Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как се замерва захранващ блок с мултицет ?

Featured Replies

Здравейте, искам да разбера как се замерва захранващия блок с мултицета, понеже сега поставих два допълнителни вентилатора за да се подобри въздушния поток и охлаждането. Значи единия го поставих отзад на кутията да изкарва топлия въздух, а другия го поставих на радиатора на чипсета. Получавам различни мнения и критики че било излишно да поставям тези вентилатори, понеже така съм товарил излишно захранването и след време съм щял да вида че ще стане бавна производителността, понеже няма да му стига тока. За сега наблюдавам че производителността е нормална без промяна, но тука моите познати казаха че това било излишно с тези вентилатори, понеже черпели от токовете и съм товарел захранването в следствие на което щяло да му мине бързо живота. Искам да знам как точно да поставя клемите на мултицета в някоя от свободните букси и да разбера дали тока който показва на екрана отговаря на това което пише на захранването.

Захранването е: FORTRON BLUE STORM-2, мощност: 500 W

Конфигурацията е: SOCKET-478 / дъно - Gigabyte GA-8I848P-G / CPU: CELERON - 2,4 GHZ / RAM - 2 GB / video - NVIDIA GeForce-4 MX 440 with AGP-8X, паметта на видео-картата е 128 MB / хард дискове: 2 хард диска като всеки от тях е 750 GB Sata-2 със 32 MB кеш SAMSUNG / DVD - 2 броя, едното е RW, а другото е R.

Твоето захранване няма да ги усети тези вентилатори, не се притеснявай че се натоварва(надали си го натоварил и наполовина от капацитета му)!

На буксата мериш м/у черно+жълто-12v, черно+червено-5v.

Редактирано от androns (преглед на промените)

и според мен са излишни вентилаторите (особено за твоето дъно)- вкарват прах и правят шум - предпочитам голямо охлаждане пред повече перки...

как се мери захранване:

http://store2.data.bg/professor/HTML/ne_pali/ne_pali.html

вентилаторите са с мощност до 2-3 вата най много (повечето са даже по малко от ват) и не могат да натоварят едно захранване...

аз бих махнал dvd рома, почти съм сигурен, че нищо не чете (ще свали 10-15 вата от захранването)...

това, колко бърз е компютъра не зависи от захранването, но пък стабилността и сигурността (щото съм виждал доста дъна и дискове убити от евтино захранване) зависят...

тия менния за товаренето на захранването са измислени от някакви "мозъци" дето сравняват захранването с двигателя на колата - като се натовари и видиш ли вървяла по бавно...

както си описал ситемата си най вероятно повече от 120-150 вата не консумира... сложи дисковете по 10 вата, рама 5, дъното 20, цд-тата по 15, и процесора да е 70 най много... а видеото и то 15-тина

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

и според мен са излишни вентилаторите (особено за твоето дъно)- вкарват прах и правят шум - предпочитам голямо охлаждане пред повече перки...

как се мери захранване:

http://store2.data.b...li/ne_pali.html

вентилаторите са с мощност до 2-3 вата най много (повечето са даже по малко от ват) и не могат да натоварят едно захранване...

аз бих махнал dvd рома, почти съм сигурен, че нищо не чете (ще свали 10-15 вата от захранването)...

това, колко бърз е компютъра не зависи от захранването, но пък стабилността и сигурността (щото съм виждал доста дъна и дискове убити от евтино захранване) зависят...

тия менния за товаренето на захранването са измислени от някакви "мозъци" дето сравняват захранването с двигателя на колата - като се натовари и видиш ли вървяла по бавно...

както си описал ситемата си най вероятно повече от 120-150 вата не консумира... сложи дисковете по 10 вата, рама 5, дъното 20, цд-тата по 15, и процесора да е 70 най много... а видеото и то 15-тина

Ами аз винаги съм предпочитал да има 2 DVD-та: DVD-RW както и DVD-R, понеже като прехвърлям нещо от CD или DVD към хард диска, гледам да ползвам винаги четящото - DVD-R, със цел да не намалям живота на писачката. Всъщност писачката я ползвам единствено и само когато записвам дискове, а в останалото време ако прехвърлям нещо - ползвам само четящото DVD-R. Поради тази причина съм сложил 2 оптични устройства. Вентилаторите които поставих ги взимах със заявка да бъдат от безшумните, така че със шума няма проблем. Изобщо в момента не ги чувам. А за прах - кутията на компютъра е качена на бюрото - не е на земята, и там нали на единия страничен капак има окръжност от ситни дупчици за въздуха - точно там си направих филтър против прах, като опънах обикновен дамски чоропагащник, и залепих краищата на чоропагащника със скоч. Така хем не влиза прах, хем влиза въздух за охлаждане. :ph34r: Всъщност до колкото разбирам от отговора ти - тези 2 вентилатора изобщо не товарят захранването. Но все пак ще искам да се науча да го замервам, за да съм наясно какъв е тока. :)

Редактирано от USAF (преглед на промените)

P=U.I

Мериш напрежението като свързващ мултицета паралелно включен като волтметър, след това включваш мултицета като амперметър и го свързваш ПОСЛЕДОВАТЕЛНО в електрическата верига на консуматора/вентилатора в случая/и мериш протичащият ток и получаваш неговата мощност по горната формула.

Вентилаторите работят на 12V, значи ти трябва токът, който протича във веригата- обясник съм как да го намериш.

Захранването-При Молекса Имаш линия 5V,Линия 12V и 2линии 0V(земя, маса, GND както искаш им викай)

2 вентилатора са нищо и никакъв товар, освен ако захванването ти не е буквално на ръба на възможностите си, а спрямо прегледа ми над конфигурацията, която си написал по-горе, то НЕ Е на ръба на възможностите си и не го товариш повече от половината от възможностите му. Спри да се притесняваш :)

П.П Благодаря на coolmeen за корекцията- грешка от недоглеждане :)

ВНИМАНИЕ-Ако горните обяснения не ти говорят нищо,не се опитвай да правиш измервания, защото има риск от повреда на компоненти и дори от елекрически удар.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

P=U.I

Мериш напрежението като свързващ мултицета паралелно включен като волтметър, след това включваш мултицета като амперметър и го свързваш ПОСЛЕДОВАТЕЛНО в електрическата верига на консуматора/вентилатора в случая/и мериш протичащият ток и получаваш неговата мощност по горната формула.

Вентилаторите работят на 12V, значи ти трябва токът, който протича във веригата- обясник съм как да го намериш.

Захранването-Имаш линия 6V,Линия 12V и 2линии 0V(земя, маса, GND както искаш им викай)

2 вентилатора са нищо и никакъв товар, освен ако захванването ти не е буквално на ръба на възможностите си, а спрямо прегледа ми над конфигурацията, която си написал по-горе, то НЕ Е на ръба на възможностите си и не го товариш повече от половината от възможностите му. Спри да се притесняваш :)

Малка поправка 5V е другата линия(червения кабел)...това за молекса.Иначе на 20/24пиновия има и 3.3V(оранжевия кабел).

Та за консумацията един 120мм светещ с четири ледчета е 0.35А->0,37*12=4.4W-два вентилатора->8,8вата...бълха го охапала захранването ти...пък стандартните 80мм са под 0.20А->2,4W.

Здравейте, искам да разбера как се замерва захранващия блок с мултицета, понеже сега поставих два допълнителни вентилатора за да се подобри въздушния поток и охлаждането. Значи единия го поставих отзад на кутията да изкарва топлия въздух, а другия го поставих на радиатора на чипсета. Получавам различни мнения и критики че било излишно да поставям тези вентилатори, понеже така съм товарил излишно захранването ...

Вентилаторите харчат пренебрежимо малък ток. И 10 да поставиш няма изобщо да ги усети. По добре използвай термина измерва.

P=U.I

По-добре недей му дава акъл да измерва ток. Досещаш се че ще обърка нещата и ще заминат и двете за вечните ловни полета. То и без друго си е рисковано да не окъси захранването случайно...

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

• Автор

Вентилаторите харчат пренебрежимо малък ток. И 10 да поставиш няма изобщо да ги усети. По добре използвай термина измерва.

По-добре недей му дава акъл да измерва ток. Досещаш се че ще обърка нещата и ще заминат и двете за вечните ловни полета. То и без друго си е рисковано да не окъси захранването случайно...

Преди 2 години един познат който се занимава с хардуер, замерваше пред мен захранване, имам някакви спомени долу-горе как ставаше....... Но сега го няма да го извикам да ми покаже, понеже замина за Лондон да работи по специалността си, и няма да се върне - остава постоянно там. Другия вариант е да намеря някой който разбира и отново да го замери пред мен, за да мога после и аз да се науча. Някакъв линк със снимки в текущ момент на замерване на захранване може ли да даде някой ?

Замерване става с камъни и други тежки предмети, ток и напрежение се измерват!(просто си представих как си сложил захранването някъде и от 5 метра го замерваш с мутицет и други попаднали в полезрението предмети ;) ) Останалото колегите са го казали.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.