Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Законно ли е свързването към Wi-Fi

Featured Replies

Ето една статия, доказала wi-fi mooching-а като незаконна дейност - http://news.cnet.com/FAQ-Wi-Fi-mooching-and-the-law/2100-7351_3-5778822.html

Ето какво смятат прокурорите там:

What do prosecutors think?

We asked the U.S. Justice Department on Thursday. A department representative who did not want to be quoted by name said, essentially, that it depends on the details of each case.

The representative said in an e-mail exchange: "Whether access is considered authorized can be determined in part by the precise circumstances of access, just as it would be in the physical world. The prosecutor and jury would look at how the access was accomplished and what was done with the access before definitively determining that it was unauthorized." In other words, the representative said, someone sitting in a company's parking lot at 3 a.m. for the sole purpose of network connectivity might be viewed as a lawbreaker

• Отговори 50
  • Прегледи 8,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз цитирам закона, и моля, не бъркайте юрисдикцията с юриспруденцията. Има тълкувания към закона, които казват именно това: да влезеш в чужда мрежа е незаконно. И оставам с впечатление че повечето хор

• Излишна тема.В държава в която няма закони как може нещо да е незаконно. Интернета в началото си е бил безплатен,но както всичко друго по-богат е откраднал или закупил технологията и я продава на п

• Айде да не плашиш момчета,а! Аз съм юрист с богат вече опит и това ,което си цитирал се отнася за случаи ,че разбиеш защитена мрежа,а това че си се свързал към съседа дето е неграмотен да си сложи едн

• Автор

Това че много хора мислят че нещо е някакво не го прави такова!

И този закон е точно за това, само че се иска малко образование и желание за мислене за да се осъзнае

Ти използваш услуга за която не си платил, т.е. крадеш

Тцтцт май на някой друг му убягва мисленето.По скоро ти си мислеше,че си прав като те подкрепяха много хора в другата тема.За разлика от тогава,сега е видно,че се изказват по интелигентни хора а не като някои "лъвчета".

С клика "свързване" аз не осъществявам достъп до данните в компютъра на съседа,не копитам никакви данни,просто се свързвам към нета,който той е разпръснал примерно в моя дом.За осъществяване на достъп до данните му,копиране и всякакви наказуеми неща е нужно повече от "свързване към мрежата и влизане в калдата.ком" :)

Нека тези,които са на мнение,че е незаконно да обяснят следното:защо има опция при някои pci и usb wireless за автоматично свързване към свободни мрежи?Защо в документа на usb-to ми не пише,че може да ме съдят за дето съм се свързал към СВОБОДНА мрежа.Пише за гигахерците,за ограниченията на излъчваните дб в някои страни в Европа,а не пише най-важното,че ЩЕ МЕ ОСЪДЯТ ЖЕСТОКО за дето съм се свързал към свободна мрежа?Четох книжката от до,закона за данните е едно,wi-fi е друго!

Ето извадка от наказателния кодекс на Република българия:

При подходящо обвинение попадаш под ударите на закона. Дано този път не ме обвиниш че не съм можел аз (и гугъл) да открие такъв закон

Айде да не плашиш момчета,а!:) Аз съм юрист с богат вече опит и това ,което си цитирал се отнася за случаи ,че разбиеш защитена мрежа,а това че си се свързал към съседа дето е неграмотен да си сложи една парала и да си кодира мрежата не е престъпление,защото практически ти не си разбивал пароли и влизал в чужди мрежи след това,а просто си се закачил към отворена мрежа,а освен това ти ползваш само връзката с нета,а не му ровиш в компа!И в кратце не се изказвайте неподготвени моля!;)

Айде да не плашиш момчета,а!:) Аз съм юрист с богат вече опит и това ,което си цитирал се отнася за случаи ,че разбиеш защитена мрежа,а това че си се свързал към съседа дето е неграмотен да си сложи една парала и да си кодира мрежата не е престъпление,защото практически ти не си разбивал пароли и влизал в чужди мрежи след това,а просто си се закачил към отворена мрежа,а освен това ти ползваш само връзката с нета,а не му ровиш в компа!И в кратце не се изказвайте неподготвени моля!;)

За юрист показвате нормална неграмотност по технически въпорси. В момента в който осъществите връзка към безжичния маршрутизатор вие ВЕЧЕ сте влезли в чужда мрежа. Т.е. само това е наказуемо, да не говорим че си счупих пръстите с това че да се ползва интернет е да ползвате услуга за която не сте и няма да платите. Това как се квалифицира?

Нека тези,които са на мнение,че е незаконно да обяснят следното:защо има опция при някои pci и usb wireless за автоматично свързване към свободни мрежи?Защо в документа на usb-to ми не пише,че може да ме съдят за дето съм се свързал към СВОБОДНА мрежа.Пише за гигахерците,за ограниченията на излъчваните дб в някои страни в Европа,а не пише най-важното,че ЩЕ МЕ ОСЪДЯТ ЖЕСТОКО за дето съм се свързал към свободна мрежа?Четох книжката от до,закона за данните е едно,wi-fi е друго!

Мрежите са отворени за достъп, но не е задължително да са свободни....

• Автор

За юрист показвате нормална неграмотност по технически въпорси. В момента в който осъществите връзка към безжичния маршрутизатор вие ВЕЧЕ сте влезли в чужда мрежа. Т.е. само това е наказуемо, да не говорим че си счупих пръстите с това че да се ползва интернет е да ползвате услуга за която не сте и няма да платите. Това как се квалифицира?

Освен всичко друго,това което беше копирано се отнася за USA...а това,което по рано беше написано,се отнасяше за компютърните данни,а не за компютърните мрежи.Цитираш закон за данните,после го използваш като довод за компютърните мрежи,интересно...

Бе не те знам какъв юрист си, ама, като ти гледам правописа и пунктуацията, не бих искал да съм ти клиент.

Това се квалифицира като "безплатна услуга". Не знам дали на някой му е направило впечатление, вечер като върви по улицата там светят лампи, за чиято еленергия той не се замисля (а и не е необходимо) да плаща. В случая се плаща от общината например, а услугата (осветяването) е безплатна. Мога да дам много такива примери и всички ще бъдат дискусионни, но по премерени от "ползваш услугата а не плащаш - значи крадеш". Смятам да се отдам на празнично настроение, а темата е обсебваща и затова искам да пожелая на всички приятно изкарване на новогодишната нощ.

• Автор

За достъп до интернет се иска разрешение: парола, МАК адрес или нещо друго. Това че те са заложени в маршрутизатора не дава никому право (без изрично разрешение) за ползването им за достъп до мрежа

Значи ползваш услуга, която не заплащаш. Това е кражба...

Шах и мат :)

И, за да те видя какъв юрист си, моля изясни ми този казус и в частност - виновен ли бих бил или не.

Да навярно съм малко технически неграмотен,но щом нещо е отворено и незащитено,дори по примитивен така да се каже начин,значи е свободно за достъп,може този който плаща да е алтроист,може да е профан,но факта си е факт ,няма нищо незаконо да се влючиш в свободна мрежа от този тип по нашето законодателство,янките не ни интересуват те са друг свят друга галактика;) Аз например като технически неграмотен съм си кодирал сериозно мрежата и неможе никой да се свързва,ако не я хакне,което вече е престъпление:cheers:,направил съм го,защото не съм алтроист ,а завършен егоист:) Така,че щом нещо не е забранено,значи на този етап е разрешено,това е положението Капитание.....дръж се естествено;)

Да навярно съм малко технически неграмотен,но щом нещо е отворено и незащитено,дори по примитивен така да се каже начин,значи е свободно за достъп,може този който плаща да е алтроист,може да е профан,но факта си е факт ,няма нищо незаконо да се влючиш в свободна мрежа от този тип по нашето законодателство,янките не ни интересуват те са друг свят друга галактика;) Аз например като технически неграмотен съм си кодирал сериозно мрежата и неможе никой да се свързва,ако не я хакне,което вече е престъпление:cheers:,направил съм го,защото не съм алтроист ,а завършен егоист:) Така,че щом нещо не е забранено,значи на този етап е разрешено,това е положението Капитание.....дръж се естествено;)

"Юристе", стига с тоя "алтроист", пише се "алтрУист", от алтруизъм, сещаш ли се? Нали уж ви учат на латински и старогръцки...

Бе не те знам какъв юрист си, ама, като ти гледам правописа и пунктуацията, не бих искал да съм ти клиент.

Повярвай ми ако я закъсаш ще ти се иска да си клиент на някой като мен ,защото в съдебна зала никой не гледа правопис и пунктоация там не е първи клас и време да се учиш няма!А освен това аз не познавам грамотен правописно юрист;) ако пишеш по десетки листове на ден и бързаш ,че си допуснал тук таме грешка не е страшно,стига тя да не е от юридически характер,че тогава става мазало както казват тиновете:)

Повярвай ми ако я закъсаш ще ти се иска да си клиент на някой като мен ,защото в съдебна зала никой не гледа правопис и пунктоация там не е първи клас и време да се учиш няма!А освен това аз не познавам грамотен правописно юрист;) ако пишеш по десетки листове на ден и бързаш ,че си допуснал тук таме грешка не е страшно,стига тя да не е от юридически характер,че тогава става мазало както казват тиновете:)

Аз лично познавам лично доста грамотни български юристи, вкл. съдии. И слава Богу, че ги има. Къде практикуваш ти по-точно? Че, като спомена "тийнове", все повече се самооприличаваш на такъв.

1. В правото няма място за дискутиране на алтруизъм и егоизъм

2. Отново (не ми се засягайте), но техническата Ви неграмотност ви изиграва лоша шега. Не, може да е отворено и несвободно. Дадох примера с незаключения дом. Ако и това не Ви разясни спецификата започвам да се съмнявам в юридическата Ви квалификация

3. Аз се държа естествено, но се чудя защо хората не искат или не могат да мислят/размислят на аргументите и обясненията

П.П. Аз напускам този спор, крадете на воля...

• Автор

Само да споделя,че не съм плащал нет в Бг от 28 месеца,в Гърция от 16,17 месеца.И скоро не мисля да плащам...който не иска да е "тарикат" и "има висок морал" нека си плаща като поп ;) а аз си ползвам фрее нет(е не винаги де :) )

Редактирано от justdoit89 (преглед на промените)

То нещата опират до самосъзнание, кептън, това ни липсва на нас, българите. И е масово.

• Автор

1. В правото няма място за дискутиране на алтруизъм и егоизъм

2. Отново (не ми се засягайте), но техническата Ви неграмотност ви изиграва лоша шега. Не, може да е отворено и несвободно. Дадох примера с незаключения дом. Ако и това не Ви разясни спецификата започвам да се съмнявам в юридическата Ви квалификация

3. Аз се държа естествено, но се чудя защо хората не искат или не могат да мислят/размислят на аргументите и обясненията

Капитана напуска борда :) Весели празници и успех извън кораба ;)

П.С.Така и не успя да намериш прословутия закон,така и не успя да убедиш хората,че има такова нещо като "кражба на свободна мрежа"

То нещата опират до самосъзнание, кептън, това ни липсва на нас, българите. И е масово.

На нас българите много неща ни липсват :cheers: Никой не успя да цитира точка от закона,според която може човек да бъде осъден за "крадене на интернет"

Капитана напуска борда :) Весели празници и успех извън кораба ;)

П.С.Така и не успя да намериш прословутия закон,така и не успя да убедиш хората,че има такова нещо като "кражба на свободна мрежа"

Мърличко, не се заяждай, за да не изхвърчиш с доживотен бан по IP.

На нас българите много неща ни липсват :cheers: Никой не успя да цитира точка от закона,според която може човек да бъде осъден за "крадене на интернет"

Не всичко е закони и алинеи, има и нещо, което се нарича човещина и разбиране.

• Автор

Мърличко, не се заяждай, за да не изхвърчиш с доживотен бан по IP.

Сайта ви е супер,но такива злобни и заядливи комплексари като този тук развалят доброто впечатление.Къде видя заяждане бе т*****р ?

И, за да те видя какъв юрист си, моля изясни ми този казус и в частност - виновен ли бих бил или не.

Хайде да отделим понятията:

1. В случай,че мрежата е кодирана ,което е явен знак,че собственика не алтруист,нещата са почти ясни ти си нарушител,защото проникваш ползвайки средства за разбиване на кодове общо казано!А ако вратата е отворена,възползваш се!

2. Закачейки се към мрежата за получаване на нет,незащитена не означава,че ще ровиш в компютара на съответното лице физическо или юридическо,освен това хайде да дефинираме що е "Мрежа" дали мрежа е от тип локална тоест няколко компютара свързани в една мрежа примерно в офис или просто модемче хай-фай и един компютър.....тънката линия е в това ,ползваш само нета или ровиш в харда........разликата от едното до другото е голяма в първия случай не си закононарушител ,а във втория вече си с двата крака в кереча!

Сайта ви е супер,но такива злобни и заядливи комплексари като този тук развалят доброто впечатление.Къде видя заяждане бе т*****р ?

Псст, тихичко. hra810.png

• 3 седмици по-късно...

Защо да си плащам Интернета, лаптопа ми и без това не е нищо повече от една електронна тетрадка - щом производителя ми е сложил Wi-Fi значи мога да си ползвам когато и колкото си искам. Като имам една голяма ENIAK тогава може да си помисля какъв интернет да си пусна :help:

За достъп до интернет се иска разрешение: парола, МАК адрес или нещо друго. Това че те са заложени в маршрутизатора не дава никому право (без изрично разрешение) за ползването им за достъп до мрежа

Значи ползваш услуга, която не заплащаш. Това е кражба...

Тогава да си сложи парола,като не иска някой да му използва мрежата.Не е толкова трудно да се направи.

аз пък имам познат дето пуска безплатно безжичен нет - за да се рекламира... така пак печели...

• 3 месеца по-късно...

Конкретно свъзването е законно и ползването също ама не е конкретизирано Wi-Fi в смисъл такъв ако е свободна зона е законно,или пък ако някой достатъчно незапознат да си го защити сигнала си е негова вината,а не на този който ползва :) Аз на моето село съм си пуснал интернет с една California Антена и доста хора са се навъзали е си е законно.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.