Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Къде не може да се снима? Има ли закон за това?

Featured Replies

Напоследък станахме свидетели (от новини) за това как някой снима със скрита камера, след което му се повдигат обвинения ;)

Та въпроса е, има ли закон за това че човек не може да снима нещо си.

Може ли да снимам в митница, в данъчна служба, в НОИ, в хипермаркет, в хотел, или пък примерно министерски съвет. Мога ли да снимам полицай/и на работа, или касиер? Може ли да влезна с камера в чейнч- бюро, или банка? Или във сервиз?

Единственото, според мен, което не може да се снима са секретни обекти (при това, в които обикновено човек няма достъп), всичко друго е сведено до моралните ценности на фотографа/ оператора.

Май не са само морални ценности а и материална заинтересованост.

Ако си платен "папарак" и примерно продаваш снимките си на жълтата преса, ще знаеш как и къде може да се снима и къде не.

Винаги има обаче вероятност на някого да не му хареса, че си го увековечил без негово разрешение и да си изпросиш "бан". ;)

Дръгата страна на въпроса е, че ако снимаш в някое обществено заведение, било то банка, чейндж, офис, магазин и т.н. при неправомерно използване на снимките, без разрешението на собствениците или упълномощение лица там , ще си отнесеш най-малкото едно солидно дело, завършващо по-вероятно с фатален за джоба ти край.

Така, че и финансовата страна на въпроса е важна!! ;)

По принцип никъде нямаш право да снимаш без разрешение на този, когото снимаш. т.е. дори и да снимаш на улицата трябва да искаш разрешение от общината и от собствениците на сградите които влизат в кадър. това е при снимане на филм или репортаж... примерно. Е, това при репортажите не се спазва много, много, но ако заснемеш някого и той дойде и ти каже, че не разрешава да го излъчиш, а ти го излъчиш ... може и да те съди. А за полицаите ... нямаш право да ги снимаш.

Един познат снимаше курсовата си работа (режисура) и случайно хванал в кадър как полицай чака на спирка... е, и полицая го видял и го Харестуваха и му взеха касетата ...

А за службите - митница, каси, магазини и т.н. - опитай само и гледай какви ядове ще имаш ;) там ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва разрешение иначе ... ще има бой по канчето ;)

Абе където и да те видят с камера ... отношението става друго.

А ако питаш за скрита камера ... както сигурно знаеш - навсякъде е забранено. Със закон.

Край. Отказах се да си купувам камера laugh.gif

Явно бих я ползвал само в къщи, но само ако пердетата са дръпнати ;)

С други думи туристите с камери са малко ... незаконни :eek

Еми така е, след време ще ти забранят да гледаш към хората, защото еди какво си. А уж сме се борили за свобода. Но пък погледни го и от другата страна - ако ти станеш обект на папараци.

Изпитвам желание КАТ да ми напишат акт, че минавам с автомобила си на едно място, където е забранено, но всички минават (включително шеф на една полиция с личната си кола), не за нещо друго, а щото няма друг начин. И след това да снимам как шефа- полицай всеки ден ми дава пример.

Аз мисля че на места публична държавна и общинска собственост би трябвало да може да се снима, дори на някои места в София има уеб камери на подобни места. И минувачите не знаят, че са снимани.

А и тия от "господари на ефира" са примерно един вид папараци ;) - снимаха как вкарват гранатомет в МО (или във външното ли беше), преди време. С което са за ...

• Администратор

Закона ще се приложи само ако накърниш интересите на някой депутат или "бизнесмен" със солидно влияние. В случая с румънския журналист беше точно такъв. Интересите на бизнесмените занимаващи се с безмитна търговия, бяха накърнени и журналиста си го отнесе.

Иначе Татарчев каза, че не може да се снима само в учреждения от национално значение и секретни обекти. Доколко е вярно не знам...но все пак той беше главен прокурор и трябва да знае най-добре.

КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

...

Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.

(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Остана да се види кое е съгласъвано с европейските норми, както е модно да се казва. Дали ще се снима някъде зависи от собственика и никой друг. Ако не желае това обикновено са сложени табели със зачеркнати фотоапарати. Някой питал ли ме е като е слагал камери на всевъзможни места - улици, сгради, банкомати . . . . . Доколкото мястото е обществено и аз на реципрочна основа мога да им снимам камерите. ;)

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

Аз доколкото знам никой няма право да ме снима и да излъчи репортаж без мое знание. Представете си мъж, който е излезнал с любовницата си в някое кафе и от БТВ да речем снимат някакъв репортаж и го излъчват и жена му вижда и се развеждат. Това си е направо страхотно вмешателство в чуждия живот. Разбира се много малко случаи са такива, но не трябва да се забравят.

Мисля обаче, че в закона (може би не и в нашия) има клауза, че ако записа доказва престъпление, то той може да бъде използван, като доказателство. Нека някой адвокат от форума да се обади ;)

Иначе съм съгласен, че този закон масово не се спазва...

• 19 години по-късно...

Имам основание да не се съглася с казаното. Когато руснаците започнат да снимат на обществено място , всеки , дори и полицаите им забраняват да снимат, но както се оказва, закона забранява публикуване на снимките или видеото, с изключение на няколко случая, а именно - когато е на обществено място. Имайки предвид, че дори и те не го знаят, много ме съмнява, че и ние сме изпаднали в същата ситуация - закона го казва, просто няма кой да чете. Прочетете и ако наистина са забранени снимки на обществени места В БЪЛГАРИЯ... е по-зле значи сме от Русия.

на 25.11.2004 г. в 14:35, Гости p_floyd написа:

Та въпроса е, има ли закон за това че човек не може да снима нещо си.

Има закон за неразпространяване! Снимай си където искаш, но не трябва да "разпространяваш"  въпросното, защото е в противоречие със "Закона за лични данни". 

Друг е въпроса, че на някои места е указно, че не може. Тогава извършваш престъпление.

Аз казах! 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.