Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

повече фреон в климатика

Featured Replies

здрасти на всички, искам да попитам какво се случва с климатик които има повече фреон от колкото трябва - примерно трябва да се сложи 800 гр а му сложим 1100 гр или 1300гр какво става вътре -моля които не разбира да не ме бърка поне благодаря предварително

Не съм компетентен но ми се струва че едва ли може да се случи такова нещо.

Не съм компетентен но ми се струва че едва ли може да се случи такова нещо.

Човека е помолил който не разбира да се обажда. Да ама не.. Нали сме българчета...

В общия случай климатикът няма да работи правилно ако изобщо работи. Ще има свръхналягане в системата, възможно и вероятно е да сработи защитата на двигателя. По принцип се усеща веднага защото няма да изпълнява това, което му е зададено.

Ако става въпрос за климатик на автомобил, то той най-вероятно няма да заработи защото, както kmvasilev каза, датчика за налягане няма да позволи да се стартира. Хубаво е автора да уточни за какъв климатик става въпрос.

п.с. Ако защитата не заработи ще се усети голяма загуба на мощност, и ако го покарате няколко км. резултата ще е нов компресор, дехидратор и промивка на инсталацията.

Редактирано от kyryl (преглед на промените)

• Автор

става въпрос за сплит система-стаини климатици ,понеже зимно време на някои им слагаме по 80-100 гр повече за да не замръзват и да имат по голямо кпд,но ако се сложи повече ми е мисълта как точно му пречи - чакам още мнения

Да има повече фреон е също толкова лошо за климатика, както да е по-малко. Компресора се товари, загрява, често изключва и симптомите понякога са същите, като с по-малко фреон.

Хахха - повече фреон за да не замръзне. Неслучайно е написано колко фреон и какъв се слага в системата. Предполагам, че щом доливате фреон в климатични системи сте се поинтересували що е това цикъл на карно, какви трябва да са наляганията при различните фреони и т.н. Разбира се, че при презареждане няма да последва нищо добро, климатикът или няма да работи или рано или късно ще се повреди.

• Автор

благодаря за отговорите ,макар и те да не са това за което питам (аз не питам дали трябва да се слага или не повече , а какво се случва вътре в климатика ,когато се сложи повече ,явно тук няма кои да ми отговори или ако има не желае -ето в един друг форум как ми отговориха -кратко и ясно макар и неизчерпателен но като за форум е доста задоволително: скъсява се живота на компресора-,прегрява и консумира повче ток от нормалното-вдига ампераж.също риск от хидравличен удар на компресора,ако засмуче течен хл.агент,това е вече при голямо презареждане,температурата на изпарение,съответно налягането се повишава и не може да се изпари напълно хладилният агент в изпарителя,от там и кпд-то пада рязко.това е наи видно при машините с капилярка. друго не се сещам. ако е презареден при зимен режим,изходящата температура намалява,в следствие на не достатъчното изпарение във външното тяло,можеш ако имаш фреон и необходимите инструменти да си направиш опит-започваш да вкарваш по малко и мериш с манометри налягането,изходящата температура на вътрешното на климатика с термометър при наи ниска скорост на вентилатора и с ампер клещи тока на компресора,като го сравняваш с номиналния които го пише някъде по табелките на климатика. по лични наблюдения до 100 грама на 1кг,не дават голямо отклонение в работата на климатика.

скъсява се живота на компресора-,прегрява и консумира повче ток от нормалното-вдига ампераж

Аз пък за идеята може да ви нахвърля следния сценарий :)

Прегрява - ами не е задължително да прегрява!както някой знаят , когато компресора засмуква бедни пари , прегряването в клапаните на компресора е по голямо. Някои може да са виждали и какво става с компресор за климатик, който е работил с малко фреон ... общо тока му намалява, обаче локалното прегряване на клапана става много голямо и често компресора е жив и здрав, " само " дето горкия клапан е станал син и пружинира точно колкото капачка за кисело мляко - т.е никак и в резултата ела да видиш колко дига налягане :clap: Също така е много интересно и с прегряването ...в резултат на повечето фреон до компресора достига течен фреон, който обаче освен за хидравличен удар довежда и до охлаждане на компресора ...даже много голямо охлаждане :) та чак замръзва.. Не казвам , че това е нормално - просто казвам , че поякога има значение каква е точно системата - могат да се аблюдават интересни явления. Именно затова и при тестове на странно работеща система винаги започвам със пълно презареждане на системата по електронна везна - опорна точка за правилна диагностика... Добре , че старите системи са с капилярни тръби, и са прости и предвидими...я тези инвертори дето хем са с електронно ТРВ , хем си регулират оборотите и ако им сложиш и някаква неизвестна по количество газ - "яла та гледай"

• Автор

цялата работа тръгна от там ,че на една клима и сложих експериментално вместо 1200 -1800 г фреон -22 и за мое учудване машината заработи по-добре -вече работи така една година ,тръбния път е 2 м -т.е малко е .заата това исках малко мнения по въпроса а някои се нахвърлиха да ме критикуват . аз съм наясно че не е правилно това и затова хората си пишат точно колко грама и какъв вид фреон, но понякога е интересно да се прави експеримент и да се "побългаряват" някои неща.

си пишат точно колко грама и какъв вид фреон, но понякога е интересно да се прави експеримент и да се "побългаряват" някои неща.

дано си го направил на някоя твоя клима, че експериментите на чужд гръб са ако не друго , то неетични за клиента ... представи си че някой ти сложи вода в спирачната система на колата за експеримента :)
  • 3 години по-късно...

Всяка климатична система има допустими норми която е доста по малка от 30%и нагоре при автомобилите в зависимост колко е повече може да доведе до повреда в компресора а не само при колите а и при всички климатици по този начин климатика започва да не изпарява фреона в изпарителя а другаде следоватетлно не работи коректно отам компресора повишава температурата си и започва да прегрява и съответно се разваля това е най често случилото се на препълнена машина .Обаче ако има игра с телата примерно външното е 12 а вътрешното е 24 и се зареди повече нещата седят по раличен начин защото изпарителят е по голям но пак не е правилно за компресора и така на татък.

повече фреон = изгорял компресор (кратко, точно и ясно), отделно от останалите последици...

• 4 седмици по-късно...

цялата работа тръгна от там ,че на една клима и сложих експериментално вместо 1200 -1800 г фреон -22 и за мое учудване машината заработи по-добре -вече работи така една година ,тръбния път е 2 м -т.е малко е .заата това исках малко мнения по въпроса а някои се нахвърлиха да ме критикуват . аз съм наясно че не е правилно това и затова хората си пишат точно колко грама и какъв вид фреон, но понякога е интересно да се прави експеримент и да се "побългаряват" някои неща.

Ами като искаш накратко - диаграмата на обратния цикъл на Карно се променя и измества -  точно как - направи емпирични изследвания  :)

Но, като спомена за 22, навярно може и по-добре да е (като се има впредвид, че 22 използваха Мидея до последно, които бяха желязни машинки) а самия фреон 22 е истинския фреон. Но наистина е опасно, може просто ресивера на тази машинка да е по-голям и там да се дооправят наляганията и само пари да постъпват в компресора. Но като цяло съм виждал с очите си как за секунди компресора се обледени и спря (завинаги) при презареждане.

Редактирано от vilasamodiva (преглед на промените)

Опааа.. почнахме доста да замотваме материята :clown:  То ако домашните клими имаха нормално ресивери ..ехе.. щеше да стане такъв живот.... :whist:  Проблема е, че нямат ресивери... а иначе ако имаха ресивери и ТРВ, то тогава зареждането можеше вече да бъде как му падне, защото ТРВ щеше да обира "изцепките на некадърника" ... в някаква степен..... впрочем, като оффтопик - в няколко сериозни фирми далеч от тук  ми обясняваха да внимавам колко фреон наливам - става дума за ресивер от 400 литра :ph34r:  чудех се каква е тази хладлна техника, докато местния "мастор" ми обясни: "шефовете не дават пари за фреон и за да работи системата отварям ТРВ на максимум и наливам газ докато "избие" на смукателя.... и те така да зареждаш що годе модерна система  като домашен хладилник ( климатик) - кво нещУ !... :ph34r: Що се отнася до подобен род "наука" - далеч от мен :no-no:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.