Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за подмяната на личните документи

Featured Replies

Извинете, но се питам дали някой не може да ми даде информация.

По стечение на обстоятелствата пропуснах да си извадя лична карта, когато навърших 14 години. Реших да изчакам до 18 години, защото мислех, че тогава картата така или иначе се сменя. Въпросът ми е, личните карти сменят ли се след навършване на 18 години, или само при изтичане на срока им? Освен това някой знае ли дали и след 18 има глоба за забавянето и дали е същата, както преди 18? Предварително благодаря.

Извинете, но се питам дали някой не може да ми даде информация.

По стечение на обстоятелствата пропуснах да си извадя лична карта, когато навърших 14 години. Реших да изчакам до 18 години, защото мислех, че тогава картата така или иначе се сменя. Въпросът ми е, личните карти сменят ли се след навършване на 18 години, или само при изтичане на срока им? Освен това някой знае ли дали и след 18 има глоба за забавянето и дали е същата, както преди 18? Предварително благодаря.

След навършване на 18 години (пълнолетие) личната карта се сменя.И почти съм сигурен ,че ще имаш глоба,тей един приятел закъсня с 5 месеца и плати глоба...И все пак гледай да си направиш лична карта по-скоро че накрая повече пари ще плащаш

Надявам се да съм ти помогнал.Лека вечер!

Редактирано от Минков (преглед на промените)

• Автор

След навършване на 18 години (пълнолетие) личната карта се сменя.И почти съм сигурен ,че ще имаш глоба,тей един приятел закъсня с 5 месеца и плати глоба...И все пак гледай да си направиш лична карта по-скоро че накрая повече пари ще плащаш

Надявам се да съм ти помогнал.Лека вечер!

Много благодаря! Информацията ми е от голяма полза. Знам, че със сигурност ще отнеса глобата, но за другото...всеки казва различно. Мерси!

Много благодаря! Информацията ми е от голяма полза. Знам, че със сигурност ще отнеса глобата, но за другото...всеки казва различно. Мерси!

Сменят се когато станеш на 18, тогава й изтича срока на годност. Причината е че в тази възраст човешкото тяло се променя доста буйно и трудно ще те познаят по снимката, а и ръста ти се е променил най-вероятно.
  • Автор

Сменят се когато станеш на 18, тогава й изтича срока на годност. Причината е че в тази възраст човешкото тяло се променя доста буйно и трудно ще те познаят по снимката, а и ръста ти се е променил най-вероятно.

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif Мерси! И аз така си мислех, ама като слушаш разни хора....

Чл. 81. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) (1) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. лице, което:

1. не подаде заявление за подмяна на българските си лични документи в срок до 30 дни при промяна в имената, единния граждански номер, пола, гражданството, постоянния адрес или при настъпили съществени и трайни изменения на образа;

2. не направи необходимото като родител, настойник или попечител за снабдяване с лична карта на лице, навършило 14-годишна възраст;

3. не подаде заявление за издаване на лична карта в срок до 30 дни, след като е заявил, че тя е повредена, унищожена, изгубена или открадната;

4. е навършило 18 години и не е подало заявление за издаване на лична карта;

5. не подаде заявление в срок до 30 дни за подмяна на личната карта след изтичане на нейната валидност;

6. не върне паспорта си или заместващия го документ на органа, който го е издал, в тримесечен срок след изтичане на неговата валидност или след отпадане на основанието за издаването или ползването му.

Извадка от ЗАКОНА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ

• Автор

Благодаря ти, Слйпи, но закона ми е ясен. Аз малко за приложението му не съм сигурна....Никъде не пише точно за моя специфичен случай. А глобата е ясна. Какво да се прави - като си идиот (или в моя случай като имаш родители без всякаква отговорност) си понасяш последствията. Все пак благодаря за усилието. :computer2: П.П. Слйпи, много се радвам да се видим отново. :rolleyes:

Благодаря ти, Слйпи, но закона ми е ясен. Аз малко за приложението му не съм сигурна....Никъде не пише точно за моя специфичен случай. А глобата е ясна. Какво да се прави - като си идиот (или в моя случай като имаш родители без всякаква отговорност) си понасяш последствията. Все пак благодаря за усилието. :yanim:

П.П. Слйпи, много се радвам да се видим отново. :yanim:

Глобата е същата както за неизвадената карта на 14 години,ако в 30 дневен срок след навършване на пълнолетие не подадеш заявление за лична карта.И в този случай ще станат две глоби,тъй като има две нарушения на закона.И да личните карти се сменят след като извадиш такава на 18 години на всеки 10 години, защото са срочни.Безсрочна лична карта получаваш като направиш 58 годишна възраст мисля, че беше по закон.

П.П И аз се радвам да те засека отново!

Редактирано от sleepy_devil (преглед на промените)

• 4 месеца по-късно...

Здравейте имам въпрос отностно лична карта в момента съм на 17 и несъм си изкарал още .. Какви документи са ми нужни също и глобата на каква стойност ще бъде? Благодаря.

Здравейте имам въпрос отностно лична карта в момента съм на 17 и несъм си изкарал още ..

Какви документи са ми нужни също и глобата на каква стойност ще бъде?

Благодаря.

За документи, не съм сигурен но мисля че глобата е 20 лева.

Ето какво намерих:

1. Заявление по образец – попълва се на машина или четливо с ръкописен текст. Имената се изписват на български и подписа се полага лично, в присъствието на упълномощено длъжностно лице, а не предврително. Този подпис се пренася в документа за самоличност, по дигитален път и се полага чрез тънкописец предоставен от длъжностното лице.

2. Удостоверение за раждане, и други официални документи потвърждаващи данните от заявлението(документ по гражданско състояние).

3. Снимки по образец (отговарящи на изискванията)

4. Документ за платена държавна такса

Бланките на заявленията се получават от териториалните служби на МВР. Всеки формуляр получава уникален идентификационен код. Могат да се подават единствено формуляри, получени от териториалните служби на МВР.

Срокове за издаване и подмяна на лична карта

обикновена поръчка: 30 дни след подаване на заявлението;

бърза поръчка: 3 дни след подаване на заявлението;

експресна: 1 ден (8 работни часа).

При теб цената за картата май ще е 13 лева, ако небройм евентуална глоба.

Така и така темата е пусната и ще се възползвам да питам и аз :yanim: 2009-та ми 2010-та март ми изтече валидноста на личната карта, а нямам време да ходя по посолства за да я подменям.Колко ще е глобата, когато ида да я подменя някой може ли да ми каже? :biggrin:

Така и така темата е пусната и ще се възползвам да питам и аз :eek:

2009-та ми 2010-та март ми изтече валидноста на личната карта, а нямам време да ходя по посолства за да я подменям.Колко ще е глобата, когато ида да я подменя някой може ли да ми каже? :eek:

Това, което знам е, че глобата е между 20 и 150 лв.

Но колко ще ти вземат там, не бих могла да кажа.

• 2 месеца по-късно...

Здравеите Утре ще ходя да си вадя лична карта обаче проблемат е че почти 2 години съм зъкаснял сега съм на 15 а имам рожден ден на 30 август каква ще е глобата някои може ли да ми каже

Редактирано от valata17 (преглед на промените)

Здравеите Утре ще ходя да си вадя лична карта обаче проблемат е че почти 2 години съм зъкаснял сега съм на 15 а имам рожден ден на 30 август каква ще е глобата някои може ли да ми каже

за да се отърве глобата се прави следното - намират се най-старите дрехи които ти стават, отиваш на някое самотно прашасало място хвърляш дрехите на земята изпикаваш се отгоре им след което си итриваш обувките и скачаш отгоре им обличаш си ги и отиваш да си подаваш документите след което ги запазваш за да си вземеш документите след месец, и до не изпортите номера че така си изкарвам всички документи и се правя на отрепан в КАТ като трябва да се плащат глоби
  • 3 години по-късно...

Здравейте, предстои ми смяна на личната карта, вчера ми дадоха такова заявление.

Въпросът ми е в графата Данни за упълномощено лице, моят подпис ли трябва да стои или този на лицето, което ще ми вземе картата ?

Благодаря предварително.

Здравейте, предстои ми смяна на личната карта, вчера ми дадоха такова заявление.

Въпросът ми е в графата Данни за упълномощено лице, моят подпис ли трябва да стои или този на лицето, което ще ми вземе картата ?

Благодаря предварително.

Подписа трябва да е моят, не този на упълномощеното лице.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.