Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows и Mandriva на един лаптоп.

Featured Replies

Купих си лаптопче и сега искам да си го инсталирам с Windows и Mandriva Linux. :) само че ми е мътна Индия

Някой да ме упъти от А Б как се прави всичко :down: Колко пространство да заделя и прочие...

Благодаря предварително.

Освен това да ме упъти коя версия на Mandriva да си изтегля, като за абсолютен начинаещ. :blink:

Купих си лаптопче и сега искам да си го инсталирам с Windows и Mandriva Linux. :) само че ми е мътна Индия

Някой да ме упъти от А Б как се прави всичко :down: Колко пространство да заделя и прочие...

Благодаря предварително.

Освен това да ме упъти коя версия на Mandriva да си изтегля, като за абсолютен начинаещ. :blink:

Хм, зависи кой Windows, защото ако е 7 не мисля, че ще стане толкова лесно, но с ХР не би трябвало да има проблем, като първо се инсталира ХР-то. И да са на отделни дялове.

Редактирано от crazyfrog (преглед на промените)

• Автор

Хм, зависи кой Windows, защото ако е 7 не мисля, че ще стане толкова лесно, но с ХР не би трябвало да има проблем, като първо се инсталира ХР-то. И да са на отделни дялове.

Ами обясни ми подробно.

• Автор

голяма трудност ли бе там да питаш там ...

нали уж за това си я отворила ... да питаш ! Ама не ... ти винаги трябва да правиш каквото си пожелаеш ! Не бе ли възможна там да зададеш въпроса съвместим ли е Windows и Mandriva Linux ... ама не :huh: !

Е не съм разбрала извинете. Да не мислите, че ми е много лесно да се ориентирам в жаргона ви?! Тази тема ми е как да ги инсталирам двете операционни системи на нов празен диск, а онази тема ми е само за мнения за ОС Mandriva=

Сега ще ми дадете ли подробна информация или ще спорим в 50 поста излишно?

Като за начало ми кажете колко партишъна да направя? Диска ми е 320 Гб :)

Редактирано от Praskovka72 (преглед на промените)

• Автор

Какъв жаргон ... какви 5 лева ! Ти отваряш тема и после не знаеш какво да правиш ... Никога не съм имал желание да общувам с личности като теб / да не използвам силни думи / ... Стремял съм се винаги да помагам на хората НО на теб ... мисля да откажа !

Добре! Ще се изкажа подобаващо в темата : Харесваме ли екипа на Калдата.

Лек ден може да ми изтриете темите.

Между другото на пазара Кирков са пуснали много готини шарени прежди за мартеници с брокат и ламе побързайте докато не са я разграбили. Тази година това е хита ще изкарате добри пари :)

Какъв е проблема с Уин 7 и Мандрива? Абсолютно никакъв, разлика няма да има. Аз съм така в къщи. Просто първо трябва да си инсталираш уиндоуса и след това Мандривата. Предполагам няма нужда да ти обяснявам за джама, ще си заделиш необходимото място, като разбира се оставиш и за линукса, който не е задължително да форматираш. После ще го направиш като започне инсталацията на Мандрива. Всичко там се прави с мишката, много добре е обяснено, интуитивно и ще се ориентираш. Като стигнеш до момента с дяловете, ще ти даде няколко възможности - да използва свободното пространство, целия диск (в никакъв случай!) или потребителско. Най-добре последното, защото ще знаеш какво правиш, а мисля че няма начин да объркаш. Ако все пак не се ориентираш използвай опцията за свободно пространство. Самият инструмент за разделяне на диска се казва Diskdrake и изглежда така http://www.brunolinux.com/Images/Diskdrake/screen-10.png Синьото поле е вече заетия дял от Уина, а бялото е празно. Цъкаш върху него и даваш Create. По подразбиране това ще ти е / директория, която е основната в линукс. С плъзгача решаваш колко да е голям, принципно ако мислиш да е целия остатък, върни малко назад, не повече от 1 ГБ да остане за Swap. Това е виртуалната памет. Показва се със зелен цвят. Ако имаш въпроси пиши, другото не мисля че ще те затрудни. Последната Мандрива е 2010.0 Ако искаш 32 бита, можеш да си изтеглиш Mandriva One KDE или Mandriva One GNOME. Това са Live дискове и съдържат собственически софтуер и драйвери. Ако искаш 64 бита - Mandriva Free. Само отворен код, но като вкараш после хранилищата можеш да слагаш какъвто софтуер искаш. Аз ползвам Mandriva Free 2010.0 x64. Посети този сайт http://mandriva.biotronica.net Там ще намериш откъде да си свалиш исо файла, както и по-подробна информация за различните версии.

Успех

• Автор

Какъв е проблема с Уин 7 и Мандрива? Абсолютно никакъв, разлика няма да има. Аз съм така в къщи. Просто първо трябва да си инсталираш уиндоуса и след това Мандривата. Предполагам няма нужда да ти обяснявам за джама, ще си заделиш необходимото място, като разбира се оставиш и за линукса, който не е задължително да форматираш. После ще го направиш като започне инсталацията на Мандрива. Всичко там се прави с мишката, много добре е обяснено, интуитивно и ще се ориентираш. Като стигнеш до момента с дяловете, ще ти даде няколко възможности - да използва свободното пространство, целия диск (в никакъв случай!) или потребителско. Най-добре последното, защото ще знаеш какво правиш, а мисля че няма начин да объркаш. Ако все пак не се ориентираш използвай опцията за свободно пространство. Самият инструмент за разделяне на диска се казва Diskdrake и изглежда така http://www.brunolinux.com/Images/Diskdrake/screen-10.png Синьото поле е вече заетия дял от Уина, а бялото е празно. Цъкаш върху него и даваш Create. По подразбиране това ще ти е / директория, която е основната в линукс. С плъзгача решаваш колко да е голям, принципно ако мислиш да е целия остатък, върни малко назад, не повече от 1 ГБ да остане за Swap. Това е виртуалната памет. Показва се със зелен цвят. Ако имаш въпроси пиши, другото не мисля че ще те затрудни. Последната Мандрива е 2010.0 Ако искаш 32 бита, можеш да си изтеглиш Mandriva One KDE или Mandriva One GNOME. Това са Live дискове и съдържат собственически софтуер и драйвери. Ако искаш 64 бита - Mandriva Free. Само отворен код, но като вкараш после хранилищата можеш да слагаш какъвто софтуер искаш. Аз ползвам Mandriva Free 2010.0 x64. Посети този сайт http://mandriva.biotronica.net Там ще намериш откъде да си свалиш исо файла, както и по-подробна информация за различните версии.

Успех

Тръгнах да инсталирам Mandriva но нещо не става. Тръгва да върти едно кръгче на скрийнсървъра . Като натисна ESC излиза чер екран с отчет какво прави в момента програмата и срещу всеки ред - ОК. И в един момент ми иска Localhost _и до там . Нито ми иска инсталация, нито ме пита нещо да маркирам , нито пък е активна мишката.

хубаво,ама защо точно mandriva, а не някоя друга линукс вариация??? работила ли си вече с нея (ако ДА ОК - знаеш я, понаучила си я) или това си чула.

за мен има и по добри и по удобни, особено за начинаещи, а ти май си такава!.

Купих си лаптопче и сега искам да си го инсталирам с Windows и Mandriva Linux. :ph34r: само че ми е мътна Индия

Някой да ме упъти от А Б как се прави всичко :wors: Колко пространство да заделя и прочие...

Благодаря предварително.

Освен това да ме упъти коя версия на Mandriva да си изтегля, като за абсолютен начинаещ. :baby:

За подходяща за теб Linux дистрибуция, както и за последни версии и подобни въпроси, най добре ще се ориентираш тук. Аз бих ти препоръчал като за начало да ползваш някоя Live дистрибуция, например много удобна за мен е PuppyLinux, която без проблем се стартира от флашка или SD карта.

Както те е посъветвал djagi е най-добре. Изтегли си Live дистрибуция на Линукс, която след това ще инсталираш.Аз лично за начинаещи препоръчвам PCLinuxOS : http://pclinuxos.com/?page_id=10. Избираш между Gnome Desktop и KDE Desktop графични среди(препоръчвам Gnome), с GParted създаваш дял за Линукс, форматираш го под ext3, на десктопа имаш бутон Install Livecd, натискаш го > next > Use existing partitions > ще открие форматирания по линукс дял(напр.sda3 или hda2) и след това ще протече инсталацията > ще ти се появи меню за първоначално зареждане с GRUB boot manager > избираш коя ОС да ти стартира по под разбиране - Линукс или Уиндоус > рестартираш > при първоначално зареждане въвеждаш парола за администратор (root) , въвеждаш потребител и след това се логваш.

Успех :biggrin:

p.s. Първо инсталирай Уиндоуса. Ако си ползвала Partition Magic с него също можеш предварително под Уиндоус да създадеш линукс дяла.

• Автор

Мисля , че съм казала ясно коя дистрибуция на линукс искам да инсталирам, както и какъв проблем ми се получава.

Заделила съм си 50Гб още при инсталацията на уиндоус.

Аз пак подкрепям Мандрива. Лесна за употреба, приятен интерфейс, идеална е за начинаещи. А и всеки сам си прави избора, на един му харесва едно, на друг друго. Я кажи първо какъв линукс си си изтеглила, по-точно коя версия на мандрива - One, Free или копирай името на Iso файла който си свалила.

• Автор

mandriva-linux-one-2010.0-KDE4-europe2-cdrom-i586.iso (KDE)

излезе синия скрийнсървър , едно кръгче въртя около десет минути , след това ми излезе списък с маркирани ОК и накрая чер екран с един ред надпис и Loginghost _/мигащо/. След още 5 минути всичко изчезна и сега съм на чер екран.

Мисля , че съм казала ясно коя дистрибуция на линукс искам да инсталирам, както и какъв проблем ми се получава.

Заделила съм си 50Гб още при инсталацията на уиндоус.

И аз те обичам, само дето не става ясно какъв точно ти е проблема. Мандрива има също LiveCD-та и лесна инсталация от тях.

Тръгнах да инсталирам Mandriva но нещо не става. Тръгва да върти едно кръгче на скрийнсървъра . Като натисна ESC излиза чер екран с отчет какво прави в момента програмата и срещу всеки ред - ОК. И в един момент ми иска Localhost _и до там . Нито ми иска инсталация, нито ме пита нещо да маркирам , нито пък е активна мишката.

По преме на стариране на Live CD-то (Mandriva One), преди да те пусне на десктопа, се задават няколко въпроса. Щом не ги виждаш, при теб има някакъв проблем с графичната среда. Причината може да е в най-различни неща. Без да се знае какъв е хардуерът, не може да ти се помогне много.

Най-лесно е да се опита стартиране с различна опция от Kernel Option. Когато се появи менюто на gfxboot, натискаш F4 и избираш Safe Settings. Няма как да дам screenshot от Live CD-то, но на тази снимка можеш да видиш къде се намира. По време на стартирането натисни <Esc>, за да можеш да следиш процеса. Ако се появи грешка, запиши я дословно, за да е по-лесно да ти помогнат.

Може да опиташ и с дописването на допълнителна опция при стартиране (след избиране на F4) - speedboot=no (с тази опция се забранява speedboot, който може да е една от причините за черен екран). Не мога да намеря добре документирани опции за стартиране на Mandriva и затова не мога да кажа как да стартираш с vesa драйвер, който може да помогне в такива случаи.

Трябва внимателно да прегледаш и Errata-та на Mandriva 2010.0, в която може да е описан такъв проблем за подобен на твоя хардуер, както и начин за решаването му.

===

Ето това е хардуерът

http://www.laptopbg.eu/product/870/toshiba-satellite-l500-1ev.html

. Моят красавец се инати и не иска Мандрива. Някъде из нета прочетох че причината са 4-те Гб рам.

Причината е по-скоро във видеокартата - Intel GM 45. Има споменат такъв случай на черен екран при Toshiba с Intel-ско видео - цък.

И пак е даден линк към Errata-та - цък. Ето и още една възможна причина (KMS) - цък.

Трябва да се пробват различните варианти, защото няма да си решиш проблема без да си "изцапаш ръцете". За съжаление си попаднала на проблемен хардуер.

Може да пробваш и с друга дистрибуция (просто за проверка).

Редактирано от trosho (преглед на промените)

• Автор

По преме на стариране на Live CD-то (Mandriva One), преди да те пусне на десктопа, се задават няколко въпроса. Щом не ги виждаш, при теб има някакъв проблем с графичната среда. Причината може да е в най-различни неща. Без да се знае какъв е хардуерът, не може да ти се помогне много.

Най-лесно е да се опита стартиране с различна опция от Kernel Option. Когато се появи менюто на gfxboot, натискаш F4 и избираш Safe Settings. Няма как да дам screenshot от Live CD-то, но на тази снимка можеш да видиш къде се намира. По време на стартирането натисни <Esc>, за да можеш да следиш процеса. Ако се появи грешка, запиши я дословно, за да е по-лесно да ти помогнат.

Може да опиташ и с дописването на допълнителна опция при стартиране (след избиране на F4) - speedboot=no (с тази опция се забранява speedboot, който може да е една от причините за черен екран). Не мога да намеря добре документирани опции за стартиране на Mandriva и затова не мога да кажа как да стартираш с vesa драйвер, който може да помогне в такива случаи.

Трябва внимателно да прегледаш и Errata-та на Mandriva 2010.0, в която може да е описан такъв проблем за подобен на твоя хардуер, както и начин за решаването му.

Ето това е хардуерът

http://www.laptopbg.eu/product/870/toshiba-satellite-l500-1ev.html

. Моят красавец се инати и не иска Мандрива. Някъде из нета прочетох че причината са 4-те Гб рам.

• Автор

Какво става с отговора на моя въпрос? В този форум имали въобще компетентни лица запознати с проблема ми?

Какво става с отговора на моя въпрос? В този форум имали въобще компетентни лица запознати с проблема ми?

Явно не.

• Автор

Явно не.

Жалко за големите претенции тогава!

Мога само да ви кажа, че вашето отношение в случая е супер непрофесионално и ако ви бях една шефка щях да ви изрина всичките!

Мога само да ви кажа, че вашето отношение в случая е супер непрофесионално и ако ви бях една шефка щях да ви изрина всичките!

:nono:

Не се стърпях , просто и отговарям : длъжен ли Ви е ,някой да проявява компетентност и то професионална към персоналните Ви проблеми ? И освен това професионализма е свързан с парични взаимоотношения , та каква точно сума заплатихте за да се оплаквате от непрофесионално отношние ? С оглед на това , си опреснете собствените първи 7 години !

• Автор

Не се стърпях , просто и отговарям : длъжен ли Ви е ,някой да проявява компетентност и то професионална към персоналните Ви проблеми ? И освен това професионализма е свързан с парични взаимоотношения , та каква точно сума заплатихте за да се оплаквате от непрофесионално отношние ? С оглед на това , си опреснете собствените първи 7 години !

Ами на някой му плащат, за да поддържа този форум , а аз плащам интернет трафик , за да го посещавам! Капиш?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.