Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

проблем със стартер

Featured Replies

при опит да запаля,се чува цък.

свалих стартера смених четки,четкодържател и втулката от пред на стартера.

пробвах го с кабели на земята.

работеше идеално.котвата щрака и върти идеално.

монтирах го и отново едно цък. :

пробната лампа заигра по кабелите за стартера.

имаше ток по кабелите инсталацията явно е наред.

колата е рено клио 92г.1.4 енержи.

някакви идеи,че вече съм във шаш?

Виш за оголени жици,ако са допряни лошо,но казваш че работи малко и гасне значи не е това.Ами тогава я закарай при някой познат ако имаш,да отвори къпака и давиди всички кабели,добре ли е свързан акомулатора,да види също и динамото как е...

Не че помогнах ама не ми се е случвало такова нещо.

А замери ли акумулатора дали държи ток?Пробвай да запалиш с друг акумулатор.

На "бутане" пали ли ?

• Автор

на бутане пали,ама живея в град без наклони.

А замери ли акумулатора дали държи ток?Пробвай да запалиш с друг акумулатор.

първо от него почнах.помислих че нямя ток и го заредих.

верно че запали веднага.

след 4-5 паленита и пак почна сапо а цъка.

смених му клемите и палеше 3-4 пъте.

щте пробвам и друг акумулатор.

може ли да съм изгубил маса при положение че когато задържа ключа в положение на палене не ми езгасват лампите на таблото.

Що не си замериш напрежението на динамото, това първо .

Ако е добре смени си акумолатора . Провери и за лоши връзки най вече клемите на акумолатора .

Пусни му маса директно от акумулатора до корпуса(на стартера)за проба...

Хаиде да не пишем глупости !

И защо са глупости?

Защото говорим за кабел които да издържи поне 400А ток . А най подходящо си е баш масата тоест каросерията на колата .

Защото говорим за кабел които да издържи поне 400А ток . А най подходящо си е баш масата тоест каросерията на колата .

Ти също си написал глупост - да измерва напрежението на динамото. В конкретния случай не е важно. Правилно е написал човека но е трябвало да напише плюсовия кабел и така да тества контактния ключ и останалите чаркове до стартера. Дори и изтощен акумулатора трябва да завърти. Макар и бавно и с мъки но трябва да врътне. Тогава ще се мисли да зарежда и да проверява генератор и т.н.

Та, проверка с пряк кабел от батерията, ако щрака и върти - контактен ключ или кабелчета - връзки докато намери проблема.

Ти също си написал глупост - да измерва напрежението на динамото. В конкретния случай не е важно. Правилно е написал човека но е трябвало да напише плюсовия кабел и така да тества контактния ключ и останалите чаркове до стартера. Дори и изтощен акумулатора трябва да завърти. Макар и бавно и с мъки но трябва да врътне. Тогава ще се мисли да зарежда и да проверява генератор и т.н.

Та, проверка с пряк кабел от батерията, ако щрака и върти - контактен ключ или кабелчета - връзки докато намери проблема.

Хайде не ми се спори с хора които никога не са хващали стартер в ръце или не са прочели добре темата !

Човека написа ясно че е зареждал акумолатора и е въртял 3-4 пъти ... Това какво ви говори господин Василев ?

Директен кабел до къде ??? до котвата където тока е 40а или до стартера където е 400а

Да ти кажа не ми се влиза в спорове от БДС клавиатурата ми на телефона, много зор да пиша и обеснявам .

А ако беше от контактния ключ изобщо няма да изхвърли котвата а изхвърли ли я тя затваря голямата верига и ключа повече не играе роля !

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

И с какъв според Изабел кабел е направил това упражнение

Не знам за Реното,възможно е франсетата да са му оставили маса само от купето(което ме съмнява).

Но задължително да си зачисти добре всички букси,клеми,болтчета и каквото там има по стартера и по кабелите които му доставят захранване,маса евентуално...

И с какъв според Изабел кабел е направил това упражнение

Не знам за Реното,възможно е франсетата да са му оставили маса само от купето(което ме съмнява).

Но задължително да си зачисти добре всички букси,клеми,болтчета и каквото там има по стартера и по кабелите които му доставят захранване,маса евентуално...

На празен ход без товар стартера дърпа 1/3 ток и за това му е работил .

Абсолютно всяка кола има кабел за маса между двигателя и купето и понякога много често проблема е там .

Ок.

Това не изключва употребата на същия кабел-за секунди проба...

Обаче се сещам за друга възможност-бендикс,който на вид изглежда добре,но натоварен не изхвърля.

Случвало се не веднъж.

Нищо,че понякога работи...

Абсолютно всяка кола има кабел за маса между двигателя и купето и понякога много често проблема е там .

И къде видя глупости в съвета ми да пусне директна маса?

И къде видя глупости в съвета ми да пусне директна маса?

Колата има оригинален кабел между купето и двигателя които е с дебелина на кутрито на ръката . От къде такъв кабел под ръка ? Като може само да си провери кабелите за лоши връзки .

Кабел евентуално може да пусне към котвата ако не му работи ключа макар че повечето стартери

могат да се окъсяват и с отверка между дебелия плюсов кабел и бендикса за да завърти .

• Автор

това е добра идея,ще проверя за изгубена паса на двигателя.

двигателите лежат на тампони и им трябва допълнителна маса от купето до двигателя и на минусовата клема има два кабела.

• Автор

частично се реши проблема.

на стартера дебелият кабел,който е плюс,пуснах друг до акумулатора.

20-ет пъте завъртя и не отказа.

тъпото е че ако откача края на кабела от акумулатора рабони,но неработи ако го откача от стартера.

това означава че му трябва някаква шаиба на резбата на стартера.

извиних се на 5-ет годишния акумулатор,дано не се е обидил,за дето се осъмних в него.

частично се реши проблема.

Значи лоша връзка на плюсовия кабел ? Опитай да свалиш кабела и всички връзки и да ги почистиш, огледаш и после правилен монтаж.

Изабел, това дето го беше написал за зареждане на динамото си беше и е глупост. Не реагирай като ощипана госпожица така рязко. Дори да съм сбъркал с някакво мнение това не означава по ниаккъв начин, че не съм пипал стартер и жици през живота си. Самият факт, че се намесвам в подобна тема означава, че имам някакъв опит и самочувствие да го оправя със собствени сили и възможности. Обикновено се прецаква контактния ключ за паленето или ако има реленце за бендикса. Или кабел. Не зная как е на конкретния автомобил и затова давам принципни съвети и мнение. Веригите са повече от елементарни. Още повече, че стартера е тествам на "сухо" и остават проблеми с кабелчетата и контактен ключ/релета евентуално. Дали ще е минусовия или плюсовия е въпрос на елементарна проверка. И не е необходим дебел кабел за да се хване проблемчето. Първия по-дебел ще свърши работа за тест. Щях да напиша тел, щото и с тел съм палил по голяма нужда по полетата ама да не ме разберете погрешно... Лек ден на всички :)

Изабел, това дето го беше написал за зареждане на динамото си беше и е глупост. Не реагирай като ощипана госпожица така рязко.

Аз не пиша глупости г-н Василев , азчета темата внимателно и ако е в компетенцията ми отговарям !

След ката прочетох и това

първо от него почнах.помислих че нямя ток и го заредих.

верно че запали веднага.

след 4-5 паленита и пак почна сапо а цъка.

не ми остана нищо друго освен да допусна че динамото му подържа акумолатора в почти разредено състояние и е логично да го посъветвам да му погледне напрежението .

Анадъмно !

Oси и валове лагеруват на две опорни точки! Това прави втулките две. Сега остана да напомня, да смениш и втулката отзад с нова. Аз имах петак дизел 210D и това упражнение го правих през две години. Сменях и двете. Имах две лади самара. При нея предната втулка бе монтирана в кожуха на съединителя и там бе жива клизма, докато я сменя.

Опитът с свален стартер е нищо повече от работа на празен ход, а това е най-облекчения режим за един електрически двигател. Под товар, той трябва да развърти студен мотор с неразбито моторно масло и да преодееле така нареченото степен на сгъстяване в цилиндрите. В момент на пускане говорим за стартов ток, който надвишва номиналния от 7 до 10 пъти. За моя модел достигаше 140А.

Не казваш нищо за зъбите на венеца на маховика. Те са подложени на износване.

Електрическото изпълнение е общоприето. Ключът под волана затваря електрическа верига и сработва реле. На свой ред то затваря поредна верига и подава захранване на котвата на стартера. Бендиксът бива изхвърлен, за да зацепи в венеца на маховика и увлича електрически механизъм, който включва мотора на стартера пряко към положителния полюс на акумулатора. Настъпва едно електро превключване, шунтира се котвата на бендикса. Постояннотоковият двигател е с последователно възбуждане, защото този начин осигурява най-голям въртящ момент. Всички мотриси, трамвай и тролей са с подобни мотори.

Какво е маса? Понятие от постояннотоковите електрически вериги. Практическото й изпълнение е медна шина в вид на оплетка. Тя идва от минусовата клема на акумулатора и се закача на корпуса на шасито. Зачистване с ситна шкурка и смазване с технически вазелин/грес е профилактиката на подобно съединение. Това рено е на 18г излиза и се прави оглед за корозия в мястото на съединение. Стартерът, скоростната кутия и моторът са компактна сглобка и постигнати от алуминиеви сплави. Това ги прави отлични ел. проводници. Но те лежат още на тампони и електрическата верига към масата е задължителна. Обикновено отдолу има втора шина, която в единия си край е притегната към външна стена на скосростната кутия, а другата към купето на автомобила. Оглед.

Плюсовият проводник е равнозначен в ел. верига и той също не е за подценяване. Той тръгва от клемата на плюса на акумулатора и отива на входа на стартера. Обикновено е шпилка и там става разклонение към плюса на генератора. Оглед.

поздрави

Редактирано от Profruit (преглед на промените)

Profruit изключително подробен и ясно обяснен пост . Просто няма какво да се добави повече. +1

Мога само да вметна една забележка за степента на сгъстяване че много хора я бъркат със степента на компресия .

Два различни параметара ! Единия е константа а другия се влияе от амортизацията на мотора .

И 140А за стартер са съмнително малко още повече за дизелов мотор . На мен например акумолатор със 450А ток на разряд се замисляше много на студен мотор на голф 1.9D наложи се смяна с 570А

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.