Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Най-странната държава в света

Featured Replies

1623549I.jpg

Честване на рождения ден на Великия Вожд

Представете си страна, в която ви взимат мобилния телефон още на летището, без обяснения и извинения.

Страна, в която нямате достъп до интернет и където екскурзоводите ви следят на всяка крачка и докладват, ако излезете сам от хотела си.

Това е държава, която не е воювала от половин век, но има една от най-големите армии в света.

От хората там се очаква да боготворят президент, който почина преди 16 години.

1623551Q.jpg

Не, не става дума за Големия брат и Океания от "1984" на Джордж Оруел, а за Корейската Народна Демократична Република (КНДР) през 2010 г.

Пътувала съм до СССР по времето на Брежнев, снимала съм в Мианмар и Тибет, но никога не съм била на място, където всичко се наблюдава и контролира до такава степен и където всичко напомня на постановка.

Навсякъде има селища модели, изградени с пропагандна цел.

Посетих ферми модели, фабрики модели, училища модели. Екскурзоводите се притесниха леко, когато в едно от училищата попитах ученик в час по английски на кого от модерните световни лидери се възхищава най-много.

Детето отговори "Йосиф Сталин и Мао Дзедун". С култа си към личността, диктаторите и маршируващите пионери, Северна Корея си остава в XX век.

Объркана възрастна жена, която бута количка за пазаруване, работник със стари дрехи, уличен продавач - всички те бяха избутани извън обектива на камерата ни, за да не замърсят версията за Северна Корея, която властите искат да филмираме.

Искаме да снимаме обикновени хора, казваме ние ден след ден. Но спонтанността не е разрешена в КНДР.

1623555Y.jpg

Безсмъртният президент

Една от вечерите ни заведоха на театър, за да гледаме балет, посветен на триумфалното изграждане на водноелектрическа централа.

На следващия ден отидохме в една от детските градини модел. В огромната сграда, напомняща на дворец, от всяка стая изскачаха деца, грабваха ме за ръката и ме водеха да видя внимателно репетираните им изпълнения.

Малки момиченца се усмихваха широко, докато танцуваха в перфектен синхрон, а момченцата пееха оди за Великия водач на страната.

В началото изглеждат очарователно, но с насилените си усмивки дори децата се превръщат в зловеща гледка.

Много малчугани се занимават с метене на стълбите към 60-тата бронзова статуя на Ким Ир Сен, която хвърля сянка върху Пхенян.

Въпреки, че е мъртъв от 16 години, Ким Ир Сен все още е президент на Северна Корея.

Той е безсмъртен, обяснява 24-годишно момиче екскурзовод - Ние не вярваме, че е починал.

Когато се опитвам да върна разговора към реалността, за да поговорим за истинският свят, тя казва, че не е чувала за Нелсън Мандела.

Държавни тайни

Преди да замина за Северна Корея изпратих в Пхенян списък с нещата, които искам да видя и да направя, докато съм в страната.

Мислех си, че е учтиво да помоля да снимам националният футболен отбор, който за пръв път от 1966 г. се класира за Световното първенство по футбол. Преди да напусна Лондон, останах с впечатлението, че тази ми молба е била удовлетворена.

При първата ми среща с водачите ми в Пхенян обаче грешката ми бе поправена. Не само, че не можех да се срещна с футболистите, през целия ми деветдневен престой в КНДР нямало да се играе нито един футболен мач.

Явно футболът е държавна тайна. Една сутрин видяхме други двама души, очевидно журналисти, на закуска. Изглеждаха доста отчаяни.

Оказа се, че са бразилски футболни кореспонденти. Те също бяха помолили да гледат националния отбор по футбол на КНДР и бяха летели от Рио де Жанейро, през Лондон до Пхенян, за да го направят.

"Ще ходите ли на мач днес?", питахме ги всяка сутрин.

Не, отиваме в детската градина, отговориха ни веднъж. Не, отиваме да гледаме балет, отговориха ни на следващия ден.

Въпреки цялата лудост, успях да направя нещо с цялото си организирано като театър пътуване до КНДР - да илюстрирам, че Северна Корея наистина е най-странната държава в света.

Но идеята за бразилските футболни кореспонденти на балет все още извиква сълзи в очите ми.

Сю Лойд-Робъртс, кореспондент на Би Би Си

vesti.bg

Поръчкова статия, изработена специално заради последните събития на Корейския полуостров и ескалирането на напрежението между двете Кореи.

Както в КНДР не са и дали да снима каквото иска, така и Сю Лойд-Робъртс пък е написала това, което от BBC са искали.

Поръчкова статия, изработена специално заради последните събития на Корейския полуостров и ескалирането на напрежението между двете Кореи.

Както в КНДР не са и дали да снима каквото иска, така и Сю Лойд-Робъртс пък е написала това, което от BBC са искали.

Мхм.

Иначе Северна Корея си е ужасо място.

Никога не бих искала кракът ми да стъпи в тази държава.

• Автор

Няма значение дали е поръчкова или не статията.

Тия определено са зомбирани отвсякъде

sad.gif

sad.gif

Еми нормално.

Тоталитарна държава.

sad.gif

Не е толкова сигурно.

Ти лично била ли си там ?

нЕ си.

И аз не съм, а на статия по-горе нямам и капка вяра.

• Автор

нЕ си.

Не,мерси,не искам и да ходя

:cool:

Не е толкова сигурно.

нЕ си.

Любопитно ми е на колко години си защото явно не си на ясно какво е да живееш под камунистическа диктатура,е аз бих ти го обяснил така;

ако в България е същия режим който беше през 80десете години със сигурност нямаше да изказваш свободно мненията си във форумите,всъщност нямаше да имаш достъп до интернет и щеше да изразяваш свободната си воля под зоркия поглед на държавна сигурност.

Живял съм по времето на комунизма макар че тук режима да беше по лек на други места не беше така като пример мога да дам СССР,така че за мен статията е напълно достоверна.

Поздрави.

Редактирано от tenito (преглед на промените)

Любопитно ми е на колко години си защото явно не си на ясно какво е да живееш под камунистическа диктатура,е аз бих ти го обяснил така;

ако в България е същия режим който беше през 80десете години със сигурност нямаше да изказваш свободно мненията си във форумите,всъщност нямаше да имаш достъп до интернет и щеше да изразяваш свободната си воля под зоркия поглед на държавна сигурност.

Живял съм по времето на комунизма макар че тук режима да беше по лек на други мес

90;а не беше така като пример мога да дам СССР,така че за мен статията е напълно достоверна.

Поздрави.

За разлика от сега( когато едва не ме уволниха заради изказване) преди 1989 г. не съм се страхувал да изразявам мнението си гласно и съм живял сто пъти по-добре.

Дали ако щяхме да имаме интернет, ако сега живеехе в същия стой - това никой не може да ти каже.Всичко е сферата на фантазиите.

Викаш : " щеше да изразяваш свободната си воля под зоркия поглед на държавна сигурност."

Ха -сега да не е по-различно ?

Верно, сега ни подслушват и следят всичко, което пишем в интернет не от "ДС" , ами от ДАНС :cool: преди го правеха тайно, а сега явно

Разлика та е много голяма, нали ?

На всичкото отгоре , статията на Сю Лойд-Робъртс е написана точно в стил "соц вестник" от 80-десетте години и си е чиста проба пропаганда.

Не вярвам на нищо пропагандиращо нечий режим или "свобода" , за което явно би трябвало да съжалявам.

Поздрави и от мен.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Еми нормално.

Тоталитарна държава.

Звучи ми като парадокс, защо е Корейска Народна Демократична Република (КНДР), а управлението е тоталитарно? :cool:

Северна Корея официално следва принципите на идеологията чучхе, проповядваща национална независимост в икономическо и политическо отношение.Страната е силно централизирана и е под автократичното управление на Ким Чен Ир.

wikipedia.org

Редактирано от aMoPe (преглед на промените)

Звучи ми като парадокс, защо е Корейска Народна Демократична Република (КНДР), а управлението е тоталитарно? :eek:

Тоталитаризмът е държавно устройство, при което властта е централизирана и държавата се стреми да регулира и контролира всички аспекти на политическия, социалния и интелектуалния живот.

Такъв е случаят и в Северна Корея.

А това какво "пише", не винаги отговаря на истината. То и ние сме република, ама имахме цар по едно време :blink:

Иначе Северна Корея са много електро спестовни. Я вижте сателитна снимка на Северна Корея през нощта :hush:

korea_lights_lg.jpg

....

Иначе Северна Корея са много електро спестовни. Я вижте сателитна снимка на Северна Корея през нощта :wors:

korea_lights_lg.jpg

Абе -тия да нямат северно сияние или пък от ядрените им опити са почнали да светят в тъмното? :)

Абе -тия да нямат северно сияние или пък от ядрените им опити са почнали да светят в тъмното? :wors:

Па е*а ли ги :)

"Светещите" са Южна Корея.

Северна Корея е сигурно като в Софийски градски затвор - в 11 часа се дърпа щепсела :)

• Автор

Иначе Северна Корея са много електро спестовни. Я вижте сателитна снимка на Северна Корея през нощта :clap:

korea_lights_lg.jpg

:clap:

Оле,тъмно като у рог

• Автор

Сигурно имат режим на тока.

Една светлинка се вижда само

там да не е столицата.

Там е дисководещият

:)

• Автор

По скоро светлинката е от лампата на входната врата на мавзолея на Ким Чен Ир  :)

То май целия мавзолей на Ким Ир Сен свети - единствен в тъмницата

:)

_MG_0276.jpg

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.