Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Sound & Light Box - Схеми и помощ

Featured Replies

Здравейте,

Колебаех се в кой раздел да пусна темата, защото не отговаря съвсем на никой раздел.

Та така. С един приятел решихме да направим едно доста лудичко нещо, просто искаме да се научим на някои работи и това ще е доста полезно ;) . Действията се развиват в кутия от компютър. :wors:

Така, идеите ни са:

1. Вече отрязохме част от горния капак (кутията е легнала), та идеята е да сложим на негово място да сложим перциглас.

2. Под него ще има перка осветена от диоди.

3. На друго място ще има друга перка

4. Ще има тонколонки закрепени за кутията.

Та по същество сега. Имаме перки от стари процесори които не използваме и на перките им залепихме парченца дискове за светлинен ефект. (Тук е момента да попитам нещо. 2 от перктите са с по 3 кабелчета, тях как трябва да ги свържем?). Перките работят добре на 12V, но по-добре е да са на по-малко, защото скоростта на въртене определя нивото на светлинния ефект. Колкото по-бавно се върти перката толкова по-добър ефект се получава. Най-вероятно ще свържем 2 или 3 перки последователно с общо напрежение 12V. Всяка перка ще е свързана и към ключ за да се изключва или включва.

Диодите имаме идея да са доста. В един сайт видях един доста практичен съвет, чрез които да постигнем отново тези 12V. Та съвета е да се свързват последователно в групи по 4 и после групите да се свързват успоредо помежду си. Диодите също трябва да са свързани с ключ.

Също така трябва да направим едно малко усилвателче, което да има и изходи за допълнителни колконди освен тези говорители които ще сложим.

Всички тези неща по 12V трябва да се свържат към трансформатор които да преобразува 220-те волта от мрежата на 12V за да захраним всичко.

Питайте ако има нещо неясно. Трябват ни схеми за всичко.

Благодаря на отзовалите се и моля без излишни мнения.

Предполагам,че на тези ценни адреси ще намерите нещо по вашия въпрос а и за бъдещи проекти - www.napravisam.bg/forum/viewforum.php?f=41 - www.yes.bg/category.php?page=2&&cat=193 - dellbg.no-ip.info/page.php?2 - Успех .

не разбрах няколко неща:

1. светодиодите на вентилаторите ли ще се монират или не?

2. цитирам "Най-вероятно ще свържем 2 или 3 перки последователно с общо напрежение 12V". Вече не цитирам...

Ако направите това и сложите ключ той ще спре и трите перки, а не само едната...

3. Диодите трябва да изпълняват ролята на цветомизука, или да си светят нонстоп?

4. Усилвателя и колоните с каква мощност ще са?

• Автор

Ем то чесно да ви кажа май се поотказахме защото се оказа че перцигласа е доста скъп но все пак от обща култура :cool:

1. Не, на кутията

2. Да знам, точно така

3. Няма значение

4. Колнките са малки може би около 5W и са 3-4 на брой ако не и по-малко.

Все пак няма да откажа някои интересни схемички, че и без това може да ми потрябват някой ден :)

Ем то чесно да ви кажа май се поотказахме защото се оказа че перцигласа е доста скъп но все пак от обща култура :)

1. Не, на кутията

2. Да знам, точно така

3. Няма значение

4. Колнките са малки може би около 5W и са 3-4 на брой ако не и по-малко.

Все пак няма да откажа някои интересни схемички, че и без това може да ми потрябват някой ден :)

1. Функцията им явно няма да е охлаждане... ПРЕДЛОЖЕНИЕ. Щом ще е украсителна, поне да са приятни визуално...

2. Ако ще се изключват защо въобще ги слагате?

3. Оооооооооо, има голямо значение, особено ако решите да направите нещо наистина красиво и ефектно...

4. Трябва ми точната мощност и брой. За 4бр. по 5вата става усилвател 2х10вата, напимер...

Всичко трябва да е точно за да може да се даде точна схема, иначе другото ще са предложения, които не е много ясно доколко ще сработят...

Но като на 1-во време, усилвателче 2х10вата + евентуална цветомузика + 2 вентилатора - спокойно трафче 220волта на 2 линии по 12 волта/2ампера (усилвателите) + 5волта/1ампер (цветомузика и вентилатори) спокойно трябва да се погрижат за захранването. Пак казвам, това са кръчмарски сметки... трябват точни данни заедно с идея какво точно трябва да се получи...

1. Функцията им явно няма да е охлаждане... ПРЕДЛОЖЕНИЕ. Щом ще е украсителна, поне да са приятни визуално...

2. Ако ще се изключват защо въобще ги слагате?

3. Оооооооооо, има голямо значение, особено ако решите да направите нещо наистина красиво и ефектно...

4. Трябва ми точната мощност и брой. За 4бр. по 5вата става усилвател 2х10вата, напимер...

Всичко трябва да е точно за да може да се даде точна схема, иначе другото ще са предложения, които не е много ясно доколко ще сработят...

Но като на 1-во време, усилвателче 2х10вата + евентуална цветомузика + 2 вентилатора - спокойно трафче 220волта на 2 линии по 12 волта/2ампера (усилвателите) + 5волта/1ампер (цветомузика и вентилатори) спокойно трябва да се погрижат за захранването. Пак казвам, това са кръчмарски сметки... трябват точни данни заедно с идея какво точно трябва да се получи...

много ме кефят такива които и хабер си нямат ама се напъват да помагат

чак и точни данни искат !!!

Аве като ти гледам съветите и си ми ясен .

наи ме накефи трафа как го изчисли

с две линии паднах !!!

Или по добре със средна точка а ???

Не включи в сметките че напрежението когато се изправя пада ...

Усилвател с 2/10 изходна мощност на стъпалото воопще не е за 2 ампера и куп още глупости

много ме кефят такива които и хабер си нямат ама се напъват да помагат

чак и точни данни искат !!!

Аве като ти гледам съветите и си ми ясен .

наи ме накефи трафа как го изчисли

с две линии паднах !!!

Или по добре със средна точка а ???

Не включи в сметките че напрежението когато се изправя пада ...

Усилвател с 2/10 изходна мощност на стъпалото воопще не е за 2 ампера и куп още глупости

Честно казано поста му изглежда бая по-професионално написан от твоя...

Честно казано поста му изглежда бая по-професионално написан от твоя...

радвам се че има и професионалисти във форума които пишат професионално

но непрофесионалния ми съвет е че по добре да спестяват професионалните си съвети

Та Максимчо

защо не изкажеш професионалното си мнение и да разкритикуваш конкретно моето и да посочиш силните страни на професионално написания пост които съм цитирал по горе.

Едит

много се натоварих от специалисти

за професионалното написания пост

първо трафовете не се измерват във ампери а във ватове макар че като непрофесионалист в областа съм го разбрал какво иска да каже

2А на линия 12v две линии тука говорим за траф 50w (2/25) за да захраним един глупав усилвател 2/10w изходна мощност на стъпалото

(2/10 при какъв товар ???) предполагаме 4 ома

какво е мощност на траф ??? как се изчислява , говорим за мощност когато напрежението на вторичната намотка започне да пада с 5/10%

та за тоя усилвател като се сметнат и филтриращите кондензатори и всички загуби по кпд един траф от 15w e повече от достатъчен но не пречи и 50w както беше в професионалния пост .

5 v за диоди за което трябва и по специален траф заради едни глупави 5 v дето мога или със резистор да им огранича тока или със 7805. Изопщо прочетох куп професионални съвети .

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

Висше образование, специалност Електроника, средно образование специалност Радиотехника и телевизия... Ти с какво техническо образование си?

Мисля си че имам някакви знания да помогна...

След като си ме разбрал защо се правиш на ударен, след като и човека казва 3 или 4 колони по 10вата? Що се правиш на ударен и плюеш по въпроса ми за по-точна информация, след като питаш какви омове е товара? И продължаваш да се правиш на ударен, защото поисках 5волта за цветомузика, ако реши да прави... И като свърже 4 диода последователно? И продължаваш да се правиш на ударен, след като няколко пъти казах, че без по-ясна информация мога да правя само кръчмарски сметки...

Айде със здраве, че да не се караме за глупости... :biggrin:

Редактирано от psycho_666 (преглед на промените)

• Автор

Тъй ся. За усилвателя има ли начин да се направи по-силен да има в "запас" пък аз да си сложа по слаби колонки и да не го увеличавам много да не си идат. Искам да сложа и жак отзад например за да сложа колоните на компа или нещо от сорта. Понеже ние се отказахме от това, по-добре се спрете само на усилвателя, че него искам да направя. Както и трансформатор, които да преобразува тока от 220V например на 12V или там на колкото е усилвателя. :)

post-81632-1268404744,93_thumb.jpg

post-81632-1268404750,16_thumb.jpg

Ето ти нещо елементарно - интегрална схемичка с няколко външни елемента...

Трафче трябва да намериш кой да ти навие... Преди това обаче трябва да видим колко мощно ни трябва...

• Автор

Къде мога да видя кой елемент какъв е, че нещо се обърках. Имам предвид кой транзистор какъв номер е кой резистор с какво съпротивление и т.н . или трябва да гледам тези от фиг. 3 на първата снимка?

На 1-вата страничка са интегралната схема и самата електрическа схема. На електрическата схема ти пише кой елемент каква стойност има. В текста пише и с промяна на някои елемнти какъв ефект ще се получи...

На другата страничка са платката и разположението на елементите... Трябват ти 2 такива усилвателя за 2 канала...

• Автор

Значи ся да видим дали всичко съм разбрал както трябва:

C1: 0.1mF

C2: 100mF

C3: 0.1mF

C4: 450mF

C5: 100mF

C6: 3.3nF

C7: 470mF

C8: 100mF

C9: 0.1mF

C10: 1000mF

R1: 47K

R2: 56K

R3: 100K

R4: 1K

BA ми е говорителчето (4 ома)

а D1 не разбрах какво е :down:

Съжалявам за някои тъпи въпроси ама съм позабравил тези неща.

Д1 е интегралната схема А205К

Добре, айде пак почвам...

Фигури 1, 4 и 5 не ги гледай. те не те интересуват...

Фигура 2 е радиаторчето за интегралната схема.

Фигура 3 е електрическата схема. На нея са ти показани колко и какви елементи ти трябват.

фигура 6 ти е печатната платка. Ако ще я правиш сам ще трябва да си изработиш такава платка с такива писти.

фигура 7 показва как се подреждат елементите върху печатната платка. кой кондензатор и кой резистор къде отива.

Максималната стойност на изходния ток е 2,2 ампера. Геният, дето е недоволен от кометара ми сега ще види, че захранващия ток трябва да е поне 2,2А, че даже 2,22 та да може да покрие и разсейките и консумацията на елементите. Захранващо напрежение 20волта. Тея неща се виждат от таблица 1, която показва данните на усилвателя. За това ти казах, че ми трябват по-ясни данни, щото ако колонките са 8ома ще трябва да сменяме схемата, а мен определено ме мързи да проектирам...

• Автор

Туко що изрових едно говорителче и на него пише че е 4 ома :shy11:

А как ще го захранвам ?

Редактирано от daniel1995 (преглед на промените)

Туко що изрових едно говорителче и на него пише че е 4 ома :shy11:

А как ще го захранвам ?

Ами търся сега из списанията готова захранваща схемичка, ама ще отнеме малко време. Имам над 500 списания за електроника със схеми и др.подобни, така че бавно ще стане. Тая схема просто знаех каде да я търся, но захранването ще сане по-трудно...

1. трябва да се направи токоизправителче и стабилизаторче...

2. от това се виждат показателите на нужния траф...

3. След това намираш човек, който да ти изработи трафа, че не знам каде ми е методиката за изчисление на трафове, че тя не е и никак лесна...

med_gallery_81632_1248_136052.jpg

Захранването е уж за автокасетофон, но не намерих по-подходящо за сега. Ако сдобарам нещо по-добро ще има ъпдейт на темата...

• Автор

Ще ми разясниш ли елементите както и стойностите им, за да си ги купя, че имам някой непознати елементи. (или просто забравени :cheers:)

Редактирано от daniel1995 (преглед на промените)

R1, R2 - резистори по 680ома

RP1-потенциометър 47ома

DA1- схема грец, интегрална, модел B2M1/5

C1-кондензатор 2200микрофарада

С2-кондензатор 0.1микрофарад

DA2 и DA3 - 7815 интегрален стабилизатор на напрежение 15волта, ток до 2ампера, двете схеми събират ток до 4ампера...

Трябва ти трансформатор 2 линии по 16волта по 4 ампера... Реално ти с това усилвателче ще ползваш около 2,2А на линия, а трафа ще ти дава по 4А, така че може и тока да е по-нисък...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.