Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Disk boot failure,please insert system disk and press enter.

Featured Replies

Здравейте на всички и благодаря предварително за вниманието. Имам един настолен компютър който от 5 години ми служеше вярно без никакъв ъпгрейд. -дънна платка - ASUS A8N5X , NF4, Socket 939 ,PCI-e x16 video ,4 SATA 1,5 gb/s ports, Compatible RAM - DDR 400, 333, 266 -процесор - Атлон 64 3200+ (2,0 гхц), Socket 939 -видео карта - Nvidia GeForce 7600 GS, 256 MB GDDR2 -RAM - 4 x 512 MB DDR I 400 mhz -integrated audio 7.1 realtek alc 850 -захранване atx 12v Проблемът ми е следния: Преди известно време както си работеше започна да ми дава син екран и да ми пише на него, че има някакъв хардуеърен проблем и windows се е изключил, за да защити моя компютър. След това при включване започна да ми изписва следното съобщение "DISK BOOT FAILURE, PLEASE INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER" Проверих в биоса и действително в списъка с наличните хардуерни устройства ми се разпознават само DVD rom-a и Флопито. След 10 рестартирания ми се разпозна еднократно харда и тръгна за 10 15 минути колкото да си копирам ценните файлове и пак умря със синия екран и после пак при включване същото съобщение. Направих следните неща: - Отворих кутията и проверих първата възможна причина - кабелите на харда - всички са свързани добре, даже имах и резервен сата кабел и кабел за захранването.Пробвах с тях и пак същото. Харда завърта нормално и не издава шумове, но не се разпознава. - Проверих в БИОС дали САТА портовете ми не са disabled - всички ми бяха Enabled - Смених приоритета на буутване от БИОСА да буутва първо от харда - без ефект - Дадох reset to defaults в БИОС - без ефект - Извадих батерията на дъното, и след половин час пак я сложих - пак не се разпознава - Ресетнах тотално CMOS сменяйки местата на джъмпера до батерията - харда пак не се вижда - Пробвах да закача харда на друг САТА порт - и на 4-те не беше разпознат - Пробвах с инсталационния диск дали сетъп на уиндоус ще го открие,но SETUP cannot find any hard disk installed to continue - Нямам raid ,но пробвах дали ще стане да ми го разпознае след като го активирам и инсталирам драйверите от дискета. - Закачих харда си на друг комп и се разпознава без проблем. Не претендирам ,че всичко което направих беше точно в тази последователност. Според мен е ясно, че прооблемът най - вероятно е в дъното. Само че то не изглежда изгоряло. Не се чуват шумове, няма видимо изгорели, миришещи, раздути части. На всичкото отгоре компът се включва ,вижда се началното лого на дъното, влизам си в биос, изпраща си сигнал до монитора, няма никакви паразитни шумове и миризми. Всичко изглежда както преди, само че не се разпознава харда. Искам да попитам няколко неща. Има ли възможност проблемът все пак да не е в дъното? Има ли още нещо ,което мога да пробвам и съм пропуснал, за да ми се разпознае харда? Ако смятате, че проблемът е в дъното, дали цялото дъно е изгоряло или просто не ми работят САТА портовете? Има ли начин да се оправи самото дъно ако е от него? Този комп ми е отдавна. Върши ми добра работа за складиране на 1 ТБ инфо, за гледане на филми и интернет,ползвам го един вид като склад за всичко, но ако трябва да сменям дъно ще трябва да сменя и процесора,защото вече от никъде не мога да намеря дъно с цокъл 939, трябва да сменя и РАМ-та ,защото новите дъна са за поне ДДР2..... много скъпо ще ми излезе,а сега съм затруднен, а и не искам да хвърлям работещи компоненти само заради едното дъно. Ще съм безкрайноо благодарен на всеки ,който ми даде съвет и мнение.Желая ви хубав ден.

Да го включиш не в сата порт, а в иде порта? Да видиш дали ще се разпознае от биос?

• Автор

Хардът ми е Seagate SATA2 с джъмпер. Как да го свържа с ИДЕ порт като на него няма такъв?

Редактирано от skolex (преглед на промените)

Здравейте на всички и благодаря предварително за вниманието.

Имам един настолен компютър който от 5 години ми служеше вярно без никакъв ъпгрейд.

-дънна платка - ASUS A8N5X , NF4, Socket 939 ,PCI-e x16 video ,4 SATA 1,5 gb/s ports, Compatible RAM - DDR 400, 333, 266

-процесор - Атлон 64 3200+ (2,0 гхц), Socket 939

-видео карта - Nvidia GeForce 7600 GS, 256 MB GDDR2

-RAM - 4 x 512 MB DDR I 400 mhz

-integrated audio 7.1 realtek alc 850

-захранване atx 12v

Проблемът ми е следния:

Преди известно време както си работеше започна да ми дава син екран и да ми пише на него, че има някакъв хардуеърен проблем и windows се е изключил, за да защити моя компютър. След това при включване започна да ми изписва следното съобщение "DISK BOOT FAILURE, PLEASE INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER"

Проверих в биоса и действително в списъка с наличните хардуерни устройства ми се разпознават само DVD rom-a и Флопито. След 10 рестартирания ми се разпозна еднократно харда и тръгна за 10 15 минути колкото да си копирам ценните файлове и пак умря със синия екран и после пак при включване същото съобщение.

Направих следните неща:

- Отворих кутията и проверих първата възможна причина - кабелите на харда - всички са свързани добре, даже имах и резервен сата кабел и кабел за захранването.Пробвах с тях и пак същото. Харда завърта нормално и не издава шумове, но не се разпознава.

- Проверих в БИОС дали САТА портовете ми не са disabled - всички ми бяха Enabled

- Смених приоритета на буутване от БИОСА да буутва първо от харда - без ефект

- Дадох reset to defaults в БИОС - без ефект

- Извадих батерията на дъното, и след половин час пак я сложих - пак не се разпознава

- Ресетнах тотално CMOS сменяйки местата на джъмпера до батерията - харда пак не се вижда

- Пробвах да закача харда на друг САТА порт - и на 4-те не беше разпознат

- Пробвах с инсталационния диск дали сетъп на уиндоус ще го открие,но SETUP cannot find any hard disk installed to continue

- Нямам raid ,но пробвах дали ще стане да ми го разпознае след като го активирам и инсталирам драйверите от дискета.

- Закачих харда си на друг комп и се разпознава без проблем.

Не претендирам ,че всичко което направих беше точно в тази последователност.

Според мен е ясно, че прооблемът най - вероятно е в дъното. Само че то не изглежда изгоряло. Не се чуват шумове, няма видимо изгорели, миришещи, раздути части. На всичкото отгоре компът се включва ,вижда се началното лого на дъното, влизам си в биос, изпраща си сигнал до монитора, няма никакви паразитни шумове и миризми. Всичко изглежда както преди, само че не се разпознава харда.

Искам да попитам няколко неща. Има ли възможност проблемът все пак да не е в дъното?

Има ли още нещо ,което мога да пробвам и съм пропуснал, за да ми се разпознае харда?

Ако смятате, че проблемът е в дъното, дали цялото дъно е изгоряло или просто не ми работят САТА портовете?

Има ли начин да се оправи самото дъно ако е от него?

Този комп ми е отдавна. Върши ми добра работа за складиране на 1 ТБ инфо, за гледане на филми и интернет,ползвам го един вид като склад за всичко, но ако трябва да сменям дъно ще трябва да сменя и процесора,защото вече от никъде не мога да намеря дъно с цокъл 939, трябва да сменя и РАМ-та ,защото новите дъна са за поне ДДР2..... много скъпо ще ми излезе,а сега съм затруднен, а и не искам да хвърлям работещи компоненти само заради едното дъно. Ще съм безкрайноо благодарен на всеки ,който ми даде съвет и мнение.Желая ви хубав ден.

Намери здрав харддиск и пробвай с него за да се разбере дали проблема е от дъното или от харда. ИДЕ портовете ти работят, нали ? Има преходници САТА-ИДЕ които са евтини, има и PCI контролери за примерно 2 САТА порта на които ще можеш да закачиш харддиска и ще ти излязат по-евтино от ново дъно, не се притеснявай, все нещо ще измислим :speak: Дано да не е заминало хардчето...
  • Автор

banshee79, благодаря за окуражителното мнение :speak: ИДЕ портовете ми работят ,защото на тях е закачен DVDROM-a , който се разпознава заедно с флопито. Иначе пропуснах да кажа,че намерих от един приятел един PCI към САТА controller и закачих харда на него ,но нищо не стана, защото за този контролер има драйвери, а аз нямам разпознат хард, на който да ги инстална :P Иначе харда работи със сигурност, разпознава се от 2 различни компа, на които пробвах и се влиза в него. Всичкото инфо си е там. Имам и един чисто нов Хитачи,който също не се разпознава.Той обаче е без джумпер и си е на 3 гб/с. Това обаче не му пречи доколкото знам да се разпознае от работещ сата 1 порт. Иначе резервен ИДЕ хард нямам за съжаление.

захранването което подаваш на харда да ли е читаво , щом е толкова стара машината вероятно е с преходник - дали преходника е ок ?!

Иначе харда работи със сигурност, разпознава се от 2 различни компа, на които пробвах и се влиза в него. Всичкото инфо си е там. Имам и един чисто нов Хитачи,който също не се разпознава.Той обаче е без джумпер и си е на 3 гб/с. Това обаче не му пречи доколкото знам да се разпознае от работещ сата 1 порт. Иначе резервен ИДЕ хард нямам за съжаление.

Щом работи харда, добре :) Междувременно ако е удобно като го закачиш на друго ПЦ виж тук как се проверява за ъпдейт на фърмуера... Много дискове от 11та и 12та серия на Сийгейт имат проблеми които уж са решени в по-новата версия на фърмуера. Ако се поразтърсиш из нета ще видиш колко терабайтови Баракуда.11 са си заминали ей така на няколко месеца служба...
  • Автор

захранването което подаваш на харда да ли е читаво , щом е толкова стара машината вероятно е с преходник - дали преходника е ок ?!

С преходник към кабел за захранване на сата хардове е и не съм го проверявал, но не мисля ,че е от него,защото ако имаше проблем със захранването нали нямаше да завърта? А той си завърта съвсем нормално и не издава звуци.

С преходник към кабел за захранване на сата хардове е и не съм го проверявал, но не мисля ,че е от него,защото ако имаше проблем със захранването нали нямаше да завърта? А той си завърта съвсем нормално и не издава звуци.

Това е Pinout на САТА захранването на ХДД

Pin Signal PSU Color Wire

1 +3.3VDC orange

2 +3.3VDC orange

3 +3.3VDC orange

4 GND black

5 GND black

6 GND black

7 +5VDC red

8 +5VDC red

9 +5VDC red

10 GND black

11 Optional black

12 GND black

13 +12VDC yellow

14 +12VDC yellow

15 +12VDC yellow

С преходник не се подават 3.3 волта но в случая нямат значение, някои от пиновете може да захранват механиката на харда, някои само електрониката... Сещаш се че ако на платката на контролера и липсват примерно едни 5 волта може диска да се развърта но нещо друго жизнено важно да няма захранване и се получава нещо като твоя случай :) Има-нема...

• Автор

Щом работи харда, добре :) Междувременно ако е удобно като го закачиш на друго ПЦ виж тук как се проверява за ъпдейт на фърмуера... Много дискове от 11та и 12та серия на Сийгейт имат проблеми които уж са решени в по-новата версия на фърмуера. Ако се поразтърсиш из нета ще видиш колко терабайтови Баракуда.11 са си заминали ей така на няколко месеца служба...

Лошото е ,че терабайтовият няма нищо общо. Значи на този комп има 1 сийгейт сата 2 160 ГБ от 2005 г. ,на който е ОС. Другият е терабайтовия,който също не се разпознава и също е сата2. Не споменах ,че имам 2 харда,,защото помислих, че не е важно. Но и двата не се разпознават на компа ,а и двата се разпознават на други компове.

Това е Pinout на САТА захранването на ХДД

Pin Signal PSU Color Wire

1 +3.3VDC orange

2 +3.3VDC orange

3 +3.3VDC orange

4 GND black

5 GND black

6 GND black

7 +5VDC red

8 +5VDC red

9 +5VDC red

10 GND black

11 Optional black

12 GND black

13 +12VDC yellow

14 +12VDC yellow

15 +12VDC yellow

С преходник не се подават 3.3 волта но в случая нямат значение, някои от пиновете може да захранват механиката на харда, някои само електрониката... Сещаш се че ако на платката на контролера и липсват примерно едни 5 волта може диска да се развърта но нещо друго жизнено важно да няма захранване и се получава нещо като твоя случай :) Има-нема...

Много логично звучи това ,което казваш.Какво трябва да направя ,за да проверя дали това е причината?

двата харда захранването от един същи клон ли е ?! пробвай със захранването на DVD-то ! да не би да е заминала тази част която ползваш за захранването на харддиска !

...Какво трябва да направя ,за да проверя дали това е причината?

Трудно ще го измериш. Пробвай това, което е предложил Илиев72, а освен това виж дали няма да можеш да намериш друг преходник молекс към сата захранване за проба.
  • Автор

Проблемът се задълбочава за съжаление. Значи пробвах с нов преходник към молекс - не става. Пробвах да сложа новия преходник към клона,който захранва двд-то. Пак не става. Нямам друго захранване в наличност за съжаление. Затова реших да отворя и да видя това. Видимо нищо му няма вътре. Няма изгорели или разпоени кабелчета. Та....сложих го отново по същия начин и без нищо да съм пипал по него. На дъното ми имам 2 конектора за захранването. Един с 4 иглички и един с 24. Свързах обратно двата конектора,но ....вече не ми праща даже сигнал към монитора :ph34r:. На всичкото отгоре вече не ми работят копчетат за Power и Restart както преди. Допреди тази случка докато съм в биос еднократно кратко натискане на бутона Пауър изключваше компа, а сега трябва да го задържа ,както когато съм в уиндоус.Бутонът рестарт не бачка. Само като го натисна вентилаторът на процесора забавя оборотите Моля ви, кажете ми ,че не ми е изгоряла видео картата и проблемът е в захранването. То никога не е било читаво. Това не е фабричното , с което купих компа. Фабричното се прецака на 1 година и ми го смениха докато бях в гаранция :( Всъщност ако трябва да съм честен, първо забравих да включа 4 пиновия конектор и нямаше образ. Лошото е,че след като го включих пак не се появи сигнал към монитора. Довърших ли машинката с тази глупост? :(

Най-добре е занеси в сервиз ! Да установят щети ! Поне в Сф сервизи колко искаш !

Защо въобще си правиш глупави експерименти с компютъра ти? На съобщението ясно си пише, чети. Няма диск, от който може да се стартира. Възможностите са-Повреден харддиск, втасал IDE/SATA кабел, повреден порт/портове(контролер?) Ако има IDE порт e възможно да се опита с преходниче или да се закупи разширителна карта, която да ти предоставя SATA1 интерфейс. И си готов. Защо си включвал ATX и процесор конектора наопаки!? 

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.