Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мисля, че цената на духовната истина си ти самият

Featured Replies

Ако някой дохожда при Мене, и не намрази баща си и майка си, жена си и децата си, братята и сестрите си, та дори и самия си живот, той не може да бъде Мой ученик, (Лука 14:26).

Който люби баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене; и който люби син или дъщеря повече от Мене, не е достоен за Мене. (Матей 10:37)

Не мислете, че дойдох да донеса мир на земята; не мир дойдох да донеса, а меч; защото дойдох да разлъча човек от баща му, и дъщеря от майка й, и снаха от свекърва й. (Матей 10:34,35)

Достатъчен е един бегъл поглед по християнските форумни дискусии, за да види човек много неприемане, дори осъждане и отричане на тези думи на Исус. Неприемане, което показва само едно – неразбиране.

Едно светло прогледнало за Истината същество като Исус, съществува на друго ниво на разбиране и духовно познание. Ако трябва да го опиша по-образно, ако Исус е на 15-я етаж, обикновеният човек е едва на 1-я. От първия етаж е трудно да си представиш какво с случва на 15-я етаж, най-много можеш да проектираш своите познания за 1-я етаж върху 15-я и да мериш със своя си аршин. Но от това истината няма да ти стане по-ясна, а дори точно обратното.

Духовното познание на Истината на Бога не е онова знание, заимствано от вън, от другите, от книгите (та били те и свещените), натрупана информация, която си складирал в паметта на ума си. И която да използваш, за да блеснеш с начетеност и интелект! Това натрупано и заимствано знание не води до твоята личностна трансформация, до твоето „раждане повторно” (по думите на Исус). Това е знанието на ума, но не и познанието на съществото ти.

Духовното познание е истинското знаене, то е ароматът на съществото ти, на твоята най-вътрешна същност, на душата ти. То е интелигентността, с която се раждаш и която съдържа в себе си мъдростта и прозрението. Интелектът не е интелигентност. Интелектът е повърхностен, от ума ти, той е развит в резултат на натрупана в ума ти информация и знание.

Цената за духовното познание си ти самият, защото за да го придобиеш, ти трябва да се трансформираш, да минеш през метаморфоза или казано с думите на Исус – „да се родиш изново”. Старата ти личност и всички нейни предразсъдъци, вярвания, заблуди, егото ти, всичко, което си натрупал по пътя си през света, трябва да изчезнат завинаги и само тогава на тяхно място да се появи новият човек на истинското духовно знаене - разцъфтяла индивидуалност, свободна и автентична.

Личната опитност на тази трансформация и по-точно ново раждане е различна от целия ти личен опит, който си натрупал досега. При личния опит има непрекъснатост на натрупаната информация в ума ти, докато личната опитност при духовното търсене е разтърсващо и прераждащо съществото ти изживяване, чиито корени са вътре в центъра на съществото ти. Личната опитност е между теб и теб, тя е пътуване навътре. Личният опит е между теб и другите, той е пътуване навън, към другите.

Когато те приканва да оставиш близките си и да го последваш, Исус говори за много дълбоки мистични тайни, свързани с придобиването на Висшето духовно разбиране на Бог. За да можеш да познаеш Бог, самият ти си залогът. Голословни думи и многословни теории и концепции не ще те отведат на най-важното пътуване в живота ти - това към Бог. Пътуването към Бог винаги минава през центъра на съществото ти, и затова то е всъщност пътуване навътре към себе си, към най-вътрешния център на съществото ти, където е храмът на Бог. Защото Бог има неръкотворен храм и твоята душа е единствено достойна да бъде Божият храм. В нея гори Божията искра, която сам Бог е запалил в теб.

Да си припомниш кой си всъщност, да прогледнеш за истинското си същество е задача нелека и много болезнена. Това е пътуване навътре към неизвестното, плашещото и изисква всичките ти сили и целия стремеж (вътрешен копнеж) на съществото ти. Пътуването навътре можеш да предприемеш само когато си готов да се откажеш от твоите умствени проекции навън - от желанията си, от привързаностите си, от амбициите си, от плановете си. Когато си готов да се пуснеш от всички връзки, които си създал с външния си свят и да потънеш, да скочиш вътре в съществото си и твоята най-истинска същност. За да се откриеш и да се разбереш (по-точно, да си спомниш кой си). Защото кой е този, който обича родителите си, децата си, другите?! Ако не знаеш кой е обичащият, ако не познаваш кой е привързващият се, то тогава твоята обич и привързаност не струват много! Те са още една проекция на твоя ум, а човешкият ум е повърхностен и ограничен, той не притежава дълбочината на човешкото същество и душата му. Само човек, който е познал себе си и Божествената искра, запалена в храма на съществото му, може да обича и да раздава любов. Защото едно реализирано човешко същество се превръща в любов, любовта и истината стават ароматът на съществото му, които се разпръскват наоколо. Такъв човек не обича само едни, а други да мрази, такъв трансформиран човек обича всички и всичко, този човек самият е любов.

Когато розата умира,

Тя пада разтворена, разпръскваща парфюм.

Ти ще се превърнеш в прозорец

За всяка къща.

Ти ще бъдеш розова градина във

Всяко поле.

Руми

Човешкото същество е като тази роза в момента, в който познае Бог. Когато някое изключително човешко същество види Неговото лице от Любов и Светлина, то това същество вече не е - то се превръща в тази откъснала се роза, умряла за това, което е била.

И родила се отново, възродена като това, което Бог е поискал тя да бъде. Отсега нататък розата ще бъде само Божествен аромат разпръскван във въздуха наоколо.

Редактирано от Trichocephalus
заглавие (преглед на промените)

А кой да е?
  • Автор

А кой да е?

Ти самият, но само когато намериш себе си и сам се превърнеш в Живата истина.

Мда,само че един живот изобщо не е достатъчен да се намеря.

Много животи трябват.

С написаното съм съгласен...горе-долу .

А това,че според Исус цената на духовната истина си ти самият,въобще не съм съгласен.

За каква цена говорим ...и за коя по-точно духовна истина става въпрос?

Искаш да кажеш,че Исус знае колко струвам и то е точно толкова колкото е духовната истина ли?

Според мен Аз самият сам определям моята собствена духовна истина ,до която достигам

както казваш....

Да си припомниш кой си всъщност, да прогледнеш за истинското си същество....

и тази духовна истина е персонална за всеки индивид, и в същото време могат да се намерят общи втъкани нишки за всички ,които са я достигнали.

Тааа пак според мен ...за да има "духовна истина",трябва и Човек за да я достигне.А когато и двете неща са налице вече няма цена и вече тези две неща не са разделени,те са едно цяло завършено създание!

и това не е неговата духовна истина а на Човека!

И най-интересното е ,че неговата много прилича на моята с малки изключения!!

• Автор

Мда,само че един живот изобщо не е достатъчен да се намеря.

Много животи трябват.

Много е удобно да отлагаш - така ще можеш да продължиш да спиш и да сънуваш, че някъде другаде, в някой друг живот, в някое по-удобно време, ще прогледнеш за истината на Бога.

Но не сега - сега си зает с по-важни рабори, с постижения и планове, с амбиции и преследване на цели! :)

С написаното съм съгласен...горе-долу .

А това,че според Исус цената на духовната истина си ти самият,въобще не съм съгласен.

За каква цена говорим ...и за коя по-точно духовна истина става въпрос?

Искаш да кажеш,че Исус знае колко струвам

Не, това Ти го казваш! :computer2:

Исус просто ти посочва себе си като жив пример за това, че истината на Бог можеш да познаеш само, ако се откажеш от себе си, от егото си и всичките си обусловености, вярвания, идеологии и станеш отново чист като дете, невинен и отворен за Бог! :crying10:

Защото така, както си сега, пълен с умствени проекции и илюзии, ти си като къща със затворени прозорци и врати и дори и Бог да почука на твоята врата, ти не можеш да го приемеш - твърде пълно е у теб. :crying10:

Как аз го казвам,като заглавието на темата е такова!?!?!

От всичките тези неща само от вярата в моята духовна истина,която съм познал,няма да се откажа.

Също така аз мога да посоча себе си като жив пример ,че истината на Бог много си прилича с моята духовна истина.

Защото така, както си сега, пълен с умствени проекции и илюзии,

А щом аз съм пълен с умствени проекции и илюзии,какво да кажем за поне 60% от вярващите ,че

са претъпкани с умствени проекции и илюзии за Исус и Бог!

Много е удобно да отлагаш - така ще можеш да продължиш да спиш и да сънуваш, че някъде другаде, в някой друг живот, в някое по-удобно време, ще прогледнеш за истината на Бога.

Но не сега - сега си зает с по-важни рабори, с постижения и планове, с амбиции и преследване на цели! :)

Знаеш ли-не си у ред изобщо,промит мозък от секта някоя баси

Стойте по-далече от такива като нея!

• Автор

Заглавието на темата е едно, а твоето разбиране друго - но това разминаване се получава винаги, когато човек слуша другия със собствения си ум, пълен със своите си обусловености и програми. И тогава естествено, чуваш само собствения си ум, но не и посланието на другия! :blink:

От всичките тези неща само от вярата в моята духовна истина,която съм познал,няма да се откажа.

Също така аз мога да посоча себе си като жив пример ,че истината на Бог много си прилича с моята духовна истина.

А кой иска да се откажеш от истинската си същност, от душата си, най-вътрешното ти същество!? - точно обратното, трябва да се завърнеш отново в центъра на съществото си и тогава ще разбереш, че истината на Бог е запалена в теб. И тя няма нужда от вяра, за да я познаеш, а от познаване и осъзнаване. Да вярваш в нея, значи че не си я познал. Но когато я познаеш, вярата е излишна - ти просто знаеш!

А щом аз съм пълен с умствени проекции и илюзии,какво да кажем за поне 60% от вярващите ,че

са претъпкани с умствени проекции и илюзии за Исус и Бог!

Вярващите - да, но не и знаещите осъзнати.

А кой иска да се откажеш от истинската си същност, от душата си, най-вътрешното ти същество!? - точно обратното, трябва да се завърнеш отново в центъра на съществото си и тогава ще разбереш, че истината на Бог е запалена в теб. И тя няма нужда от вяра, за да я познаеш, а от познаване и осъзнаване. Да вярваш в нея, значи че не си я познал. Но когато я познаеш, вярата е излишна - ти просто знаеш!

В суфизма, в езотеричното християнство и в някои източни учения именно от личната същност и душата следва да се откажеш. Работа в три стъпки и по-скоро е завръщане назад а не навътре. На моя език гласи така:

Първо - път от природното към душевното раждане, после - от душевното раждане към душевния растеж и трето - от душевния растеж към раждането на Духа.

Когато Духа е роден следва една четвърта стъпка (мистерия) в която понятието "вяра" вероятно отсъства. Познаване и осъзнаване също отсъстват понеже нищо природно не може да познава и разпознава неща извън него, а след раждането на Духа нищо природно не присъства. Без тези три стъпки е невъзможно природната душа, същност, вътрешно същество да разпознае, познае, оживее истината на Бог, запалена в теб. Може, но няма да е на Бог.

Та... цената наистина си ти самият, в смисъла на "Аз".

Без тези три стъпки е невъзможно природната душа, същност, вътрешно същество да разпознае, познае, оживее истината на Бог, запалена в теб.

Може, но няма да е на Бог.

Та... цената на истина си ти самият, в смисъла на "Аз".

ето с това съм съгласен.

Точно така,да се завърнеш в центъра на съществото си.И тогава осъзнаваш ,че в теб има една единствена духовна истина и това не е на Бог или някой друг а твоята собствена!

Която с малки изключения си прилича с тази на Бог и в същото време са еднакви като истина!И някак си не ми допада това ,че няма нужда от вяра.

Напротив! Има нужда от вяра,защото ти благодарение на вярата в себе си достигаш до познанието,до осъзнаването СИ

Понякога трябва да видиш,за да повярваш,

но понякога трябва да повярваш,за да видиш!

И няма как в един момент да загърбиш вярата,която те е водила през целия този път до познание на истината.

До това един ден да кажеш,че просто го знаеш!.

И така си остава.... Ти знаеш,защото си повярвал ,че можеш да знаеш!

• Автор

В суфизма, в езотеричното християнство и в някои източни учения именно от личната същност и душата следва да се откажеш.

Абсолютно НЕВЯРНО - и суфизмът, и който и да е друг мистицизъм - християнски, будистки или юдейски, те учи само на едно - да се откажеш от егото си (Аз-а) и да се завърнеш в душата си - в центъра на най-вътрешното си същество т.е. да се превърнеш в биване, битие, или от "Аз съм", да остане само "съм", или по-скоро "съмност", биване.

Всякакво друго твърдение е просто неразбиране и инсинуиране с мистичните традиции на човечеството.

Абсолютно НЕВЯРНО - и суфизмът, и който и да е друг мистицизъм - християнски, будистки или юдейски, те учи само на едно - да се откажеш от егото си (Аз-а) и да се завърнеш в душата си - в центъра на най-вътрешното си същество т.е. да се превърнеш в биване, битие, или от "Аз съм", да остане само "съм", или по-скоро "съмност", биване.

Всякакво друго твърдение е просто неразбиране и инсинуиране с мистичните традиции на човечеството.

Ми добре...
  • 2 седмици по-късно...

дай дефиниция на това - "Живата истина", какво ще кажеш за Истинската истина, на мен ми звучи доста по-добре и по разбираемо

(а Мъртва истина има ли, щом според теб има жива .........)

какво ще намирам себе си никога не съм се губел, сега ако ще си говорим за усъвършенстване или подобряване на мисловните ми (ни) процеси е съвсем друг смислен въпрос, а не лайкучката да върви как трябвало да се развиваме духовно.

• Автор

дай дефиниция на това - "Живата истина"

Какво ще кажеш за Исус, или за Буда, или за Мохамед, или Кабир, или Нанак, или Ошо - все живи истини!

Мъртва истина няма и не може да има - въпреки, че мнозина си въобразяват, че като затворят в дефиници и мъртви книги казаното от Живата истина, ще получат някаква истина. Без да знаят, че истината не можеш да я затвориш в думи и дефиници - Истината можеш само да я изживееш и тогава ти самият се превръщаш в Живата истина!

И не защото си развил мисловните си процеси, а защото си преминал отвъд ума и неговото мислене, в царството на истинската мъдрост и вродената ти интелигентност, която извира направо от душата ти.

Какво ще кажеш за Исус, или за Буда, или за Мохамед, или Кабир, или Нанак, или Ошо - все живи истини!

все "живи" глупаци живяли нявга си .......

И не защото си развил мисловните си процеси, а защото си преминал отвъд ума и неговото мислене, в царството на истинската мъдрост и вродената ти интелигентност, която извира направо от душата ти.

слезте на земята така хубаво заземяване да си направите ................ когато отидем в царството на истинската мъдрост как ще разберем че сме там ако нямаме мислене, то мисленето е едно, мисленето е ума и ума е мисленето друго няма, сега вече има как мислим и какво можем да правим с мислите си, но това е по-друго основно нещо, а не да преминаваме отвъд ума и там какво има питам аз, аааа пак мислене имало но на по-високо ниво, значи все за мислене става дума ..........

• Автор

все "живи" глупаци живяли нявга си .......

Ако те са глупаците, то пък ти какво ли си?! :cool:

... глупаци живяли нявга си ...

Публикувано изображение

The fool Tarot

Ако те са глупаците, то пък ти какво ли си?! :yanim:

:rolleyes:

Мало_у_Мен?

• Автор

аз съм нормален човек, а не религиозен тъпунгер като тях ........

И като си толкова "нормален", какво правиш в религиозн форум?! :)
  • Автор

2.19 Всякакви теми коментиращи публично действията на модераторите относно затваряне, триене, местене, редакция на теми или друго, без преди това да е потърсена връзка с администрацията ще бъдат третирани като нарушение - затваряни/трити и санкционирани.

Редактирано от WhiteHart (преглед на промените)

И като си толкова "нормален", какво правиш в религиозн форум?! :super:

опитвам се да отпромия заблудените ви мозъци, ама явно безуспешно

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.