Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Соларни панели

Featured Replies

Днес за пореден път спря тока и аз останах без компютър и главата ми роди следната идея. Купувам си няколко катайски соларни клетки. Публикувано изображениезареждам акумулатор с тях. И с помоща на инвертор 12/220Vси н аправя електричество за няколко малки електро уреда.Осветление, компютър :) жизнено важните неща за всеки човек. Aкумолатор имам, имам и инвертор за запалката на автомобил(без проблеми захранва прахусмокачка) Какво мислите осъществима ли е идеята, или да не се занимавам с глупости? http://www.dealextreme.com/products.dx/category.1101~page.1 ето още соларни джаджи.

Днес за пореден път спря тока и аз останах без компютър и главата ми роди следната идея. Купувам си няколко катайски соларни клетки. Публикувано изображениезареждам акумулатор с тях. И с помоща на инвертор 12/220Vси н аправя електричество за няколко малки електро уреда.Осветление, компютър :) жизнено важните неща за всеки човек. Aкумолатор имам, имам и инвертор за запалката на автомобил(без проблеми захранва прахусмокачка) Какво мислите осъществима ли е идеята, или да не се занимавам с глупости? http://www.dealextre...ory.1101~page.1 ето още соларни джаджи.

От минимум 50броя, за да получаваш прилична мощност, която да е достатъчна за зареждането на акумулатор за обозримо кратко време, а именно светлата част на дългият ден от началото на юни- началото на август+жичкаджийската работа за свързването им!

• Автор

От минимум 50броя, за да получаваш прилична мощност, която да е достатъчна за зареждането на акумулатор за обозримо кратко време, а именно светлата част на дългият ден от началото на юни- началото на август+жичкаджийската работа за свързването им!

Хммм 50 броя аз си мислех да мина с 10-15 броя Публикувано изображение цената е около 10$ за клетка значи идеята отива в коша.

Но и още мнения по темата ще са ми интерести.

Хммм 50 броя аз си мислех да мина с 10-15 броя Публикувано изображение цената е около 10$ за клетка значи идеята отива в коша.

UPS си купи
  • Автор

UPS си купи

Имам си държи 30 минути а преди година дадах 200лв за него. Идеята ми е да мога да изкарам няколко часа, а защо не и няколко дена Публикувано изображение.

Все се каня да пробвам колко часа ще свети една 100ватова крушка включена в инвертора.Акумолатора ми е малък 40-50Ah.

За какво ти е този инвертор на 220v ?! Като с леки преработки може да си подкараш пц то и на 12 v . А алумлатора да си го зареждаш от мрежата . Все пак трансформаторните загуби не са малко . Веднъж трансформираш 12/220 за да го понижиш отново от 220/12/5 а с един як стабилизатор или траф 12/5 е доста по добре всъщност не е проблем и ups да го пригодиш да работи с акумолатора

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

Имай предвид, че под минимум означава само и единствено за консумация на компютъра, при това не настолен такъв, а преносим от типа неттоп с едноядрен процесор Атом, SSD дисково устройство и 8.9" дисплей! За консумацията, която Вие имате предвид, а именно (предполагам) средностатистически настолен компютър, осветление и някакви други вероятно домакински уреди, ще трябва съществено по-голям брой от тези мини панелчета, та те са с едва 40кв.см. полезна площ. За нормално снабдяване, с нужното количество ток за малко домакинство, трябват около 10кв. метра(100000кв.см.) панели, при К.П.Д. 20-25%. Не забравяйте и поне 2 средни по капацитет автоакумулатора, (или един от моделите с най-голям капацитет)!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

• Автор

Инвертора го имам за запалка на автомобил е, подариха ми го.Може да захранва електро уреди до 500вата.

Един път съм го ползвал да изчистя колата с прахусмокачка и един път заредих лаптопа.Знам че ще има загуби.

Компютъра ще го преработим ок, а монитора?Или телевизора?

Пък и да зареждам акумолатора от мрежата не е интересно, всеки може така.

Махам батерията на UPSа слагам акумолатора и готово, къде е забавната част обаче?

sliderum мисля че може и на ти да си говоримПубликувано изображение

В ebay продават зарядни за телефон и лаптоп. Не се сещам за цената но определено не беше скъпо.http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.26720

Имам едно прожекторче ключодържател със соларна батерия и от него ми хрумна идеята днес.

Порастърсих се из нета има и готови решения но цената е доста солена около 7долара за ват.И се замислих дали немога да си направя нещо такова в домашни условия с части да кажем за около 200лв.

Намерих и вариант за вятърен генератор тип направи си сам с подръчни материали.

Редактирано от ПетьоСтоянов (преглед на промените)

Инвертора го имам за запалка на автомобил е, подариха ми го.Може да захранва електро уреди до 500вата.

Един път съм го ползвал да изчистя колата с прахусмокачка и един път заредих лаптопа.Знам че ще има загуби.

Компютъра ще го преработим ок, а монитора?Или телевизора?

Пък и да зареждам акумолатора от мрежата не е интересно, всеки може така.

Махам батерията на UPSа слагам акумолатора и готово, къде е забавната част обаче?

sliderum мисля че може и на ти да си говоримПубликувано изображение

В ebay продават зарядни за телефон и лаптоп. Не се сещам за цената но определено не беше скъпо.

Имам едно прожекторче ключодържател със соларна батерия и от него ми хрумна идеята днес.

Порастърсих се из нета има и готови решения но цената е доста солена около 7долара за ват.И се замислих дали немога да си направя нещо такова в домашни условия с части да кажем за около 200лв.

Намерих и вариант за вятърен генератор тип направи си сам с подръчни материали.

Няма начин да си правим електричество дори на цена 10пъти по-скъпа от тази доставяна през ел. мрежата! Единствените смислени варианти са акумулатори зареждани именно от нея, докато все пак има ток, или електрогенератор с двигател на бензин или дизел, (във вторият случай няма да има нужда от акумулатори)!

Не знаех че искаш да ти е забавно !!! Кажи бюджета и да ти дадем съвет. Много ме съмнява инветор за кола да върти прахосмукачка ама не споря . Все пак не са предвидени за ел двигатели които се захранват със синусуидно променливо напрежение , не че няма такива инвертори които го правят на стълбичка но не виждам смисъл автомобилния да е такъв защото лично съм имал и не въртеше мотор. В къщи "живея в реп доминикан" и ток няма всекидневно с часове съм с инвертор trace 1000w и два акумолатора по 6v общо 12v и ми захранват осветление , телевизор, лаптопи , вентилатори по над 15 часа понякога . 120 ah батерии ето ти линк да видиш за какво става дума и да си избереш мощност и ... http://images.google.com/images?hl=bg&client=safari&resnum=0&q=inverter%20trace&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi с това животно не разбираш кога има и кога няма ток , всъщност по шума на вентилаторите се разбира , автоматично се зареждат акумолаторите като има ток само ги следиш месечно за вода.

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

• Автор

Не знаех че искаш да ти е забавно !!! Кажи бюджета и да ти дадем съвет. Много ме съмнява инветор за кола да върти прахосмукачка ама не споря . Все пак не са предвидени за ел двигатели които се захранват със синусуидно променливо напрежение , не че няма такива инвертори които го правят на стълбичка но не виждам смисъл автомобилния да е такъв защото лично съм имал и не въртеше мотор.

В къщи "живея в реп доминикан" и ток няма всекидневно с часове съм с инвертор trace 1000w и два акумолатора по 6v общо 12v и ми захранват осветление , телевизор, лаптопи , вентилатори по над 15 часа понякога . 120 ah батерии

ето ти линк да видиш за какво става дума и да си избереш мощност и ...

http://images.google...F-8&sa=N&tab=wi

Прахосмукачката е малка от тези за кола, но не е на БАТЕРИЙ. Изгоря бушона на запалката при първото чистене Публикувано изображение затова и не направих повече опити да я използвам, лаптопа съм го зареждал един или два пъти и това е.Ивертора е купен от мосю броколаж от някаква промоция и не съм сигорен за цената подариха ми го за един рожден ден. Нямам възможност да направя снимка в момента(него знам дори къде е,одавна го отписах)

Не е проблем да се купи и друг инвертор.

За сега само обмислям идеята и най вероятно ще си поръчам 2-3 панела да ги видя какво могат.

Мислех си да навържа някакъв брои панелчета които да зареждат въпросния акумолатор а той от своя страна чрез инвертора (евентуално някакъв по-качествен) да дава 220v колкото един компютър или телевизор да работят.Бюджет ??? де да знам в рамките на разумното нещо като за начесване на крастата.Колкото да си намеря занимавка.Пък ако нищо не се получи здраве да е.

п.п Публикувано изображение Прегледах част от наличната информация в гугъл опитах да изчисля какви и колко броя панелчета ще са необходими и от формоли ме заболя главата.

Темата се оказа необятна.В момента се строят цели небостъргачи които ще си произвеждат нужната енергия с помоща на слънцето.Има и нещо като керемиди да си покриеш покриваПубликувано изображение даже се очаква да станат задължителни.

Това с тия панели го забрави освен разходи да направиш друго едва ли ще стане Това е моят съвет но не го налагам все пак аз как щях да процедирам в твоя случаи макар че не съм фен на настолни компютри http://shop.ebay.com/i.html?_nkw=inverter+220v+500w&_sacat=0&_odkw=inverter&_osacat=0&_trksid=p3286.c0.m270.l1313

• Автор

http://ne6tonovo.com/?p=340 ще си поръчам едно такова за лаптопа.Май тези зарядни са пълен Публикувано изображение и от него ще се откажа.

А за телевизора ще преработя UPSa само да му изтече гаранцията.

• 2 месеца по-късно...

Днес за пореден път спря тока и аз останах без компютър и главата ми роди следната идея. Купувам си няколко катайски соларни клетки. Публикувано изображениезареждам акумулатор с тях. И с помоща на инвертор 12/220Vси н аправя електричество за няколко малки електро уреда.Осветление, компютър :) жизнено важните неща за всеки човек. Aкумолатор имам, имам и инвертор за запалката на автомобил(без проблеми захранва прахусмокачка) Какво мислите осъществима ли е идеята, или да не се занимавам с глупости? http://www.dealextreme.com/products.dx/category.1101~page.1 ето още соларни джаджи.

Значи виж сега!Така като прегледах дискусиите по темата и самата тема разбрах едно-искаш соларно електричество или най-малкото като ти спре тока да не се чешеш по главата и да се чудиш какво стана?Еми и на мен ми хрумна тая идея преди известно време-добре бе аджаба в 21ви век сме а не можем да захраним едни колонки/на 6V/ на слънце...та и аз мислех да dealextream и тем подобни и бях готов да дам луди пари на вятъра и тогава ми хрумна-що да не си купя някякво соларно зарядно за акумулатор-2,...5W и/или 10W/за малко пари става въпрос/ и това се оказа разковничето!!! :cool: купих си едно соларно панелче/най-малкото което се предлагаше-5W-19Vmax,300mA/това панелче зарежда един акумулатор от кола/стар разбира се/ и с инвертор 200W си осигурих една настолна енергоспестяваща лампа 5W/при 220V разбира се/да ми работи всяка вечер :wors: Освен това с акумулаторчето си зареждам с зарядно за телефони за автомобил/6V/ мобилният телефон и плеъра,а усилвателчето ми на 12V не спира работа :P Обаче тука стигаме до главният проблем-всичките ми гореизброени уреди са уреди с малка консумация!докато ти искаш да захраниш уред от средна и голяма консумация!Решението?Има разбира се-По-голям фотоволтаичен панел/поне >/=80W-за телевизор осветление и в частност компютър/друго нещо!важно е и в какво жилище живееш/къща апартамент?/ има ли пряка осветяяемост и греене от слънцето и колко е продължителността...има доста фактори като се замисли човек-но за хоби и нещо като лаптоп или 2-3 енергоспестяващи крушки мисля че един соларен панел/20 или 40W би свършил полезна работа/Една забележка :clap: КПД-то на соларните панели не е високо, така че тръгнете ли да инвестирате-мислете! :yanim:
  • Автор

Значи виж сега..................

Темата е доста стара поексперементирах и загубих интерес.

Ако ти е интересно и имаш пари и желание http://www.chepakov.com/Solar_system.htm

Темата е доста стара поексперементирах и загубих интерес.

Ако ти е интересно и имаш пари и желание http://www.chepakov.com/Solar_system.htm

Благодаря за линкът!В моментът съм насочил силите си предимно към това да се снабдя със 40W соларен панел/обещали са ми един/ та идеята е да направя поне осветлението си енергонезависимо-всичко останало за жалост/от големите ел.уреди/ поне за сега ще си останат на принципа-"когато го ползвам в контакта" :)
  • 1 година по-късно...
  • 8 месеца по-късно...
соларни панели
  • Соларен панел монокристал 3W/6V
  • Соларен панел монокристал 5W/12V
  • Соларен панел монокристал 10W/12V
  • Слънчев панел монокристал 20W/12V
  • Фотоволтаичен панел монокристал 40W/12V
  • Фотоволтаичен панел монокристал 100W/12V
  • Фотоволтаичен панел монокристал 175W/12V/24V/36V
  • Фотоволтаичен панел монокристал 220W/12V/24V/36V

Редактирано от elektronikabg (преглед на промените)

Темата е стара, но нещо от този тип би решило проблема с по-мощните консуматори. http://www.onlinemashini.bg/brand/raider/36-benzinovi-monofazni/1/tool_extras_fields_values.price/asc

• 1 година по-късно...

Може би тук www.megatronica.biz  ще намерите това което търси по темата за соларно автономно захранване за малки и големи електрически консуматори както и самостоятелни покривни фотоволтаични и соларни системи.

• [*]Соларен панел 10W/12V [*]Соларен панел 20W/12V [*]Соларен панел 30W/12V [*]Соларен панел 50W/12V [*]Фотоволтаичен панел 100W/12V [*]Фотоволтаичен панел 130W/12V [*]Фотоволтаичен панел 230W [*]Фотоволтаичен панел 240W [*]Фотоволтаичен панел 250W

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

• 3 месеца по-късно...

Последния пост е много полезен за мен .Благодаря!

Btw добра идея е и да измерите реално колко ще е слънцестоенето през годината, за да знаете колко ще може да получите максимално като слънчева енергия. Ето инструмент за изчисление - калкулатор соларна енергия.

Редактирано от vladimirbg (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.