Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с DVD записвачка

Featured Replies

Записвачката ми NEC ND-3550A в последно време ми прави мизерии:

записвам ДВД и след това не иска да го прочете -пише, че е празен диск. Обаче като го сложа в друго устройство всичко си е наред. Значи нещо не иска да чете иначе си записва, което е странно защото си мисля, че използва 1 лазер за двете операции. Та сега пробвах нчколко стари диска ХП и се оказа, че чете само ДВД+Р, а -Р неще. С ЦД-тата също няма проблем. Някакви идеи имате ли? Или да я бия от земята!

записвам ДВД и след това не иска да го прочете -пише, че е празен диск. Обаче като го сложа в друго устройство всичко си е наред. Значи нещо не иска да чете иначе си записва, което е странно защото си мисля, че използва 1 лазер за двете операции. Та сега пробвах нчколко стари диска ХП и се оказа, че чете само ДВД+Р, а -Р неще. С ЦД-тата също няма проблем. Някакви идеи имате ли? Или да я бия от земята!

Какъв ти е проблема щом записва? Просто една записвачка започва да умира постепенно. Щом все още върши работа - ползвай я. Аз до скоро си имах един Benq, бивша записвачка, с която само четях дисковете. Така спестяхах от живота на основната записвачка.

• Автор

Проблема е, че не чете! Никога не мога да съм сигурен дали е записала нещо! Няма да търча при комшията всеки път да проверявам записано ли е. Няма ли някакъв чалъм за усилване на лазера или за чистене с нещо или с ъпдейт на firmwear-a или знам ли и аз. Така като не чете не мога д аси правя и каталози на записаните дискове.

Записвачката ми е Optiarc DVD RW AD-7170S.Чете само DVD+R и CD.

Защо неможе да чете DVD-R DVD-RW DVD+RW? С фирмуер не се оправя.

Проблема, пич, е че взеха да ги правят през пръсти китайците - поне масово купуваните евтини модели. Опитай да я почистиш - или с диск за почистване, или ръчно (със съответното внимание) и ако не стане се ориентирай към нова. И си вземи по- добре на LG - като че правят по- малко проблеми.

лазера е един и същ и за четене и за запис. но при запис ползва по голяма мощност - тоест може да записва и през слой от прахоляк... вариантите са 3:

1 има прах върху лазера

2 отслабнал е и за това не чете...

3 вариант страда от проблема не чете DVD-R, но чете DVD+R или обратно (проблем на 90% от нековете - най вероятно, има нищожен шанс да се оправи с последния фирмуер...)

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Пробвай с почистване, ако не стане смени firmwear-a ако има по-нов и ако и това не стане сменяй я с нова. Аз имах такъв проблем с Siny NEC Optiarc AD-5170A и ползвах преди време DVD-R Princo, смених ги с Verbatim и установих след време проблем с тяхното прочитане. Нерото си ги записва, проверява своя запис и казва, че записа е направен успешно, но после не иска да го прочита. Старите Принко се прочитаха нормално. Проблема се реши с нов firmwear. После след година време се появи една грешка при запис „грешка при калибриране“ и я смених с LG. Изкара ме цели 3,5 години.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Е с флашване не стана :( утре ще го отварям, дано се оправи, че нямам излишни 50 кинта баш сега.

• 1 месец по-късно...

моето dvd от няколко дни отваря и затваря толкова бързо че не мога да поставя диска,иначе всичко друго е наред?

ако някой знае за какво става дума нека ми помогне,за което предварително благодаря.

може и с е-mail-ivgold_48abv.bg

моето dvd от няколко дни отваря и затваря толкова бързо че не мога да поставя диска,иначе всичко друго е наред?

ако някой знае за какво става дума нека ми помогне,за което предварително благодаря.

може и с е-mail-ivgold_48abv.bg

Като го отвориш се затваря само, така ли?

Вероятно имаш проблем със затварящият механизъм-Може нещо някъде да е заседнало.

Като го отвориш се затваря само, така ли?

Вероятно имаш проблем със затварящият механизъм-Може нещо някъде да е заседнало.

Как го отваряш? С бутончето или софтуерно? Или и при двата начина дава проблема. За да разбереш дали е от операционната система стартирай и влез в BIOS (без да правиш нищо там - просто за да е в устойчиво състояние системата и да не е стартирала OS) и както си в BIOS отвори CD/DVD- то и виж прави ли така? Ако продължава е добре да се отвори и почисти, ако продължава - смяна на Firmware, ако упорства - в близката кофа ;-)

Редактирано от ivankrivodol (преглед на промените)

лазера е един и същ и за четене и за запис. но при запис ползва по голяма мощност - тоест може да записва и през слой от прахоляк... вариантите са 3:

1 има прах върху лазера

2 отслабнал е и за това не чете...

3 вариант страда от проблема не чете DVD-R, но чете DVD+R или обратно (проблем на 90% от нековете - най вероятно, има нищожен шанс да се оправи с последния фирмуер...)

the professor-e, лазерите винаги са били два. Физиката им е такава, че те работят с различна дължина на вълната. Една за CD - оптични дискове и друга различна за DVD - оптични дискове. Просто са разположени в общ корпус. Лазерният светодиод е поместен в соленоид, а прижинките са тоководещи, четири на брой. Два общи и по един активен за всеки отделен диод.

freako, за жалост NEC ND-3550A е самото разочарование и говоря/пиша от личен опит. Имах две и двете изгърмяха. Една записа не повече от десет DVD - диска, а другата не повече от 20. И двете се превърнаха в комбо устройство. NEC ND-3550A може да се разглежда кога е произведен. Ако е до февруари 2006г, то е подвластен на хакове. След тази дата NEC се усеща и променя доста неща. Причината е, че първите ND-3550A лесно се отключват и след обновяване на firmware-a им ставаха на 4550A, сиреч можеха да рисуват на обратната страна на диск за целта. Отделно серията се ползваше с голяма популярност и плъзна слух, че този модел едва ли не бил сглобяван в китайските гаражи, което доведе до сриване на реномето.

Профилактично може да разглобиш писалката и да почистеш повърността на диода от полепнал боклук. Има фирмена утилка, която следи текущия firmware. Инсталираш на свой риск такъв за по-горна серия и ако живне - живне, ако не в кофата. Никакви тримери не пипай за усилване на тока, това са профанщини.

поздрави

the professor-e, лазерите винаги са били два. Физиката им е такава, че те работят с различна дължина на вълната. Една за CD - оптични дискове и друга различна за DVD - оптични дискове. Просто са разположени в общ корпус. Лазерният светодиод е поместен в соленоид, а прижинките са тоководещи, четири на брой. Два общи и по един активен за всеки отделен диод.

freako, за жалост NEC ND-3550A е самото разочарование и говоря/пиша от личен опит. Имах две и двете изгърмяха. Една записа не повече от десет DVD - диска, а другата не повече от 20. И двете се превърнаха в комбо устройство. NEC ND-3550A може да се разглежда кога е произведен. Ако е до февруари 2006г, то е подвластен на хакове. След тази дата NEC се усеща и променя доста неща. Причината е, че първите ND-3550A лесно се отключват и след обновяване на firmware-a им ставаха на 4550A, сиреч можеха да рисуват на обратната страна на диск за целта. Отделно серията се ползваше с голяма популярност и плъзна слух, че този модел едва ли не бил сглобяван в китайските гаражи, което доведе до сриване на реномето.

Профилактично може да разглобиш писалката и да почистеш повърността на диода от полепнал боклук. Има фирмена утилка, която следи текущия firmware. Инсталираш на свой риск такъв за по-горна серия и ако живне - живне, ако не в кофата. Никакви тримери не пипай за усилване на тока, това са профанщини.

поздрави

Това и на мене ще ми помогне благодаря :ph34r:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.