Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религии и догматизъм ?

Featured Replies

догма - (рел.)Основно верско положение, което се приема без доказване.

догматизъм - Сляпо придържане към догма и боравене с готови формули без съобразяване с конкретните и променящи се обстоятелства.

Във този и в много други форуми , има обяснения на различните религии , на различни догматични вярвания , но никъде не е засегната темата за вредите от тези вярвания и страданията причинени на човечеството вследствие налагането на едни или други догматични вярвания !

Някъде по партиино време се учеше , че религиите са оръжие на управляващите касти с , което оръжие се държат в подчинение управляваните маси - не си падам комунист (точно обратно) , но с това твърдние съм склонен да се съглася . Защо ? Защото всички религии и вярвания налагат сляпата вяра в някаква абстракция сътворена в главите на хората и гръмко наречена "бог" . И винаги се стреми да се налагат чувство на вина във вярващите - видите ли , някой Ви наблюдава отгоре и не бива да се отклонявате от "пътеката божия" иначе ....

иначе отивате в ада - следващата абстракция .И винаги се налага примирение с реалностите ,които ни обкръжават с презумцията - тука сме зле , но ПОСЛЕ (след смърта) ще сме добре - доста удобно . И за да се засили вярата на хората много пъти са предприемани далеч не така "божествени" мерки - като физическо унищожаване на противниците , насилствено вкарване на хората в "правия път" и прочие ...

В този ред на мисли си струва да спомена думите на Ян Хус - "Sancta Simplicitas!" - изречени върху горящата клада ...

Понеже религията си служи с абстракции и аз имам едно по - абстрактно питане : ако се докаже , че съществува по - стара от нас хората извънземна цивилизация , която по нищо не прилича на нас , тогава какво става с това - "бог ни създаде по свой образ и подобие" ?

p.s. не мога да се изкривя да напиша думата "бог" с главно Б .

Не ми стана ясно какво разбираш под Божий образ и подобие?

Ако разбираш външния ни вид... то абсолютно вероятно е друга цивилизация изобщо да не прилича на нас-хората.

Личното ми мнение е, че Бог е Абсолютът-Съвършенството и като така сме създадени да бъдем съвършени.

Но не сме достигнали дотам. Много сме далеч още. С и без догмите.

Далече сме.

Става въпрос за духовно съвършенство. За алтруизъм. За всеобхватно разбиране. За Милост. За Любов.

Не ми е трудно да слагам главните букви, защото това са трудни(да не кажа недостижими) неща и като така питая респект. Засега мога поне с главна буква да ги пиша.

• Автор

Не ми стана ясно какво разбираш под Божий образ и подобие?

Ако разбираш външния ни вид... то абсолютно вероятно е друга цивилизация изобщо да не прилича на нас-хората.

Става въпрос за догмата за "сътворението" - какво излиза в този предполагаем случай - значи въпросния "творец" е воювал на два фронта ?

Личното ми мнение е, че Бог е Абсолютът-Съвършенството и като така сме създадени да бъдем съвършени.

Но не сме достигнали дотам. Много сме далеч още. С и без догмите.

Далече сме.

Става въпрос за духовно съвършенство. За алтруизъм. За всеобхватно разбиране. За Милост. За Любов.

А защо трябва в тези красиви стремежи да се намесва някаква някаква "висша" сила ?

Не ми е трудно да слагам главните букви, защото това са трудни(да не кажа недостижими) неща и като така питая респект. Засега мога поне с главна буква да ги пиша.

Трудните и недостижимите неща няма да станат по - лесни или досегаеми ако се отнасяме към тях със страх или респект или чакаме нготово отговори , обяснения и напътствия от "горе".

Става въпрос за догмата за "сътворението" - какво излиза в този предполагаем случай - значи въпросния "творец" е воювал на два фронта ?

Мен повече ме притеснява догмата за избраниците и неверниците.

А защо трябва в тези красиви стремежи да се намесва някаква някаква "висша" сила ?

Трудните и недостижимите неща няма да станат по - лесни или досегаеми ако се отнасяме към тях със страх или респект или чакаме нготово отговори , обяснения и напътствия от "горе".

Не казах никъде, че трябва да се чакат наставления отнякъде, но щом така ме разбираш...

Напротив. Смятам, че всеки трябва да носи отговорност за мислите, чувствата и действията си не от страх от наказание, не заради някаква награда, а осъзнавайки своята преходност във Вечността. Като клетка от един организъм, която трябва да изпълни функциите си, за да може Животът да продължи.

А за това трябва сила. Не свише. От сърцата ни трябва да дойде тази сила.

Да бъдеш истински добър хич не е лесно. Не си ли си се замислял?

От онова „Осанна” и последвалото го след шест дни „Разпни го” са изминали 2000 години.

Ти мислиш ли, че ние-хората сме променени от тогава?

Забелязал ли си колко бързо сме склонни да заменим това, което наричаме любов, с омраза?

Забелязал ли си колко бързо съдим другите, а някак не успяваме да видим себе си?

Забелязал ли си как не разбираме различните от нас(като култура, вярвания, начин на живот и т.н)?

Мога и още въпроси да ти задам, но(прости ми) знам отговорите им.

А че религиите вдигат стени, вместо да строят мостове... тук си прав. Но има хора, които се нуждаят от наставление, от опора, от съмишленици... Нека не съдим.

Религиите ще свършат своята работа и ще отшумят постепенно.

Виждаш ли какъв оптимист съм?

Няма да е скоро обаче...

Редактирано от Нел (преглед на промените)

догма - (рел.)Основно верско положение, което се приема без доказване.

догматизъм - Сляпо придържане към догма и боравене с готови формули без съобразяване с конкретните и променящи се обстоятелства.

Във този и в много други форуми , има обяснения на различните религии , на различни догматични вярвания , но никъде не е засегната темата за вредите от тези вярвания и страданията причинени на човечеството вследствие налагането на едни или други догматични вярвания !

...

Ето едно мнение по въпроса: http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=36333&st=0&p=358244&#entry358244

Ако причислим будизма към религиите, то може би е добре да се знае, че в будизма няма догми.

Няма сътворение, нито творяща, съдеща и наказваща сила - Бог.

• Автор

Ако причислим будизма към религиите, то може би е добре да се знае, че в будизма няма догми.

Няма сътворение, нито творяща, съдеща и наказваща сила - Бог.

А как да си обясниме разсъжденията за преражданията и промиването на мозъка с примиряването към собствената карма и нирваната - пътя към примирието ? Пак опират нещата до "търпи в този свят (в този живот) - за да бъдеш в следващия добре .

Трудна работа е да наречеш нещо религия и да твърдиш , че в него няма догми .

А как да си обясниме разсъжденията за преражданията и промиването на мозъка с примиряването към собствената карма и нирваната - пътя към примирието ? Пак опират нещата до "търпи в този свят (в този живот) - за да бъдеш в следващия добре .

Според теб смирение и търпение са едно и също с премирението и търпенето, ли?

хм... за мен са коренно различни понятия. Смирението и търпението са свързани със себепознанието, а премирението и търпенето с безхарактерността(което е точно обратното на себепознанието, защото само силен характер може да се вгледа в себе си и да види, че е същия като другите хора).

Преражданията... не си длъжен да вярваш в прераждането, но погледни природата-нима дърветата не сменят листата си всяка година.

А карма е(най-простичко казано) - каквото си надробиш това ще сърбаш.

Нирвана(отново простичко казано) е да изживееш живота си в хармония със себе си и всичко, което те заобикаля.

Вало, моля да ми простиш опростяванията :angry:

Редактирано от Нел (преглед на промените)

• Автор

Скъпа Нел , нека Ви предложа това определение за религия :

Религията (от лат. religio — свещено задължение, благоговение) е форма на обществено съзнание, съвкупност и система от възгледи, нагласи и обичаи, основани на вярата в свръхестествени сили, както и съвкупност от моралните норми, практики, ценности, институции и ритуали, съпровождащи тази система.

И ако от тази дефиниця , извадиме "свръхестествените сили" , ритуалите и институциите - то тогава остават доста по - реалистични философски принципи .

Както и учението за будизма : то е религиозно - философска система , от която система ако извадиме религиозните вярвания и предразсъдаци - тогава остава само философското учение .

Дали е добра или лоша дадена философия не е предмет на темата - предмета на темата са религиозните догми и вредите , които нанасят на човешкото мислене и задържането на човешкия прогрес вследствие налагнето на догматизъм .

Стана интересно. :rolleyes:

Коя точно религиозна догма пречи на човешкото мислене? Мислещите(смея да твърдя) са мислели и когато са били заплашвани, преследвани и горени на кладите.

И ако някой вярва в нещо(в което аз и ти не вярваме, примерно), означава ли, че е немислещ?

Ако съм като кон с капаци и не виждам нищо друго освен носа си, религиите ли са ми виновни? -

Докога ще търсим вина другаде, а не в себе си?

Прости ми, но и това е догматизъм. Готовата формула: той, тя, то са виновни, аз - не! :ph34r:

Целта на будизма е просветление, не примирение.

Просветлението е същността ни и е възможно в този живот. Тук и сега.

Според мен Будизмът не е религия.

Будизмът е съвкупност от знание и методи водещи до осъзнаване и преживяване на природата на това, което гледа през очите ни и слуша през ушите ни точно сега, това което мислите и е между и зад тях.

Всеки е Буда не всеки го знае.

Преди да умре историческият Буда е казал: "Умирам щастлив. Всяко учение, което може да ви облагодетелства вече съм го дал." и после добавил: "Не вярвайте на нито една моя дума просто защото Буда я е казал. Проверете всичко сами."

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.