Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кога за първи път...

Featured Replies

Джокер?

Редактирано от Numenor (преглед на промените)

• Отговори 102
  • Прегледи 9,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• странна история е това, за животно приличащо на вълк, но с по-големи размери... за пръв път се споменава през 1764 г. във Франция, но не е бил опитомяван, а мистерията приключва през 1767 с отстрелван

• Кога се е появил първия компютър (според фон Ноймановия модел) на Земята ето една картинка за илюстрация на модела:

• А аз не съм съгласен с теб, не само заради това, че фон Нойман говори за машина, а ти за жив организъм, ами заради това, че едноклетъните има също специализирани структури за отделните дейности.

• Автор

Джокер?

Чакаме почетният селянин на с. Марково да ни удостои с отговора и новата загадка изискваща извънредно абстрактно мислене m195.gif

Кога се е появил първия компютър (според фон Ноймановия модел) на Земята :)

ето една картинка за илюстрация на модела:

420px-Von_Neumann_architecture.svg.png

Машината на Лайбниц от 1673 г ли имаш предвид ?

не ми се вярва да е Леонардо

Другият вариант е Mark-2 от 1947, но това е много, много съвременно....

Машината на Лайбниц от 1673 г ли имаш предвид ?

не ми се вярва да е Леонардо

Другият вариант е Mark-2 от 1947, но това е много, много съвременно....

Не е това, капитана вече каза, че е доста по-рано.

И аз мисля, че е клетката... или Вселената, може би.

Не е това, капитана вече каза, че е доста по-рано.

И аз мисля, че е клетката... или Вселената, може би.

Клетката и Вселената не работят в двоична система :) а това е първото условие....

защото освен схемата на Капитана,за да отговаря една машина на модела на Фон Нойман трябва :

· машината да работи в двоична, а не в десетична бройна система

· програмата да се съхранява на същото запомнящо устройство както междинните резултати в двоична бройна система

· устройството за аретметични операции да извършва само събиране, защото другите действия са производни на него.

Клетката и Вселената не работят в двоична система :) а това е първото условие....

Хайде пак... tongue.gif

ЧЕкай да дойде капитана, той ще каже кой крив, кой прав blink.gif

Редактирано от fedora (преглед на промените)

И отговора е - първото многоклетъчно при което се появяват специализирани клетки за отделни дейности. Времето за което говоря е 1.5 - 1.3 милиарда години назад

И отговора е - първото многоклетъчно при което се появяват специализирани клетки за отделни дейности. Времето за което говоря е 1.5 - 1.3 милиарда години назад

А аз не съм съгласен с теб, не само заради това, че фон Нойман говори за машина, а ти за жив организъм, ами заради това, че едноклетъните има също специализирани структури за отделните дейности.

Едно чехълче например си има всичко , включително и сензорни рецептори :)

240px-Paramecium.jpg

има си клетъчна уста, клетъчен анус, органели, специализирани за осигуряване на енергия, реснички за движенеи, ядро , което играе ролята на централен процесор....

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

• Автор

аз го споменах визирайки клетката m027.gif, с което мъките ни на този свят секват m045.gif и иде ред на моите въпроси

остава въпросът кога е започнало култивирането на първите цветя

А аз не съм съгласен с теб (почетният селянин на с. Марково с абонамент за "Консомолская правда")...

... с надежда някой да доведе нивото си на абстрактно мислене до много високо ниво :)

аз заради него даже правилата смених, не ме връщай към този кошмарен спомен, а смени темата по-бързо m196.gif

А аз не съм съгласен с теб, не само заради това, че фон Нойман говори за машина, а ти за жив организъм, ами заради това, че едноклетъните има също специализирани структури за отделните дейности.

Едно чехълче например си има всичко , включително и сензорни рецептори :cool:

има си клетъчна уста, клетъчен анус, органели, специализирани за осигуряване на енергия, реснички за движенеи, ядро , което играе ролята на централен процесор....

Тук може да се спори, защото тенденциозно дадох картинка, а там частите са отделени.... Иначе и това би могло да е отговора

Тук може да се спори, защото тенденциозно дадох картинка, а там частите са отделени.... Иначе и това би могло да е отговора

:cool: при чехълчето органелите също са отделни от цитоплазмата.

А аз след това ти постнах постулатите на фон Нойман съвсем целенасочено, защото тази блок-схема може да се отнесе до абсолютно всичко на света.

Мда.

Да не говорим, че при бактерифагите има още повече специализация на структури, като се има предвид, че те пък са основно РНК.......

Тъй че - многоклетъчните организми са само част от цялото, и то много-много късна част.

• Автор
Правило трето: запазвам си го за черни дни, за да се облагодетелствам, когато ми изнася m151.gif

Правило трето: Забранява се обсъждането на Ноймановия модел и под най-абстрактанта му форма!

Има поставена нова задача.

някои източници посочват, че първите култивирани рози са се появили в Китай около 3000 години пр.Хр.

• Автор

някои източници посочват, че първите култивирани рози са се появили в Китай около 3000 години пр.Хр.

много си го омешал m097.gif

Първите цветя на планетата са се пръкнали в Китай. От леглото на вулканичната пепел в Североизточен Китай са открити вкаменелости на 124 600 000 години. А, иначе, на о-в Крит има изображения на рози от 3000 г. пр. н. е. А най-логично беше да се тръгне от пирамидите на древен Египет с намерените семена и листа от фикус, финикова палма, лотус и от други декоративни растения. В гробницата на Тутанкамон, изградена около 1337 г.пр.н.е. е открит гирлянд от синчец и лайка.

айде давай въпрос, че съм много наточен drool.gif?psid=1

• Автор

Какво трябва да ми покаже източникът ти?

# The first cultivated roses appeared in Asian gardens more than 5,000 years ago. EM_YoCi191.jpg?psid=1

# In ancient Mesopotamia, Sargon I, King of the Akkadians (2684-2630 B.C.) brought "vines, figs and rose trees" back from a military expedition beyond the River Tigris.

# Confucius wrote that during his life (551-479 B.C.), the Emperor of China owned over 600 books on the culture of Roses.

айде давай въпрос, че съм много наточен drool.gif?psid=1

Редактирано от am-am (преглед на промените)

налко по-нагоре, от изречението, което си цитирал е казано скедното :

The first cultivated roses appeared in Asian gardens more than 5,000 years ago.

Сега сме 2 000 години сл.Хр. като извадим 5 000 получаваме 3 000 пр.Хр.

==>Кога за първи път е изказано съмнение, че не Слънцето обикаля около Земята, а е обратното ?

налко по-нагоре, от изречението, което си цитирал е казано скедното :

==>Кога за първи път е изказано съмнение, че не Слънцето обикаля около Земята, а е обратното ?

Николай Коперник? 1514?

• Автор

вярно m121.gif

да уточним само, че Месопотамия (днешен Ирак май беше), "златният полумесец" между реките Тигър и Ефрат не е в Китай

Аристарх Самоски, 3-ти в.пр.н.е.

коя е най-древната табла за игра

вярно m121.gif

да уточним само, че Месопотамия (днешен Ирак май беше), "златният полумесец" между реките Тигър и Ефрат не е в Китай

Мисля че е Иран

коя е най-древната табла за игра

Месопотамия, от преди 5000 години

• Автор

по-точно Месопотамия се пада в днешен Иран, Ирак и част от Сирия

Редактирано от am-am (преглед на промените)

• Автор
Месопотамия, от преди 5000 години

малко по-стара...

моя грешка... доста по-стара...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.