Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Лекари и фармацевтични компании в далавери за милиони

Featured Replies

Незаконна схема за далавера между фармацевтични компании и лекари, които работят в болници и поликлиники, описа със скрита камера БНТ.

Така наречените медицински представители на компаниите принуждават доктори да изписват лекарствата на техните фирми без значение дали именно те са най-подходящите.

Схемата е разкрита със скрита камера, носена от медицински представител на една от многото фармацевтични компании в България. Той отива при лекар в една от най-големите болници в София, за да й представи нов медикамент на компанията, който се продава. Медицинският представител е сменил три фармацевтични компании. Решил е да говори, защото е разочарован от последния си началник.

Мъжът с променен глас и скрито лице разказва, че от схемата печелят и фирмите, и лекарите. Медицинските представители са инструктирани да не дават пари на ръка, защото така фирмата може да бъде обвинена в даване на подкуп.

На лекарите са давани ваучери, с които могат да си купят различни стоки или фирмите се отблагодаряват като водят докторите на екскурзии по екзотични дестинации, като Сингапур и Рио де Жанейро, ако те изписват конкретното лекарство. Екскурзиите най-често са за лекари-невролози и кардиолози, тъй като в тези две сфери лекарствата са скъпи.

Медиците пък се отчитат пред фармацевтичните компании, като дават на пациента рецепта и специално талонче, което се подпечатва в аптеката, с което доказват, че болният си е закупил точно този медикамент.

Медицински представители разказват, че са виждали лекари дори да изписват на един пациент три пъти едно и също лекарство, но на различни фирми. Така те прибират три подаръка, но вредят на болния.

изт.

Защо ли не съм учуден http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif По-лошото е че за всички нас това е нещо нормално,просто поредната шмекерия.Ще се пошуми ден-два и после друга новина и така...... http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif Аз поне си мисля,че това е донос на някоя друга фармацевтична компания и ще стане едно леко преразпределение на пазара и така до новия скандал..........

Лошото е че и ние,пациентите,волю-неволю им ставаме съучастници

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

• Автор

По цял свят е така - фармацевтичните компании имат средства да "купят" всеки лекар.

Да му мислят пациентите! http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

По цял свят е така - фармацевтичните компании имат средства да "купят" всеки лекар.

Да му мислят пациентите! http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

След като медицината и фармацията се превърнаха в бизнес, така е - те функционират на същия принцип както една бакалия. :)

След като медицината и фармацията се превърнаха в бизнес, така е - те функционират на същия принцип както една бакалия. :)

Ако е на принципа на бакалията няма лошо,но там е работата че чрез подкупи се пробутват не най-добрите лекарства.

Ако е на принципа на бакалията няма лошо,но там е работата че чрез подкупи се пробутват не най-добрите лекарства.

Така е.

20 години оставихте лекарите на заплати колкото една продавачка в бакалия.Защо се учудвате, че съществуват подобни схеми ?

Няма как да се променят нещата, без лекарите да са достатъчно добре заплатени и да не се продават за по един ваучер за гориво.

Ама какво се учудвате всъщност ?

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

20 години оставихте лекарите на заплати колкото една продавачка в бакалия.Защо се учудвате, че съществуват подобни схеми ?

Няма как да се променят нещата, без лекарите да са достатъчно добре заплатени и да не се продават за по един ваучер за гориво.

Не всички лекари взимат малки заплати. :baby:

А и въпросът има етичен характер, така че имаме право да се учудваме. :yanim:

Всеки лекар,както и всеки от нас при почване на работа подписва договор на който ясно пише каква заплата ще получава.Не може да си се съгласил на заплата колкото магазинерка и да си докарваш от мошенничество.А после и да тръбиш,че твоята професия е най-хуманна...А и тия дето зимат кинтите от тая далавера едва ли са най-ниско заплатените в бранша :yanim:

А и въпросът има етичен характер, така че имаме право да се учудваме. :yanim:

Има, разбира се :baby:

Етиката е много важно нещо - особенно като гледаш как навсякъде в живота стават подобни "сделки" :baby:

Мхм.

Курса ми в София преди два месец беше заплатен точно от една подобна фармацевтична фирма.Директорът на болницата ми каза - "Оправяй се.Ние няма да ти плащаме за курсове разни".

И аз се "оправих".

Сега чакам някой представител да ми дойде, та да ми плати симпозиума в Малта.400 евро ми е само регистраионната такса, да не говорим за пътните и хотела.

Нали искате знаещи лекари ? Нали искате да сме "в крак " със съвременната медицина ? Да се учим, за да можем да ви лекуваме както трябва ? Знаеш ли Колко струва публикуването на една статия в медицинско списание ?

Колко струва само абонамента за едно списание ?

Кой мислиш, че ми ги плаща тия неща ?

Заплата ми от 500 лв ли ?

Пфу.

За етика ще ми говорите, за морал....

27 годишен купува "Кремиковци" и всички му ръкопляскат.Ковачки дължи 18 милиона лева данъци и не му се случва нищо.Братя Галеви колят и бият в Дупница, а всички им викат "че са благодететлите на града".

Търговците на месо ни тъпчат със сол и вода.Аа на тях е позволено, нали ?

Знаеш ли какво се случава на лекар в Германия, кого заподозрат в схема с изписване на лекарства ?

Губи си работата на момента.

Същата тази работа, която му носи чист приход от оклоло 5 000 евро на месец.С тях знаеш ли какво може да си позволи ?Има хора тук, които работят в Германия и могат да ти обяснят какво означава заплата 5 000 месечно.

И той ходи на същите конгреси, на които ходя и аз, нали ?

Той си ги плаща от джоба.

Аз-не мога.Защото само таксата е два пъти повече от месечната ми заплата.

Е, не ми говорете за етика после.

Да, корумпиран съм и въртя далавери.

Супер :)

Всеки лекар,както и всеки от нас при почване на работа подписва договор на който ясно пише каква заплата ще получава.Не може да си се съгласил на заплата колкото магазинерка и да си докарваш от мошенничество.А после и да тръбиш,че твоята професия е най-хуманна...А и тия дето зимат кинтите от тая далавера едва ли са най-ниско заплатените в бранша ;)

В договора ми нищо не пише за изписване на лекарства и дали имам право или не на спонсориране.

Знаеш ли какво се случава на лекар в Германия, кого заподозрат в схема с изписване на лекарства ?

Мисля,че не си и помисля да влиза в схеми.Вярно,че цялата ни държава е сбъркана,но това не бива да е оправдание за нашите постъпки.

Да не говорим, че схемата с подаръците, ваучерите и т.н. не е заслуга на нас, лекарите, ами на фармацевтичните фирми.

Те са тия, дето се избиват да си продават боклуците.

Ами, моля вi се, на пазара в момeнта има над 14 препарата, съдържащи enalapril maleat, и коио вършат абсолютно една и съща работа.Всеки ден минава по някой представител на съответната фирма да е убеждава, че точно нейният enalapril е най-добрия.

Да бе да.

Пълни глупости.

И като им кажа така, че за мен няма нищо различно в препаратите, освен цените и марките им, те започват да се надпреварват да вадят от чантите си...

Мисля,че не си и помисля да влиза в схеми.Вярно,че цялата ни държава е сбъркана,но това не бива да е оправдание за нашите постъпки.

Аз не се оправдавам.

Обяснявам ти какво е положението.

Ако ми дават заплата колкото на немеца - никога няма и да си помисля да се унижавам някой да ми плаща конгреса.

Обидно е, да знаеш.

Като просия се получава понякога.Едва ли не, фармцевтичните фирми ни се явяват благодетели, че ни плащат курсовете и обучението.

Благодететли, благодатели, ама искат насреща да им изписваме боклуците.

Нима смяташ, че това ми е приятно ?

Да не говорим, че схемата с подаръците, ваучерите и т.н. не е заслуга на нас, лекарите, ами на фармацевтичните фирми.

Те са тия, дето се избиват да си продават боклуците.

Ами, моля вi се, на пазара в момeнта има над 14 препарата, съдържащи enalapril maleat, и коио вършат абсолютно една и съща работа.Всеки ден минава по някой представител на съответната фирма да е убеждава, че точно нейният enalapril е най-добрия.

Да бе да.

Пълни глупости.

И като им кажа така, че за мен няма нищо различно в препаратите, освен цените и марките им, те започват да се надпреварват да вадят от чантите си...

Щом това оправдание ти дава спокоен сън.....

Щом това оправдание ти дава спокоен сън.....

И защо да не ми дава, мога ли да попитам ?

Нито давам предписвам някакв боклук, нито вредя по някаквъ начин на здравето на пациента

Пак ти казвам - дадох ти пример с 13 продукта, които съдържат абсолютно едно и също нещо и имат абсолютно един и същ ефект.Само марките им са различни.

Е?

Аз ли съм виновен, че са пуснати всичките те на пазара ?

Аз ли правя маркетинговата стратегия на фирмите производители ?

Ето ви същата стратегия :

След големия успех и ентусиазъм около Фейсбук-играта „Моят мечтан подарък”, решихме да организираме още една! Както повечето наши почитатели тук помнят, искахме да подарим наш продукт до 100 лв. на някой от тези, които са ни харесали във Фейсбук. Този път обаче правилата са по-различни.

Сега вие, нашите фенове тук, сами ще определите победителя! Печелившият участник ще е този, който е събрал най-много гласове "Харесва ми" под публикацията си на нашата стена във Facebook.

Участието е лесно! Всичко, което трябва да направите е:

1. Да си изберете продукт до 100 лв. от онлайн магазина ни www.Bomba.bg

2. Да харесате страницата ни във Facebook и да публикувате линк към продукта който сте си харесали на стената ни

3. Да опишете с няколко думи защо искате да го спечелите.

Можете да потърсите и помощ - просто разпратете линка на своите Фейсбук приятели и ги помолете да гласуват за вас. Мечтата с най-много харесвания ще бъде сбъдната. И това е всичко!

Запретвайте ръкави, събудете литературната си муза и ни накарайте да повярваме, че имате добра причина да мечтаете за продукта, който сте харесали. :yanim:))

post-1-0-13976000-1300121624_thumb.jpg

Пълните условия за участие ще откриете тук:

http://www.facebook.com/note.php?note_id=147298288666879

Успех! :baby:

Това етично ли е ? Етично е.

Морално ли е ? Морално е.

Ваучерите в Била, Кауфланд, картите Шел смарт - етични ли са ? Етични са.

Защо тогава във фармацевтичния бизнес тези хватки да не са етични ?

А, а, а ...

Защото "лекарите сме се биели в гърдите, че сме хуманни".

Аха.

Разбрах.

Така наречените медицински представители на компаниите принуждават доктори да изписват лекарствата на техните фирми без значение дали именно те са най-подходящите.

Медицински представители разказват, че са виждали лекари дори да изписват на един пациент три пъти едно и също лекарство, но на различни фирми. Така те прибират три подаръка, но вредят на болния.

изт.

Това ме възмути.Не че не го знаех и преди...А и на всеки му се е случвало в аптеката да му предложат много по-евтино лекарство,отколкото изписаното със същото действие и същите съставки.

Има, разбира се :)

Етиката е много важно нещо - особенно като гледаш как навсякъде в живота стават подобни "сделки" :)

Мхм.

Курса ми в София преди два месец беше заплатен точно от една подобна фармацевтична фирма.Директорът на болницата ми каза - "Оправяй се.Ние няма да ти плащаме за курсове разни".

И аз се "оправих".

Сега чакам някой представител да ми дойде, та да ми плати симпозиума в Малта.400 евро ми е само регистраионната такса, да не говорим за пътните и хотела.

Нали искате знаещи лекари ? Нали искате да сме "в крак " със съвременната медицина ? Да се учим, за да можем да ви лекуваме както трябва ? Знаеш ли Колко струва публикуването на една статия в медицинско списание ?

Колко струва само абонамента за едно списание ?

Кой мислиш, че ми ги плаща тия неща ?

Заплата ми от 500 лв ли ?

Пфу.

За етика ще ми говорите, за морал....

Това ми е известно, защото съм специализирал едни неща и знам какви са възможностите у нас в това отношение. ;)

Но все пак... лекарското съсловие е част от научния и културен елит на нацията и е нормално от него да се очаква повече, особено в етичен план.

И един въпрос: колко пари трябва да взима един лекар, за да не прави подобни далавери? :)

Аз нищо вече не се учудвам,тука е Страната на Чудесата щото.

Помня от ИСУЛ,когато бях болна,как ме пращаха в съответната аптека.

И на въпроса ми Защо аджеба точно пък от там трябва да ги купя лекарствата-

отговора беше Щото от там.Точка.

Но все пак... лекарското съсловие е част от научния и културен елит на нацията и е нормално от него да се очаква повече, особено в етичен план.

И един въпрос: колко пари трябва да взима един лекар, за да не прави подобни далавери? :)

ОТ елита на нацията ?! :)

Я пак ?

От кой елит ? Този с Мара Затварачката ,Азис и Мишо Шамара ли ? Или от този,дето се движат "плеймейтките" и политиците ? А може би сме от този на Вежди Рашидов, дето ходи в Италия за един филм ?

Очакванията са едно, реалността - съвсем друго.

И аз го години очаквам да се случи така, че да живея нормално в България.

Е, не мога.

Колко пари трябва да взима ли ?

Около 2 пъти от минималната издръжка на живота през март 2011 . Така е горе-долу в цяла Европа.

Или , ако сравянваме категории труд в България - колкото адвокатите.

ОТ елита на нацията ?! :)

Я пак ?

От кой елит ? Този с Мара Затварачката ,Азис и Мишо Шамара ли ? Или от този,дето се движат "плеймейтките" и политиците ? А може би сме от този на Вежди Рашидов, дето ходи в Италия за един филм ?

Очакванията са едно, реалността - съвсем друго.

И аз го години очаквам да се случи така, че да живея нормално в България.

Е, не мога.

Да, лекарите са част от научния и културния елит на нацията, само където трябва да почнат и да се държат като такива. :)

Колко пари трябва да взима ли ?

Около 2 пъти от минималната издръжка на живота през март 2011 . Така е горе-долу в цяла Европа.

Или , ако сравянваме категории труд в България - колкото адвокатите.

Май лекарите не са много наясно каква е реалността в България. :)

Вижте сега.

Че проблемът сщестува -съществува.И то не от днес или вчера.

Работя вече повече от 10 дини като лекар и винаги е съществувал.Голям шок ми беше първия път, когато се сблъсках с медицински представител, и неговите офрети.От тогава претръпнах, но и все още не съм съгласен с това положение и не го приемам за нормално.

Примирявам с него, тъй като нямам друг избор.

И с такова мнение не съм само аз.Почти всички мои колеги мислим по този начин и ще бъдем изключително доволни тази практика да отпадне.

Да, ама няма как -в цял свят е така.Фармацевтичните компаниии държат всички ни за топките.

Ето някои данни, от учебника ми по мениджмънт, който уча в момента.Снимам го с фотоапарата си, за да не си помислите, че съм си изсмукал нещата от пръстите, или че сам съм си ги измислил :

Публикувано изображение

Разбирате ли ?

За този тип маркетинг във фармацията даже и в учебниците го пише и ни карат да го учим.....

Дайте решение на пробл

Да, лекарите са част от научния и културния елит на нацията, само където трябва да почнат и да се държат като такива. :)

Май лекарите не са много наясно каква е реалността в България. :)

Е, ако това ти е представата за елит, аз не желая да съм част от него.

Е, ако това ти е представата за елит, аз не желая да съм част от него.

Аз говоря за истински научен и културен елит. Това, което у нас се налага като елит от медиите, всъщност е един псевдоелит, който обаче много хитричко се е наложил, защото има липса на истиски елит. :blink:

Аз говоря за истински научен и културен елит. Това, което у нас се налага като елит от медиите, всъщност е един псевдоелит, който обаче много хитричко се е наложил, защото има липса на истиски елит. :blink:

Ами ще има псевдо-то качествения елит отдавна се изнесе навън,пък каквото елит остана го пратиха зад дъното и по-надолу

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.