Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Втория хард диск се изключва и се губи даже и в WINDOWS

Featured Replies

ми хубаво. обаче смарта е добре да бъде пуснат. при някои биоси смарта е в друго меню - въобще не е при дисковете - а примерно при настройките за флопи (там е когато общт смарт - за всички дискове 1 настройка, при дисковете е когато е направен за всеки диск да е в отделна настройка). в режим райд смарт в биос няма - тогава се гледа с програма на производителя на чипа на сата контолера... кажи какво е дъното да ти кажем де е смарта...

• Автор

ми хубаво. обаче смарта е добре да бъде пуснат. при някои биоси смарта е в друго меню - въобще не е при дисковете - а примерно при настройките за флопи (там е когато общт смарт - за всички дискове 1 настройка, при дисковете е когато е направен за всеки диск да е в отделна настройка). в режим райд смарт в биос няма - тогава се гледа с програма на производителя на чипа на сата контолера... кажи какво е дъното да ти кажем де е смарта...

Ето тука ти пействам от Everest какво е дъното:

ID на дънната платка - 08/19/2005-i848P-6A79XG07C-00

Дънна платка - Gigabyte GA-8I848P-G

Чипсет на дънната платка - i848P

Тип шина - Intel GTL+

Socket - 478

Северен мост: Intel Breeds Hill i848P

Южен мост: Intel 82801EB ICH5

Само искам да попитам най важното, преди да направя тази стъпка с джъмперите: когато сложа джъмперите, да оставя ли така настройките както ги промених последно на Manual, или отново да ги включа на Auto както бяха по подразбиране ? ( Виж по горното ми предпоследно съобщение )

Редактирано от USAF (преглед на промените)

разликите между AUTO и manual са, че при първото ако нямаш ата устройства, сата устройствата заемат тяхното място и работят в режим на иде емулация. при manual устрийствата работят в сата режим. по добре е дисковете да работят в сата режим - без емулация на иде. при някои биос в сата/райд режим няма опция да се настройва смарт от биос... но пък си извадил късмет че като си ги сменил и уина е продължил да работи щото оникновено почвя да цикли рестарти докато не се върне настроиката в биос... четох книжката за дъното ама никъде не са написали къде е настройката за SMART

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

разликите между AUTO и manual са, че при първото ако нямаш ата устройства, сата устройствата заемат тяхното място и работят в режим на иде емулация. при manual устрийствата работят в сата режим. по добре е дисковете да работят в сата режим - без емулация на иде. при някои биос в сата/райд режим няма опция да се настройва смарт от биос... но пък си извадил късмет че като си ги сменил и уина е продължил да работи щото оникновено почвя да цикли рестарти докато не се върне настроиката в биос... четох книжката за дъното ама никъде не са написали къде е настройката за SMART

Готово - поставих джъмперите и на двата харда. Първо пробвах само на единия хард, но другия хард не можа да го намери. Сега и двата харда имат вече джъмпери, и двата BIOS си ги намери, и превключих от BIOS да работи на Manual-режим, изключих емулацията на IDE, и включих SATA-режима.

STANDART CMOS FEATURES:

В началото бяха нагласени така:

IDE Channel 0 Master -> [ Auto ] - нагласих го на NONE

IDE Channel 0 Slave -> [ Auto ] и тук също го нагласих на NONE

После влязох във INTEGRATED PERIPHERALS

където в началото по подразбиране бяха нагласени така:

ON-CHIP SATA -> [ AUTO ] тук също има подменю: -> AUTO / MANUAL / DISABLE

x SATA Port0 configure as -> [ IDE Pri. Master ]

SATA Port1 configure as -> [ IDE Pri. Slave ]

След което ги промених по този начин:

ON-CHIP SATA -> [ MANUAL ]

и знака "x" изчезна и настройките се промениха така:

SATA Port0 configure as -> [ SATA 0 ]

SATA Port1 configure as -> [ SATA 1 ] а както виждаш по горе на същите места по подразбиране беше включено на IDE. Но аз реших да му задам SATA - смятам че вече няма да има емулация на IDE.

Наистина че няма никъде в BIOS настройка за включване и изключване на смарта. Претърсих го целия BIOS - никъде не се вижда такава настройка, даже включително и за флопито както ми беше казал в предните съобщения. Сега се надявам да работи добре и да няма тези блокирвания и загуби на хард диска. Само като пусна торента да тегли, се усеща забавена производителност на моменти, понеже папката за download е на същия хард който се губеше.

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

Отново се получи същия проблем, въпреки че както виждате в последното ми съобщение - поставих джъмперите и на двата хард диска, и в BIOS ги зададох на MANUAL.......

Сутринта като се събудих видях първо че лампичката на хард диска светеше постоянно без да примигва, размърдах мишката да се включи монитора но не стана нищо, натиснах няколко клавиша картината не се появи, опитах да натисна и Caps Lock както и Num Lock но видях че индикаторите на клавиатурата не светят. Разбрах че е блокирал, рестартирах от бутон Reset, и отново ми показа съобщение в началото на рестарта че вижда само първия хард диск, а втория го няма! Чудя се какво да правя - и джъмпери поставих, и в биоса направих промени, но това не може така да продължава да ми блокирва на няколко дни, и да рестартирам и после да изключвам от контакта и да вадя батерията на биоса, и после като си намери хард диска ще минат няколко дни и пак така......... Не знам вече какви мерки да взема......... Освен да купя преходник от SATA към АТА и така да го включа......... Явно забива самия сата-порт, понеже понякога като блокира компютъра или не вижда втория хард диск, или го вижда като по малко капацитет - 135 GB а както знаете той си е 750 GB. Незнам вече какво да предприема..........

ми земай 1 преходник и го пускай през него, обаче проблема със 135гб е от биос, що не пробваш да ъпдейтенеш биоса със съшия биос?

2802d1214496415-convert-ide-sata-convert-ide-sata.jpg

преходника трябва да е прав щото се бучка в дъното, тия дето конектора е отстрани са за пата дискове на сата контролер - там преходника се бучка отзад на диска...

другия вариант е да вземеш pci палтка със сата...

2-port-sata-pci-int-2.jpg

там за да се вижда диска ти трябва драйвер, обаче те си вървят с платката...

и виж колко ти грее южния мост - може да му трябва радиаторче (въпреки че щом са го напавили без да слагат значи са преценили че не трябва...)

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

ми земай 1 преходник и го пускай през него, обаче проблема със 135гб е от биос, що не пробваш да ъпдейтенеш биоса със съшия биос?

2802d1214496415-convert-ide-sata-convert-ide-sata.jpg

преходника трябва да е прав щото се бучка в дъното, тия дето конектора е отстрани са за пата дискове на сата контролер - там преходника се бучка отзад на диска...

другия вариант е да вземеш pci палтка със сата...

2-port-sata-pci-int-2.jpg

там за да се вижда диска ти трябва драйвер, обаче те си вървят с платката...

и виж колко ти грее южния мост - може да му трябва радиаторче (въпреки че щом са го напавили без да слагат значи са преценили че не трябва...)

Аз такава PCI-платка бях инсталирал на един приятел, понеже си беше сложил 2 хард диска ATA, и после 3-ти хард диск само че SATA, и понеже дъното му няма SATA-порт и се наложи той да си купи преходна карта на PCI-слот и в кутията си имаше CD със драйвери. Помня че като сложих третия му хард диск на тази PCI-преходна карта, наистина усетих че малко трансфера на данни е по бавен от нормалния, но не смятам че беше проблем. Иначе като се рестартираше компютъра му, в началото не виждаше този 3-ти хард диск, а само 2-та, и чак когато зареди WINDOWS - тогава го намираше - нормално е, все пак не е директно вързан към някой от SATA или ATA конекторите, а чрез карта PCI-слот която е с драйвери. Ама цената на тази PCI-карта със SATA-конектор беше 30 лева, а тука на този преходник гледам че е 15 лева. Поне така са цените в Бургас. Смятам че по добрия вариант ще е да купя този обикновения преходник от SATA към ATA който е на 15 лева, и мисля че ще ми върши добра работа.

• 2 седмици по-късно...

2.1 Писането на български език с кирилица е задължително. Теми и съобщения, написани на латиница, само с главни букви или със заместени символи вместо Ч-4, Ш-6 и т.н. се изтриват без предупреждение.

Редактирано от the_shadow_97 (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

За сега вече 3-та седмица работи компютъра от както сложих този преходник от SATA към PATA порт и няма никакъв проблем. Пускам да тегли Utorent, DC++, Emule - всички тези програми теглят на този същия хард диск, не се наблюдава блокирване на компютъра, или загуба на хард диска, или като пусна да слушам музика или филм - да насича и накъсва. За сега всичко работи нормално. Изглежда самия SATA-порт е забивал, и помня че този проблем започна да го дава след спиране на тока, и тогава нямаше кой да изключи компютъра, понеже и UPS се изтощил напълно, а тогава Utorenta и DC++ бяха стартирани, и този хард диск е бил доста натоварен, и компютъра като се е изключил внезапно след изтощаването на UPS, вероятно в самия SATA-порт нещо в електрониката му не е наред - особено когато PC-то блокирваше и после като рестартирвах, BIOS показваше хард диска който се губеше 135 GB което не е нормално ( а той си е 750 GB ), или не виждаше и двата хард диска, а те и двата са SATA. Но за сега всичко работи нормално от както хард диска който се губеше и заради него блокирваше целия PC, е включен за дъното чрез преходник SATA към PATA. Надявам се да няма подобни проблеми за в бъдеще. ;)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.