Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

ръчна спирачка-помогнете

Featured Replies

Здравейте момчета, предполагам повечето сте такива, затова ако има жени да ме извинят :rolleyes: , аз съм начинаещ шофъор- жена...(без коментар) :lol6: и вчера много сглупих с колата си, карах 10 мин на ръчна спирачка, без да се усетя, още не съм свикнала да я слушам , а и с нищо мисля не ми подсказа, ама може да се лъжа, та после като паркирах и ми замириса малко на изгоряло, та чак тогава видях , че съм шофирала на ръчна спирачка, иначе си държи както преди така и сега, възможно ли е да съм прецакала нещо по сериозно по колата- поизтъркала съм феродото на накладките или е друго. Моля за съвет. Знам, че съм направила голяма простотия и съм супер ядосана на себе си, но и ми е притеснено. Ще съм благодарна на отговорите ви каквито и да са те. Карам Фиат Пунто 1,2 , 2000 г

Щом още спира не е толкова зле .. Колко време кара на ръчна? И накладките и дисковете имат кофти навика да се прецакват при силно прегряване - материала се разваля и не спира както трябва. В случая не можеш да го усетиш, защото това са задните колела, но все пак ...

• Автор

Щом още спира не е толкова зле .. Колко време кара на ръчна? И накладките и дисковете имат кофти навика да се прецакват при силно прегряване - материала се разваля и не спира както трябва. В случая не можеш да го усетиш, защото това са задните колела, но все пак ...

около 10 мин карах на ръчна

Зависи с колко км/ч си карала. Феродовите накладки със сигурност са се поопекли, ще има разлика в спирането преди и след карането на ръчна. Според мен трябва да се прегледат наклатките на феродото, за да знаеш състоянието и ефективността на задните спирачки.

Ми, кво да ти кажа ... най-вероятно нищо им няма ... но не е хубаво това, което е станало. Аз малко прибързано реших, че отзад има дискове. Ако да - лесно можеш да погледнеш дали има щети ... само сваляш джантата и оглеждаш. Но ако колата е с барабани ... ще е доста по-сложно :down: Щам спира - карай си и това е :cool: И без това предполагам, че не се ръчкаш между светофарите като нас, софийските тарикати :D

• Автор

всичко е наред с колата, ходих на майстор, явно не съм дръпнала добре ръчната докрая, иначе карах с не повече от 50-60 км

всичко е наред с колата, ходих на майстор, явно не съм дръпнала добре ръчната докрая, иначе карах с не повече от 50-60 км

Явно е била леко натегната, иначе се усеща, че нещо спира колата. Проблем е не толкова, че ще се нагрее и замирише феродото на челюстите а нагряването на лагерното тяло на колелата. Дори да се стигне до изтичане на греста за смазване. Другото по-фатално е прегряването на спирачната течност и на самите цилиндърчета. Това води до кипене на течността и необходимост от обезвъздушаване а на моменти и намалено спирачно усилие. Но това е при тежките случаи на прегряване.. Но явно всичко се е разминала без големи поражения. Успех в шофирането :)

Колата няма ли датчик на таблото, т.е. светеща лампичка за ръчната спирачка? Ако има и не свети, следва да се подмени незабавно, защото следващият път може да не се размине толкова безобидно, разбирай и евтино.

Абе хора, ще шашнете момичето още малко, нищо й няма споко, разни мераклии на море са ходили на "леко ръчна" :wors: голямата работа, това не е простотия на всеки може се случи. ПОнякога неувереността пречи и то доста, така че давай го по-смело - важното е толерантност на пътя да има и търпение, та сичко си идва на мястото.

............ Другото по-фатално е прегряването на спирачната течност и на самите цилиндърчета. Това води до кипене на течността и необходимост от обезвъздушаване а на моменти и намалено спирачно усилие.......

От това по-голяма глупост не бях чувал.Чудя се защо хора които хабер си нямат в дадена сфера пишат по въпроси от които и нищо не разбират.

Редактирано от BMW (преглед на промените)

От това по-голяма глупост не бях чувал.Чудя се защо хора които хабер си нямат в дадена сфера пишат по въпроси от които и нищо не разбират.

Мога да ти допълня личната колекция от "глупости", ако желаеш. Например гръмнала гума от прегряване на спирачките. Искаш ли да продължавам:)

А ти представяш ли си как Фиат Пунто 1,2 е запалил гуми заради натегната ръчна?

А ти представяш ли си как Фиат Пунто 1,2 е запалил гуми заради натегната ръчна?

То няма абсолютно никакво значение каква е колата и с какъв двигател е. Загряването на спирачките води до загряване на джантата и покачване на наляганего в гумата (въздуха има това интересно свойство да се разширява при нагряване) ... и в един прекрасен момент гумата се пръсва (като нажежения ръб на джнтата допринася за това) :blink:

• Автор

момчета дали може да дава отражение това ,че съм карала на ръчна-сега ми се запотява стъклото на десния преден фар , когато съм на къси и си включвам за нагряване на стъклата и се оправя, но когато е слънчево не ми са нужни къси, и запотяването след един ден се връща, посъветваха ме да покарам малко с развита гумена капачка -някаква на фара отзаде, но искам и още мнения, може би уплътнителната гумичка не държи при дъжд или тряпбва силикон, незнам http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

момчета дали може да дава отражение това ,че съм карала на ръчна-сега ми се запотява стъклото на десния преден фар , когато съм на къси и си включвам за нагряване на стъклата и се оправя, но когато е слънчево не ми са нужни къси, и запотяването след един ден се връща, посъветваха ме да покарам малко с развита гумена капачка -някаква на фара отзаде, но искам и още мнения, може би уплътнителната гумичка не държи при дъжд или тряпбва силикон, незнам http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Ръчна спирачка - фар , абсолютно никаква връзка.По-вероятно да е от гуменото уплътнение на фара.

Причината е само оплътнението.Няма за какво да се притесняваш-карала си на леко дръпната с 60 км/ч.Ако и имаше нещо,веднага щеше да разбереш.

Редактирано от VESSSKO95 ™ (преглед на промените)

Хаха не се притеснявай за ръчната спирачка и за барабаните нищо им няма освен, че са се износили малко без причина. Това не оказва абсолютно никакви проблеми на колата. Баща ми когат е копувал 80-тката е карал към 30 км на добре опъната ръчна освен, че е шарил малко колата в 3,4к оборота други проблеми не е имало. И досега ръчната си държи прилично добре за 23 годишна кола.

"XactoR",като ти гледам профила си 19 годишен.Аз в 15 годишната си практика никога не съм виждал пръсната гума от "загряване на джантата и покачване на налягането".Чудя се колко ли се "нажежава" тази джанта че при загряването на спирачките да пръсне гума.Ако не знаеш джантите имат охладителни отвори,а на моторите с по-големи кубици им слагат и вентилирани дискове.Това ли пък защо го правят производителите?

Готино е от време на време да се почетат малко бисери ! Чак експерти с въпроси колко време е траело ! Ще ме уморите ! Аз имах един период от десетина години в които редовно когато слизах нощно време от колата и си виждах предните дискове червени . Не помня ни гуми да са ми гърмяли ни да ми се е обезвъздушавала системата . А по темата нищо не може да и стане на колата . Не опрът ли на желязо да надраскат диска нищо и няма .

в купето ли замириса или отзад? щото ако е купето - на спирачките нищо има няма ама феродото на съединителя... не е нормално на ръчна да можеш да тръгнеш - или нямаш сила да я вдигнеш или не е регулирана и не държи...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

в купето ли замириса или отзад? щото ако е купето - на спирачките нищо има няма ама феродото на съединителя... не е нормално на ръчна да можеш да тръгнеш - или нямаш сила да я вдигнеш или не е регулирана и не държи...

Да в купето замириса на изгоряло, но чак след като паркирах, после като отворих капака никаква странна миризма не усетих, имаше и лек шум-цъкане отдолу под колата се чуваше, но бързо отмина. Е сега да ме видите как карам, ръчната не я забравям по смъртно :) Относно уплътнението на фара, да от гумичката е, махнах капаците отзад и карах така около 1 час и се изпариха капките, но си личеше по гумичката, че има следи от вода, лошото е, че немога да намеря в Русе такива гумички , мога да поръчам,но щели да донесат до 2 седмици и да ги сменя,не ми се иска да слагам силикон, защото после след време да сменя изгоряла лампичка на светлините и трябва да се разлепва този силикон, ама квото стане важното е да не влиза вода и влага вътре, че с този дъжд напоследък не е добре. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

сложи силикона, направи го да заеме формата на уплътнението със сапунисан пръст, изчакай да изсъхне и тогава сглоби фара - така няма да залепне... п.с. на повечето фарове, ако не и на всичките лампичките се сменят отзад без да се сваля стъклото...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

.... имаше и лек шум-цъкане отдолу под колата се чуваше, но бързо отмина..... Е сега да ме видите как карам, ръчната не я забравям по смъртно :whist: Относно уплътнението на фара, да от гумичката е, махнах капаците отзад и карах така около 1 час и се изпариха капките, но си личеше по гумичката, че има следи от вода, лошото е, че немога да намеря в Русе такива гумички , мога да поръчам,но щели да донесат до 2 седмици и да ги сменя,не ми се иска да слагам силикон, защото после след време да сменя изгоряла лампичка на светлините и трябва да се разлепва този силикон, ама квото стане важното е да не влиза вода и влага вътре, че с този дъжд напоследък не е добре. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Не се притеснявай цъкането го има при всяка, кола просто като угасиш двигателя почва да изстива, и след като паднат определени градуси "цъкането" спира. Не се притеснявай за фаровете, нищо няма да им стане трудно ще влезе вода вътре, кондензация се получава, но това не е опасно, но естествено е най-добре да го няма заради видимостта. Иначе предполагам нямаш проблеми с видимостта, от фаровете.

• 4 месеца по-късно...

Като млад шофьор имах глупоста да дръпна ръчната спирачка при -20градуса.Свалих лоста без проблем,но ръчната не се освободи....Пробвах с лашкане ама пак геле.С малко повече газ колата тръгна:)След 10 километра се освободи и всичко си беше ОК.След тази случка си карах колата без проблем,така че няма никакви проблеми да се кара и на ръчна,не се плаши :)Не,че препоръчвам карането на ръчна :) не ме разбирай погрешно :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.