Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

В кой дял да инсталираме програмите

Featured Replies

Например, ако в дял C: ни е Windows къде ще е най–добре да инсталираме програмите за да не забавяме компютърът и програмите да си вървят пълноценно. Тук сигурно се има в предвид видовете програми, а има ли се в предвид колко ни е голям дял C:

Например, ако в дял C: ни е Windows къде ще е най–добре да инсталираме програмите за да не забавяме компютърът и програмите да си вървят пълноценно. Тук сигурно се има в предвид видовете програми, а има ли се в предвид колко ни е голям дял C:

По подразбиране всички програми се инсталират в дял "C" в папка с име "Program files" При започване на инсталацията на програмата, последната обикновенно пита дали да се инсталира в тази папка или ти ще и укажеш къде искаш. Но по правило е желателно, а мисля и задължително всички инсталирани програми да се намират в тази папка "Program Files" Забавяне от самата инсталация на програмите не може да има. Естествено, ако не си отворил и много ненужни в момента програми.Напоследък наблюдавам инсталации на много програми на компютрите, без собственика да знае даже смисълът или каква роля изпълнява дадената програма. Просто само на монитора да има хиляди иконки за красота! А до това, колко ни е голям дял "С" мога да кажа, че един съвременен HDD 500 гигабайта струва под 80 лева, така че не оправдавам използването на остарелите 20-30 гигабайтови дискове.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Забавяне от самата инсталация на програмите не може да има.

Чел съм на доста места, че колкото повече място сме заели в дял С: толкова по-бавен ще е компютърът ни.

Или това се отнася за:

остарелите 20-30 гигабайтови дискове.

...а самите програми които ще предстои да инсталираме къде да ги слагаме? В смисъл дърпаш си програма от нета и къде я поставяш преди да започнеш инсталацията?

Чел съм на доста места, че колкото повече място сме заели в дял С: толкова по-бавен ще е компютърът ни.

Или това се отнася за:

...а самите програми които ще предстои да инсталираме къде да ги слагаме? В смисъл дърпаш си програма от нета и къде я поставяш преди да започнеш инсталацията?

Да ме поправят, ако греша, но мисля едни 30-ина, че и повече процента от дяла е хубаво да са ти свободни, за да може да "диша" инсталираният Уиндоус и да не се тормози. Така, примерно за ЕксПИ, аз имам ссвободни около 4 гб и малко, а уиндоуският дял ми е 8 гб.

Относно програмите, по твоя преценка. Ако не преинсталираш често Уиндоуса(да речем, следващата инсталация дда ти е след повече от половин година) повечето програми, като браузъри, плеяри, четци, антивирусни, може да не ги пазиш, тъй като ще са изкарали дотогава нови версии. С офис програмите, преводачи, речници, програми за графична обработка и др. може да запазваш инсталаторите им на друг дял.

Хубаво е на Уиндоуският дял да имаш само Уиндоус (папките Program Files, My Documents Settings, Windows), а не да е фъчкана с музика, филми и разни такива, което ще наруши работата на системата. А и честото триене от този дял ще влоши също работата на системата. Така че по-малко инсталирай и деинсталирай, почиствай на 2-3 месеца временни файлове и такива, дефрагментирай и системата ти би трябвало да е стабилна. А те програмите знаят къде да се инсталират .

Редактирано от metodidamianov (преглед на промените)

аз инсталирам всички програми в дял Д.имам папка на която пише програми. при преинстайл на ос си работят и не ми се налага да ги преинсталирам наново. --------------------------------------------------- ...а самите програми които ще предстои да инсталираме къде да ги слагаме? В смисъл дърпаш си програма от нета и къде я поставяш преди да започнеш инсталацията? имам друга папка във дял Д.на нея пише мини кош. там са всички ехе програми,които ми трябват и при нужда ги инсталирам. във дял С.имам само ос и драйвъри.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

аз инсталирам всички програми в дял Д.имам папка на която пише програми.

при преинстайл на ос си работят и не ми се налага да ги преинсталирам наново.

---------------------------------------------------

имам друга папка във дял Д.на нея пише мини кош.

там са всички ехе програми,които ми трябват и при нужда ги инсталирам.

във дял С.имам само ос и драйвъри.

Според мен няма значение къде ще съхраняваш програмите,които след време е възможно да ти потрябват евентуално за преинсталиране.Аз съм ги дърпал и в "D",и в допълнителния хард-диск,който имам.Важното е после къде ще ги инсталираш,защото някои програми искат задължително да са на диск "C".При мене имам инсталирани програми и на двата дяла и си работят без проблем.Важното е където е Уиндоуса,да имаш по-голямо свободно място (както беше казано по-горе).

Да ме поправят, ако греша, но мисля едни 30-ина, че и повече процента от дяла е хубаво да са ти свободни, за да може да "диша" инсталираният Уиндоус и да не се тормози. Така, примерно за ЕксПИ, аз имам ссвободни около 4 гб и малко, а уиндоуският дял ми е 8 гб.

Относно програмите, по твоя преценка. Ако не преинсталираш често Уиндоуса(да речем, следващата инсталация дда ти е след повече от половин година) повечето програми, като браузъри, плеяри, четци, антивирусни, може да не ги пазиш, тъй като ще са изкарали дотогава нови версии. С офис програмите, преводачи, речници, програми за графична обработка и др. може да запазваш инсталаторите им на друг дял.

Хубаво е на Уиндоуският дял да имаш само Уиндоус (папките Program Files, My Documents Settings, Windows), а не да е фъчкана с музика, филми и разни такива, което ще наруши работата на системата. А и честото триене от този дял ще влоши също работата на системата. Така че по-малко инсталирай и деинсталирай, почиствай на 2-3 месеца временни файлове и такива, дефрагментирай и системата ти би трябвало да е стабилна. А те програмите знаят къде да се инсталират .

Според мен не е толкова важно колко е свободното място в проценти, колкото е важно дялът да може да се дефрагментира без проблеми. А понеже на него рядко има файлове, по-големи от гигабайт-два (примерно hiberfil.sys и pagefile.sys), то би трябвало 7-8 свободни гигабайта да са достатъчни, колкото и да е голям C:\.

Според мен не е толкова важно колко е свободното място в проценти, колкото е важно дялът да може да се дефрагментира без проблеми. А понеже на него рядко има файлове, по-големи от гигабайт-два (примерно hiberfil.sys и pagefile.sys), то би трябвало 7-8 свободни гигабайта да са достатъчни, колкото и да е голям C:\.

Не знам при тебе как е,но когато реша да дефрагментирам,ми иска минимум 15% свободно място,за да се извърши операцията.

P.S.

Публикувано изображение

Редактирано от antei225 (преглед на промените)

Не знам при тебе как е,но когато реша да дефрагментирам,ми иска минимум 15% свободно място,за да се извърши операцията.

P.S.

Публикувано изображение

Това е вграденият Windows-ки инструмент за дефрагментация и поне в XP той е пълна скръб. Препоръчвам ползването на отделна програма за целта, даже и сред безплатните има много сполучливи такива, примерно Defraggler. А от тези, които по принцип са платени (но които пак можеш да си намериш безплатно) - O&O Defrag.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.