Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Немска овчарка или Самоед ?

Featured Replies

Моля ви кажете много съм раздвоен и мисля каква порода куче да си взема за домашен любимец

Гласувам за Ротвайлер. Добре дошъл в Калдата и ако обичаш, пускай си темите в правилните раздели!

Моля ви кажете много съм раздвоен и мисля каква порода куче да си взема за домашен любимец

Имам немска овчарка за пазач, идеално куче е.

Двете породи си приличат само по габаритите.:baby: Самоеда е изключително общително и игриво куче,но пазач от него не става!Има и един много важен "недостатък" - трябва да се къпе често,да се реши по 2 пъти на ден,а под опашката да се мие след всяко акане,защото много се цапа. Овчарката си е овчарка - и умна,и игрива,и пазач...Аз бих предпочела овчарка!

• Автор

Двете породи си приличат само по габаритите.:)

Самоеда е изключително общително и игриво куче,но пазач от него не става!Има и един много важен "недостатък" - трябва да се къпе често,да се реши по 2 пъти на ден,а под опашката да се мие след всяко акане,защото много се цапа.

Овчарката си е овчарка - и умна,и игрива,и пазач...Аз бих предпочела овчарка!

може ли да ми кажеш как се отглежда немеца и какви гриже трябва да се полагат за него и примерно може ли да го развеждам примерно на плажа или някаде другаде без да ме е страх че ще охапе някого. Всмисал до каква степен са агресивни . И каква е средната продължителност на живота им. Благодаря предварително

може ли да ми кажеш как се отглежда немеца и какви гриже трябва да се полагат за него и примерно може ли да го развеждам примерно на плажа или някаде другаде без да ме е страх че ще охапе някого. Всмисал до каква степен са агресивни . И каква е средната продължителност на живота им. Благодаря предварително

Немската овчарка,както всички служебни кучета от големите породи като бебе изисква много грижи - засилен прием на калции и витамини,дресура и т.н.Дали е агресивно кучето,може да се провери веднага - като приближиш котилото с малки кученца агресивните ръмжат и не разрешават да ги гушнеш.За домашен любимец се взима дружелюбно и игриво кученце,което се дресира с много любов - не трябва да се бие в никакъв случай!Живеят около 16 години.Винаги трябва да се извежда с намордник,независимо от това дали е агресивно!Немската овчарка има добро здраве,защото породата е естествена.

Аз съм гледала два добермана,но не бих си взела пак поради крехкото им здраве.Иначе те са невероятно умни,любвеобилни и перфектни пазачи.

Успешен избор!:)

Аз съм гледал 10 години немска овчарка в апартамент (дама). Ами иска си да я извеждаш поне два три пъти дневно за нуждите и . Живя 10 години и разви някаква болест на гръбнака и остана инвалид със задните крака . По принцип не беше агресивна във блока всички и се радваха имах само един комшия дето я мразеше и тя само на него опъваше каишката да скача да хапе . Определено е интелегентно куче но моето не беше тренирано макар че изпълняваше доста работи ако имах храна в ръката . Спеше винаги в краката ми , винаги ме посрещаше на вратата , познаваше шума на двигателя на колата ми и ако не се приберях рано до към 24-01 часа разхвърляше ми леглото и не ме чакаше на вратата а сърдита стоеше до леглото . Иначе в къщи беше агресивна към чужди хора .

Веднъж се бях закачил с колата на един квартален пазар с някакъв дошъл от село и ме заобградиха 7-8 негови колеги , както уж дремеше на задната седялка излезе през шофьорския прозорец и ги строи в две редици .

Но сега имам два ротвайлера , женската е много кротка но мъжкия е карал училище за персонален пазач и там е страшно ако е без наморник .

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

според мен: ако си на апартамент - насочи се към някоя от по дребнете породи. ако си на къща с двор - може да си избериш и най едрото... кучетата имат нужда някаде да си изразходват енергията , - място! често пъти разходките не са им достатъчни и затова правят бели в къщи. да имаш достатъчно свободно време за да му даваш необходимото внимание и лобов ! :)

• Автор

а знаете ли какво е отношението им към други кучета и дали вобще по някъкъв начин може да се изкарват без наморник защото съм чувал че наморниците може да озлобят кучетата и да ги направят агресивни и примерно ако живее в къщата на баба ми и естествено го разхождам всеки ден ще привикне ли към мен и към моето семейсттво и дали ако е малко живее в нас а после го преместим на по широко място

това място е къщата http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Гледам кучета от 19 години. Първото ми куче беше доберман - умря на 14 години от рак на матката. Малко след смъртта и си взех ротвайлерка, която вече е на 5 години. От опита ми мога да кажа няколко неща: първо - злобата не зависи само от породата, тя зависи предимно от начина, по който възпитаваш кучето. Има породи, които при еднакво възпитание са по-склонни към озлобяване, има и такива, които са по-кротки и умерени. За самоета нямам конкретни впечатления, но съм имал няколко приятели, които са имали немски овчарки (говоря наистина за немска овчарка, а не за мелезите с вдигнати уши, наричани в България "вълчаци"). Някои от тях бяха толкова зли, че дори и самите собственици влизаха при тях в клетката с едно наум, други бяха толкова разлигавени, че приличаха по характер повече на овце. Един приятел имаше мъжкар, който беше с възпитание на полицейско куче и хапеше само по команда, което за мен в България е оптималният вариант. Доберманката ми хапеше по команда, ако някой влезе без нас удома или ако някой посегне на някой от семейството ми или на самата нея. Проблем с това не сме имали никога и никога не си е позволявала без причина да посегне (с причина имаше няколко нахапани). Ротвайлерката съм я възпитал да е кротка и да не хапе. В Германия е прекалено опасно кучето да има злоба, дори и контролируема, а такава се постига с много работа с кучето, за което аз нямам време. Относно грижите - всяко куче се нуждае от тях, особено, когато живее в апартамента или къщата ти. Според породата се различава в това, от колко движение например има нужда или колко лесно се поддържа хигиената му. За дрисурата също трябва да се отделя време, в крайна сметка никой не желае куче, което не може да хване на двора или непредсказуемо посяга да хапе. Немската овчарка е голяма, дългокосместа порода. При смяна на козината (което става два пъти в годината), ще ти се струва, че живееш във фризьорски салон, който никога не е метен. Кучето ще трябва редовно да се къпе, иначе започва да мирише на прахосмукачка, на която от години не е сменяна торбата. Има нужда от доста движение - 2, 3 часа разходка на ден с други кучета, за да може да изразходи излишната енергия. Възпитава се сравнително лесно, но това не бива да те окуражава, въпреки това трябва да имаш подход и да отделяш нужното време. Дали ще водиш кучето си с наморник, зависи само от поведението му и доверието ти към него. Аз наморник на мое куче не съм слагал никога, няма и да сложа в бъдеще.

• Автор

а може ли да ми кажеш нещо за дресировката и възпитанието на кучето и ти благодаря за педишният ти коментар

По темата има доста литература. Само с книгите обаче трудно ще възпиташ кучето си. От тях може да научиш някои трикове, които биха улеснили работата ти, но сам трябва да намериш правилния подход. Виждал съм дресьори, работещи предимно с насилие, виждал съм и такива, които работят с кучетата си с подход и хитрост. И двата метода могат да бъдат еднакво успешни, вторият изисква повече време и търпение. Аз лично предпочитам да работя с кучето си без насилие. Тотално съм против метода с "подкупването" на животното с гранули, сладкиши и т.н. Добре дресираното куче изпълнява командата заради стопанина си, а не заради сладкиша, който ще получи. Доста спорна е и темата как трябва да се бие кучето, когато това се наложи. Някои съветват това да се прави с вестник, други с ръка. Аз съм на мнение, че кучето трябва да се удря със същата ръка, която го и храни. В началото ми се е случвало да потупам доберманката с вестник, на следващото ми прибиране удома съм намирал вестника все едно е минал през ярмомелка. В Германия съм срещал метода, в който на каишката се закрепва джаджа, която се управлява с дистанционно и издава неприятен за кучето звук или пък пуска много слаб ток. Този метод се ползва предимно, ако искаш да научиш кучето да не взима храна от чужди хора, да не яде боклуци или просто да не прави нещо, което според теб е нередно. Не съм го тествал, но зная, че улеснява работата. Дали обаче ще пускаш ток (дори и много слаб) на врата на кучето си, решаваш само ти.

• Автор

да но би ли ми казал как мога да го науча на дори и прости команди като редум,седни,легни,място и да го науча на послушание и това възможно ли е в домашни условия или трябва "училище"

• 2 седмици по-късно...

На 14 години си. Решението да вземеш куче у дома едва ли зависи само от теб. Кучетата искат много грижи, внимание, обучение и Любов. Кучето не е просто домашен любимец, то е приятел, най-добрия. Различните породи се различават помежду си както индонезиец и французин Публикувано изображение например. Имат много сходства, разбира се, но по-важен е характерът на кучето, а ти няма как да го знаеш предварително.

Имаш ли време, търпение, познания, огромно желание и ОТГОВОРНОСТ да се грижиш и да възпитаваш едно всеотдайно същество? Публикувано изображение

А, иначе, немската овчарка е изключтелно умна, възприемчива, послушна и любвеобилна, освен, че е страхотен пазач и другар.

Редактирано от MJA (преглед на промените)

Аз бих избрала самоед,влюбена съм в тази порода

:cool:

Публикувано изображение

• Автор
:computer8::help wanted3::help wanted3: ами нещо за белгийската овчарка (която е немска само че черна) като канадския вълк.

Можеш да го обучиш и сам.Трябва да започнеш с командата: "Дай лапа".Ще му я повтаряш и ще му хващаш лапата,после ще я побутваш,докато се научи да само да я дава.Всеки успех трябва да се възнаграждава с похвала "Браво,добро куче!".Някои дават и лакомство при изпълнена команда,но при мен вършеше работа и похвалата.Като научи тази команда,минаваш към втората,а тя обикновено е :Тук".Така ще го научиш на всички команди.При обучението е важно командите да се учат една по една - никага две или три едновременно,защото кучето се обърква. Някои породи усвояват командите по-бързо,други по-бавно и човек трябва да има търпение. Успех!:help wanted3:

Можеш да го обучиш и сам.Трябва да започнеш с командата: "Дай лапа".Ще му я повтаряш и ще му хващаш лапата,после ще я побутваш,докато се научи да само да я дава.Всеки успех трябва да се възнаграждава с похвала "Браво,добро куче!".Някои дават и лакомство при изпълнена команда,но при мен вършеше работа и похвалата.Като научи тази команда,минаваш към втората,а тя обикновено е :Тук".Така ще го научиш на всички команди.При обучението е важно командите да се учат една по една - никага две или три едновременно,защото кучето се обърква.

Някои породи усвояват командите по-бързо,други по-бавно и човек трябва да има търпение.

Успех!:)

Знам от "стари кучкари", че на кучето се говори само по име, а когато го хвалиш, казваш:"Добро момче/момиче".

Обсидиан е точна, че командите се учат 1по1, но наученото се поддържа непрекъснато, едновременно с усвояването на новата команда.

Важни команди са "Редом", "Спри","Седни", "Бавно", "На място".

Много кучета по рождение реагират на "Кой", "Къде" и то - бурно. Когато за първи път казах на Зара "Кой идва?" за приятел, когото тя познаваше и харесваше, му се нахвърли.

Не е лесно, да знаеш, но е огромно удоволствие.Публикувано изображение

• 3 месеца по-късно...
  • 4 месеца по-късно...

Немската овчарка,както всички служебни кучета от големите породи като бебе изисква много грижи - засилен прием на калции и витамини,дресура и т.н.Дали е агресивно кучето,може да се провери веднага - като приближиш котилото с малки кученца агресивните ръмжат и не разрешават да ги гушнеш.За домашен любимец се взима дружелюбно и игриво кученце,което се дресира с много любов - не трябва да се бие в никакъв случай!Живеят около 16 години.Винаги трябва да се извежда с намордник,независимо от това дали е агресивно!Немската овчарка има добро здраве,защото породата е естествена.

Аз съм гледала два добермана,но не бих си взела пак поради крехкото им здраве.Иначе те са невероятно умни,любвеобилни и перфектни пазачи.

Успешен избор!:wors:

Това не е вярно. Явно нищо незнаеш за немските овчарки. Първо немската овчарка живее до 12 години, а не до 16 ! Чистокръвната немска овчарка е до 12 години, прочети в книгите ако невярваш, или отиди при някой ветеринар във вашия град и го попитай. Ако искаш всички ветеринарни клиники обиколи - ще ти кажат същото. Че, немската овчарка живее до 12 години. Такава им е породата. Неживеят много. Просто след 10-тата година стават много манетести, и се разболяват често. И вече на 11 години и няколко месеца умират. Недостигат пълни 12 години. Това е за чистокръвната немска овчарка. А до 16 години може да живее ако е мелез. Ако е мешено, на половина немска овчарка, на половина друга порода. Второ, че породата не е естествена, а е получена след много опити и кръстоски между вълк и кучета. Еднинственото вярно в коментара ти е, че куче не се бие. И ако не е бита, немската овчарка не е агресивна. Не е задължително да се развежда с наморник, стига само каишка и синджир, ако кучето слуша стопанина си, и върви в крак плътно до него. Тогава няма смисъл от наморник. Ако тръгне автора да го развежда из града. Но по добре е разходките да са по поляни и гори, пусни я да се натича и я обучавай на спокойствие.

На автора ще кажа и че има два вида кучета - немски овчарки и всички останали. Всички показатели на немската овчарка са Отличен. Пазач на къщата - отличен, пазач на имуществото - отличен, пазач на стопанина - отличен, пазач на децата - отличен, лекота на дресировката - отличена, заплаха на злосторници - отлична. Това го пиша от книгата. Имам много книги за немски овчарки. Всички показатели им са отличен. Няма друго такова куче на което всички показатели да са Отличен.

Но имай на предвид, че ако си вземеш немска овчарка(а каквото и да е), ще трябва да го развеждаш почти всеки ден. Ако ще е дворно куче и ще има място където да тича, и да си върши нуждите, може и на няколко дена да го развеждаш. Но разбира се колкото по често толкова по добре. Ако можеш и всеки ден. Мъжките се нуждаят от повече разходки от женските. Също на всеки два месеца трябва да му даваш хапчета против вътрешни паразити (взимаш си ги от ветеринарния лекар), и всяка година трябва да го водиш на имунизация - ваксина. И да се отбелязва ваксината в паспорта му. За храна има специални гранули за немски овчарки, и за малки и за подрастващи и за големи. Водата му я сменяй поне през ден. И същинската дресировка започва когато е на 4 месеца. Колкото по от малко се започне по добре. До година, година и половина, трябва да знае всички команди. Добре е да си вземеш книги за немски овчарки , има специални книги за дресура, и да го учиш по тях. Също е добре и командите да са на чужд език - немски. Хем най добре възприема на родния си език, хем и хората няма да знаят какви команди му даваш. :)

Редактирано от Niki_vt (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.