Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо българинът си купува кола?

Featured Replies

Този въпрос ми хрумна, докато разговарях с приятел пред блока, в който живее.

Наистина, защо българинът си купува кола?

Стигнахме до извода, че около 90 процента от нашенците имат кола неизвестно защо. Той ми разказа, че само 5-10 процента от автомобилите пред блока му ежедневно или поне през ден напускат паркинга, за да свършат собствениците им някаква работа. Повечето от останалите коли не помръдват дори веднъж месечно. Така е от години и не е заради прекалено скъпите в момента горива.

Излиза, че повечето ни съграждани притежават автомобил за "украса", който да заема паркинг-място и тези, които ползват автомобилите си, да са принудени да паркират колкото се може по-далече от жилището, в което живеят.

Българинът е мазохист, който влага пари в НЕЩО, което не му трябва и успешно пречи на останалите, само и само да може да отговори "да, имам ТОВА НЕЩО", когато му зададат съответния въпрос. Статут по български.

Вашите мнения несъмнено ще хвърлят още светлина върху този феномен. ;)

Редактирано от NavNav (преглед на промените)

• Отговори 62
  • Прегледи 8,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Към автора - ти защо евентуално си купуваш жилище, ами не живееш при мама и тати? Защо си купуваш последен модел мобилен телефон, при положение, че и такъв отпреди 10 години ще ти върши работа... ? Те

• Trichocephalus
    Trichocephalus

Колата, както и мобилният телефон, обувките, колана, часовникът, очилата, костюмът - това са неща, които отдавна са символи на пристижа и са част от изграждането на авторитет пред приятелкия кръг или

• Trichocephalus
    Trichocephalus

Знам, разбира се А защо отричаш вдигането на самочувствието като необходимост ? Та животът не е само работа и каране на кола само за работа. Щом някой има нужда да притежава кола за

Не, не си прав, и наблюденията ти са погрешни. Повечето хора си ползват колите, може би някой по възрастни хора към 50-60 не ги ползват вече, но младите ги ползват.

За да може да пътува по-удобно и по-бързо. Да има свобода за избор на време и маршрут. Моите впечатления показват, че повечето коли около блоковете се използват доста често. В блокове, където пробладават възрастни хора, може и да има полузабравени автомобили.

Има логика в едно такова твърдение,но аз пък се дразня от друг "феномен"-някои от съседите от входа нямат пари да си платят 2-3 лева в месеца за ток,асансьор и чистач на входа,но имат пари да си сменят колите всяка година и да не слизат от тях.Да не говоря за цигарите-те не били разход!Айде стига де! ;)

По мои наблюдения е много прав ! Да не говоря , че някои ходят само на работа с тях ! Без значение , че ако ходи с градския транспорт ще стига по-бързи и по-евтино ! Абе тресе ни гъзарията здраво !

Да не говоря , че някои ходят само на работа с тях !

А къде трябва да ходи с колата ?

На море и планина ли ?

Ами ако се налага да смени 2 автобуса на отиване и 2 на връщане от работата ?

Ти за какво използваш твоята кола ?

А къде трябва да ходи с колата ?

На море и планина ли ?

Ами ако се налага да смени 2 автобуса на отиване и 2 на връщане от работата ?

Ти за какво използваш твоята кола ?

нямам кола и нямам намерение да си купувам скоро !

Има нещо вярно в това с купуването на колата. За българина, (особено за мъжа ;)), това е признак за някакъв вид самостоятелност и му носи определено самочувствие.

нямам кола и нямам намерение да си купувам скоро !

Тогава ще е по-добре да изкажеш мнение по въпроса : "защо не си купувате кола ?"

Има нещо вярно в това с купуването на колата. За българина, (особено за мъжа ;)), това е признак за някакъв вид самостоятелност и му носи определено самочувствие.

Това не е ли нормално ?

Е как може 1т скрап да ти носи самочуствие ;) Да не споменавам колко хора виждам в събота и неделя да са под колата или под капака и. Вместо да е на кино , театър или да се забавлява някъде - лежи под някакъв архаизъм и си мисли , че има кола !

Този въпрос ми хрумна, докато разговарях с приятел пред блока, в който живее.

Наистина, защо българинът си купува кола?

Стигнахме до извода, че около 90 процента от нашенците имат кола неизвестно защо. Той ми разказа, че само 5-10 процента от автомобилите пред блока му ежедневно или поне през ден напускат паркинга, за да свършат собствениците им някаква работа. Повечето от останалите коли не помръдват дори веднъж месечно. Така е от години и не е заради прекалено скъпите в момента горива.

Излиза, че повечето ни съграждани притежават автомобил за "украса", който да заема паркинг-място и тези, които ползват автомобилите си, да са принудени да паркират колкото се може по-далече от жилището, в което живеят.

Българинът е мазохист, който влага пари в НЕЩО, което не му трябва и успешно пречи на останалите, само и само да може да отговори "да, имам ТОВА НЕЩО", когато му зададат съответния въпрос. Статут по български.

Вашите мнения несъмнено ще хвърлят още светлина върху този феномен. ;)

Честно казано, както в основният въпрос на темата, така и в разсъжденията може спокойно да се замени думата "кола" с думата "жена" и сам ще се учудиш от резултата.

Иначе - по въпроса за мотивацията да притежаваш нещо Маслоу е писал доста едно време .

ТУк не влиза само колата като вещ, ами и всичко , за което можеш да се сетиш и, което не е от пръва необходимост ( тоест нещо, без което би умрял ) .

И не е само при българите.

Това не е ли нормално ?

Зависи. ;)

Въпросът е колата да върши работа! А много хора си купуват коли ей така, за да се изфукат. Една от причините да има задръствания е, че твърде много хора се придвижват с колите си.

Е как може 1т скрап да ти носи самочуствие ;) Да не споменавам колко хора виждам в събота и неделя да са под колата или под капака и. Вместо да е на кино , театър или да се забавлява някъде - лежи под някакъв архаизъм и си мисли , че има кола !

Аз пък обичам да ходя на излети и да пътувам удобно.

Мисля, че тук става върпос за автомобил в движение, не за неподвижна купчина желязо.

Ако театърът е на 5-6 км от дома ти с какво отиваш до там ? Не всички обичат да се блъскат с хубави дрехи из градския транспорт.

Зависи. ;)

Въпросът е колата да върши работа! А много хора си купуват коли ей така, за да се изфукат. Една от причините да има задръствания е, че твърде много хора се придвижват с колите си.

Ама недейте да съдите за другите по себе си.

Зависи. ;)

Колата, както и мобилният телефон, обувките, колана, часовникът, очилата, костюмът - това са неща, които отдавна са символи на пристижа и са част от изграждането на авторитет пред приятелкия кръг или обществото.

Друг е въпросът дали това авторитет е фалшив ( тоест измислен от самия тебе) или истински.

Закупуването на такива предмети, символи на благополучие си е даже не толкова на съзнантелно, колкото на подсъзнателно ниво.

Ако театърът е на 5-6 км от дома ти с какво отиваш до там ? Не всички обичат да се блъскат с хубави дрехи из градския транспорт.

Ама недейте да съдите за другите по себе си.

Не съдя по себе си. А на театър може да се отиде и с такси. ;)

Колата, както и мобилният телефон, обувките, колана, часовникът, очилата, костюмът - това са неща, които отдавна са символи на пристижа и са част от изграждането на авторитет пред приятелкия кръг или обществото.

Така е, но българинът масово си купува коли, които са втора ръка. Аз не виждам нещо лошо някой да си купи кола, стига наистина да му върши работа, а не само да заема място пред блока. ;)

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Пеша приятелю ;) Обичам да се разхождам и имам късмет да живея до метростанция ;) В метрото няма чак такава блъсканица в непиковите часове и е приятно да се пътува с него :P

Защото няма задоволителен градски транспорт. Защото се краде от билетчето. Защото няма нормална инфраструктура - алеи светофари, подлези. Защото няма култура на движението. Защото няма бърза помощ. На някои места дори е животозастрашително да се преминава пеш.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Въпрос, който задавам на много хора от много време, но никога не съм получил смислен отговор - За чии пoдяволите ти е тая кола, след като с нея минаваш няма и 10 000 км годишно? Е досега смислен отговор не съм получил.

Има нещо вярно в това с купуването на колата. За българина, (особено за мъжа ), това е признак за някакъв вид самостоятелност и му носи определено самочувствие.

Това не е ли по-скоро признак на ниско самочувствие?

За да стигна до работа с градски транспорт (метро) са ми необходими макс. 30 минути (от вратата вкъщи до бюрото). С автомобил в най-добрия случай 40-50 мин. Питаш хората, който използват автомобили по същия маршрут, защо ходиш с кола? Финансовия аспект няма смисъл да споменаваме. Висенето по задръствания. Губенето на време. Отговорът е странна гримаса и нещо от рода на "Бе ере бе са че одим с метро".

Мисленето на някои индивиди е повече от странно.

В колко градове в България има метро ? Всеки трябва да е преценил, когато е решил да си купи кола, какво ще прави с нея.

В колко градове в България има метро ?

Всеки трябва да е преценил, когато е решил да си купи кола, какво ще прави с нея.

Не е само до метрото ! Живал съм в малък град ! И там някои индивиди ходеха на работа и на кафе с кола ! Нищо , че пеша това са 500м , а с кола 2-3км ! Важно да е гъзар ! Важно е да е с кола !

Не е само до метрото ! Живал съм в малък град ! И там някои индивиди ходеха на работа и на кафе с кола ! Нищо , че пеша това са 500м , а с кола 2-3км ! Важно да е гъзар ! Важно е да е с кола !

Но това са били само някои.

Не болшинството.

Камъни, скъсани дрехи и глупави хора не свършват.

Всеки минава по този път, особено като млад. Ние лично имахме в семейството 3 коли, но в последствие осъзнах какво ми костват като разходи и продадох 2 от тях.

Една елементарна сметка за кола която струва ~10000лв.и е под 10г.

Разходи за една година

1. Каско 700лв

2. Консумативи

-масла-200лв.

-други -100лв.

3 Гуми които се сменят на макс 4 сезона -150лв. годишно

4.Гражданска 200лв. годишно

5.Преглед 35лв

6.автомивка минимум 6пъти 60.лв.

до тук са 1445лв. без овехтяването, без текущи ремонти и без разходите за гориво.

Жената работи на такова място, че до там може да се стигне само с кола а имаме вила и ходим на почивки. Но оставих най-икономичната и малка кола.

А колко могат да си позволят кола под 10г а ?! Май процента дори в големите градове не е голям , да не говоря за малките градове ;)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.