Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Открити са пирони от кръста на Христос

Featured Replies

Публикувано изображение

Възможно ли е два от пироните, използвани при разпъването на Исус Христос на кръста, да са открити в гробница на 2000 години? И може ли те загадъчно да изчезнат за 20 години, за да бъдат намерени случайно в лаборатория в Тел Авив?

Отговори на тези въпроси търси в новия си документален филм изследователят Симха Якобович, предаде Ройтерс. Още преди да е показана на екран, лентата вече предизвиква дебати в Светите земи.

Документалният филм "Пироните от кръста" проследява тригодишно проучване, в рамките на което Якобович излага своите твърдения. Част от тях се основават на емпирични данни, други изискват повече въображение и вяра, допълва БТА.

Изследователят провъзгласява откритието си за историческо. Повечето експерти и учени, с които агенция Ройтерс се е свързала, обаче го отхвърлят като преувеличено и дори го наричат рекламен трик.

През вековете много древни реликви, сред които и пирони, са свързвани с разпъването на Христос. Много от тях са нарочени за фалшиви, други са възприети като свещени. Симха Якобович, който предизвика дебат и с предишния си филм за откриването на изгубения гроб на Христос, твърди, че находката му се различава от другите със своя исторически и археологически контекст.

"Това, което предлагаме на света, е най-добрият археологически аргумент, че са намерени два от пироните, използвани при разпъването на Христос на кръста", казва Якобович.

Филмът на изследователя започва с посещението на древна гробница в Ерусалим, открита през 1990 г. Тогава тя е провъзгласена за гробното място на еврейския първосвещеник Йосиф Каяфа /Кайафа/, който в Новия завет председателства процеса срещу Исус.

Гробницата, заедно с няколко костохранителници, е намерена при строителни разкопки на хълм, намиращ се на няколко километра от Стария град. След като е открита, тя е запечатана отново. Йосиф Каяфа е сред главните фигури в Евангелията - той е изпратил Исус Христос на римляните и на смърт. В гробницата на Каяфа са намерени два пирона - един на земята и втори в една от костохранителниците.

Според автора на филма "Пироните от кръста" Симха Якобович, те загадъчно изчезват скоро след това. Изследователят твърди, че ги е проследил до лабораторията в Тел Авив на антрополог, експерт по древни кости. Ако това са същите пирони - разядени от ръжда и умишлено огънати в краищата - изчезването им конспирация ли е или логистична грешка? Този въпрос остава без отговор. И в двата случая Якобович показва защо тези два пирона може да са използвани при разпъване на кръст, което е обичайна практика преди 2000 години. След това изследователят предлага теорията си защо точно те послужили за най-прочутото разпъване на кръст в историята.

"Ако погледнем цялата история - исторически, текстово и археологически - всички тези фактори сочат, че двата пирона са използвани при разпъване на кръст. И тъй като Йосиф Каяфа е единственият свързан с разпъването на Исус Христос, когато съберем две и две, имаме всички предпоставки да смятаме, че са използвани точно тези пирони", казва Симха Якобович. От Израелския съвет за антиките, представители на който са наблюдавали разкопките на гробницата, съобщават, че никога не е доказано със сигурност, че тя е била на Йосиф Каяфа, както и че в гробниците често се намират пирони.

"Без съмнение талантливият режисьор Симха Якобович е създал интересен филм около действителна находка, но предложената от него интерпретация няма никаква основа в археологически открития или изследвания", казват от Израелския съвет за антиките.

actualno.com

Първо плащеница, а сега пирони...какво се опитвате да докажете с това ? Че има господ ? Че христос е съществувал в библейския му вид ?... Господа папи, попове, кардинали, клисари и разни други ентусиасти, за да докажете истиността на безумието наречено "религия" ще ви трябва дооооооооооооста повече от един мръсен парцал и два ръждиви гвоздея !...

Чудно ми е, от какъв метал са били изработени тези пирони, че да издържат 2000 години? ;)

Няма значение материалът, важно е в каква среда е бил обектът. Както има запазени мумии на стотици и хиляди години, така нормало е в една неагресивна среда дадено парче метал да се запази дори и непокътнато...

Ръждата е корозионен продукт, който се образува при оксидацията на желязо или стомана с кислород в присъствието на вода или атмосферна влага. Ръждата се състои от хидратиран железен(III) оксид (Fe2O3·nH2O), който ѝ придава характерния червеникав цвят, и железен(III) оксид-хидроксид (FeO(OH), Fe(OH)3), който пък е отговорен за жълтия ѝ оттенък. Ръждата има пореста структура, която за разлика от оксидирания слой на други метали като хром, алуминий или цинк, не предпазва желязото от по-нататъшно разрушаване.

Ако пък е от друг цветен метал пиронът, за сухия климат в Йерусалим, би се запазил доста добре....

друга причи на за корозия може да е са микроорганизми, но при липса на вода,влага това няма как да стане.... :nono:

Няма значение материалът, важно е в каква среда е бил обектът. Както има запазени мумии на стотици и хиляди години, така нормало е в една неагресивна среда

...

Ако пък е от друг цветен метал пиронът, за сухия климат в Йерусалим, би се запазил доста добре....

друга причи на за корозия може да е са микроорганизми, но при липса на вода,влага това няма как да стане.... :)

Невярно. Най-големия бич на Светите земи е влажността. Дъжд не вали в продължение на 8-9 месеца, но влажността е голяма. В миналото тези земи са били блата и са пресушени едва след отхода на Османската империя, по-точно след създаването на Израел. Дъждовния период през зимата може да се сравни с потоп, особено около Мъртво море и Юдейската пустиня. Снеговалеж в Ерусалим е нормално.

Влажността в този град през зимата не пада под 85%, пролет - 40%, лятото спада на 33%. В времената на Исус три метала са били общодостъпни: желязо, олово, мед. И трите метала корозират с часове по тези земи. Ако пироните са били напоени в зехтин, миро или подобно целенасочено (подобно е запазило мумиите), може да се сочи за артефакт и то при подкрепи с солидни доказателства.

Симха Якобович - звучи забавно за мъжко име в женски род - Радост Якобович

• Автор

Чудно ми е, от какъв метал са били изработени тези пирони, че да издържат 2000 години? :)

Защото са на Исус.

Прочетох първите 2 изречения и се отказах защото не виждам смисъла да чета простотиите, но както и да е... Не мога да проумея едно.. До кога "лидерите" ще притъпяват мозъка на хората с това че съществува БОГ или Исус и т.н. До кога ще заблуждават светът с приказките създадени преди хиляди години когато хората са били ограничени и са били по склонни да вярват в нещо всемогъщо, там на небето което върши всички климатични промени и наказва лошите...

• Автор

Прочетох първите 2 изречения и се отказах защото не виждам смисъла да чета простотиите, но както и да е...

Не мога да проумея едно.. До кога "лидерите" ще притъпяват мозъка на хората с това че съществува БОГ или Исус и т.н. До кога ще заблуждават светът с приказките създадени преди хиляди години когато хората са били ограничени и са били по склонни да вярват в нещо всемогъщо, там на небето което върши всички климатични промени и наказва лошите...

Кои са тия лидери,какви приказки

:baby:

Кои са тия лидери,какви приказки

:)

Лидерите са хората които управляват светът. Сигурно си мислиш че никой не го управлява и не е възможно шепа хора да управляват целият свят но явно могат. Първо ще започна от "шепата" американски колонизатори /те са богати хора/ и имат куп налудничеви идеи за развитието на процеса "глобализация". После идва папата, който го тъпчат с пари /дори да не изглежда/ и му нареждат /на един начин/ да са мъчи да притъпи мозъка на религиозните християни да го слушат и да се съобразяват с "божиите правила". Работата му всъщност е да им набива в главата че бог съществува. Това си е жива манипулация все пак, но нали трябва да ги обединява християните защото най-големият враг /уж/ са мюсюлманите които са уж фанатици и целта им е да доминират и това е. Както и да е. Има още такива капиталисти които с много пари променят светът по свой си начин заради идеите си за още повече пари и власт. Политиците не са от такова значение. Те са пионки за пред широката публика, да дават изявления пред светът и т.н. :P

А приказките са тези измислици които притъпяват мозъка на хората които им е по лесно да вярват в нещо отколкото да разсъждават /извинете ако сте се засегнали, но това е мое мнение по-въпроса с вярването ;) /. Ето това исках да ти кажа.

Лидерите са тези фанатици, а приказките са религиозните глупости които обединяват даден народ и го манипулира враждебно към друг етнос или група. /отново ще подчертая че това си е мое мнение и не искам някой да се влияе от мнението ми/

Не се изказах както трябва и може би няма да разбереш някой неща или ще си помислиш че съм някакъв идиот който е чул 2-3 приказки и сега ги преразказва, но за това нещо мога да напиша цяла книга и ми е трудно да го сбия в някакво малко коментарче. Все пак ти изясних нещата за които се чудеше /или се опитах поне/ :cool:

Лидерите са хората които управляват светът. Сигурно си мислиш че никой не го управлява ...

Просто не можеш да си представиш, колко си манипулиран ти.

Ти, не си ли? Аз също съм. Да, има някакъв елит от откачалки, дето вместо дух в себе си , имат демончета, но в крайна сметка, ако трябва да сме честни, това също е в замисъла на Твореца. Единственото, което можем да направим е да си разширим кръгозора и да анализираме и валидизираме получената информация, а ако можем да добием и някакъв опит от пряк сблъсък, още по-добре. Въпросът с пироните е нещо, което също може да бъде прекарано през призмата на съзнанието и да бъде анализирано и индивидуално валидизирано. За мен тази информация е абсолютна манипулация на хорското съзнание. Работата е там, че вече много хора имат доста разширено съзнание и такива не им минават. Абе нека да си правят опитите, то от туй не боли, а ние ще си гледаме сеира и последните им напъни, преди да си заминат.

Редактирано от npn (преглед на промените)

Ти, не си ли? Аз също съм. Да, има някакъв елит от откачалки, дето вместо дух в себе си , имат демончета, но в крайна сметка, ако трябва да сме честни, това също е в замисъла на Твореца. Единственото, което можем да направим е да си разширим кръгозора и да анализираме и валидизираме получената информация, а ако можем да добием и някакъв опит от пряк сблъсък, още по-добре.

Пряк сблъсък с какво ?

Разбирай, като неприятност, следствие получена, манипулативна информация. Ако имаш такава информация, може да направиш неща, които да ти докарат верига от нежелани събития. Само с писане по форумите няма как. Е, не говоря за пироните в частност, а за неща от друго естество.

А може да ти докарат и верига от желани събития. Защо трябва да плашим хората ? И само с писане по форумите може да стане. Важно е какво пишеш. И как също.

Много бързо оспори мнението ми. Явно не си се задълбочавал /ако може на ТИ/ в глобалните проблеми.

Viiipeer да атеист съм :)

Редактирано от PhX (преглед на промените)

Ами аз под манипулация, разбирам, нещо което е в мой ущърб, но вярно, че човек не знае, как природата ще извърти нещата, та може и хубави събития да има, което го пожелавам.

Защо трябва да плашим хората ?

Ей, човек, аз да не съм плашило, само подсказвам.

И само с писане по форумите може да стане. Важно е какво пишеш. И как също.

Цъ, цъ, ни съм съгласен. Туй е мойто виждане.

Ей, човек, аз да не съм плашило, само подсказвам.

Цъ, цъ, ни съм съгласен. Туй е мойто виждане.

Да съм казал, че ти плашиш хората ? Не съм.

Може да подсказваш, ако си сигурен, че ти си прав, а другата страна греши.

Сигурен ли си, че това, което твърдиш е 100% вярно ? Защо трябва да вярвам на поредния "пророк", след като съм се наслушал на "предсказания" за какво ли не ?

Хубаво, не си съгласен, че може само с писане да се постигне нещо. Моето виждане пък е по-оптимистично.

Може да подсказваш, ако си сигурен, че ти си прав, а другата страна греши.

Не съм такъв егоманиак, че да съм сигурен на 100% във верността на моето мнение. Според Буда само промяната е единственото сигурно нещо. Това обаче не пречи да си пиша по форумите и да си сверявам часовника, нали?

Надявам се ти не си егоманиак и да смяташ мнението си за абсолютно вярно. Това важи за всички съфорумци.

Буда е казал: " Ако ви кажа нещо не ми вярвайте, а го проверете. Ако се окаже вярно, пак не ми вярвайте, а го проверете пак. Ако и тогава се окаже вярно, пак го проверете"......и т.н.

Има доста неща, които трудно бихме проверили и тогава остава да се осланяме, само на своята интуиция, на гласът на душата си.

Който чуе този глас е благословен.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.