Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дефрагмент на SSD

Featured Replies

Значи на скоро си взех нов компютър с ссд диск. Скожих уиндоус и програми на ссд то и след това една програмка, която да ми показва колко живот има диска. Стрянното е че пишеше че остават 10 години живот, след 1 или 2 седмици ми написа че осатват 2 години, а аз не бях записвал нищо по диска. Та въпроса ми е дали автоматичния дефрагмент на тъпия уиндоус не ми прецаква ссд диска?

Програмите, които ползваш най-вероятно са за HDD, т.е. не могат реално да отразяват състоянието на SSD-то. Аз също ползвам за системен SSD и подобна програма ми дава, че температурата е 128 градуса и всякакви грешки. Реално диска е студен и работи като ракета. Най-добре виж в сайта на производителя, дали няма някакъв форум, там сигурно има подобни писания...

• Автор

Ами не то програмата е спецялно за ссд и показва просто колко процента от живота на диска е са изхабени и колко живот му остава с тези темпове на писане върху диска. Ето снимка Публикувано изображение

Та значи там кадето пише Estimated liftime преди 1 семдица бее 10 години а сега е 2 годни значи темповете ми на записване са огромни, а аз нищо не съм записал на диска. Ти дефрагментираш ли си ссд то? Аз прочетох че било много грешно да се дефрагментира и изключих сега дефрагмента също изключих систем рестор за да не ми пише излишно по диска. Не знам тези от майкрософт защо не са нарпавили уиндоуса сам да си изключва дефрагмента на ссд диск, така много те преебават.

Ами не то програмата е спецялно за ссд и показва просто колко процента от живота на диска е са изхабени и колко живот му остава с тези темпове на писане върху диска.

Та значи там кадето пише Estimated liftime преди 1 семдица бее 10 години а сега е 2 годни значи темповете ми на записване са огромни, а аз нищо не съм записал на диска. Ти дефрагментираш ли си ссд то? Аз прочетох че било много грешно да се дефрагментира и изключих сега дефрагмента също изключих систем рестор за да не ми пише излишно по диска. Не знам тези от майкрософт защо не са нарпавили уиндоуса сам да си изключва дефрагмента на ссд диск, така много те преебават.

Направили са го!В Windows 7 ако бъде засечен SSD диск не се дефрагментира по подразбиране.

Редактирано от EquilibriУМ (преглед на промените)

• Автор

Много тъпо от каде е тоз трасфер тогава че ми дава 2 години живот на нов диск

SSD не се фрагментира, да. Полезно е обаче да се освобождава място (TRIM), има специализирани инструменти за целта, обикновено от производителя на SSD-то. Мисля, че и някои програмки го могат, например CCleaner, но направи справка дали е подходящ за SSD. Изключи индексирането, не знам как е в Win 7, систем рестора добре си го изключил, виж и хибернацията.

A. In my previous FAQ, I explained the performance degradation of write operations that overwrite data on SSDs. There are limits to how well this problem can be solve because SSDs aren't told when data is deleted—the OS makes the memory space available in the file system and doesn't bother actually deleting the content. (This is how file recovery utilities are able to work.)

Unlike with traditional hard disks, it would be advantageous to tell the SSD when you delete files so that the SSD could delete the pages at the time of the delete instead of performing the entire block erase procedure when you want to write data. This is where the TRIM function comes in.

Windows 7 and Windows Server 2008 R2 support the TRIM function, which the OSs use when they detect that a file is being deleted from an SSD. When the OS deletes a file on an SSD, it updates the file system but also tells the SSD via the TRIM command which pages should be deleted. At the time of the delete, the SSD can read the block into memory, erase the block, and write back only pages with data in them, as illustrated here. The delete is slower, but you get no performance degradation for writes because the pages are already empty, and write performance is generally what you care about.

Note that the firmware in the SSD has to support TRIM, but the good news is that firmware updates are coming out for many SSDs to add TRIM support—I just updated some of my OCZ SSDs with firmware that adds TRIM. Expect all new SSDs to support TRIM.

TRIM only improves performance when you delete files. If you are overwriting an existing file, TRIM doesn't help and you'll get the same write performance degradation as without TRIM.

Публикувано изображение

Редактирано от djagi (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.