Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кога за първи път...

Featured Replies

Играта е проста, трябва да отгатнеш кога за пръв път се е случило нещо. Ето нещо лесно - кога за пръв път е опитомен вълкът.

• Отговори 102
  • Прегледи 9,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• странна история е това, за животно приличащо на вълк, но с по-големи размери... за пръв път се споменава през 1764 г. във Франция, но не е бил опитомяван, а мистерията приключва през 1767 с отстрелван

• Кога се е появил първия компютър (според фон Ноймановия модел) на Земята ето една картинка за илюстрация на модела:

• А аз не съм съгласен с теб, не само заради това, че фон Нойман говори за машина, а ти за жив организъм, ами заради това, че едноклетъните има също специализирани структури за отделните дейности.

• Автор

Звяра от Жеводан ... около 1760 г . Познах ли ?

странна история е това, за животно приличащо на вълк, но с по-големи размери... за пръв път се споменава през 1764 г. във Франция, но не е бил опитомяван, а мистерията приключва през 1767 с отстрелването на голям вълк...

Gevaudan-monster2.png

всъщност имах предвид опитомяването на вълкът като вид, а не като екземпляр... но пак щеше да се зачете...

• Автор

чакай да видя какви съм ги писал, че то не е едно m131.gif

такам...

Открити са подобия на зарове издялани от глезенния пищял на кучето Астрагали, датиращи отпреди 40 000 години EM_YoCi191.jpg

Според ДНК доказателства, прародителите на модерните кучета се отделили от другите видове вълци преди около 100 000 години.

Спътник в живота вълкът станал преди 50 000 години, когато споделил трапезата на човека. В края на Каменната епоха одомашените животни били приютени и в пещерите. Така, преди 20 000 (15 000) години, по дирите на хората вече са вървели вълкоподобни навлеци. Опитомяването било взаимоизгодно. Вълците тършували из отпадаците от вечерята, а воят им предупреждавал хората за приближаващи врагове. Хищническите инстинкти на четириногите дружки били ползвани и в лова. И за зарчета, както вече стана ясно m053.gif

броиш се за познал, твой ред е

Кога се е появил първия компютър (според фон Ноймановия модел) на Земята ;)

ето една картинка за илюстрация на модела:

420px-Von_Neumann_architecture.svg.png

• Автор

Първият проект на електронна цифрова изчислителна машина е създаден през 1939 г. (1937 г. - проектирана) в университета на щатa Айова в Амес от Джон Винсент Атанасов (John Vincent Atanasoff), професор по физика и математика. Машината била наречена от създателя й ABC - Atanasoff-Berry-Computer.

Първата електронно-изчислителна машина /ЕИМ/ с характеристики на универсален компютър е създадена през 1943 г. от Моучли и Екърт.

През 1946 г. Джон Фон Нойман /1903-1957/ представя проект за изграждане на автоматична изчислителна машина наречена EDVAC.

Кога е започнало култивирането на цветя. Повтарям цветя, не култури за прехрана.

Не, не е това, въпроса ми е "Кога се е появил първия компютър (според фон Ноймановия модел) на Земята", не кога е бил измислен от човека ;)

• Автор

Не, не е това, въпроса ми е "Кога се е появил първия компютър (според фон Ноймановия модел) на Земята", не кога е бил измислен от човека ;)

Т.е. модела въз основа на който е базиран компютъра ли? Бе, слагай звездички за въпроси с повишена трудност EM_YoCi191.jpg?psid=1

Т.е. модела въз основа на който е базиран компютъра ли? Бе, слагай звездички за въпроси с повишена трудност EM_YoCi191.jpg?psid=1

Да, затова и сложих снимката с надежда някой да доведе нивото си на абстрактно мислене до много високо ниво ;)

1951 г. ???

• Автор

С изпълнени тези условия ли?

ПЪРВИ ПРИНЦИП: Компютърът е електронно устройство и всички операции в него се извършват от електронни схеми, изградени на основата на електронни лампи, транзистори и интегрални схеми.

ВТОРИ ПРИНЦИП: Компютрите изградени с електронни елементи трябва да работят с двоична, а не с десетична бройна система.

ТРЕТИ ПРИНЦИП: Компютърът е програмно управляемо устройство. Програмата, която управлява работата на ЕИМ, се съхранява в паметта на машината заедно с междинните числови резултати.

... с надежда някой да доведе нивото си на абстрактно мислене до много високо ниво ;)

колко точно високо m125.gif да питам само, от новата ера ли е

май ще има промяна в условието на играта...

С изпълнени тези условия ли?

ПЪРВИ ПРИНЦИП: Компютърът е електронно устройство и всички операции в него се извършват от електронни схеми, изградени на основата на електронни лампи, транзистори и интегрални схеми.

ВТОРИ ПРИНЦИП: Компютрите изградени с електронни елементи трябва да работят с двоична, а не с десетична бройна система.

ТРЕТИ ПРИНЦИП: Компютърът е програмно управляемо устройство. Програмата, която управлява работата на ЕИМ, се съхранява в паметта на машината заедно с междинните числови резултати.

колко точно високо m125.gif да питам само, от новата ера ли е

май ще има промяна в условието на играта...

Отговора на всички въпроси (без последния, за промяната на правилата) е - не

единственото условие е да се "подчинява" на фон Ноймановия модел :ph34r:

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

• Автор
единственото условие е да се "подчинява" на фон Ноймановия модел :ph34r:

ми това са му принципите на Ноймановия модел m190.gif

щом е преди новата ера, значи се отплесваме някъде околоо първата форма на живот?

ми това са му принципите на Ноймановия модел m190.gif

щом е преди новата ера, значи се отплесваме някъде околоо първата форма на живот?

Близко, но не забравяй обособените модули на модела

П.П. АКо погледнеш внимателно модела няма да видиш никъде да се говори за електроника

Е, за първия човек иде реч..ама паметта ми ме лъже за преди колко време иде реч :bigrin:

не, още по-назад, разгледай картинката пак :ph34r:

• Автор

ОК, аз бях до тук.

Правило първо: без технически понятия.

Правило второ: ако нещо не може да бъде познато до 10 опита, задалият въпроса става почетен селянин на Марково и получава абонамент за Консомолская правда.

Правило трето: запазвам си го за черни дни, за да се облагодетелствам, когато ми изнася m151.gif

С времето се е появила нужда от автоматизация на основните аритметични операции. Опит да създаде машина за събиране прави Паскал през 1640г.По-късно Лайбниц прави подобрения върху тази машина. През 1906 е създадена лампа,използвана за усилвател. По-късно Тюринг изобретява машина с инструкции в/у перфолента,която имитира предходните машини.

През 1939 е създаден Атанасов - Бери компютър(ABC),който е предназначен за решаване на системи линейни уравнения във физиката. Не се стига до версия на ABC с общо предназначение.

През 1944 е създадена машината ENIAC,с консултант Джон фон Нойман, огромна по размери и тежаща 30т.,която била ръчно програмируема. Съхраняването на програмата,по която работи машината, в паметта,заедно с данните става възможно през 1945-та,с изобретяването на EDVAC(в една памет както командите така и числата-операндите). Първият комерсиален продукт е от 1951г. - UNIVAC за научни и бизнес приложения,със съответната съвместимост със по-старите модели. За научни цели се създава IBM 701 през 1953-та,а за бизнес IBM 702 - 1955г.

Днес се говори за 6 поколения изчислителни системи(ИС),като в момента се използват тези от 4-то поколение.

I Поколение започват от 1946г. до към 1955г. Характеризират се с лампова технология на хардуера,входно охлаждане,липсват периферни устройства за Вход/Изход,водно охлаждане програмира се на машинен език в цифров вид. В софтуерно отношение- отсъствие на ОС и на управляващи мониторни програми.

Липсва библиотека от стандартни програми и системни функции.

II Поколение от 1956 до 1963г. Появяват се устройства за В/И от перфоленти и перфокарти. Появява се полупроводникова технология - транзистори,диоди,съпротивления,въздушно охлаждане,наченки на управляващи мониторни програми за организиране и координация на процеса на функциониране на самата система.Вече има компилатори от асемблерен на машинен език.През 1962 се появяват езици от по-високо ниво(Фортран) и транслатори за тях,също и понятието функция и подпрограма.

III Поколение от 1963 до 1972г.Навлизат магнитни ленти и дискове,магнитни барабани.Появяват се първите сериозни управляващи системи,наречени изчислителни системи,предхождащи днешните ОС. Появява се концепцията на понятието библиотека на потребителските програми и система от потребителски програми.Развива се концепция на механизмите за прекъсване и от тук концепция за многозадачен режим на изпълнение на обработката в компютърните системи(КС),също и тази за структурно програмиране.

IV Поколение от 1972 до 1977г. Характеризира се със свръхголеми интегрирани схеми(силно намаляване на размера на компютърните системи),развитие на съвременните ОС.Появява се концепция за микропрограмно ниво,езици - Пролог,Лисп.1975 - Basic.Добавянето на нови и подобряването на стари команди вече става лесно и всички фирми се пренасочват към микропроцесорните технологии.Продължава да се спазва фон Ноймановият модел на изчисление - всяка задача се описва от последователни стъпки.Те се описват от машинни команди и специално устройство(централен процесор) изпълнява решението на задачата команда след команда.

ОП - оперативна памет

АЛУ - аритметично логическо у-во

УУ - управляващо у-во - контролер

Паметта е разделена на групи, в нея се съхраняват числата; операнди - в/у тях извършваме действията;операциите са инструкции какво точно да правим с числата.

Паметта бива оперативна(непосредствена обработка) и външна(обработка след време).Има йерархия в паметта. В АЛУ се извършват действията,УУ контролира действието на всички елементи.

П.П.: Аз докато го напиша, и сте нароили половин страница :ph34r:

Редактирано от mmk1980 (преглед на промените)

mmk1980, направи ли си труда да прочетеш и осмислиш отговорите ми и насоките?

П.П. До тук девет опита :ph34r:

mmk1980, направи ли си труда да прочетеш и осмислиш отговорите ми и насоките?

П.П. До тук девет опита :cool:

Е аз докато го напиша сте налазили 1 страница. Иначе - наистина трябва МНОГО абстрактно мислене за да отгатнеш. браво за въпроса и с нетърпение чакам да кажеш отговора. :ph34r:

• Автор

първата клетка преди 4 милиарда години?

belchohristovcom141.jpg

Заб.: Това не е нейният вид де, само ориентировачно го сложих.

Макар памет и ДНК най да ми се връзват m197.gif

Създаването на моделни системи на възможните “абиогенни” синтетични процеси, които са могли да се осъществяват на Земята преди около 4.5 милиарда години?

Правило второ: ако нещо не може да бъде познато до 10 опита, задалият въпроса става почетен селянин на Марково и получава абонамент за Консомолская правда.

Ако това не е достатъчно да мотивира лесни въпроси, то автора е осъден да зададе нова загадка m082.gif

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.