Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Самоубийство. Как да го предотвратим ?

Featured Replies

[black humour]Малко по темата. Аз, вместо да приказвам празни приказки с хипотетичната самоубийца на покрива, я бутам саморъчно от там и така предотвратявам самоубийството...Е, после ще полежа доста в панделата за убийство, ама ще спася момето от Ада.[/black humour]

Да бе, цял живот да съм гузен, че съм предотвратил едно добро дело

:D :D :D

Редактирано от luckyboy (преглед на промените)

• Отговори 108
  • Прегледи 20,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

обаче ви се кефим, как за нула време пълните темите с гадни неща......ще каже човек, че изпитвате странно състояние на душевни оргазми при писане или участие в подобни теми :tease2:

....а от нароилото се копи-пейст общество напоследък.... два пъти :tease2: :tease2:

Желанието за четене на някои неща от някои хора, налага предлагането на желаните четива :D

:tongue2:

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Самоубийците у нас – все повече и все по-млади

Публикувано изображение

Все повече хора се решават на самоубийство, като повечето от тях са млади - на възраст между 18 и 39 години.

Според анализа на Националния център за обществено здраве през 2011 г. на живота си са посегнали 3153 души, като при 796 от тях изходът е бил фатален. През 2010 г. опитите за самоубийство са били 2799, от които 783 са завършили със смърт, а през 2009 г. – 2712 с 673 успели.

По-често жените правят опити за самоубийство, но при мъжете опитите по-често завършват фатално.

Най-тревожна е статистиката сред младите момичета. Само за изминалата година 394 девойки са посегнали на живота си.

При момчетата цифрата е 56. Водещите мотиви при тийнейджърите са: несподелена любов, конфликт с родителите, слаба оценка, силна отрицателна емоция.

Най-малкият по възраст сред опиталите да завършат живота си е момиченце от Пловдив на 7 г., а най-възрастният – мъж на 103 г. от Стара Загора.

В момента се обработват се данните за още 40 случая.

Данните сочат, че налице е тенденция към увеличение в сравнение с предходните 2 г.

В световен мащаб България заема 32-ро място в света по самоубийства.

actualno.com

Любопитно ми е през социализма, кое място е заемала България по брой на самоубиствата.

Трудно ще се намери достоверна статистика за броя на самоубийците от периода на социализма.

Трудно ще се намери достоверна статистика за броя на самоубийците от периода на социализма.

напротив -точно тогава се водеше абсолютно точна статистика.

Всеки лекар беше задължен да звън в МВР и регистрира всички опити, незавивисимо дали са успешни или неуспешни.

сега не регистрираме и 1/3 от това, което беше тогава....

напротив -точно тогава се водеше абсолютно точна статистика.

Всеки лекар беше задължен да звън в МВР и регистрира всички опити, незавивисимо дали са успешни или неуспешни.

сега не регистрираме и 1/3 от това, което беше тогава....

Не казвам,че тогава не се водеше статистика,а че трудно се намира достоверна такава.А относно сегашното положение - напълно си прав.

Редактирано от larryone (преглед на промените)

Aз бих действал така: "Ма ти май само са прайш, а? Бъзе та е да скочиш... Сички им е ясно, ай стига парчета си праила слизай тука. Е кат искаш па стой там, на кой му пука? Майната ти!"

Aз бих действал така:

"Ма ти май само са прайш, а? Бъзе та е да скочиш... Сички им е ясно, ай стига парчета си праила слизай тука. Е кат искаш па стой там, на кой му пука? Майната ти!"

Това е много лош подход, наливане на нафта в огъня. Самоубийствата по правило се извършват в състояние на силен афект. Понякога човекът вече е увиснал с двата крака във въздуха и без чужда помощ може само да се пусне. В този момент твоят глас ще е като материализация на гласовете в главата му, които му повтарят: хайде Някой си, скачай, скачай...

Показните заплахи за самоубийство не показват оформена опасна воля. Знак, че нещо опасно се случва, е упоритото затваряне в себе си и желание за усамотяване. Някакъв животински инстинкт кара депресирания да се скрие от всички и в най-лошия момент дори да не забелязва нищо около себе си.

Редактирано от witness (преглед на промените)

Понякога човек изпада в тупик. Това състояние може да го доведе до желанието за самоубийство, дори и проблемът да е най-, най-елементарен, битов житейски проблем. Шанс за оцеляване от подобна ситуация имат тези, които по стечение на обстоятелства попаднат на хора, които ги е еня (проявяват съпричастност и разбиране) или на хора, които по професия са психиатри, психотерапевти или най-малкото психолози.

Редактирано от Марея (преглед на промените)

:D Няма как да спасиш истински самоубиец,защото на повечето им намират телата само.Ако човек е решил да сложи край на живота си не прави цирк ще скачам-няма да скачам,ще се застрелям няма -да се застрелям,а действа.

:D Няма как да спасиш истински самоубиец,защото на повечето им намират телата само.Ако човек е решил да сложи край на живота си не прави цирк ще скачам-няма да скачам,ще се застрелям няма -да се застрелям,а действа.

Така е, но ако обръщахме достатъчно внимание на хората, изпаднали в депресия, бихме могли да предотвратим част от самоубийствата.

Така е, но ако обръщахме достатъчно внимание на хората, изпаднали в депресия, бихме могли да предотвратим част от самоубийствата.

За съжаление хората, които трябва да ни обърнат внимание са причината за самоубийствата...

За съжаление хората, които трябва да ни обърнат внимание са причината за самоубийствата...

Имах предвид да обръщаме повече внимание на своите близки и приятели.

По какъв признак различаваш истинския самоубиец от неистинския!?

По това, че единият е успял да се самоубие, а другият, на когото са помогнали, не е успял. По това ли?

Истинският е мъртъв, а неистинският е жив. :)

Яко ме размиваш.

Въпреки условността на словосъчетанието "истински самоубийци" и неистински" мисля, че вложения смисъл е повече от ясен.

Различават се например по това, че в момент на афект доста хора с лабилна психика пристъпват към такова действие, но когато ги спасят, никога повече не правят опит за самоубийство и дори не се замислят за това. Дори в много, много от случаите самите те, ужасени от случващото се, викат линейка - след прерязване на вени и ужаса от реалното изтичане на кръвта или след нагълтване с хапчета и прочие, и прочие, нали се сещаш...

Докато истинските самоубийци, които са непоклатими в решението си, дори и съвсем случайно да им се размине първоначално, непременно намират начин да приключат със себе си. Но в повечето случаи успяват от раз.

При първите леталнтия изход от първия път е повече случайност, докато при вторите случайност е неуспеха.

Освен това мисля, че човек по-скоро трябва да се натъжава, ако не разбира нещо, а не да се разсмива, при това яко.

Едит - ако става дума за разсмиване де...

Ааа... понякога хората, които са нарочени за причина за самоубийство, хал-хабер си нямат за това какво място заемат в нечии невъзможни фантазии.

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

По какъв признак различаваш истинския самоубиец от неистинския!?

По това, че единият е успял да се самоубие, а другият, на когото са помогнали, не е успял. По това ли?

Истинският е мъртъв, а неистинският е жив. :)

Яко ме размиваш.

Радвам се че те размях...как ги различавам ли?Единя му намирам тялото или как пада,а на другия му гледам сеира как се двуоми.Я кажи колко самоубиеца са спасили в България?

Ааа... понякога хората, които са нарочени за причина за самоубийство, хал-хабер си нямат за това какво място заемат в нечии невъзможни фантазии.

Аз да съм казал ,че имат?Казвам ,че са виновни до една степен,ако не си го рабрала се надявам дане го разбереш....Пресен случай от Варна 16 год момиче се хвърли от моста..

Изказваме хипотези. Само научно изследване би могло да покаже, кой е крив и, кой е прав.

И пак ще се усмихна :) , защото не виждам нищо лошо в усмивките и тогава, когато иде реч за смъртта, Мерил.

Радвам се че те размях...как ги различавам ли?Единя му намирам тялото или как пада,а на другия му гледам сеира как се двуоми.Я кажи колко самоубиеца са спасили в България?

Що питаш? Трябва да пресметна, но и да го направя и ти съобщя, какво от това.

Боже, че ти колко тела си видял да летят от някой си етаж и колко тела си видял размазани на земята, ама не по телевизията, защото това е друго.

Изказваме хипотези. Само научно изследване би могло да покаже, кой е крив и, кой е прав.

И пак ще се усмихна :) , защото не виждам нищо лошо в усмивките и тогава, когато иде реч за смъртта, Мерил.

Що питаш? Трябва да пресметна, но и да го направя и ти съобщя, какво от това.

Боже, че ти колко тела си видял да летят от някой си етаж и колко тела си видял размазани на земята, ама не по телевизията, защото това е друго.

1

Редактирано от snuri (преглед на промените)

В такъв случай съжалявам, че се намесих... Аз лично не видях в поста ти изказана хипотеза, а голяма доза сарказъм към мнение, което аз споделям и се вметнах в разговора. За мен всеки начин на излагане на хипотеза, при който всъщност не се излага хипотеза - е неприемлив. Нищо лично.

А относно усмивките ти по повод смъртта - твое право, което не отричам... Някои хора с тях заместват усмивките, които им липсват по нормални поводи... :)

Аз да съм казал ,че имат?Казвам ,че са виновни до една степен,ако не си го рабрала се надявам дане го разбереш....Пресен случай от Варна 16 год момиче се хвърли от моста..

Да де... хем не си казал, че имат, хем им приписваш вина, макар и частична... Нали за това реагирах... :)

Въобще не ми се навлиза надълбоко в темата за вината, съществуване на такава и вменяването й там, където я няма... Не е нужно да попадам в конкретна ситуация, за да мога да я осмисля. Много добре разбрах какво имаш предвид и за това реагирах, а и ти го потвърди със следващия си пост.

Казваш, че са виновни до една степен, а аз говоря за това, че до никаква степен не може да е виновен някой, който е нечия фантазия и дори не познава човека лично, а е имал нещастието да бъде еднопосочно забелязан от човек с лабилна психика.

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

В такъв случай съжалявам, че се намесих... Аз лично не видях в поста ти изказана хипотеза, а голяма доза сарказъм към мнение, което аз споделям и се вметнах в разговора. За мен всеки начин на излагане на хипотеза, при който всъщност не се излага хипотеза - е неприемлив. Нищо лично.

А относно усмивките ти по повод смъртта - твое право, което не отричам... Някои хора с тях заместват усмивките, които им липсват по нормални поводи... :)

Да де... хем не си казал, че имат, хем им приписваш вина, макар и частична... Нали за това реагирах... :)

Въобще не ми се навлиза надълбоко в темата за вината, съществуване на такава и вменяването й там, където я няма... Не е нужно да попадам в конкретна ситуация, за да мога да я осмисля. Много добре разбрах какво имаш предвид и за това реагирах, а и ти го потвърди със следващия си пост.

Казваш, че са виновни до една степен, а аз говоря за това, че до никаква степен не може да е виновен някой, който е нечия фантазия и дори не познава човека лично, а е имал нещастието да бъде еднопосочно забелязан от човек с лабилна психика.

Изказвам хипотеза в мой пост от 16.11.2012 - 0.1:31.

Не знам, откъде си правиш извода, че хора, които могат да се шегуват и да се усмихват и присмиват на смъртта, не се усмихват по други поводи, включително и по нормалните поводи.

Да, в това мисля, като теб. Никой не е отговорен за съдбата и делата на който и да е индивид, независимо, дали го познава, или не го познава, в изключенията, когато е доказана вина от съда за извършени действия, довели до самоубийство.

.......

Стотици, че чак и хиляди спасени от теб :)) айде спри се малко :)

А на въпроса - да това би било най-добре, ама на хората им хрумват всякакви мисли, включително и такива за самоубийство. Това не можем да го предотвратим. Бихме могли да разсеяме подобни мисли.

Редактирано от Trichocephalus
н желая изтритият ми пост да фигурира като цитат (преглед на промените)

аз говоря за това, че до никаква степен не може да е виновен някой, който е нечия фантазия и дори не познава човека лично, а е имал нещастието да бъде еднопосочно забелязан от човек с лабилна психика.

Да, в това мисля, като теб. Никой не е отговорен за съдбата и делата на който и да е индивид, независимо, дали го познава, или не го познава, в изключенията, когато е доказана вина от съда за извършени действия, довели до самоубийство.

Открийте десетте разлики... :D Толкова са различни мислите, които сме изказали, че дори не ми се коментира.

Остани си с твоето мнение, без да ми приписваш неща, които не мисля и никога не съм казвала.

Относно вината и доказването й в съда също я давай по спокойно - това, че един извършител не е заловен и не е доказана конкретната вина, не означава, че няма престъпление. Обратното също е в сила - има съдебни прецеденти, при които "доказано" виновни след години биват оневинени, след разкриване на истинския извършител.

Ходиш по много тънък лед и смесваш етичните с правните норми...

Не е моя работа да давам преценки, но личното ми мнение е, че много често се изказваш тотално неподготвена по конкретни теми, за които нямаш необходимите познания, а само повърхностен житейски опит. Знам, че това не е моя работа. Не е нужно да ми го казваш. Просто споделям. Аз не смея да правя това.

Изморих се... :)

.......

Трудно ми е да ти повярвам. Ще повярвам на статистика.

Думата "посмали" не ми е в речника и съм сигурна, че не съм я употребила.

Открийте десетте разлики... :D Толкова са различни мислите, които сме изказали, че дори не ми се коментира.

Остани си с твоето мнение, без да ми приписваш неща, които не мисля и никога не съм казвала.

Относно вината и доказването й в съда също я давай по спокойно - това, че един извършител не е заловен и не е доказана конкретната вина, не означава, че няма престъпление. Обратното също е в сила - има съдебни прецеденти, при които "доказано" виновни след години биват оневинени, след разкриване на истинския извършител.

Ходиш по много тънък лед и смесваш етичните с правните норми...

Не е моя работа да давам преценки, но личното ми мнение е, че много често се изказваш тотално неподготвена по конкретни теми, за които нямаш необходимите познания, а само повърхностен житейски опит. Знам, че това не е моя работа. Не е нужно да ми го казваш. Просто споделям. Аз не смея да правя това.

Изморих се... :)

И аз .... :)

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

...... но личното ми мнение е, че много често се изказваш тотално неподготвена по конкретни теми, за които нямаш необходимите познания, а само повърхностен житейски опит. ..

И тук е така - вече съжалявам, че се включих в темата, но това е лесно поправимо, като просто си изтрия постовете, докато е време.

Не е добре да се хранят троловете.

мхм.

Подготвена, неподготвена :) житейски опит и т.н. ми твое право МЕРИЛ, каквото искаш си мисли и пиши. :) Аз смятам, че ти си и неподготвената по темата, а също и, че се изказваш неподготвена и по другите теми.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.