Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Отказваме се от еврото ( засега ? )

Featured Replies

България официално се отказва да кандидатства за влизане в еврозоната заради лъсналия свръхдефицит в бюджета за 2009 г. Това каза премиерът Бойко Борисов. Той е убеден, че би било нахално да искаме да въведем еврото при положение, че не отговаряме на условията.

c9c10efe7c35.jpg

Свръхдефицитът за 2009 г. беше обявен от финансовия министър Симеон Дянков. Дупката е зейнала в резултат на изскочилите анекси към 150 договора, сключвани от миналото правителство на стойност над 2 млрд. лв. Фискалното измерение по оценка на кабинета се изразява в това, че вместо 1,9%, дефицитът за миналата година скача двойно на 3,7%.

Последствията вероятно ще са наказателна процедура срещу България, мониторинг и нови доклади на всеки шест месеца, каза Дянков. Той нападна БСП, че е спазило черната традиция да предизвиква катастрофа след всяко свое управление. Както беше след Луканов и Виденов, така е и след Станишев, каза министърът. Той обясни, че правителството изважда веднага информацията, за да могат Еврокомисията и Европейската централна банка да могат да се запознаят с нея преди да е излязло официалното отношение към нашата конвертгентна програма следващата седмица.

"Досега сме станали съпричастни на лъжите към Брюксел без да имаме никаква вина", каза премиерът Борисов. Той призна, че правителството на практика е лъгало, когато е кандидатствало за еврозоната и е обяснявало, че държавата е подготвена за това. Борисов съобщи, че днес се е натъкнал на нови 120 млн. лв., скрити от предишното правителство. "Засега знаем, че дълговете на болниците са 280 млн. лв, а днес в парламента вносители на медицинска апаратура са се оплакали, че имат неизплатени 400 млн. лв", каза премиерът.

Той се е разпоредил всички, които са подвели кабинета за скритите задължения, да бъдат уволнени. "Вината на Дянков е, че не ги омете всичките като отиде там затова, че дават цифри и сметки каквито им дойдат на ум", отсече Борисов. Той ги обвини, че не са се отплатили с добро за приемствеността и че са подвеждали изпълнителната власт като умишлено са мълчали.

Вера Александрова, BNews

Ние и за ЕС бяхме готови, но съвсем неподготвени се оказахме. За еврозоната положението също не е по-розово. Така че по-добре късно отколкото никога.

Редактирано от kolovar (преглед на промените)

Мога само да кажа :rolleyes:

Много се радвам че няма да въвеждаме Еврото! Не мога да разбера кое го налага и, щото не съм специалист, мога да виждам в това само една причина по-малко за евентуалната масова спекула, която би настанала!

Супер :cool:

• Автор

Мога само да кажа :shy11:

Много се радвам че няма да въвеждаме Еврото! Не мога да разбера кое го налага и, щото не съм специалист, мога да виждам в това само една причина по-малко за евентуалната масова спекула, която би настанала!

Супер :)

Точно на обратното мнение съм - спекулата е сега, защото никой ( особенно на запад) не си прави труда да превръща левовете в евро при определяне на цените.

Когато всеки в България види, че в центъра на Берлин наприемр, олиото струва под 1 евро, а тук - близо 2 , а заплатите ни са под техните социални помощи - ще се замисли каква държава сме и ще си прави сметката къде да живее.

Точно на обратното мнение съм - спекулата е сега, защото никой ( особенно на запад) не си прави труда да превръща левовете в евро при определяне на цените.

Когато всеки в България види, че в центъра на Берлин наприемр, олиото струва под 1 евро, а тук - близо 2 , а заплатите ни са под техните социални помощи - ще се замисли каква държава сме и ще си прави сметката къде да живее.

Ми да и не! На запад едва ли някого го интересува особено какви са цените тук. А колкото до това че не всеки вижда от тук какви са цените и заплатите там, за да може да сравни... струва ми се не си прав! Попитай, ей така, за експеримента няколко случайно срещнати човека и ще видиш. :shy11:

Супер! Размина ни се за още малко поредното обедняване. Защото въведем ли еврото, всички заплати ще бъдат отрязани наполовина, по курса. А цените ще си останат същите, само дето след цифрите няма да има "лв", а "?" пред тях. И реалната покупателна способност на населението ще намалее почти два пъти.

Дано поне олиото стане от 2 на 1 евро МНОГО СЕ СЪМНЯВАМ с тази изобретателност която сме надарени всички българи НЕ ЗНАМ ама то да е само ОЛИОТО ами ТОКА представени си в Гърция, Македония и Турция имат по евтин ток чак сега забелязали политиците СТРАНО затова така се търси българския ток като има будали да им го дават така евтино защо не. Примери много но едва ли с ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕВРОТО нещата ще са оправят но кои знае дано да греша.

• Автор

Ми да и не! На запад едва ли някого го интересува особено какви са цените тук.

На запад се интересуват от цените тук - не говоря за простите хора, ами за политиците, които гледат да няма търкания и вълнения.Представи си какво става, когато някой вестник на първа страница изтъпани цените при нас в ерво спрямо заплатите ?

Такива статистистики се правят, но в момента минават незабелязано.

А колкото до това че не всеки вижда от тук какви са цените и заплатите там, за да може да сравни... струва ми се не си прав! Попитай, ей така, за експеримента няколко случайно срещнати човека и ще видиш. :shy11:

Младите хора - да, знаят.

Пенсионерите - не.

За тях думат "евро" има магически характер, и си мислят, че когато взимаш 1000 лв тук си богаташ.

А това са само 500 евро , по-малко от една "социалка" в Испания.

Когато нашите цени ,заплати и пенсии преминат директно в евро - ще лъсне голата истина и всеки един гласоподавател ще може да направи сравнението с цените и заплатите в Западна Европа.

Дано поне олиото стане от 2 на 1 евро МНОГО СЕ СЪМНЯВАМ с тази изобретателност която сме надарени всички българи НЕ ЗНАМ ама то да е само ОЛИОТО ами ТОКА представени си в Гърция, Македония и Турция имат по евтин ток чак сега забелязали политиците СТРАНО затова така се търси българския ток като има будали да им го дават така евтино защо не. Примери много но едва ли с ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕВРОТО нещата ще са оправят но кои знае дано да греша.

Цените на олиото и тока няма да паднат, но път хората ще могат директно да разберат колко сме ощетени - дори и в сравнение с Гърция ....

Да -точно така си е - токът в Гърция е по-евтин от колкото тук.

Това някой знае ли го в Долно камарци , въпреки, че от същото това село половината хора ходят на гурбет в Гърция.

Когато обаче сметките пристигнат в евро, и човекът види, че в селото си плаща ток по-скъпо от тока, който самият той плаща в Гърция - дали няма да ревне ?

Сега си седи и си вика -аз сигурно нещо бъркам ....

Представи си какво става, когато някой вестник на първа страница изтъпани цените при нас в ерво спрямо заплатите ?

Такива статистистики се правят, но в момента минават незабелязано.

Представям си - и филми по телевизията са пускали тук в ДЕ , и си е все тая ! Казвал съм на немци колко пенсия взимат хората в БГ - 50 - 100 евро и колко е минималната заплата и резултата е - мислят , че ги лъжа и до днес не ми вярват и казват , че нормален човек не може да съществува с толкова пари .

Представям си - и филми по телевизията са пускали тук в ДЕ , и си е все тая ! Казвал съм на немци колко пенсия взимат хората в БГ - 50 - 100 евро и колко е минималната заплата и резултата е - мислят , че ги лъжа и до днес не ми вярват и казват , че нормален човек не може да съществува с толкова пари .

По е важно, за какви ни приемат. За "нормални" или НЕНОРМАЛНИ. а и ние самите сме си ненормални заради това, че търпим с години да ни дерат кожите отляво и отдясно.

Само за информация ще споделя, какво стана в Австрия, когато минаха към еврото:

Курсът шилинг към евро беше около 13,87 за 1 евро. Само си представете, какво се получи, след визуално цените намаляха почти 14 пъти. Повечето хора започнаха да купуват. На края на годината банките обявиха, че повече от 50% от банковите на сметки на австрийците са на минус. Да не говорим, че и там продавачите също закръгляват нагоре при промяната на цените в евро. Така или иначе цените на повечето ще им струват много по-малки, но не е едно и също дали цените ще намалеят 13,87 или примерно 12 пъти.

А тук ако въведат еврото, не ми се мисли, какво ще стане. Като някои писаха по-горе, заплатите веднага ще паднат два пъти, но цени едва ли ще паднат 2 пъти. Така че аз не искам да минаваме на евро, защото не ми се става по-беден, от колкото съм сега. Кадърните хора, които правят сравнения между цените тук и в Европа, въобще не им пречи това, че си ползваме лев-а, а не еврото.

Слава богу, че финансовата обстановка налага това отлагане.

Никой не може да предскаже колко хора у нас биха умрели от глад и недоимък при неминуемото почти двойно повишаване на цените.

Положението на нацията и сега не е добро, но ненавременното въвеждане на еврото щеше да убие много хора.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.