Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да редактирам boot.ini под win7

Featured Replies

Има ли вариант да редактирам boot.ini под уин7 ? Че се забърках вече. Имам един досовски файл менажер вижда го от промта но ос не му дава да го отвори камо ли за редакция да говорим. Total commander пък изобщо не вижда файла ! От боот цд с уин лите пък не виждам сата диска ако го променя на IDE пък не може да се зареди олекотения уин които е в хирен диск. Имам един линукс нещо не му хареса хардуера не се стартира. От всякъде нерви. Та въпроса е как да го редактирам !?

Има ли вариант да редактирам boot.ini под уин7 ? Че се забърках вече. Имам един досовски файл менажер вижда го от промта но ос не му дава да го отвори камо ли за редакция да говорим. Total commander пък изобщо не вижда файла ! От боот цд с уин лите пък не виждам сата диска ако го променя на IDE пък не може да се зареди олекотения уин които е в хирен диск. Имам един линукс нещо не му хареса хардуера не се стартира. От всякъде нерви. Та въпроса е как да го редактирам !?

няма boot.ini има boot manager, но е доста сложно за работа за начинаещи

командата е bcdedit.exe и се джърка в конзолата

примерно: http://www.dslreports.com/forum/r21741595-Windows-7-boot-manager-editing-questions

• Автор

няма boot.ini има boot manager, но е доста сложно за работа за начинаещи

командата е bcdedit.exe и се джърка в конзолата

примерно: http://www.dslreports.com/forum/r21741595-Windows-7-boot-manager-editing-questions

Даве сложно ще е щом казваш ! Ама аз питам как да си редактирам файла boot.ini че ми е по лесно !

Публикувано изображение

Не знам какво точно искаш да правиш, но ако е за редактиране на зареждането на няколко ОС, може и с EasyBCD

Положението е следното: Оригинална седмица след това инсталирано хр, оправен е МБР и седмицата се стартира но EasyBCD не може да намери ХР защото е пипано и по подразбиране не се инсталирва в Windows дириктория а в WINXP и не може да го види. Промених и името и я видя оправи ми боот менюто обаче със сменено име ХР не може да се стартира, зарежда до някъде и спира. Само трябва да му оправя пътя в boot.ini но ...

Сега не ми се теглят разни линукси и т.н.

Mисля, че файла boot.ini не се взима предвид при компютър с инсталирани Windows XP и Windows 7.

• Автор

Mисля, че файла boot.ini не се взима предвид при компютър с инсталирани Windows XP и Windows 7.

Ами взема се да ти кажа ! Разглеждах го под DRDOS и точно там е фатката но не мога да пиша върху NTFS дял.

Ами взема се да ти кажа ! Разглеждах го под DRDOS и точно там е фатката но не мога да пиша върху NTFS дял.

С NTFS for DOS Proffesional и NTFS for Win'98 можеш и да пишеш но са платени :blink:

С какво опита?

Взимаш Notepad++ и го отваряш. Само че, в диалога няма да селектираш файла, а пишеш директно c:\boot.ini .

Или от root cmd пишеш notepad c:\boot.ini . Няма начин да ти откаже.

Или използвай Linux.

Edit: За по-лесно можеш с "atrib -r -s" да изкараш файла на светло. Поне така мисля че е командата. Тогава вече няма да е прикрит от ОС.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Аз имах предвид при едновременно инсталирани WinXP и Win7 - и по- точно, че с инсталиране на Win7 се инсталира и нов boot manager, който не взима предвид съдържанието на boot.ini - обаче на 100% не съм сигурен. Това, обаче в което съм сигурен, е че boot.ini (би трябвало да) може да се редактира така както (ако) ти е стартирал някой от наличните Windows-и - независимо кой - 7 или ХР. Той, че е скрит и вероятно само за четене не пречи да се редактира - ако не директно под Windows, то като влезеш с да речем Hiren's.

С NTFS for DOS Proffesional и NTFS for Win'98 можеш и да пишеш но са платени :blink:

С Volkov Commander от Hiren's и като дадеш да зареди NTFS for DOS Pro и Read and Write и става и оттам

Редактирано от ivankrivodol (преглед на промените)

Linux има второразряден драйвър за NTFS. NTFS for DOS е десеторазряден. Недейте измъчва DOS-а с такива чудеса на софтуерното инженерство. Още повече Windows ви устройва чудесно.

Малък бонус. Точната команда е:

attrib -R -S -H c:\boot.ini
Съответно с:

attrib +R +S +H c:\boot.ini
възстановявате атрибутите, тоест го скривате отново.

• Автор

Linux има второразряден драйвър за NTFS. NTFS for DOS е десеторазряден. Недейте измъчва DOS-а с такива чудеса на софтуерното инженерство. Още повече Windows ви устройва чудесно.

Малък бонус. Точната команда е:

attrib -R -S -H c:\boot.ini
Съответно с:

attrib +R +S +H c:\boot.ini
възстановявате атрибутите, тоест го скривате отново.

OS уин 7 забранява достъпа при ХР нямах подобен проблем но сега е налице.

Публикувано изображение

Терминала като администратор ли си го пуснал? Най-кратко е с Notepad++, както съм посочил, но той също трябва да бъде пуснат като администратор. Това е задължително.

• Автор

Терминала като администратор ли си го пуснал?

Най-кратко е с Notepad++, както съм посочил, но той също трябва да бъде пуснат като администратор. Това е задължително.

Златен си ! Вече е огън. Но първо трябваше да изпълня първата команда за да се покаже и да му освободи забраната за запис.

Сега вече и ХР си тръгна както трябва :wors:

Поздрави.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.