Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кражби на ток

Featured Replies

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил пълни проверки на електроразпределителните дружества за установяване на нарушения и престъпления, включително и такива, извършени от шефове и служители.

Внимателно ще бъдат разследвани технологичните разходи, външните услуги и разходите по договори, както и отчетените инвестиции. Резултатите трябва да са готови до 22-ри март.

Цацаров е предложил на енергийния министър в оставка Делян Добрев да наложи на ЕРП-тата допълнителни задължения с цел да се намали цената на тока. Според закона тази временна мярка може да бъде взета при извънредни ситуации.

dariknews.bg

• Отговори 68
  • Прегледи 18,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

При старите ( електромеханични) електромери не е възможно маниполирането ( слмисъл на увеличаване )на показанието.Аз съм с най-новите електронни електромери, и знам, че единствено датата и часа може да се променя чрез електронните четци на данни, но по принцип е възможно да е оставена такава възможност и тя да е само за т.н.супервайзори, които са с по-големи права. Ако си сигурен, че не си изхарчил този ток ,спокойно можеш да подадеш жалба в енергото.Но като гледам цифрите ти ако си имал включен например радиатор 2 кW по 7 часа на ден, за 22 дни спокойно ще ги навъртиш.

• 2 седмици по-късно...

Тарикат проби стена, за да краде ток

Най-много констатирани кражби на електроенергия има в ромския квартал на Симеоновград

Екип от Районното управление на МВР в Симеоновград е получил сигнал за брутална кражба на електроенергия на ул. „Търговска” в града. При проверката, извършена съвместно със служители на EVN, е констатирано, че 40-годишен мъж е пробил дупка в стената на дома си и е разбил електроразпределителното табло за да се прикачи незаконно към електрическата мрежа.Срещу мъжа е образувано досъдебно производство, съобщиха за БЛИЦ от Областната дирекция на МВР в Хасково.

От справката, която БЛИЦ направи се оказа, че в ромската махала на Симеоновград най-много се краде ток, въпреки че непрекъснато се правят проверки.

Тодорка НИКОЛОВА, БЛИЦ

blitz.bg

Цигани, какво да ги правиш :D

Лошото е, че и българи крадат, но проверки в българските квартали не се правят, освен по сигнал.

А би трябвало...

• 3 седмици по-късно...

Задържаха петима мъже заради кражба на електроенергия в Пловдив и Раковски, съобщиха от областна дирекция на МВР- Пловдив.

Двама от тях са заловени след получен сигнал за манипулиране на електромер в сграда на ул."Перущица" в Пловдив. В четвъртък при съвместна проверка на полицаи и служители на ЕВН-България е било установено, че проверяваният електромер отчитал с 30% по-малко от използваната електроенергия.

Като съучастници в ареста за 24 часа са задържани 52-годишният Д.Б.,  38-годишният Н.В..

Други трима мъже бяха заловени в момент на манипулация на електромер. 45-годишният Г.Г. от Хисаря, 60-годишният П.Р. от Пловдив и 34-годишният С.В. от Раковски са били задържани в жилището на С.В. на ул."Суворов" в Раковски при специализирана полицейска операция на служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР.

От проведените допълнителни оперативни действия полицаите установили, че и електромерите, отчитащи ползваната електроенергия и на Г.Г. и Б.Р., също са били манипулирани.

Тримата мъже са задържани в ареста за 24 часа.

24chasa.bg

• 3 месеца по-късно...
Крадат ток от благоевградчанин в Сандански

Благоевградчанин откри, че плаща и чужда сметка за ток в курорта Сандански. Във вторник 47-годишният А.Л. от областния център установил, че някой се е присъединил към електроразпределителната мрежа, разбира се, без електромер. Около 11:30 часа потърпевшият е подал сигнал в РУП-Сандански. Мъжът обаче няма представа откога са вземали ток от неговия имот. Полицията е установила, че това е дело на комшия, който в момента се издирва. По случая е образувано досъдебно производство.

http://www.standartnews.com/regionalni/kradat_tok_ot_blagoevgradchanin_v_sandanski-195871.html

• 2 седмици по-късно...

Пакистанска електрическа компания апелира към религиозната съвест на своите клиенти в отчаян опит да ги накара да спрат да крадат ток, което е голям пречка пред справянето с прекъсванията на тока, пише вестник “Халедж таймс”.

Компанията за снабдяване с електричество на Пешавар, ПЕСКО, публикува реклами на първите страници на трите най-големи вестника в северозападната част на страната по време на свещения месец Рамадан, напомняйки на читателите, че кражбата на електричество е грях.

„Постите ли, плащате ли зекят, помагате ли на родителите си, правите ли го под светлина от законно електричество”, се казва в рекламата. „Духовниците казват, че правенето на добри дела под светлината на крадено електричество е против шариата, така че нека спрем да използваме крадено електричество и да разкрасим своя ден на страшния съд”, се казва още в нея.

В цял Пакистан, от градовете до селата и от бедните до луксозните квартали, хората крадат електричество всеки ден, обикновено използвайки метална кука, свързваща електрическата мрежа на къщата с електропровода, заобикаляйки електромера.

http://world.actualno.com/Pakistanska-elektricheska-kompanija-razchita-Bog-da-spre-krajbite-na-tok-news_432135.html

:lol6: Да се поучим от опита на Пакистан и да призовем братята роми да не крадат ток!

Офф, то да се крадеше само ток. Какво ще кажете за топлоенергията , водата  и др. Краде се пряко и косвено. Краде се яко и повсеместно, но някак си като, че ли го приемаме това за даденост. Стоим и си мишкуваме, скръцнем тук там, но нищо не  не се променя с десетилетия!!! Странен народ сме ние!!!

Подкрепям краденето на ток. Когато ЕРП-тата се научат, че не могат да продават тока на цени над 2 пъти по-високи от тези, на които им го продава НЕК, при условие че не инвестират нищо в инфраструктура, а само кърпят текущата, само и единствено когато е станала вече белята, а просто смучат пари и ги изнасят в чужбина, понеже това са чужди фирми...

Подкрепям краденето на ток. Когато ЕРП-тата се научат, че не могат да продават тока на цени над 2 пъти по-високи от тези, на които им го продава НЕК, при условие че не инвестират нищо в инфраструктура, а само кърпят текущата, само и единствено когато е станала вече белята, а просто смучат пари и ги изнасят в чужбина, понеже това са чужди фирми...

Да и затова ний баламите ,ще плащаме неустойките на ЕРП.За съжаление повечето българи подкрепят Робин Хууд,въпреки че краде.

Или хайдутите ,въпреки че крадат .И се радват и подкрепят Хитър Петър.Преклонена глава сабя не я сече.Когато атовете се ритат, магаретата теглят.

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Да и затова ний баламите ,ще плащаме неустойките на ЕРП.За съжаление повечето българи подкрепят Робин Хууд,въпреки че краде. Или хайдутите ,въпреки че крадат .И се радват и подкрепят Хитър Петър.Преклонена глава сабя не я сече.Когато атовете се ритат, магаретата теглят.

Аха, не че аз крада, та и аз тегля, но плащането или неплащането не е причина за ЕРП-тата да спрат да скубят тройно на цената, на която им продава НЕК. А кражбите - то и тях си плащаме, но допълнително към това, което алчните ЕРП-та си гушкат като "печалба" и пращат в чужбинско. Всъщност всичко ние си го плащаме като попове. И докато държавата ни продължава да е в толкова лошо положение, няма как Андрешко да не е положителен герой. Не, това за кражбите беше иронично, но е факт че ЕРП-тата крадат от нас.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• 7 месеца по-късно...
Кабел от завод в Самоков захранва ромския квартал в града
Публикувано изображение

Разследване на Нова телевизия откри кабел, който от бивш завод от социалистическо време в близост до ромския квартал води и захранва ромски къщи в квартала. Според свидетели, водеща фигура тук е Сашо Водката, близък на някои ромски големци от региона.

Собственикът на бившия соц завод се страхува да говори, въпреки че знае за кражбите на ток от предприятието. Когато журналистите скъсват кабела, без да искат, токът спира в около 20 къщи в ромския 7-ми квартал в самоков.

Прилагат се и други хватки – от законно закачени за мрежата консуматори се изтегля кабел, от който се захранват много къщи в квартала. Според местни роми обаче само привилегировани имат право на такива номера.

Държавата остава съвсем безпомощна пред крадците на ток или просто не иска да си има неприятности, смятат разследващите журналисти. Проблемът в Самоков не е от вчера, но поради незаконното строителство, повечето от живеещите тук роми не могат да станат редовни платци на ток.

В проблема се замесени и политически мотиви - едни твърдят, че "Евророма" прибира парите от незаконния ток, други - че Александър Методиев е ръководител на незаконното енерго.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3585751

сега ще ви разкажа какво ми се случи!понеже миналия месец имах голяма сметка за ток,сравних фактурата с електромера и видях,че на фактурата пише показание ново 13380,а електромера показва 12820 а те са го засекли 2 седмици по рано!помислих че е станала грешка,платих и си мислех че ще се приспадне в другите месеци,но всеки ден почнах да се заглеждам в електромера като се прибирам!сега на 5ти дойдоха служители,засякоха показание 13020,а днес като се прибирах се засякох  със служител на чез във входа и като се качих на етажа ,погледнах електромера вече ми показваше 13680!!!аз не разбирам от електромери,но това е фрапиращо!възможно ли е тоя човек да ни е превъртял електромерите?възможно ли е да манипулират показанията!

сега и следващите месеци ще имам големи сметки!

темата се е подновила и ще ви кажа-по голям крадец от чез-няма!!!след този случай имах дълги пререкания,три пъти идваха инспектори,нищо не ми възстановиха,но спряха да ми превъртат електромера!отоплявам се с 3 маслени радиатора и най високата сметка за ток тази зима беше 74 лв.лятото сметките ми паднаха до 15-19 лв!записвайте си показанията!инкасатора не лъже,но 2 дни след него минава човек от чез и върти електромерите!

темата се е подновила и ще ви кажа-по голям крадец от чез-няма!!!след този случай имах дълги пререкания,три пъти идваха инспектори,нищо не ми възстановиха,но спряха да ми превъртат електромера!отоплявам се с 3 маслени радиатора и най високата сметка за ток тази зима беше 74 лв.лятото сметките ми паднаха до 15-19 лв!записвайте си показанията!инкасатора не лъже,но 2 дни след него минава човек от чез и върти електромерите!

Следващият път, когато го срещнеш въпросния служител на ЧЕЗ, му превърти главата и в двете посоки.

Ами сложете си контролен електромер, заверен от БИМ. А 20лв сметка лятото - я пак? Ти само крушка и телевизор ли ползваш?

моля?

моля?

ето виж-това е след като го засяках служителя,предишните зими ме товареха здраво със сметки,даже лятото не падаше под 50 лв.!!!

9.3.2014/  ЕЛ. ЕНЕРГИЯ ОТ 31.01.2014 ДО 27.02.2014   50,68 3.4.2014       9.2.2014/ ЕНЕРГИЯ ОТ 04.01.2014 ДО 30.01.2014  57,40  6.3.2014  12.1.2014  ЕЛ. ЕНЕРГИЯ ОТ 05.12.2013 ДО 03.01.2014  71,24  10.2.201411.12.2013/  ЕЛ. ЕНЕРГИЯ ОТ 04.11.2013 ДО 04.12.2013  54,38  7.1.201412.11.2013/  ЕЛ. ЕНЕРГИЯ ОТ 04.10.2013 ДО 03.11.2013  28,44  9.12.201311.10.2013/  ЕЛ. ЕНЕРГИЯ ОТ 06.09.2013 ДО 03.10.2013  23,46  8.11.201312.9.2013/  ЕЛ. ЕНЕРГИЯ ОТ 06.08.2013 ДО 05.09.2013  28,02  11.10.201312.8.2013/  ЕЛ. ЕНЕРГИЯ ОТ 04.07.2013 ДО 05.08.2013  28,06  9.9.201312.7.2013/  ЕЛ. ЕНЕРГИЯ ОТ 06.06.2013 ДО 03.07.2013  13,56  6.8.201312.6.2013/  ЕЛ. ЕНЕРГИЯ ОТ 04.05.2013 ДО 05.06.2013  19,27  9.7.201312.5.2013/  ЕЛ. ЕНЕРГИЯ ОТ 05.04.2013 ДО 03.05.2013  25,28  10.6.201311.4.2013/  ЕЛ. ЕНЕРГИЯ ОТ 06.03.2013 ДО 04.04.2013  34,68  7.5.201317.3.2013/  ЕЛ. ЕНЕРГИЯ ОТ 06.02.2013 ДО 05.03.2013  0,00  1.4.2013

апартамента ни е 3 стаен,отопляваме се с 3 радиатора и сме 6 човека с децата!!!който има големи сметки си заслужава да отдели време докато ги разкара!съжалявам,че не можах да му взема машинката!

ето виж-това е след като го засяках служителя,предишните зими ме товареха здраво със сметки,даже лятото не падаше под 50 лв.!!!

Glen, знам хора, които горят един котлон, един хладилник, 2 крушки и един телевизор и плащат по-високи сметки за ток. 13лв сметка за ток? А моят електромер е от индукционните и не може да бъде манипулиран дори и при желание, без да се разбиват пломби.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Glen, знам хора, които горят един котлон, един хладилник, 2 крушки и един телевизор и плащат по-високи сметки за ток. 13лв сметка за ток? А моят електромер е от индукционните и не може да бъде манипулиран дори и при желание, без да се разбиват пломби.

незнам кой и индукционен!не разбирам!моя е от тия новите където ги монтираха чез!превъртат се показанията дистанционно,подобно на тези апарати с които отчитат!става много бързо!за съжаление не очаквах иначе сега и аз щях да си имам едно! :)

Спипаха кръчма да краде ток

Това е четвъртия случай от началото на годината, в който служители на дружеството хващат кражба на ток в Пампорово

Ресторант на пъпа на Пампорово бе спипан да краде ток. При проверка на специализирана група на EVN се оказало, че чрез интервенция в трафопоста, електромерът не отчита реално използвания ток в елитната кръчма и търговския комплекс до нея, собственост на 56-годишен бизнесмен от Асеновград. За измамата шефът на клиентския център на електроразпределителното дружество се е жалвал в полицията в Чепеларе.

„Предстои случаят да бъде изяснен, но трябва да се знае, че проверки правим  целогодишно и навсякъде –  както в курортите, така и в малки населени места и в градовете”, коментира пред „Преса”  пресаташето на EVN – Пловдив Крум Косев. От началото на сезона до сега това е четвъртия случай, в който служители на дружеството хващат кражба на ток в Пампорово.

http://pressadaily.bg/publication/37894-%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D0%BF%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BC%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5-%D1%82%D0%BE%D0%BA

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.