старите демокрации", където народа могат да си го лъжат както си искат! Включително и с манипулативни статии в "Уикипедия"!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.