Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Претоварване на CPU

Featured Replies

Здравейте,от няколко дни насам забелязвам, че процесора ми е почти постоянно натоварен на 100% и причинява ужасни забавяния, особено когато отворя браузер или пусна видео файл (там пък сече като за световно без видима причина), да не говорим когато пусна някоя игра. Спрял съм почти всички възможни процеси, които можеше да се спрат и падна на около 80%, но пак засича и не мога да разбера от къде е проблема,а такъв висок процент на натоварване без да правя абсолютно нищо не е нормално. Task Manager-a не показва процес, който да натоварва процесора, даже System Idle Process ми е на около 90. Системата ми е старичка, Athlon 64 3000+, 1GB RAM DDR, а наскоро си смених видео картата и сложих ATI Radeon HD 5550 GDDR5 PCS+ 512MB, и си преинсталирах Windows и се чудя дали е възможно картата да претоварва процесора,макар че на мен не ми звучи логично. Всякакви идеи се приемат :whist:

Здравейте,от няколко дни насам забелязвам, че процесора ми е почти постоянно натоварен на 100% и причинява ужасни забавяния, особено когато отворя браузер или пусна видео файл (там пък сече като за световно без видима причина), да не говорим когато пусна някоя игра. Спрял съм почти всички възможни процеси, които можеше да се спрат и падна на около 80%, но пак засича и не мога да разбера от къде е проблема,а такъв висок процент на натоварване без да правя абсолютно нищо не е нормално. Task Manager-a не показва процес, който да натоварва процесора, даже System Idle Process ми е на около 90. Системата ми е старичка, Athlon 64 3000+, 1GB RAM DDR, а наскоро си смених видео картата и сложих ATI Radeon HD 5550 GDDR5 PCS+ 512MB, и си преинсталирах Windows и се чудя дали е възможно картата да претоварва процесора,макар че на мен не ми звучи логично. Всякакви идеи се приемат :whist:

1. Драйвери

2. Вируси

• Автор

1. Драйвери

2. Вируси

Драйверите са обновени, вируси няма, а проца пада макс на 60% и е нестабилен 60-100... други предложения ? http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Драйверите са обновени, вируси няма, а проца пада макс на 60% и е нестабилен 60-100... други предложения ? http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

1. Веднага ли като си преинсталира Windows почна да ти прави така ? А преди това имал ли си тоя проблем ?

2. С какъв Windows си ? Ако си го изтеглил от нета ми прати линка на лично, може и да има нещо познато.

Предполагам си с тия драйвери > http://www.amd.com/us/products/desktop/graphics/ati-radeon-hd-5000/hd-5550/Pages/hd-5550-overview.aspx

Редактирано от bdz_fan_site (преглед на промените)

• Автор

1. Веднага ли като си преинсталира Windows почна да ти прави така ? А преди това имал ли си тоя проблем ?

2. С какъв Windows си ? Ако си го изтеглил от нета ми прати линка на лично, може и да има нещо познато.

Предполагам си с тия драйвери > http://www.amd.com/us/products/desktop/graphics/ati-radeon-hd-5000/hd-5550/Pages/hd-5550-overview.aspx

Да,веднага след като преинсталирах Windows-a и си инсталирах драйвери-програми, забелязах, че ми се товари толкова много. От близо 4 години съм с тоя комп и досега никога не съм имал такъв случай и направо се видях в чудо, какво ли не спирах, то не бяха програми, процеси... Колкото до Windows-a.. инсталирал съм го доста пъти, SP3 e от Юни или Юли 2008 и затова му пуснах ъпдейтите да си ги изтегли.. сега съм ги спрял. Ще ти пратя линка с Windows-a на лично. И да, точно с тези драйвери съм, от сайта на AMD си ги дръпнах.

P.S. Появи се едно проблемче, което не бях забелязал, но е от както си преинсталирах Windows. Диска с Windows-a ми е останал в компютъра и си зареждаше без проблем. Като махнах диска, при зареждане на ОС ми изписва съобщение: NTLDR is missing. Press ctrl+alt+del to restart. И без да съм сложил диска на Windows-a не зарежда.. само изписва това съобщение. Промених реда на устройствата, от които да зарежда системата, но пак изписва същия проблем. Като си сложа диска, си зарежда без проблем. Дали от там може да ми е проблема, преди като съм инсталирал Windows-а не ми се е получавало това. И на всичкото отгоре при инсталирането ми е сменило label-ите на partition-ите. Сега C:\ e D:\, D:\ e E:\ и т.н. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Да,веднага след като преинсталирах Windows-a и си инсталирах драйвери-програми, забелязах, че ми се товари толкова много. От близо 4 години съм с тоя комп и досега никога не съм имал такъв случай и направо се видях в чудо, какво ли не спирах, то не бяха програми, процеси... Колкото до Windows-a.. инсталирал съм го доста пъти, SP3 e от Юни или Юли 2008 и затова му пуснах ъпдейтите да си ги изтегли.. сега съм ги спрял. Ще ти пратя линка с Windows-a на лично. И да, точно с тези драйвери съм, от сайта на AMD си ги дръпнах.

P.S. Появи се едно проблемче, което не бях забелязал, но е от както си преинсталирах Windows. Диска с Windows-a ми е останал в компютъра и си зареждаше без проблем. Като махнах диска, при зареждане на ОС ми изписва съобщение: NTLDR is missing. Press ctrl+alt+del to restart. И без да съм сложил диска на Windows-a не зарежда.. само изписва това съобщение. Промених реда на устройствата, от които да зарежда системата, но пак изписва същия проблем. Като си сложа диска, си зарежда без проблем. Дали от там може да ми е проблема, преди като съм инсталирал Windows-а не ми се е получавало това. И на всичкото отгоре при инсталирането ми е сменило label-ите на partition-ите. Сега C:\ e D:\, D:\ e E:\ и т.н. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Новите версии на mTorrent

Повредено е MBR-то и трябва да му направиш repair. Във форума е описано на десетки места как става.

Така се случва като се ползват разни и различни версии от юни,юли и тн. бози. Има едни версии на Windows по торентите "MSDN" копия които са си екстра и при тях натоварване няма.

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

Понеже преди да пиша отново тук и да спамя исках да изпробвам общо взето всички предложени и непредложени варианти да се оправи проблема, стигнах общо взето пак в изходна позиция. Искам да кажа, че първо махнах стария Windows (бозавия, June integrated незнам си какво) и сложих чист MSDN на негово място. Проблема с натоварването на процесора си остана. После с Partition Magic оразмерих дяловете на големия (25 GB и 165 GB), форматирах и двата харда (200 GB и 40 GB - подчертавам, че големия беше разделен на два партишъна - 40 и 150 преди оразмеряването). Инсталирах наново MSDN-а на D: дяла на големия хард - и въпреки, че уж бях изчистил всичко, CPU-то беше пак на 70-80%. Четох какво ли не за омазан MBR, boot sectors и какво ли още не и реших, че там е проблема. Между тея всичките инсталации и т.н. постоянно при зареждане на Windows си имах дежурното съобщение NTLDR is missing. Press Ctrl+Alt+Del to restart. Съответно Windows стартираше само на first boot device: CD и сложен вътре диск на Windows, от който явно си зареждаше. Играх си да копирам от диска NTLDR и NTDETECT, което помогна единствено да не ми изкарва неприятното съобщение при зареждане на Windows, но за сметка на него се появи Invalid boot.ini, Loading from c:\windows (въпреки, че там НЯМАШЕ windows :P ). FIXMBR ми изкара съобщение че имам "non-standart or invalid mbr" и ме заплашваше да не го правя, че съм можело да не мога си влизам в харда, ама аз си го пуснах - ефект нямаше, все едно не съм го пускал, влизах си пак спокойно в харда и т.н. ама нищо друго. И FIXBOOT не даде ефект. Реших, че от разбъркването на C:, D:, E: и т.н. се получават тези проблеми, опитах да променя буквите от Regedit.exe --> MountedDevices ръчно, след което Windows вече не искаше да зарежда - стигаше точно до преди да изкара desktop-a. Пуснах Repair Windows от диска на Windows - тръгна уж, ама после си продължи да си инсталира ОС; предполагам, че това е процеса на repair - не съм го правил преди. Както и да е,приключи си инсталацията, зареди Windows (пак в D:), обаче CPU - 70-80% idle. Щях пак да сменям буквите на дяловете, обаче видях, че малкия хард ми е C: - като проверих, естествено се оказа, че системните файлове (NTLDR, NTDETECT, pagefile и т.н.) са разбира се в C:, макар, че Windows си ми беше в D:. Този път, при зареждане на Windows имах нова изненада - искаше ми system disk за да зареди. С диска на Windows в CD-ROM-а обаче си зареждаше. Реших вместо да разменям букви на дялове, да инсталирам Windows на малкия хард - той си беше C:. Форматирах D: през конзолата на инсталационния диск на Windows, после си влезнах в setup-a и си форматирах C:-то, инсталирах си там Windows и системата си зареди - нямаше вече дразнещи съобщения при зареждане, че липсва каквото и да било, зарежда си нормално,но като проверя натоварването на процесора - о,чудо - 70-80% idle. :mad: Вече се изчерпах от идеи, честно, много ще съм благодарен, ако някой знае какво да правя вече, много бави и влачи с това натоварване и незнам вече от къде е. P.S. Извинявам се за дългия пост, но исках да опиша всичко, което опитах, което всъщност е всичко, за което се сещам.

Махни единия хард, форматирай другия и инсталирай Уиндоус на него. Ако продължава да ти заема процесорно време, провери дали хардът не работи в PIO режим. Провери и кабелите и пусни по един дълъг тест на производителя.

• Автор

Махни единия хард, форматирай другия и инсталирай Уиндоус на него. Ако продължава да ти заема процесорно време, провери дали хардът не работи в PIO режим. Провери и кабелите и пусни по един дълъг тест на производителя.

Благодаря за съветите, ще ги пробвам, а дали mbr-то ми е наред вече и има ли начин да го проверя ?

P.S. И между другото, като зарежда Windows ми дава да избирам между две операционни системи (и двете Windows XP Professional). D: го форматирах наново и пак ми излиза това съобщение, има ли как да се махне ?

Редактирано от The_Reaver (преглед на промените)

Благодаря за съветите, ще ги пробвам, а дали mbr-то ми е наред вече и има ли начин да го проверя ?

P.S. И между другото, като зарежда Windows ми дава да избирам между две операционни системи (и двете Windows XP Professional). D: го форматирах наново и пак ми излиза това съобщение, има ли как да се махне ?

Това означава, че бутването става от другия диск. От Биос-а посочи от кой диск да бутва и няма да се появява.
  • Автор

Това означава, че бутването става от другия диск. От Биос-а посочи от кой диск да бутва и няма да се появява.

Посочил съм го, специално влизах в BIOS да направя настройките на малкия хард на Hard disk priority да е първи и също така да е first boot device, само че пак ми дава да избирам OS. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Посочил съм го, специално влизах в BIOS да направя настройките на малкия хард на Hard disk priority да е първи и също така да е first boot device, само че пак ми дава да избирам OS. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Аз не знам, на кой от двата диска си правил инсталациите, но явно има запис и на другия, различен от този, който си форматирал. Т.е. и той трябва да бъде "пооправен". Най-простия вариант е да редактираш boot.ini като изтриеш излишния ред за зареждане на Windows.
  • Автор

Най-простия вариант е да редактираш boot.ini като изтриеш излишния ред за зареждане на Windows.

Точно това и направих и се оправи проблема с двата Windows-а. Сега остава основния проблем.. проверих и двата харда, не са в PIO режим,и двата работят на DMA режим... така че не е оттам. Остава да ги разкачам един по един и да ги видя как работят поотделно, само че ако се окаже, че проблема е в големия, не знам без него как ще се оправям..

Точно това и направих и се оправи проблема с двата Windows-а. Сега остава основния проблем.. проверих и двата харда, не са в PIO режим,и двата работят на DMA режим... така че не е оттам. Остава да ги разкачам един по един и да ги видя как работят поотделно, само че ако се окаже, че проблема е в големия, не знам без него как ще се оправям..

Ами как как? Събираш за нов...
  • Автор

Тактично ще ви спестя поредната порция от мизерии и преинсталации, през които минах, но най-накрая открих откъде е проблемът - Драйверите за видео картата. След преинсталация и инсталиране на другите драйвери всичко е наред - CPU 0% - 10% максимум. След инсталация на видео драйверите - обичайната картинка 70% минимум. Бях свалил най-новите драивери от сайта на AMD - 10.9 и 10.10, с тях товари процесора, инсталирах тези от диска - пак същата картинка. Без драйвери не мисля, че ще стане работата, някой да има идея какво да правя ? Благодаря предварително на всички.

• Автор

Искам да попитам има ли вероятност проблемите да идват от там, че процесора ми е 64-битов, а Windows-a 32-битов ? И понеже уж си намерих хубав Windows (MSDN), обаче е 32-битов, някой може ли да ми препоръча хубав 64-битов Windows (линк?) (ако не може тук, на лично). Благодаря предварително, че вече ме заболя главата да мисля варианти..

Направи едно основно почистване на машината - махни праха по дъното и от всички компоненти.Свали охладителя на процесора, почести старата термоконтактна паста и сложи някоя нова и качествена, като например тази - Arctic Cooling MX-2. Най-добре е това да се извърши от специалист, ако не можеш да се справиш сам, щото пастата се нанася деликатно - слоя трябва да е тънък, щото ако е много ще влошим нещата с температурите. Пиши как са нещата.

• Автор

Направи едно основно почистване на машината - махни праха по дъното и от всички компоненти.Свали охладителя на процесора, почести старата термоконтактна паста и сложи някоя нова и качествена, като например тази - Arctic Cooling MX-2.

Най-добре е това да се извърши от специалист, ако не можеш да се справиш сам, щото пастата се нанася деликатно - слоя трябва да е тънък, щото ако е много ще влошим нещата с температурите.

Пиши как са нещата.

Машината я чистя редовно - не я оставям да се натрупва прах. Освен това, преди 2 дена отново я чистих основно - всички компоненти, проблемът не е оттам. Температурите ги следя редовно и на CPU и на останалите компоненти и всичко е в норма. Не мисля, че е оттам проблемът - ограничих причините до две общо взето - драйверите на видео картата, защото до преди да ги инсталирам, машината работи съвсем нормално ( 0-10% натоварване на процесора), но след като инсталирам драйверите проблемът се появява (80-100% CPU Usage). Одеве четох за несъвместимост и много понижена работа на компютъра, ако на 64-битов процесор се сложи 32-битова ОС. Така че това е втората причина, до която съм свел възможните източници на проблема. Затова питам дали съм на прав път и все пак някой може ли да ми каже хубава 64-битова версия на Windows.

• Автор

За Уиндоуса мога да ти помогна с оригинален, ама с тоя подпис... :nono:

Смятам, че всички, които сме тук, сме по малко по-различни въпроси събрани да си помагаме кой с каквото може, на добра воля, или поне това е моето лично мнение. Аз приемам така нещата и не съдя хората по това какви предпочитания имат по един или друг въпрос, но това е просто каквото мисля аз. Не задължавам никого с нищо. Благодаря ти за мнението все пак и стига по тая тема, че много offtopic стана, за което се извинявам.

Ще се радвам някой, който има предложения, каквито и да е по проблема със CPU-то и Windows-а, да помогне.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.