Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да инсталирам Fedora ?

Featured Replies

Здравейте, насочихме се конкретно към Fedora. Ние сме 2-ма приятели, които сега си наехме едно малко офисче, и се занимаваме с разработка на уеб-сайтове. Смятаме да работим и на Windows и на Линукс, и като рестартираме да си избираме коя от двете ОС да зареди. Пробвали сме и други дистрибуций, но от няколко фирми наши колеги и партньори ни препоръчаха за офис конкретно Fedora понеже е подходяща за бизнес средите и има много вградени офис-приложения, и поддържа български интерфейс. Нашите партньори които ни препоръчаха Fedora, те също в техните офиси работят на нея, видяхме интерфейса начина на работа и т.н. само че те са викали специалисти да инсталират Fedora, понеже не умеят като нас да експерементират със различни дистрибуций. Само Fedora не сме пробвали. Искам да попитам, ще има ли проблем с драйверите, понеже ни казаха че Fedora автоматично разпознава целия хардуер и нямало нужда да теглим драйвери ? Да опиша машинките на които работим:

Единия компютър е: Socket 478 / Celeron 2,4 GHZ / RAM 2 GB / video Nvidia 128 MB AGP / hard диска е 500 GB Samsung Sata 2 32 MB кеш, като съм заделил единия партишън на 20 GB форматиран под FAT-32 ( за сега все е още така форматиран ) който ще е само за инсталацията на линукса Fedora, а за Windows съм го направил 30 GB, а третия партишън е 450 GB, и е форматиран под NTFS и там ще съхранявам архиви. Ще може ли Fedora да има достъп до този партишън 450 GB който е само за архиви и е под NTFS, и ще може ли да чете и записва данните там, или трябва да го форматирам под друга файлова система ?

Другия компютър е: Socket 370 / Pentium 900 MHZ / 512 MB Ram / video Nvidia 128 MB AGP / хард диска му е 160 GB като 30 GB са заделени за Windows, 20 GB са заделени за линукса, а остналия партишън си е целия поф NTFS.

Знам че някои хора ще кажат че това са слаби и стари компютри, но ние сме геймъри, а както съм описал по горе ги ползваме за работа в офис. За сега ни вършат работа и не ни трябват по мощни, защото не е необходимо на този етап. Смятам че са достатъчни за това.

Освен това, ще мога ли след като инсталирам Fedora да направя Backup на инсталацията както при Windows със програмата Acronis ? Понеже сме свикнали при срив на системата да не си играем по 5-8 часа инсталации, че имаме много програми за инсталиране, че и драйвери и после настройки....... а просто форматираме партишъна с повредената ОС и програми, и след това и с буутващо CD зареждаме Acronis и възръщаме Backup-a който сме създали, което е само 15 мин. самото възръщане и после рестарт и си зарежда всичко както си е било инсталирано и настроено. Ще може ли и така да направим и Backup на Fedora и да съхраним самия Backup-файл на партишъна който е под NTFS, понеже в никакъв случай няма как да бъде там където е инсталиран самия линукс, или най добре е да го запишем на диск ? Значи да бъда по точен - правя Backup не на отделни селектирани програми, а на целия партишън на който е инсталирана ОС заедно със всички останали програми. Ще може ли това и при Fedora ?

Имаме в наличност Fedora-9 и Fedora-10. Очакваме добри съвети, понеже доста четяхме този раздел за линукса и имаме добри впечатления от вас.

Редактирано от RESTORE (преглед на промените)

Ще извиняваш колега, ама ти не си задал коректно името на темата си. Въобще не става дума как да инсталираш федора - въпроса ти е по скоро насочен към архивирането на данните. Аз не знам дали диска за запис на изображението " познава" някоя от файловите системи на линукса, но ако работи на по ниско ниво от стил " каквото прочетох това и записах, съдържанието не ме интересува", тогава имаш шанс. Линукса е много по непретенциозен от Виндолс относно местене насам натам - при него няма елемента на Вина ( поне до XP ) където някои неща ТРЯБВА задължително да се намират на С и то на точно определено място там ... Друг е въпроса, че често нямаш и нужда от такива неща - спазването на някои елементарни правила обикновено допринасят линукса да живее толкова дълго , колкото е живота на твърдият диск но това често е компроментирано от задклавиатурното устройство :blink:

Доколкото съм запознат с Федора, тя е Кде базирана и затова по слабият компот ( оня с 900мхз) ще върви малко мудно с КДЕ 4 със или без ефектите ( имам един интел на 870 мхз с дебиан + Кде ) но ...в общи линии ако не го тормозиш с много задачи може да ти свърши работа все още ...

Има много ръководства за инсталация. Първият резултат от търсенето в Google за "Fedora installation guide" е сайта с документацията на Fedora - цък. От там може да се избере Installation Guide, пълен или Quick Start, както и в каква форма да е - HTML (на много страници или само на една) или PDF.

От "HowtoForge" също правят добри упътвания от серията "The Perfect Desktop" - цък (за Fedora с Gnome). Едни от най-добрите гайдове за Fedora, поне за мен, е гайдът от "my-guides" - цък.

Едната машина, тази с Pentium 900 MHz на Socket 370, може да се окаже бавна за Gnome десктоп, да не говорим пък за KDE4. По-добре ще е да се инсталира по-лека десктоп среда - XFCE или LXDE. Ако се инсталира от DVD, те са включени. Говоря по спомени от Fedora 10, но и в настоящата версия 12 би трябвало да ги има.

Може би ще е по-добре да се изтегли някой respin, който е и LiveCD - LXDE, XFCE (пробвал съм spin-а с LXDE и ми се стори добре направен). След инсталацията може да се направи и малко оптимизиране, като се спрат всички ненужни услуги (имаше някъде тема с линкове, за Fedora 10).

Версия 10 вече не се поддържа (жизненият цикъл на версиите на Fedora е 13 месеца), затова e най-добре да се сложи последната версия.

Не би трябвало да има проблеми с достъпа до NTFS дялове. Точният модел на видеокартите не е споменат, но и при тях не би трябвало да има проблем (добре е, че са NVidia).

Дали 20 GB ще стигнат, зависи от инсталираните приложения и данните с които се работи. Може да се помисли за отделен дял за /home, който да не се форматира и да остане незасегнат при нова инсталация. На Linux-ски дял не съм правил backup, но съм правил на HFS+ (MacOS) и съм възстановявал успешно. Така че правенето на backup с Acronis не би трябвало да е проблем. Отделен е въпросът, че когато има няколко дяла на Linux, трябва да правиш резервно копие на всеки от тях.

Имам обаче една чуденка. Ако се използва LVM (Logical Volume Manager), а при Fedora той се използва по default, дали тези дялове се поддържат от Acronis? Някой, който е пробвал, може да каже по-точно дали е проблем или не. Има възможност по време на инсталацията, при разделянето на диска, да се направят обикновени дялове и LVM да не се използва. Може и да се направи опит във въртуална машина и там ще си проличи става или не става.

А между другото, твоят колега да не е господинът с връзките в ГДБОП? Ако е той, само му кажи, че проблемите не се рашават по този начин.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Ще извиняваш колега, ама ти не си задал коректно името на темата си. Въобще не става дума как да инсталираш федора - въпроса ти е по скоро насочен към архивирането на данните. Аз не знам дали диска за запис на изображението " познава" някоя от файловите системи на линукса, но ако работи на по ниско ниво от стил " каквото прочетох това и записах, съдържанието не ме интересува", тогава имаш шанс. Линукса е много по непретенциозен от Виндолс относно местене насам натам - при него няма елемента на Вина ( поне до XP ) където някои неща ТРЯБВА задължително да се намират на С и то на точно определено място там ... Друг е въпроса, че често нямаш и нужда от такива неща - спазването на някои елементарни правила обикновено допринасят линукса да живее толкова дълго , колкото е живота на твърдият диск но това често е компроментирано от задклавиатурното устройство :jeer:

Доколкото съм запознат с Федора, тя е Кде базирана и затова по слабият компот ( оня с 900мхз) ще върви малко мудно с КДЕ 4 със или без ефектите ( имам един интел на 870 мхз с дебиан + Кде ) но ...в общи линии ако не го тормозиш с много задачи може да ти свърши работа все още ...

Един приятел който също работи във фирма за правене на сайтове и хостинг пакети в Бургас, когато ходих в офиса им, видях че всички работеха на компютрите си с Fedora заедно със шефа им. Там са 10 човека - 10 PC-та и също PC-то на шефа им и то е с Fedora стават 11 PC-та общо. Даже имаше едно старо компютърче някакъв Дюрон на 850 MHZ със 512 MB, но също бяха сложили видео-карта една Nvidia 128 MB, само че точно на този PC беше инсталирана Fedora-7. Но казаха че не било проблем да се сложи и Fedora-9 същото PC. И аз се позаинтересувах, заинтригува ме това много, и повдигнах въпроса, и казаха че са много доволни, само че шефът им се усмихнат каза че това го е направил със съгласието на подчинените си разбира се и даже ги е обучавал допълнително да работят на Fedora, но главната причина било най вече ако им направели проверка за лиценза на Windows, да няма за какво да се хванат, като видят че нямат никакъв Windows а Linux. :scared: Аз може в къщи на единия PC да опитам със Fedora-12. На този PC който смятам да опитам с Fedora-12, е: SOCKET 478 / Pentium IV 1,7 GHZ със 2 GB RAM / видео Nvidia 128 MB. Имам и още 3 PC-та малко по мощни, но смятам експерементално да опитам. Мисля че няма да има проблем на това PC, но ще опитам. :tease:

Редактирано от USAF (преглед на промените)

• Автор

Има много ръководства за инсталация. Първият резултат от търсенето в Google за "Fedora installation guide" е сайта с документацията на Fedora - цък. От там може да се избере Installation Guide, пълен или Quick Start, както и в каква форма да е - HTML (на много страници или само на една) или PDF.

От "HowtoForge" също правят добри упътвания от серията "The Perfect Desktop" - цък (за Fedora с Gnome). Едни от най-добрите гайдове за Fedora, поне за мен, е гайдът от "my-guides" - цък.

Едната машина, тази с Pentium 900 MHz на Socket 370, може да се окаже бавна за Gnome десктоп, да не говорим пък за KDE4. По-добре ще е да се инсталира по-лека десктоп среда - XFCE или LXDE. Ако се инсталира от DVD, те са включени. Говоря по спомени от Fedora 10, но и в настоящата версия 12 би трябвало да ги има.

Може би ще е по-добре да се изтегли някой respin, който е и LiveCD - LXDE, XFCE (пробвал съм spin-а с LXDE и ми се стори добре направен). След инсталацията може да се направи и малко оптимизиране, като се спрат всички ненужни услуги (имаше някъде тема с линкове, за Fedora 10).

Версия 10 вече не се поддържа (жизненият цикъл на версиите на Fedora е 13 месеца), затова e най-добре да се сложи последната версия.

Не би трябвало да има проблеми с достъпа до NTFS дялове. Точният модел на видеокартите не е споменат, но и при тях не би трябвало да има проблем (добре е, че са NVidia).

Дали 20 GB ще стигнат, зависи от инсталираните приложения и данните с които се работи. Може да се помисли за отделен дял за /home, който да не се форматира и да остане незасегнат при нова инсталация. На Linux-ски дял не съм правил backup, но съм правил на HFS+ (MacOS) и съм възстановявал успешно. Така че правенето на backup с Acronis не би трябвало да е проблем. Отделен е въпросът, че когато има няколко дяла на Linux, трябва да правиш резервно копие на всеки от тях.

Имам обаче една чуденка. Ако се използва LVM (Logical Volume Manager), а при Fedora той се използва по default, дали тези дялове се поддържат от Acronis? Някой, който е пробвал, може да каже по-точно дали е проблем или не. Има възможност по време на инсталацията, при разделянето на диска, да се направят обикновени дялове и LVM да не се използва. Може и да се направи опит във въртуална машина и там ще си проличи става или не става.

А между другото, твоят колега да не е господинът с връзките в ГДБОП? Ако е той, само му кажи, че проблемите не се рашават по този начин.

Дето са заделени 20 GB за линукса Fedora, той е Logical partition. Да, от DVD ще инсталираме. В смисъл как не се поддържат по старите версий на Fedora, т.е. не могат да си взимат ъпдейт ли ? Но смятам че ако сложим по старички версий на Fedora, ще си работи все пак и няма да има проблем нали ? Иначе много съм ти благодарен за изчерпателната информация за която си отделил време да пишеш. :jeer: Кликнах на линковете, разгледах ги внимателно - смятам че си ме упътил точно там където трябва :scared: Сега започвам да чета ръководствата и ще направя опит. Само за драйверите не разбрах....... наистина автоматично ли разпознава хардуера на периферните устройства, или трябва да теглим ? Много ме притеснява това наистина..... :tease: Видео-картите и на 2-та компютъра са еднакви модели - Nvidia GeForce-4 MX 440 with AGP-8X 128 MB

Редактирано от RESTORE (преглед на промените)

• Автор

Ще извиняваш колега, ама ти не си задал коректно името на темата си. Въобще не става дума как да инсталираш федора - въпроса ти е по скоро насочен към архивирането на данните. Аз не знам дали диска за запис на изображението " познава" някоя от файловите системи на линукса, но ако работи на по ниско ниво от стил " каквото прочетох това и записах, съдържанието не ме интересува", тогава имаш шанс. Линукса е много по непретенциозен от Виндолс относно местене насам натам - при него няма елемента на Вина ( поне до XP ) където някои неща ТРЯБВА задължително да се намират на С и то на точно определено място там ... Друг е въпроса, че често нямаш и нужда от такива неща - спазването на някои елементарни правила обикновено допринасят линукса да живее толкова дълго , колкото е живота на твърдият диск но това често е компроментирано от задклавиатурното устройство ;)

Ами не само архивирането на boot-партишъна където е Linux имам предвид, също и инсталацията е много важна за мен, понеже ми казаха че нямало нужда от допълнителни драйвери, то Fedora-та по време на инсталация си ги намирала устройствата автоматично и си ги инициализирала. Всъщност и двете неща са ми необходими да съм подготвен - и инсталация и после разбира се архива. Аз исках да напиша заглавието по дългичко и за двата въпроса, но не ми стигнаха символите. ;) Тази другата машинка дето е на 900 MHZ и там 512 Ram няма да я товарим много, даже ще гледаме малко да улекотим нещата. Ама то само за интернет и да работим с HTML и PHP редактори, и там да си въвеждаме данните с Open Office. Живота на хард диска се надявам да е дълъг - все пак сме със UPS и внезапното спиране на тока, няма да допусне четящите глави да надраскат хард дисковете както и да стане грешка във файловата система. Ще гледаме да сме добри стопани на Fedora, но само един път да я подкараме ;) Ами все пак мерси много за инструкцията която ми даваш.

а защо вмесето да сае мъчите и да оплескате нещата,не потърсите човек,който да ви свърши тази работа ? все пак за бизнес ще се ползват тея машини.

• Автор

а защо вмесето да сае мъчите и да оплескате нещата,не потърсите човек,който да ви свърши тази работа ? все пак за бизнес ще се ползват тея машини.

Защото съм сигурен че и сам мога да се справя - щом съм успял да инсталирвам и да разучавам и другите дистрибуции.......... значи и това ще мога. Искам да се науча, имам желание и това е. На вълка му е дебел врата защото сам си върши работата ;)

то Fedora-та по време на инсталация си ги намирала устройствата автоматично и си ги инициализирала.

Ахм, то въпроса с драйверите пред Вас почти не стои в случая. Де факто и де юре те са в ядрото, а проблемите обикновено идват , когато се мъчи нов хардуер , който все още не е разпространен или пък някакви много специфични устройства ..което не виждам във вашият случай. Ta федора или не - проблеми не се очакват ;)

Две неща и от мен, почти по темата:

1. Федора наистина поддържа много хардуер и всичко е автоматично, т.е. инсталацията е почти Next > Next > Next. Моят съвет е да си изтеглиш Fedora 11, най-малкото защото ще поддържа по-нов хардуер, а най-вече защото поддържа ext4.

2. Не разбрах мотива "да работим малко на Windows и малко на Linux" за web разработка това не е необходимо. Друг е въпросът ако те е страх от проверки и искаш да можеш да покажеш "легална" ОС.

Две неща и от мен, почти по темата:

1. ...., а най-вече защото поддържа ext4.

....

Точно това не е подходящ довод. Версия 4 не е достигнала подходящата стабилност за да се използва сериозно!

Защото съм сигурен че и сам мога да се справя - щом съм успял да инсталирвам и да разучавам и другите дистрибуции.......... значи и това ще мога. Искам да се науча, имам желание и това е. На вълка му е дебел врата защото сам си върши работата :cheers:

В такъв случай защо търсиш помощ?

Вълците пишат ''how to <problem>'', четат и пробват.

Не, че няма да ти се помогне, но след като не знаеш какво точно ще правиш, прежали една сума да ти покаже някой знаещ и после се оправяйте сами - по-добрият вариант е.

OfftopicAaa не, човека не е от плащащите, даже му е противопоказно :wors:

Ние във форума сме му канарчетата....ако не вярваш, виж ми в подписа :) (апропо, този потребител я приятелчето на заплашващия - понеже не му върша работата, за която той трябва да си плати)

Защото съм сигурен че и сам мога да се справя - щом съм успял да инсталирвам и да разучавам и другите дистрибуции.......... значи и това ще мога. Искам да се науча, имам желание и това е. На вълка му е дебел врата защото сам си върши работата :wors:

ОК, щом имаш опит с други дистрибуции - действай. Тази не е много по-различна.

П.П. и не се пише инсталирвам, а инсталирам!

П.П.П. Ето ти официалното ръководство на проекта за инсталиране на дистрибуцията: http://docs.fedoraproject.org/install-guide/f10/en_US/

Ако имаш конкретни въпроси питай

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Аз например все още съм със Fedora-7, но снощи влязох във http://fedoraproject.org/bg/get-fedora но не можах да разбера дали това е само beta-версия експерементална или пълната версия, понеже никъде не е описано това. Смятам да я инсталирам на: Pentium IV CPU 1,7 GHZ / 1,5 GB RAM / video-карта NVIDIA на AGP-слот 128 MB памет. Ако я изтегля Fedora-12 ще е тежка ли на тази конфигурация ?

А защо все пак сте се насочили точно към Fedora? В крайна сметка, на всички Linux OS вървят нещата, които вървят и под Fedora, а Debian базираните са доста по-лесни за обслужване и експерименти. От друга страна Fedora отстъпва по производителност на повечето други дистрибуции. Една от най-бързите, но и сравнително по-трудни за начинаещи е Slackware, Debian (заедно с производните си) се води (неизвестно защо) трудна, но на практика е по-лесна за поддръжка от останалите дистрибуции...

Според мен машините са наистина слабички за KDE4, аз лично бих качил E17, LXDE, Xfce или друг по-минималистичен (с библиотеките от KDE и Gnome стават напълно използваеми). От друга страна не мога да разбера нуждата от рестарт, освен на по-слабата машина. Но даже и на нея една виртуална машина с Windows (ако трябват тестове) с QEMU, VirtualBox е напълно достатъчна. Може и обратното - Windows с Linux във виртуална машина, макар че това е малко по-бавен вариант, заемащ повече ресурси на Windows машината.

А защо все пак сте се насочили точно към Fedora? В крайна сметка, на всички Linux OS вървят нещата, които вървят и под Fedora, а Debian базираните са доста по-лесни за обслужване и експерименти. От друга страна Fedora отстъпва по производителност на повечето други дистрибуции. Една от най-бързите, но и сравнително по-трудни за начинаещи е Slackware, Debian (заедно с производните си) се води (неизвестно защо) трудна, но на практика е по-лесна за поддръжка от останалите дистрибуции...

Според мен машините са наистина слабички за KDE4, аз лично бих качил E17, LXDE, Xfce или друг по-минималистичен (с библиотеките от KDE и Gnome стават напълно използваеми). От друга страна не мога да разбера нуждата от рестарт, освен на по-слабата машина. Но даже и на нея една виртуална машина с Windows (ако трябват тестове) с QEMU, VirtualBox е напълно достатъчна. Може и обратното - Windows с Linux във виртуална машина, макар че това е малко по-бавен вариант, заемащ повече ресурси на Windows машината.

Ами аз от 2007 г. работя с Fedora по принцип, все още съм със Fedora-7, макар че пробвах и други дистрибуции включително и Slax и Ubuntu, Tilix...... но понеже я ползвам и като работна среда особено в офиса където работим с колегите, също и други наши партньори и колеги в една друга фирма я ползват ( аз даже съм описал това в началото на темата, ) и най вече може би защото съм свикнал да работя с нея. Исках само да разбера това beta-версия ли е на Fedora-12 или е пълната завършена версия ? Така или иначе аз пак ще я изтегля и ще я пробвам. :withballoon2:

Аз например все още съм със Fedora-7, но снощи влязох във http://fedoraproject.org/bg/get-fedora но не можах да разбера дали това е само beta-версия експерементална или пълната версия, понеже никъде не е описано това. Смятам да я инсталирам на: Pentium IV CPU 1,7 GHZ / 1,5 GB RAM / video-карта NVIDIA на AGP-слот 128 MB памет. Ако я изтегля Fedora-12 ще е тежка ли на тази конфигурация ?

Не, но всичко зависи от това каква среда ще инсталираш, какви демони ще пуснеш

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.